Lange Termijn Beleggen in Bitcoin en Cryptomunten: Toekomst of Falen?
lange-termijn-beleggen-bitcoin-crypto
Beleggen in Crypto
Happy Investors
Beleggen in Crypto
04/14/2022
5 min

Lange Termijn Beleggen in Bitcoin en Cryptomunten: Toekomst of Falen?

04/14/2022
5 min

Beste Happy Investor, is lange termijn beleggen in Bitcoin en cryptomunten nu wel of niet verstandig? Het antwoord is volledig persoonsgebonden. Bovendien kan niemand de toekomst voorspellen. Als je het mij vraagt ligt de waarheid in dit geval in het midden: wees nieuwsgierig maar wel voorzichtig. Beleggen op de lange termijn in Bitcoin en crypto heeft potentie, maar ook zeer hoog risico.

In dit artikel deel ik mijn persoonlijke mening vanuit verschillende invalshoeken. Het is geen boekwerk. Omwille de beknoptheid is het artikel dan ook niet volledig. Desalniettemin verwacht ik dat mijn inzichten je kunnen helpen in jouw reis naar financiële vrijheid.

Inhoudsopgave

Persoonlijke note van Happy Investors over Bitcoin en crypto

Mijn persoonlijke mening is dit: ik beleg voor financiële vrijheid en -onafhankelijkheid. Om dit te bereiken hoef ik niet per sé onnodige risico’s te nemen, zoals het lange termijn beleggen in Bitcoin en crypto. Met de beste aandelen en ETF’s bereik ik mijn doel. En voor mij bieden die op dit moment relatief meer zekerheid.

Maar stel dat je een klein bedrag kan missen, dan is het lange termijn beleggen in crypto het overwegen waard. Zelf hanteer ik 2,5%. Beschouw het als verloren. Investeer het eventueel in de top 5 grootste cryptomunten, en wacht 20 jaar. Immers, de technologie is revolutionair. De vraag is alleen: hoe gaat het zich ontwikkelen voor beleggers?

Ik vind het interessant om een klein percentage te alloceren aan Ethereum (en Solana). Dat is echter een persoonlijke kwestie 😉. Ben je risicomijdend? Wil je niet het risico lopen dat je >50% verliest? Dan kan je het beter vermijden.

gratis-cursus-beleggen

Lange termijn beleggen in Bitcoin en Cryptomunten: de toekomst

lange-termijn-beleggen-bitcoin

Laten we optimistisch beginnen omtrent lange termijn beleggen in Bitcoin en crypto. Het was een zomerse dag in 2017. Ik kwam destijds (en helaas niet eerder) in aanraking met Bitcoin. Het tweede artikel dat ik las vond ik echter meer interessant. Die ging over Ethereum en de blockchaintechnologie. Ik besloot na meer onderzoek om Ethereum te kopen (en nog wat andere speculatie).

Of lange termijn beleggen in Bitcoin en cryptomunten verstandig is weet ik niet. Wellicht is het hier meer een kwestie van rotsvast geloof. Wie nu koopt en 20 jaar vasthoudt, heeft reële kans op rendement gedurende deze periode. Misschien heel veel. Of misschien helemaal niks. Waar ik echter wel in geloof is de blockchaintechnologie.

Wil je lange termijn beleggen in Bitcoin en cryptomunten? Wat mij betreft moeten we dan kijken naar de software.

1. Software voor decentralisatie en transparantie

Dé reden om te kiezen voor lange termijn beleggen in Bitcoin en cryptovaluta is omwille de software. Bitcoin is een software. Een blockchaintechnologie. Deze software staat onder meer voor decentralisatie en transparantie. Echte cryptokenners kunnen dit haarfijn toelichten.

Laten we vanuit dit perspectief rederneren. Welke cryptomunten hebben momenteel de meest geavanceerde software op basis van blockchaintechnologie? Welke cryptosoftware wordt nu veelvuldig gebruikt? Het zijn deze cryptomunten die op de lange termijn in waarde kunnen stijgen. Dit is waarom ik destijds Ethereum heb gekocht (en later Solana).

De hoogste kans op succes voor lange termijn beleggen in Bitcoin en crypto ligt mijns inziens in de meest geavanceerde software en/of ecosysteem of netwerkeffect. Hoe denk jij hierover?

300x250

2. Bitcoin mining op basis van schone energie

Mijn grootste bezwaar tegen Bitcoin is het mining-gebeuren. Bitcoin mining gaat steeds langzamer. Meer vermogen is nodig. En oké, als Bitcoin een echte Use Case heeft dan begrijp ik het. Maar vooralsnog is haar functie vooral om te fungeren als speculatieve belegging. Het is niet bepaald waardevast. En hoeveel mensen gebruiken Bitcoin als echte digitale currency?

Let wel dat ik geen Bitcoin-kenner ben. De experts zullen mogelijk overtuigende, feitelijke tegenargumenten aandragen.

Oké, waarom lange termijn beleggen in Bitcoin en cryptomunten?

Laatst kwam ik een toespraak tegen van Kevin O’Leary. En, nogmaals, als belegger ben ik geen voorstander van Bitcoin. Maar hij benoemde een interessant punt. Wat als de toenemende drang naar Bitcoin-mining (en andere crypto met Proof-of-Work) kan leiden tot verhoogde investeringen in duurzame energie? Immers, grote cryptominers moeten nu CO2-certificaten afkopen (zie beleggen in carbon credits) als offset van haar energieverbruik bij mining.

100% crypto mining op duurzame energie is nog ver weg. Maar als ik optimistisch ben biedt het wel lange termijn potentie voor Bitcoin & Co.

Nog beter: kies voor beleggen in duurzame ETF’s of duurzame aandelen.

3. Wereldwijde in gebruik name van stablecoins?

Een derde punt, eveneens door Kevin O’Leary benoemd, is de potentiële wereldwijde acceptatie van stablecoins. Voor mij zijn stablecoins veel logischer als digitale currency (dan Bitcoin). Oké, stablecoins moeten wel de juiste financiële dekking hebben. Maar het biedt perspectief als grenzeloze, betrouwbare digitale betaalmunt.

Overigens is het zo dat alle grote wereldwijde pensioenfondsen en dergelijke nauwelijks tot niet investeren in crypto. Dit is een sterk argument vóór lange termijn beleggen in Bitcoin. Reken maar uit: dit gaat om triljoenen.

En ja, er zijn nog andere redenen (zoals Bitcoin als inflatiehedge? Bitcoin als digitaal goud? Of de fixed supply van Bitcoin?).

value-aandelen

2 gevaren van lange termijn beleggen in Bitcoin en cryptomunten

beleggen-bitcoin-lange-termijn

Als optimist zie ik beslist kansen tot lange termijn beleggen in Bitcoin en crypto. Ik geloof niet in Bitcoin, maar wel in de software van bepaalde cryptoprojecten. Het kan lucratief zijn om 5 van de grotere cryptomunten met geavanceerde blockchaintechnologie (software) te kopen voor lange termijn. Let echter wel op de vele cryptovaluta risico’s.

1. Wat is de werkelijke Use Case van Bitcoin en cryptomunten?

Een van de grootste gevaren voor lange termijn beleggers in Bitcoin en cryptomunten is de Use Case. Hiermee doel ik op: waar wordt het voor gebruikt? Bitcoin heeft enkele voordelen. Het is de eerste, de grootste, fixed supply, et cetera. Maar hoe nuttig is Bitcoin werkelijk? Tevens hebben veel cryptomunten geen use case. Het is een hoax. Oplichterij. En volledig kansloos.

Wil je succesvol lange termijn beleggen in crypto? Wees verstandig. Voer rigoureus onderzoek uit naar crypto met potentie. Naar welke crypto neemt de vraag toe op lange termijn?

2. Grote kans dat >95% van alle cryptomunten falen als lange termijn belegging

De cryptomarkt staat nog (steeds) in haar kinderschoenen. Zie het als start-ups. Het risico/rendement-profiel is hoog. En op de lange termijn een drastische shake out plaatsvinden (dit is wetenschappelijke innovatietheorie). Dat betekent: de losers vallen af. En als je het mij vraagt zijn >95% van alle cryptomunten op dit moment losers (DogeCoin, Shiba Inu, et cetera). Voorkom verlies, vermijd de losers.

Lees hier meer over gevaren bij crypto beleggen.

Een paar laatste woorden: ik ben geen “crypto expert”. Ik ben een optimistische belegger die gelooft in nieuwe technologieën. Anderzijds heb ik een voorkeur voor duurzame investeringen. En het meest belangrijk: mijn focus ligt op beleggen voor financiële vrijheid. Dit impliceert dat ik zoveel mogelijk controle wil. En de enige manier daartoe is uitgebreid onderzoek.

Mijn “probleem” met crypto is dat er geen fundamentele analyse mogelijk is. Cryptokenners beweren anders. Ik vind dat onzin. Een fundamentele analyse houdt in dat je een bedrijf onderzoekt op strategische- en financiële aspecten. Cryptomunten verdienen geen geld. Je kan ze niet echt waarderen. Het enige wat overblijft is technische analyse en geloof. Dat is voor mij onvoldoende in relatie tot wie ik ben, waar ik nu sta en wat ik wil bereiken met beleggen (risico/rendement).

Geloof ik erin? Ja, wel in de blockchaintechnologie. Dus ik heb nog altijd een beetje geld op Ethereum (en Solana) staan vanuit mijn initiële investering in 2017.

Hoe denk jij over lange termijn beleggen in Bitcoin en cryptomunten?

Reacties
Categorieën