Aandelen voor Beleggen in ChatGPT: Groei + Analyse | Happy Investors
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
03/18/2023
9 min

Aandelen voor Beleggen in ChatGPT: Groei + Analyse | Happy Investors

03/18/2023
9 min

Wilt u beleggen in ChatGPT? Direct investeren in ChatGPT is (nog) niet mogelijk. Wel kunt u aandelen kopen met belang in ChatGPT. Of beleggen in aandelen die werken met ChatGPT. Op die wijze kunt u indirecht investeren in ChatGPT en profiteren van deze AI-revolutie.

Wat is ChatGPT

Wat is ChatGPT? Laten we het AI-model zelf vragen. Haar antwoord: “Ik ben ChatGPT, een groot taalmodel ontwikkeld door OpenAI. Ik ben gebaseerd op de GPT (Generative Pre-trained Transformer) architectuur, in het bijzonder GPT-3.5. Ik ben getraind op een enorme dataset van uiteenlopende teksten en heb geleerd om mensachtige antwoorden te genereren op een breed scala aan vragen en verzoeken. Mijn doel is om mensen zoals jij bij te staan en gesprekken aan te gaan!”

Waarom beleggen in ChatGPT?

ChatGPT, een kunstmatige intelligentie (AI) chatbot ontwikkeld door OpenAI, heeft de wereld opgeschud en de belangstelling van investeerders gewekt voor bedrijven die kunnen profiteren van AI-technologie en de markt kunnen veroveren. Sommige analisten zetten in op techgiganten die hun eigen AI-oplossingen ontwikkelen. Wij geloven echter dat men tijdens een goudkoorts eerder schoppen moet verkopen dan naar goud graven. Met andere woorden, een goede strategie zou kunnen zijn om te zoeken naar de bedrijven die aanbieders zijn van AI-oplossingen of die hun eigen producten kunnen verbeteren met nieuwe technologie.

In dit artikel behandelen we een analyse van Twilio en Cloudflare aandelen als indirecte investering in ChatGPT. Deze aandelen kopen of niet wilt u doen omwille haar groeipotentieel. Deze analyse is gemaakt en geschreven door Freedom24. In een samenwerking met IPObeleggen.nl delen we nieuws over IPO aandelen en aandelen analyses ter inspiratie voor beleggers. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. Dit is geen koopadvies over aandelen kopen. Het is puur een analyse ter inspiratie.

Dit artikel wordt gedeeld ter inspiratie voor nader onderzoek. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen beleggingen. Het is louter een beleggingsidee waarbij in dit geval de aandelen een potentiële groei kunnen vertonen. Download onze gratis tools voor meer kennis over beleggen.

Hoe beleggen in ChatGPT?

We kunnen beleggen in aandelen voor ChatGPT die directe raakvlak hebben. Een voorbeeld is Microsoft, die een groot aandeel in ChatGPT heeft.

Enkele van de bedrijven die publiekelijk hebben aangekondigd dat ze GPT-technologie gebruiken, zijn OpenAI, Microsoft, Google, Facebook en Amazon. Deze bedrijven gebruiken GPT-technologie om verschillende toepassingen te ontwikkelen, zoals chatbots, taalvertaaltools en platforms voor het creëren van inhoud. Daarnaast kunnen veel andere bedrijven en startups GPT-technologie of andere AI-taalmodellen in hun producten gebruiken, maar ze hebben dit mogelijk niet publiekelijk aangekondigd.

We kunnen echter ook beleggen in aandelen die werken met ChatGPT. Wij hebben twee aandelen geselecteerd die zouden kunnen profiteren van de wijdverspreide toepassing van ChatGPT en de snelle groei van de AI-industrie:

 1. Twilio (TWLO)
 2. Cloudflare (NET)

Hieronder vindt u de beschrijving van een beleggingsidee met betrekking tot Twilio. Een soortgelijk idee voor Cloudflare vindt u in de rubriek Beleggingsideeën.

Aandelen voor ChatGPT: Twilio

 • Toegangsprijs: 65,75 dollar
 • Richtprijs: $84
 • Potentieel: 27,8%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Twilio, een Cloudgebaseerd communicatieplatform met 27,8% groeipotentieel

Twilio biedt een cloudgebaseerd communicatieplatform waarmee ontwikkelaars spraak, berichten, video en e-mailfuncties kunnen opnemen in hun apps voor klantinteracties. Het bedrijf is opgericht in 2008 en heeft zijn hoofdkantoor in San Francisco, Californië.

Twilio als aandelen voor ChatGPT: onze analyse

Twilio werkt volgens het CaaS (Communications as a Service)-bedrijfsmodel. De oplossingen van het bedrijf worden doorgaans gebruikt voor bulk tekstberichten via het MessagingX-platform. Daarnaast integreert het platform met WhatsApp messenger, dat meer dan twee miljard gebruikers heeft, waardoor Twilio een sterke concurrentiepositie heeft. Daardoor heeft het bedrijf een solide klantenbestand opgebouwd met grote namen als Morgan Stanley, Dell, Twitter, Airbnb en het Amerikaanse Rode Kruis. Bovendien heeft Twilio een indrukwekkende retentiegraad van 110%, wat betekent dat klanten geneigd zijn hun uitgaven te verhogen.

chatgpt-aandelen

Twilio netto retentiegraad; bron: Bedrijfspresentatie

MessagingX biedt een "Chat"-functie met een API waarmee klanten chatbots kunnen bouwen met behulp van Twilio SMS, Python en GPT-3, een geavanceerde versie van OpenAI's platform met 175 miljard parameters tegenover de 20 miljard van ChatGPT. Met deze functie kunnen bedrijven een klantenservice of helpdesk krijgen die rechtstreeks integreert met GPT-3, of zelfs een cloudgebaseerd callcenter dat bestaat uit een chatbot en een spraakgenerator. Volgens Fortune Business Insights zal de markt voor cloudcontactcenters tot 2027 groeien met een indrukwekkende CAGR van 22,7%.

In 2020 nam Twilio Segment, een platform voor klantgegevens, over voor 3,2 miljard dollar. De integratie van het platform met GPT-3 kan de personalisatie van klanten aanzienlijk verhogen en de marketingefficiëntie verbeteren. Dankzij het platform kon Domino's Pizza de kosten voor het aantrekken van klanten met 65% verlagen. Bovendien kan GPT-3 worden geïntegreerd met Twilio Frontline, een platform dat door verkoopteams wordt gebruikt om in contact te komen met klanten.

Financiële analyse Twilio aandelen als ChatGPT belegging

In 2022 heeft Twilio zijn financiële prestaties verbeterd en de verwachtingen van analisten overtroffen:

 • De omzet bedroeg 3,83 miljard dollar, tegen 2,84 miljard dollar een jaar eerder.
 • Het nettoverlies bedroeg -$1,26 miljard tegen -$949,9 miljoen in 2021.
 • De nettomarge steeg van -33,43% naar -32,83%.
 • De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten bedroeg -254,4 miljoen dollar, tegen -58,2 miljoen dollar een jaar eerder.
 • De vrije kasstroom daalde van -$148,2 miljoen in 2021 tot -$334,6 miljoen.

beleggen-in-chatgpt

Financiële prestaties van Twilio; bron: samengesteld door auteur

Ondanks het feit dat Twilio zeer onrendabel is, controleert het de aandeelhouderswaarde. In 2022 besteedde het bedrijf maar liefst 1,08 miljard dollar, of 35,7% van alle bedrijfskosten, aan onderzoek en ontwikkeling. Dankzij R&D kan het bedrijf knowhow implementeren die waarde toevoegt aan zijn oplossingen en daardoor zijn concurrerende moat verdiepen.

Twilio heeft een sterke balans: totale schuld van $987,4 miljoen, kasequivalenten en kortetermijninvesteringen van $4,16 miljard en een zeer negatieve nettoschuld van -$3,17 miljard.

Twilio aandelen kopen of niet?

Ondanks de sterke groei handelt Twilio tegen een korting op het sectorgemiddelde met een EV/Sales multiple van 1,97x. Bovendien handelt het bedrijf met slechts een kleine premie ten opzichte van de boekwaarde: P/B - 1,18x. Aangezien slechts twee bedrijven in onze steekproef een positieve EBITDA hebben, is deze korting volgens ons niet gerechtvaardigd.

twilio-aandelen-kopen

Twilio vergelijkbare waardering; bron: samengesteld door auteur

Het minimale koersdoel van investeringsbanken dat door Atlantic Equities is vastgesteld is $50 per aandeel. FBN Securities schat TWLO op $110 per aandeel. Volgens de consensus op Wall Street heeft het aandeel een reële marktwaarde van $84 per aandeel, wat een opwaarts potentieel van 27,8% impliceert.

twilio-aandelen-chatgpt

Koersdoelen van investeringsbanken; bron: samengesteld door auteur

Belangrijkste risico's bij Twilio aandelen kopen

 • Hoewel de onderneming momenteel een grote vraag naar haar oplossingen heeft, bestaat het risico dat de vraag afneemt indien het wereldwijde macro-economische klimaat verslechtert.
 • Twilio valt op door zijn toegenomen omzetconcentratie. De tien grootste klanten zijn goed voor 11% van de totale inkomsten van het bedrijf. Het mogelijke verlies van belangrijke klanten zal een aanzienlijke impact hebben op de resultaten van de onderneming en haar aandelenkoers.
 • Twilio blijft een zwaar verliesgevend bedrijf, wat risico's inhoudt voor de aandeelhouderswaarde. Het bedrijf zal waarschijnlijk kapitaal verwateren om verdere expansie te financieren.

Beleggen in ChatGPT kan dus indirect door het kopen van aandelen van Twilio. In deze analyse hebben we voor- en nadelen gezien voor het kopen van Twilio aandelen. Natuurlijk is het investeren in Twilio aandelen niet hetzelfde als aandelen in ChatGPT, maar zij werken wel met de technologie en kunnen daarvan profiteren. Over het algemeen is Twilio een groeiaandeel. Dit betekent een verhoogd risicoprofiel. De koers kan wisselvallig zijn, en leiden tot extreme verliezen of wellicht grote winsten. Houd rekening met de risico’s!

Aandelen voor ChatGPT:  Cloudflare

Naast Twilio is ook Cloudflare een potentiele belegging in aandelen voor ChatGPT. Cloudflare is een populair groeiaandeel dat recentelijk enorm gedaald is. Met de opkomst van ChatGPT kan Cloudflare potentieel extra groei realiseren. In deze analyse onderzoeken we de groeipotentie bij Cloudflare aandelen kopen (of niet).

 • Ticket: NET
 • Toegangsprijs: 58,55 dollar
 • Richtprijs: $77
 • Potentieel: 31,5%.
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Over het Cloudflare, een content delivery network provider met 31,5% upside

Cloudflare is 's werelds grootste aanbieder van content delivery networks. Daarnaast biedt het bedrijf een cloudbeveiligingsplatform. Cloudflare is opgericht in 2009 en heeft zijn hoofdkantoor in San Francisco, Californië.

Cloudflare aandelen kopen als belegging in ChatGPT?

Cloudflare is een toonaangevende wereldwijde Content Delivery Network (CDN) provider. CDN is een netwerk van wereldwijde datacenters die "cache"-versies van websites opslaan. Stel dat een gebruiker uit Berlijn een Australische website probeert te bezoeken. In plaats van rechtstreeks verbinding te maken, zal hij waarschijnlijk een cacheversie van de site bekijken die in een EU-datacenter is opgeslagen. Een verbinding met een nabijgelegen hub zorgt voor hoge downloadsnelheden en daardoor voor een betere gebruikerservaring.

Het netwerk van Cloudflare strekt zich uit over meer dan 100 landen, waaronder het Chinese vasteland, en 275 steden. Het bedrijf schat dat 95% van de wereldbevolking slechts 50 milliseconden verwijderd is van zijn datacenter. Terwijl Cloudflare's klanten 30% van de Fortune 1000-bedrijven omvatten, blijft het klantenbestand van het bedrijf exponentieel groeien. In Q4 2022 steeg het aantal grote klanten met 44% YoY tot 2.042. De retentiegraad bedraagt 122%.

hoe-beleggen-in-chatgpt

Groei van het klantenbestand van Cloudflare; bron: Bedrijfspresentatie  

Een van de klanten van het bedrijf is ChatGPT. Cloudflare zorgt voor de prestaties en veiligheid van het platform. Hoe meer ChatGPT-gebruikers de app (en dus het Cloudflare-netwerk) gebruiken, hoe meer inkomsten Cloudflare krijgt. Hoewel het aandeel van ChatGPT in de totale inkomsten van Cloudflare onbeduidend is, wijst de samenwerking van het bedrijf met het populaire platform op het potentieel van Cloudflare om soortgelijke diensten aan te bieden aan andere AI-bedrijven.

Door het Data Egress-beleid kunnen cloudproviders AI-bedrijven vaak geld vragen voor toegang tot hun eigen trainingsgegevens. De Worker- en R2-producten van Cloudflare bieden een oplossing om met meerdere aanbieders van cloudmodellen te werken.

Als onderdeel van het Cloudflare One Platform biedt het bedrijf ook de dienst Zero Trust, een netwerkbeveiliging met een enorm potentieel. Volgens Markets and Markets wordt de markt gewaardeerd op 27,4 miljard dollar en zal deze in 2027 naar verwachting 60,7 miljard dollar bereiken, wat een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 17,3% inhoudt. Gartner voorspelt dat tegen 2026 10% van de grote ondernemingen een veilige zero-trust architectuur zal hebben. Cloudflare bevindt zich nog in de vroege fase van Zero Trust productontwikkeling. Nieuwe producten worden dit voorjaar verwacht.

Financiële analyse Cloudflare aandelen kopen

In 2022 heeft Cloudflare haar financiële prestaties verbeterd en de verwachtingen van analisten overtroffen:

 • De omzet bedroeg 975,2 miljoen dollar, tegen 656,4 miljoen dollar een jaar eerder.
 • Het nettoverlies bedroeg -193,4 miljoen dollar tegenover -260,3 miljoen dollar in 2021.
 • De nettomarge steeg van -39,66% naar -19,83%.
 • De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten bedroeg $123,6 miljoen tegenover $64,6 miljoen een jaar eerder.
 • De vrije kasstroom steeg van -$43,1 miljoen in 2021 tot -$39,8 miljoen.

investeren-in-chatgpt

Financiële prestaties van Cloudflare; bron: samengesteld door auteur

Cloudflare heeft een sterke balans: totale schuld van $1,44 miljard, kasequivalenten en kortetermijninvesteringen van $1,65 miljard en een nettoschuld van -$213,7 miljoen.

Cloudflare aandelen kopen of niet?

Cloudflare wordt verhandeld tegen een premie ten opzichte van het sectorgemiddelde: EV/Sales - 13,81x, P/Cashflow - 227,15x, Forward P/E - 342,20x. Het is echter vermeldenswaard dat de enige directe concurrent van vergelijkbare omvang Zscaler is. Cloudflare handelt tegen een korting op Zscaler op een EV/Sales multiple en dichter bij breakeven zoals blijkt uit de FWD P/E multiple.

cloudflare-aandelen-kopen-of-niet

Cloudflare vergelijkbare waardering; bron: samengesteld door auteur

Het door Guggenheim vastgestelde minimum koersdoel van investeringsbanken is $43 per aandeel. SVB waardeert NET op $109 per aandeel. Volgens onze schatting is de reële marktwaarde van het aandeel $77 per aandeel, wat een opwaarts potentieel van 31,5% impliceert.

cloudflare-aandelen-kopen

Koersdoelen van investeringsbanken; bron: samengesteld door auteur

Belangrijkste risico's bij Cloudflare aandelen kopen

 • Hoewel de onderneming momenteel een grote vraag naar haar oplossingen heeft, bestaat het risico dat de vraag afneemt indien het wereldwijde macro-economische klimaat verslechtert.
 • Cloudflare blijft een verliesgevend bedrijf, wat risico's inhoudt voor de aandeelhouderswaarde. Het bedrijf zal waarschijnlijk kapitaal verwateren om verdere expansie te financieren.

En, wat denkt u? Twilio en Cloudflare aandelen kopen of niet als belegging in ChatGPT? Of kiest u liever voor de iets veiligere Microsoft, Amazon of Google aandelen als meer directe investering in ChatGPT? Wat is uw analyse en uw koersverwachting? Laat het ons weten!

Disclaimer: dit artikel is geschreven door Freedom24. Bekijk haar website en het artikel voor de volledige disclaimer. Gebruikte afbeeldingen zijn gepubliceerd onder de aankooprechten van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze beleggingsadvies. Het kan zijn dat de analyse niet volledig is. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingen. Beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. IPO beleggen, het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen, kan extra beperkingen met zich meebrengen. De voorspellingen of prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. 

Reacties
Categorieën