Informatica Aandelen Kopen? Analyse +40,4% Groei | Happy Investors
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
03/18/2023
7 min

Informatica Aandelen Kopen? Analyse +40,4% Groei | Happy Investors

03/18/2023
7 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Informatica aandelen. Informatica aandelen kopen of niet wilt u doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een potentieel van +40,4% groei. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? Deze analyse is gemaakt en geschreven door Freedom24. In een samenwerking met IPObeleggen.nl delen we nieuws over IPO aandelen en aandelen analyses ter inspiratie voor beleggers. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. Dit is geen koopadvies over Informatica aandelen kopen. Het is puur een analyse ter inspiratie. 

Dit artikel wordt gedeeld ter inspiratie voor nader onderzoek. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen beleggingen. Het is louter een beleggingsidee waarbij in dit geval de Informatica aandelen kopen of niet een potentiële groei kunnen vertonen. Download onze gratis tools voor meer kennis over beleggen.

Over Informatica, Aanbieder van cloud-oplossingen voor bedrijfsdatabeheer met 40,4% opwaarts potentieel

Informatica (INFA) levert diensten op het gebied van corporate cloud data management. Het bedrijf biedt het AI-aangedreven Informatica Intelligent Data Management Cloud (IDMC) platform om data te consolideren en te beheren over multi-cloud, bedrijfsbrede hybride systemen. Informatica is opgericht in 1993 en heeft zijn hoofdkantoor in Redwood City, Californië.

 • Ticker: INFA
 • Toegangsprijs: $17.1
 • Richtprijs: $24
 • Potentieel: 40,4%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Informatica aandelen kopen of niet?

 • Verwacht wordt dat de wereldwijde markt voor enterprise data management de komende jaren met een indrukwekkend dubbelcijferig tempo zal groeien.
 • Gezien de sterke versnippering van de sector kan de onderneming meegroeien met de markt en haar penetratiegraad verhogen.
 • Samenwerkingsverbanden met marktleiders op het gebied van cloudtechnologie zorgen voor een grote concurrentiemogelijkheid rond Informatica.
 • Informatica profiteert van een netwerkeffect. De efficiëntie van het bedrijf neemt toe naarmate het klantenbestand groeit, waardoor de waarde van het platform toeneemt.
 • Het groeiende aandeel van de inkomsten uit abonnementsdiensten maakt de financiële prestaties van de onderneming stabieler en voorspelbaarder.
 • Informatica wordt verhandeld met een korting op het sectorgemiddelde. Wij schatten dat het aandeel een opwaarts potentieel heeft van 40,4%.

Analyse voor Informatica aandelen kopen

Overweegt u het kopen van Informatica aandelen? Let goed op de potentiële risico’s en de groeipotentie. U wilt natuurlijk alleen de beste aandelen kopen. Hieronder delen wij onze analyse omtrent Informatica aandelen.

Reden 1. Potentiële groei van Informatica aandelen

In een tijdperk van snelle digitale transformatie wordt het werken met big data steeds belangrijker in de bedrijfsomgeving. Data-analyse verbetert de efficiëntie van alle activiteiten aanzienlijk, waaronder klantenservice, optimalisatie van de toeleveringsketen en beveiligingssystemen voor gebouwen. Gegevensreeksen zijn echter uniek in termen van formaten, volumes en verwerkingssnelheid en, dus verschillende gegevens vereisen verschillende opslagplaatsen. Dit compliceert de processen van standaardisering, opslag en analyse van gegevens aanzienlijk. Met andere woorden, er moet veel werk worden verzet voordat de gegevens van praktisch nut kunnen zijn voor een onderneming. De groeiende behoefte aan standaardisatie, opslag en analyse is de belangrijkste drijfveer voor de wereldwijde markt voor enterprise data management.

Volgens Research and Markets zal de wereldwijde markt voor enterprise data management in 2023 99,31 miljard dollar waard zijn en tegen 2030 naar verwachting 221,58 miljard dollar bedragen, wat neerkomt op een groei met een samengesteld jaarlijks percentage (CAGR) van 12,1% tijdens de prognoseperiode. De groei zal worden gestimuleerd door de proliferatie van digitale tools, de snelle inzet van cloud-technologieën en de toenemende behoefte aan naleving van de regelgeving.

Het management van Informatica heeft meer conservatieve voorspellingen gedaan. Het bedrijf waardeert zijn adresseerbare markt op 31 miljard dollar, maar verwacht dat deze tegen 2025 56 miljard dollar zal bereiken, wat een groei met een CAGR van 16% impliceert.

informatica-aandelen-analyse

Beoordeling van de aanspreekbare markt door het management van de onderneming; bron: Bedrijfspresentatie

Met een jaaromzet van 1,51 miljard dollar bedraagt het huidige marktaandeel van Informatica ongeveer 5%. Gezien de sterke versnippering van de sector is het bedrijf in staat met de markt mee te groeien en zijn penetratiegraad te verhogen.

Reden 2. Sterke marktpositionering Informatica aandelen

Het vermogen van Informatica om te profiteren van de groeiende markt voor enterprise data management wordt gedreven door de sterke marktpositionering van het bedrijf. De eenvoud van de door Informatica aangeboden oplossingen maakt het voor alle belanghebbenden gemakkelijk om complexe datamanagementmogelijkheden te gebruiken zonder speciale technische vaardigheden. Daardoor kan elke medewerker van een onderneming effectief met de oplossingen werken, terwijl de verwachte functionaliteit behouden blijft. Dit feit garandeert het multifunctionele gebruik van Informatica-producten en daarmee hun waarde voor klanten.

Sinds het begin van zijn activiteiten heeft Informatica zich gevestigd als een betrouwbare partner die voldoet aan de behoeften van de meest veeleisende ondernemingen. Onder de klanten van het bedrijf bevinden zich ondernemingen uit verschillende sectoren, van energie tot financiële technologie.

Informatica heeft sterke relaties opgebouwd met drie toonaangevende cloud hyperscalers: Amazon Web Services, Microsoft Azure en Google Cloud Platform. Deze bedrijven stellen hun klanten in staat Informatica-oplossingen te gebruiken binnen hun cloudplatforms. Daarnaast zijn de verkoopafdelingen van de hyperscalers actief betrokken bij de distributie van Informatica-producten. Ook wordt actief samengewerkt met Databricks en Snowflake. Partnerschappen met marktleiders op het gebied van cloudtechnologie zorgen voor een diepe concurrentiemoot rond de Informatica-activiteiten.

Reden 3. Sterk netwerkeffect

Informatica profiteert van een netwerkeffect. Het platform is gebaseerd op de kunstmatige intelligentietechnologie CLAIRE, die klanten toegang geeft tot de beste gegevens, contextuele aanbevelingen en nieuwe inzichten over hun bedrijven biedt, en processen automatiseert die voorheen handmatig werden uitgevoerd.

Naarmate het klantenbestand groeit, verwerkt en analyseert CLAIRE steeds meer nieuwe transacties, configuraties en oplossingsmethoden, waardoor het aanbod voor nieuwe klanten efficiënter wordt. Met andere woorden, klantgegevens informeren CLAIRE over de oplossingen die het bedrijf aan nieuwe klanten kan bieden, waardoor nieuwe klanten worden aangemoedigd. Nieuwe klanten leveren het bedrijf op hun beurt nieuwe gegevensreeksen voor verwerking en analyse.

Het sterke netwerkeffect is een van de redenen voor de snelle groei van Informatica's klantenbestand. Zo steeg het aantal klanten met uitgaven van meer dan $100.000 in de afgelopen verslagperiode met 15% op jaarbasis tot 1.916. Het aantal klanten met uitgaven van meer dan 1 miljoen dollar bedroeg 206, 35% meer dan een jaar eerder.

analyse-informatica-aandelen

Aantal Informatica klanten; bron: Bedrijfspresentatie

Naarmate de efficiëntie van Informatica toeneemt met het groeiende klantenbestand, neemt ook de waarde van het platform voor klanten toe. Als gevolg daarvan heeft het bedrijf een indrukwekkende retentiegraad van 111%, wat betekent dat zijn klanten geneigd zijn hun uitgaven te verhogen. De inkomsten per klant uit op abonnementen gebaseerde diensten groeien gestaag en bereikten $263 in het vierde kwartaal van 2022.

informatica-aandelen-kopen-of-niet

Gemiddelde ARR per klant; bron: Bedrijfspresentatie

Financiële analyse Informatica aandelen

De financiële prestaties van Informatica in 2022 kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet bedroeg 1,51 miljard dollar, een stijging van 4,2% ten opzichte van een jaar eerder.
 • De brutowinst steeg van $1,11 miljard naar $1,16 miljard. De brutomarge steeg van 77,01% naar 77,18%.
 • Het bedrijfsresultaat daalde van 59,9 miljoen dollar naar 25,6 miljoen dollar, als gevolg van hogere O&O-uitgaven. De operationele marge bedroeg 1,70% tegenover 4,15% een jaar eerder.
 • Het bedrijf heeft het break-even punt benaderd. Het nettoverlies bedroeg -53,7 miljoen dollar tegen -99,9 miljoen dollar een jaar eerder. De nettomarge steeg van -6,92% naar -3,57%.

informatica-aandelen-kopen-analyse

Bedrijfsmargedynamiek; bron: samengesteld door auteur

Informatica ondergaat een transformatie van zijn bedrijfsmodel van SaaP (Software as a Product) naar SaaS (Software as a Service). Terwijl het bedrijf vroeger het grootste deel van zijn inkomsten haalde uit de verkoop van licenties en het daaropvolgende onderhoud, komen de meeste inkomsten tegenwoordig uit abonnementen. De groeiende inkomsten uit diensten op basis van abonnementen maken de financiële prestaties van het bedrijf stabieler en voorspelbaarder.

beleggen-in-informatica-aandelen

Structuur van de inkomsten van de onderneming; bron: Bedrijfspresentatie    

Ondanks de verliezen beheerst Informatica de waardevermeerdering van de aandeelhouders en kan het op elk moment een positieve nettomarge behalen. In 2022 bedroegen de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling van het bedrijf maar liefst 318,8 miljoen dollar, ofwel 28% van alle bedrijfskosten. Daarnaast bedroegen de op aandelen gebaseerde compensatie-uitgaven in totaal 135,86 miljoen dollar.

Informatica genereert een solide kasstroom. In 2022 bedroeg de kasstroom uit operaties $200,1 miljoen tegen $228,7 miljoen een jaar eerder. De vrije kasstroom daalde van $217,9 miljoen naar $194,6 miljoen. De daling was het gevolg van een lagere nettowinst.

Informatica heeft een verhoogde maar beheersbare schuldenlast: de totale schuld bedraagt $1,84 miljard, de kasequivalenten en kortetermijninvesteringen bedragen $716,2 miljoen, terwijl de nettoschuld $1,12 miljard bedraagt, 3 keer de aangepaste EBITDA (Net Debt/EBITDA - 3,03x). De rentedekkingsratio bedraagt 4,76x. Wij verwachten dat de ratio's op natuurlijke wijze zullen dalen naarmate de financiën verbeteren.

Informatica aandelen kopen of niet? De waardering

Informatica handelt met korting op het sectorgemiddelde: EV/Sales - 4,05x, EV/EBITDA - 25,85x, P/Cashflow - 24,83x, FWD P/E - 20,74x.

informatica-aandelen-beleggen

Vergelijkbare waardering; bron: samengesteld door auteur

Het minimum koersdoel van Scotiabank is $16 per aandeel. FBN Securities schat INFA op zijn beurt op $30. Volgens onze schatting is de reële marktwaarde $24, wat een opwaarts potentieel van 40,4% impliceert.

informatica-koersverwachting

Koersdoelen van investeringsbanken; bron: samengesteld door auteur

Belangrijkste risico's bij Informatica aandelen kopen

 • De verslechtering van de macro-economische omgeving kan leiden tot een vermindering van de uitgaven voor digitale transformatie, wat de vraag naar Informatica-diensten kan beïnvloeden en de financiële prestaties van het bedrijf kan schaden.
 • Informatica opereert in een zeer concurrerende markt. Deze factor kan het vermogen van het bedrijf aantasten om op lange termijn autonoom te groeien.

En, wat denkt u? Informatica aandelen kopen of niet? Wat is uw analyse en koersverwachting? Laat het ons weten! 

Disclaimer: dit artikel is geschreven door Freedom24. Bekijk haar website en het artikel voor de volledige disclaimer. Gebruikte afbeeldingen zijn gepubliceerd onder de aankooprechten van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze beleggingsadvies. Het kan zijn dat de analyse niet volledig is. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingen. Beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. IPO beleggen, het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen, kan extra beperkingen met zich meebrengen. De voorspellingen of prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. 

Reacties
Categorieën