Tecnoglass aandelen kopen of niet? Analyse +39,2% Groei | Happy Investors
TechnoGlass
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
12/13/2023
11 min

Tecnoglass aandelen kopen of niet? Analyse +39,2% Groei | Happy Investors

12/13/2023
11 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Tecnoglass aandelen aandelen. Tecnoglass aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Belangrijke tip: toets het aandeel altijd op diverse factoren. Gebruik de SeekingAlpha Quant ratings voor toetsing op factoranalyse, zodat je de meest gunstig gewaardeerde aandelen binnen de sector koopt.

Over Tecnoglass, een toonaangevende glasfabrikant

Tecnoglass (TGLS) is een fabrikant, leverancier en installateur van architecturaal glas, ramen en aanverwante aluminium producten voor de wereldwijde vastgoedmarkt. Het bedrijf bedient meer dan 1.000 klanten in Noord-, Centraal- en Zuid-Amerika. Tot augustus 2023 was het hoofdkantoor gevestigd in Barranquilla, Colombia. Tegenwoordig is Tecnoglass gevestigd in Miami, Florida.

 • Toegangsprijs: $35 - $37
 • Richtprijs: $50
 • Potentieel: 39,2%
 • Potentieel dividendrendement: 1%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Analyse Tecnoglass aandelen

 • Tecnoglass produceert zijn producten in Barranquilla, Colombia, waardoor het een aanzienlijk kostenvoordeel heeft ten opzichte van concurrenten met productiefaciliteiten in de Verenigde Staten.
 • Het verticaal geïntegreerde bedrijfsmodel is een van Tecnoglass' sterkste punten, waardoor het bedrijf de uitdagingen in de toeleveringsketen in 2020/21 met succes het hoofd heeft kunnen bieden.
 • De belangrijkste productiefaciliteit van Tecnoglass ligt dicht bij de drie grootste havens van het land, die het bedrijf maritieme toegang bieden tot alle grote wereldmarkten.
 • Tecnoglass kan producten leveren aan de oostelijke, zuidelijke en westelijke regio's van de Verenigde Staten tegen zeer aantrekkelijke prijzen die vaak lager zijn dan vergelijkbare binnenlandse verschepingen over land.
 • Door de markt voor vinylramen te betreden, kan Tecnoglass zijn aanbod uitbreiden en zijn bereikbare markt verdubbelen. De lancering van de productielijn zal naar verwachting ongeveer $300 miljoen aan extra inkomsten genereren.
 • Hoewel Tecnoglass beter presteert dan zijn sectorgenoten op het gebied van winstgevendheid, financiële positie en groeipercentage, wordt het bedrijf verhandeld tegen een aanzienlijke korting ten opzichte van zijn sectorgenoten.
 • In augustus verhuisde Tecnoglass zijn hoofdkantoor van Columbia naar Miami. Wij denken dat deze verhuizing de deur zal openen voor de opname van het bedrijf in indexfondsen en de aantrekkelijkheid voor vermogensbeheerders zal vergroten.

Waarom Tecnoglass aandelen kopen?

Tecnoglass is een verticaal geïntegreerde fabrikant van glas, ramen en aanverwante producten voor de wereldwijde commerciële en residentiële bouwmarkten. Het bedrijf biedt producten met een lage emissiviteit, gelaagd/thermo gelamineerd, thermo-akoestisch, gehard, scherm, gebogen en digitaal bedrukt glas. Tecnoglass bedient meer dan 1000 klanten in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, maar genereert 96% van zijn omzet in de Verenigde Staten.

Tot de klanten van het bedrijf behoren ontwikkelaars, hoofdaannemers of installateurs van hotels, kantoorgebouwen, winkelcentra, luchthavens, universiteiten, ziekenhuizen en meergezins- en woongebouwen. De hoogwaardige producten van Tecnoglass zijn te zien op een aantal prominente gebouwen, waaronder One Thousand Museum (Miami), Paramount Miami Worldcenter (Miami), Salesforce Tower (San Francisco), Trump Plaza (Panama) en het Boliviaanse parlementsgebouw.

thttps://media-01.imu.nl/storage/thehappyinvestors.nl/4298/tecnoglass.png?t=1702499077ecnoglass

Door te focussen op innovatie in combinatie met het leveren van zeer gespecialiseerde producten van de hoogste kwaliteitsnormen tegen concurrerende prijzen, heeft het bedrijf leiderschapsposities verworven in elk van zijn belangrijkste markten. Glass Magazine schat dat Tecnoglass de op twee na grootste glasfabrikant is in de Verenigde Staten, de grootste markt. Daarnaast merkt het management op dat het bedrijf leider is in glasbewerking in Colombia.

Het succes van Tecnoglass is gebaseerd op zijn vermogen om producten van hoge kwaliteit tegen concurrerende prijzen aan te bieden. Tegelijkertijd behoudt het bedrijf een hoge winstgevendheid dankzij een aantal moeilijk te kopiëren concurrentievoordelen, namelijk:

 • Verticale integratie. In mei 2019 sloot het bedrijf een joint venture-overeenkomst met Compagnie de Saint-Gobain S.A., een wereldleider in de productie van floatglas, een belangrijk onderdeel van het productieproces van Tecnoglass, en verwierf het 25,8% in Vidrio Andino Holdings S.A. Vandaag controleert het bedrijf de volledige waardeketen, van de aankoop van grondstoffen tot de installatie bij de eindconsument. Het verticaal geïntegreerde bedrijfsmodel is een van Tecnoglass' sterkste punten, waardoor het bedrijf de uitdagingen in de toeleveringsketen in 2020/21 met succes het hoofd heeft kunnen bieden.
 • Lage productiekosten. Tecnoglass produceert zijn producten in Barranquilla, Colombia, waardoor het een aanzienlijk voordeel heeft ten opzichte van concurrenten met productiefaciliteiten in de Verenigde Staten. De salarissen voor werknemers van het bedrijf in Colombia zijn doorgaans veel lager dan vergelijkbare werknemers in de Verenigde Staten. In 2018 voltooide Tecnoglass een project om zonnepanelen te bouwen die ongeveer vijf megawatt aan schone energie kunnen opwekken op zijn productiefaciliteiten, waardoor de energiekosten dalen.

Het is vermeldenswaard dat de joint venture overeenkomst met Compagnie de Saint-Gobain S.A. een plan omvat om een nieuwe floatglasfabriek te bouwen in Galapa, Colombia, die ongeveer 20 mijl van Tecnoglass' hoofdvestiging zal liggen, waardoor het bedrijf de integratie van de productieketen kan vergroten en de productiekosten kan verlagen.

 • Lage distributiekosten. De belangrijkste productiefaciliteit van het bedrijf ligt in de buurt van de drie grootste havens van het land: Barranquilla, Cartagena en Santa Marta. Deze havens bieden het bedrijf maritieme toegang tot alle belangrijke wereldmarkten. De haven van Barranquilla ligt op slechts 16 kilometer van de productiefaciliteit van Tecnoglass. Van daaruit kunnen de producten van het bedrijf in drie dagen naar Miami worden verscheept en in een week naar New York. Bovendien kunnen producten voor tijdgevoelige projecten binnen enkele uren per vliegtuig naar Houston of Miami worden vervoerd.

Daarnaast verscheept Tecnoglass zijn producten in containers die anders leeg zouden terugkeren naar de Verenigde Staten, als gevolg van de aanzienlijke handelsongelijkheid tussen Colombia en de Verenigde Staten. Op deze manier kan het bedrijf producten verschepen naar de oostelijke, zuidelijke en westelijke regio's van de Verenigde Staten tegen zeer aantrekkelijke prijzen die vaak lager zijn dan vergelijkbare binnenlandse verschepingen over land.

Potentieel voor verdere groei Tecnoglass aandelen

Tecnoglass leverde voorheen alleen glas aan commerciële gebouwen. In 2017 betrad het bedrijf de residentiële vastgoedmarkt. Tijdens de pandemie was het bedrijf in staat om de productievolumes op peil te houden, terwijl zijn Amerikaanse concurrenten te lijden hadden onder problemen met de toeleveringsketen en gedwongen fabriekssluitingen. Als gevolg daarvan begon Tecnoglass met een snelle expansie en veroverde het het leeuwendeel van de markt. Sinds 2020 groeit de omzet van de woningbouwactiviteiten van Tecnoglass met een CAGR van 30%. In 2017 zorgde residentieel vastgoed in de Verenigde Staten slechts voor 5% van de totale omzet van het bedrijf. Tegen het einde van 2022 is het aandeel gestegen tot 43%.

tecnoglass-aandelen

tecnoglass-aandelen-analyseZoals eerder vermeld, komt 96% van de omzet van het bedrijf uit de Verenigde Staten. Hiervan is 91% in Florida. Tecnoglass is nog steeds weinig aanwezig in andere regio's van het land. Het bedrijf wil echter zijn aanwezigheid buiten Florida uitbreiden, met name in kustgebieden, en heeft al verschillende projecten voltooid in grote markten zoals New York, Boston, Washington en Baltimore, evenals in steden aan de Golfkust zoals Houston.

Zoals eerder vermeld, komt 96% van de omzet van het bedrijf uit de Verenigde Staten. Hiervan komt 91% uit Florida. Tecnoglass is nog steeds weinig aanwezig in andere regio's van het land. Het bedrijf wil echter zijn aanwezigheid buiten Florida uitbreiden, vooral in kustgebieden, en heeft al verschillende projecten voltooid in grote markten zoals New York, Boston, Washington en Baltimore, evenals in steden aan de Golfkust zoals Houston.

Kustmarkten zijn bijzonder aantrekkelijk voor Tecnoglass omdat het transport ernaartoe rechtstreeks over het water kan gebeuren, wat resulteert in transportkosten van productiefaciliteiten die vergelijkbaar zijn met die naar Florida. Deze regio's hebben ook te maken met orkanen, grote temperatuurschommelingen en andere extreme weersomstandigheden, die de vraag naar Tecnoglass producten stimuleren.

Vandaag de dag is ongeveer een kwart van Tecnoglass' orderportefeuille afkomstig van projecten buiten Florida. Het is vermeldenswaard dat, op basis van de resultaten van de laatste verslagperiode, de orderportefeuille met 20% j-o-j groeide en een recordvolume van 836 miljoen dollar bereikte, wat meer is dan de omzet van het bedrijf in de afgelopen 12 maanden. Het management van Tecnoglass verwacht dat de orderportefeuille tot het einde van het jaar zal blijven groeien.

aandelen-tecnoglass

Tecnoglass kan ook profiteren van federale programma's. Het bedrijf is een toonaangevende innovator op het gebied van thermisch efficiënt glas, dat tegenwoordig steeds relevanter wordt. Thermisch efficiënte ramen en deuren komen in aanmerking voor federale belastingvoordelen als onderdeel van de Inflation Reduction Act 2032. We verwachten dat de belastingvoordelen Tecnoglass aanzienlijke ruggensteun zullen geven bij zijn uitbreiding naar nieuwe markten in Texas en aan de oostkust.

De markt voor vinylramen betreden Tecnoglass aandelen

Eind augustus kondigde Tecnoglass aan de markt voor vinylramen te betreden. Het bedrijf heeft een langetermijnovereenkomst getekend voor de levering van vinyl kozijnprofielen met een toonaangevende wereldwijde fabrikant. Tecnoglass zal de kozijnprofielen aanpassen aan individuele specificaties en glas uit eigen productie plaatsen. Met een verticaal geïntegreerd productieplatform en een groeiend netwerk van dealers en distributeurs, waarvan velen al vinylproducten verkopen, verwacht het bedrijf al in november 2023 te kunnen beginnen met de productie en levering. Het betreden van de markt voor vinylramen zal naar verwachting de volgende voordelen opleveren:

 • Uitbreiding van de bereikbare markt. Volgens schattingen van adviesbureaus zoals IBISWorld, Fenestration and Glazing Industry Alliance (FGIA), Insight Partners en Arizton Advisory & Intelligence zijn vinyl ramen goed voor 63% van de ongeveer 26 miljard dollar kostende markt voor architecturale ramen. Aluminium ramen nemen het grootste deel van de resterende 37% voor hun rekening. Op deze manier kan Tecnoglass zijn bereikbare markt meer dan verdubbelen.File name aandelen-analyse-tecnoglass
 • Uitbreiding van de productportfolio. Door Tecnoglass' intrede op de markt voor vinylramen kan het bedrijf zijn klanten een ruimere keuze aan oplossingen bieden om aan hun projectbehoeften te voldoen. De huidige distributiebasis van het bedrijf biedt onmiddellijke synergieën, aangezien een aanzienlijk aantal huidige dealers en distributeurs al zowel aluminium als vinyl ramen verkopen.

Santiago Giraldo, chief financial officer, merkte op dat de markt voor vinylramen een uitstekende mogelijkheid biedt om de inkomstenbasis van het bedrijf verder uit te breiden. Het management verwacht een hoog rendement op het geïnvesteerde kapitaal te behalen, wat zorgt voor een korte terugverdientijd. De lancering van productielijnen voor vinylramen zal naar verwachting ongeveer $300 miljoen aan extra inkomsten genereren, een stijging van de jaarlijkse inkomsten met ongeveer 42%.

Financiële analyse Tecnoglass aandelen

De financiële prestaties van Tecnoglass over de laatste twaalf maanden kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet van het bedrijf bedroeg $849,8 miljoen, 18,6% meer dan eind 2022. De groei is te danken aan activiteit op de Amerikaanse markt en een groeiende orderportefeuille.
 • De brutowinst steeg van $349,5 miljoen naar $418,2 miljoen. De brutomarge steeg van 48,77% naar 49,21%.
 • De bedrijfswinst steeg van 226,4 miljoen dollar naar 286,0 miljoen dollar. De brutowinstmarge steeg van 31,60% naar 33,66%.
 • Het nettoresultaat bedroeg $268,2 miljoen tegenover $155,7 miljoen aan het einde van het jaar. De nettomarge steeg van 21,73% naar 31,56%.

tecnoglass-analyse-aandelen

analyse-aandelen-tecnoglass

 • De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten over de eerste twaalf maanden bedroeg $144,3 miljoen tegenover $141,9 miljoen voor het jaar. De positieve dynamiek is te danken aan de groei van het nettoresultaat.
 • De vrije kasstroom daalde van $ 707 miljoen naar $ 623 miljoen als gevolg van hogere investeringen voor de lancering van productiefaciliteiten voor vinylramen.

analyse-tecnoglass

Tecnoglass heeft een sterke balans:

 • De totale schuld bedraagt $169,8 miljoen en de geldmiddelen en kortetermijninvesteringen zijn goed voor $121,5 miljoen.
 • De nettoschuld is $48,4 miljoen, wat overeenkomt met 0,15x van de aangepaste EBITDA over de afgelopen 12 maanden (Nettoschuld / EBITDA - 0,15x).

aandelen-tecnoglass-kopen

Tegen het einde van 2023 zal de omzet van het bedrijf naar verwachting $835-848 miljoen bedragen, wat een groei van 17% tot 18,3% op jaarbasis betekent. De aangepaste EBITDA zal naar verwachting $300-308 miljoen bedragen, een stijging van 13-16% j-o-j.

Het is vermeldenswaard dat Tecnoglass de beste operationele efficiëntie in de sector heeft. Het bedrijf heeft een gemiddeld rendement op eigen vermogen (ROE) van 32% over de afgelopen drie jaar, tegenover 14% voor Amerikaanse fabrikanten van bouwproducten; Tecnoglass' rendement op geïnvesteerd vermogen (ROIC) is 18% tegenover 8% voor zijn concurrenten.

analyse-tecnoglass-aandelen

File name aandelen-tecnoglass-analyse

Waardering Tecnoglass aandelen

Hoewel Tecnoglass beter presteert dan zijn concurrenten in termen van winstgevendheid, groeipercentage en financiële positie, wordt het bedrijf verhandeld tegen een aanzienlijke korting op zijn concurrenten met de volgende multiples: EV/Sales - 2,04x, EV/EBITDA - 5,71x, FWD EV/EBITDA - 5,18x, P/E - 8,14x, FWD P/E - 8,26x.

aandelen-kopen-tecnoglass

Zoals eerder vermeld, was het hoofdkantoor en het belangrijkste productiecomplex van Tecnoglass tot augustus 2023 gevestigd in Barranquilla. Hoewel het merendeel van de omzet uit de Verenigde Staten kwam, werd het bedrijf altijd gezien als een Colombiaan, waardoor het een lagere prijs kreeg dan zijn Amerikaanse concurrenten. In augustus verhuisde Tecnoglass zijn hoofdkantoor naar Miami. Wij denken dat deze verhuizing de deur zal openen voor de opname van het bedrijf in indexfondsen en de aantrekkelijkheid voor vermogensbeheerders zal vergroten.

Het minimale koersdoel van Raymond James is $45 per aandeel. B. Riley schat TGLS op zijn beurt op $ 51. Volgens de consensusschatting van Wall Street is de marktwaarde van het aandeel $ 50, wat een opwaarts potentieel van 39,2% inhoudt.

aandelen-groei-tecnoglass

Belangrijkste risico's Tecnoglass aandelen

 • Tecnoglass is actief in een zeer cyclische industrie. De kans bestaat dat hoge rentetarieven en een vertragende economische groei een grote impact zullen hebben op de vraag naar glas en de activiteiten van het bedrijf. In dat geval kan het aandeel Tecnoglass lange tijd onder druk blijven staan.
 • Tecnoglass opereert in een extreem concurrerende markt. Tot de directe concurrenten van het bedrijf behoren Apogee Enterprises, PGT Innovations en Quanex Building Products Corporation. Hoge concurrentieniveaus kunnen het vermogen van een bedrijf om autonoom te groeien op de lange termijn beïnvloeden.

En, wat denk jij? Tecnoglass aandelen    aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

 Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën