Investeren Zonder Eigen Geld: Welke Mogelijkheden?
investeren-zonder-eigen-geld
Geld Investeren
Happy Investors
Geld Investeren
01/21/2022
4 min

Investeren Zonder Eigen Geld: Welke Mogelijkheden?

01/21/2022
4 min

Beste Happy Investor, wat als je financiële vrij wilt worden maar geen geld hebt om te investeren? Is het investeren zonder eigen geld een mogelijkheid? Alles kan. Al is het niet makkelijk en kent het grote risico’s. Laten we dit onderzoeken. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen en mogelijkheden bij investeren zonder (eigen) geld.

Op naar duurzaam succes!

Inhoudsopgave

Hoe werkt investeren zonder eigen geld?

investeren zonder eigen geld mogelijkheden

Investeren zonder eigen geld is mogelijk, al trekken we de voordelen ervan zeer in twijfel. In iedere situatie is de relatie tussen emoties en geld een gevoelige kwestie. Wanneer je wilt investeren zonder eigen geld, betekent dit dat je wilt investeren met andermans geld. Hetzij van de bank, particuliere investeerders of van de buurman.

De eerste vraag die je moet stellen: wil ik wél investeren zonder eigen geld?

Wanneer geld op het spel staat, zeker die van een ander, dan kan dit een drastische (negatieve) impact op je leven maken.

Naast het ethische aspect, is er ook de financiële kant. Indien je eigen vermogen investeert, kan je hier het volledig rendement op pakken. Stel: je gaat beleggen in aandelen en haalt 10% in één jaar. Dit is het bruto rendement. Normaliter rekenen we met 2% inflatie (geld wordt minder waard). Het netto rendement is in dit geval 8%.

Beleggen met andermans geld betekent dat we niet het volledige rendement kunnen pakken. Stel: je leent geld van de buurman. Hij wilt 6% rendement. De buurman is jurist en laat jullie afspraak contractueel vastleggen. Vervolgens ga je aan de slag. Het wordt een gunstig jaar met 10% rendement. Na aftrek van 2% inflatie en 6% van de buurman, houd je 2% nettorendement over.

Zelfs bij een rijke buurman die €100.000 heeft gegeven, zou je maar €2.000 netto rendement overhouden. En nu komt de belastingdienst om de hoek kijken, waardoor de werkelijke winst nóg lager uitvalt.

Nu denk je wellicht “toch ff 1,5K gepakt, botsss!”. Maar is die 1,5K het waard? Immers, je kan ook negatief rendement halen en in de schulden komen bij de buurman. Die deze schuld contractueel heeft vastgelegd.

Oftewel: de balans tussen risico en rendement is onevenredig. Beleggen zonder eigen geld als beginner is té risicovol.

Of zijn er andere mogelijkheden?

Zijn er mogelijkheden tot investeren zonder eigen geld?

hoe-investeren-zonder-geld

Om succesvol te investeren zonder eigen geld moet je er zeker van zijn dat de balans tussen risico en rendement aanvaardbaar is. Dit kan op twee manieren, namelijk: (1) gemiddeld hoger rendement halen dan de kosten, of (2) opschalen met lager risico.

Laten we eerst het beleggen onderzoeken. Stel: een kredietverstrekker wilt geld lenen tegen 6% voor een looptijd van 5 jaar. In dit geval moet je succesvol beleggen, waarbij het gemiddelde rendement boven de 8% ligt (6% rente + 2% inflatie). Deze optie is erg risicovol. En mijns inziens ook kansloos.

Een andere optie is om 5 buurmannen te overtuigen jou geld te geven. €500.000. Geen rente. Jij krijgt 2% jaarlijkse vergoeding, los van winst of verlies. Looptijd van 5 jaar. Na 5 jaar heb je €50.000 verdient.

Dit klinkt al beter, maar er zijn twee problemen. Allereerst: dit brengt hoge complexiteit met zich mee waar zelfs gevorderde beleggers moeite mee hebben. Goed, hier zijn wel varianten op te bedenken om het te laten werken. Maar het grote struikelblok is het tweede probleem: we mogen in Nederland alleen met andermans geld beleggen (volmacht) op basis van een AFM-vergunning. Bij overtreding volgen sancties.

Gezien de twee problemen komen alleen gevorderde beleggers met AFM-vergunning in aanmerking voor deze mogelijkheid tot investeren zonder eigen geld.

De tweede optie tot investeren zonder eigen geld is opschalen met lager risico.

In dit geval gaan we investeren met vast rendement. Een voorbeeld is vastgoed kopen en verhuren, waarbij je met zekerheid 9 – 10% rendement behaalt. Het risico: leegstand.

Onder dezelfde condities, 6% rente en 2% inflatie, zou je veel geld moeten lenen om dit interessant te maken. Stel dat alles lukt en er consistent 2% nettorendement wordt behaald. Dan zou dit pas interessant zijn v.a. 2,5 miljoen euro. Onderaan de streep zou dit een gemiddeld bruto jaarsalaris zijn. Maar wel een die belachelijk veel risico met zich mee brengt.

Conclusie: kies nooit voor beleggen met geleend geld!

Er zijn betere alternatieven.

commissievrij-beleggen-etf

Het alternatief: investeren met weinig geld

Zowel vanuit ethisch als financieel aspect is het onverstand om te investeren zonder eigen geld. Tenzij je een vermogensbeheer of beleggingsinstelling kan en mag oprichten, heeft dit weinig kans van slagen. Althans, in relatie tot het risico en inzet. Alleen de optie tot vastgoed kopen zonder geld heeft enige kans van slagen.

Waarom wil je investeren zonder eigen geld? Het is in ieder geval geen mogelijkheid tot snel geld verdienen. Beleggen is nooit een manier om snel te cashen. Zelfs de meest risicovolle activiteiten, zoals crypto en day trading, mogen niet gezien worden als “snel rijk worden”-praktijken.

Dat je wilt werken aan financiële vrijheid is heel goed. Alleen, de manier waarop is wel van belang.

Als je ervoor openstaat is er een alternatief: investeren met weinig geld. Het enige wat je nodig hebt is geduld. En op de lange termijn groeit je kapitaal uit tot een groot vermogen. Dit is al mogelijk met een klein, maandelijks bedrag van €200 – €500. Ieder mens die niet in de schulden zit, zou dit bedrag kunnen vrijmaken voor lange termijn beleggen (waar een wil is…).

beleggen-zonder-eigen-geld

Bron: Happy Investors rekentool. Gratis te downloaden via menu > gratis training beleggen


Welke opties zijn er?

Afhankelijk van kennis en kunde zijn er verschillende manieren om te starten:

  1. Beheerd beleggen
  2. Zelf beleggen in grote aandelenfondsen (ETF’s)
  3. Zelf beleggen in individuele aandelen
  4. Vastgoed & vastgoedfondsen
  5. P2P Lending

Op termijn kan het hoogste rendement worden behaald met individuele aandelen. Ook vastgoed kopen is een prima lange termijn investering.

Met de juiste kennis en ervaring kan ook jij financieel vrij worden. Kies niet voor investeren zonder eigen geld. Dat is te risicovol. Kies ervoor om klein te beginnen. Wees dankbaar met hetgeen je hebt en wees geduldig. Investeer in jezelf, en laat geld voor je werken. Een klein begin kan op termijn uitgroeien tot financiële vrijheid.

Reacties
Categorieën