Micron Technology Aandelen Kopen? Analyse +32% Potentieel | Happy Investors
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
03/25/2023
8 min

Micron Technology Aandelen Kopen? Analyse +32% Potentieel | Happy Investors

03/25/2023
8 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Micron aandelen. Micron aandelen kopen of niet wilt u doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een mooi groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? Deze analyse is gemaakt en geschreven door Freedom24. In een samenwerking met IPObeleggen.nl delen we nieuws over IPO aandelen en aandelen analyses ter inspiratie voor beleggers. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. Dit is geen koopadvies over Micron aandelen kopen. Het is puur een analyse ter inspiratie.

Dit artikel wordt gedeeld ter inspiratie voor nader onderzoek. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen beleggingen. Het is louter een beleggingsidee waarbij in dit geval de Micron aandelen kopen of niet een potentiële groei kunnen vertonen. Download onze gratis tools voor meer kennis over beleggen.

Over Micron Technology, producent van gegevensopslag

Micron Technology (MU) is een Amerikaans technologiebedrijf dat apparaten voor gegevensopslag produceert onder de merknamen Micron® en Crucial®. De oplossingen van het bedrijf worden gebruikt in kunstmatige intelligentie, 5G, machine learning, zelfrijdende auto's, datacenter, consumentenmarkt en andere gebieden. Micron Technology is opgericht in 1978 en heeft zijn hoofdkantoor in Boise, Idaho.

 • Ticker: MU
 • Toegangsprijs: 58,65 dollar
 • Richtprijs: 78 dollar
 • Potentieel: 30,0%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: gemiddeld
 • Positiegrootte: 2%

Micron aandelen analyse

 • Door de exponentiële groei van de hoeveelheid gegevens die de mensheid gebruikt, neemt de vraag naar geheugenapparaten toe.
 • Nu de gegevensopslag en de halfgeleiderindustrie zich herstellen, laat Micron een gestage verbetering van de operationele en financiële prestaties zien.
 • Ontwikkeling van nieuwe industrieën die halfgeleiders gebruiken.

Waarom Micron kopen of niet?

Reden 1: Groei van de flash-geheugenmarkt

De afgelopen tien jaar is de infrastructuur voor digitale technologie snel uitgebreid: het volume van het gegevensverbruik is sinds 2010 meer dan 13 keer zo groot geworden. Het datavolume groeit niet alleen door de toenemende hoeveelheid gecreëerde inhoud, maar ook door de hogere kwaliteit ervan. Er is een toenemende hoeveelheid video-inhoud met een resolutie van 4K en zelfs 8K, en een soortgelijke situatie doet zich voor bij afbeeldingen en audio-inhoud.

Uit statistische gegevens blijkt dat de hoeveelheid gecreëerde informatie in de 21e eeuw ten minste om de vier jaar is verdubbeld. Van 2020 tot 2025 zal dit aantal naar verwachting groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 19,2%.

micron-aandelen-analyse

De hoeveelheid informatie die in de wereld wordt gecreëerd; bron: Statista

De groei van de hoeveelheid gegevens ondersteunt de vraag naar geheugenoplossingen. Tegelijkertijd worden gewone harde schijven (HDD) minder populair en steeds vaker vervangen door solid state drives (SSD). De belangrijkste reden is de hogere snelheid van gegevensverwerking en de grotere beschikbaarheid van SSD. Micron is een van de leveranciers van schijven, die ook andere oplossingen biedt waarbij gebruik wordt gemaakt van NAND-technologie. De NAND-markt is gegroeid van 9 miljard dollar in 2010 tot 31,8 miljard dollar in 2022.

micron-technology-aandelen-analyse

Groei van de NAND-markt; bron: Statista

Tegelijkertijd is er een groeiende vraag van zakelijke klanten die hun gegevens ook in clouddiensten moeten opslaan. Volgens onderzoek gebruikt 94% van de bedrijven clouddiensten om hun gegevens op te slaan en is 67% van de bedrijfsinfrastructuur momenteel gebaseerd op cloudtechnologie. De wereldwijde markt voor cloud computing bedroeg in 2022 meer dan 480 miljard dollar en zal naar verwachting groeien tot 947,3 miljard dollar in 2026.

Een bijkomende groeimotor is de toenemende belangstelling voor kunstmatige intelligentie, veroorzaakt door de succesvolle release van ChatGPT. Veel technologiereuzen, waaronder Google, Amazon, Facebook en IBM, en kleinere bedrijven begonnen te investeren in hun AI-teams, waarbij de uitgaven opliepen tot 100 miljoen dollar. Bedrijven in China, India en andere landen openen hele onderzoekscentra voor kunstmatige intelligentie. Volgens voorspellingen van Statista zal de markt voor kunstmatige intelligentie tegen 2030 12 keer zo groot zijn: van 142,3 miljoen dollar naar 1,8 miljard dollar.

Kunstmatige intelligentie, zoals elke moderne technologie en ChatGPT, vereist een geheugenopslagsysteem om snel de enorme hoeveelheden gegevens te verwerken die nodig zijn voor effectief machinaal leren. Om in dergelijke behoeften te voorzien, biedt Micron kant-en-klare oplossingen: de nieuwste ontwikkeling van het bedrijf, Micron GDDR, en zijn Deep Learning Accelerator (DLA) zijn in staat de enorme hoeveelheden gegevens te verwerken die door neurale netwerken worden geproduceerd.

Reden 2. Groei van de markt voor elektrische auto's

Micron produceert ook een breed scala aan halfgeleiderapparaten: modellen voor datacenters, mobiele telefoons en zelfrijdende auto's, die nu door de grootste technologie- en automobielbedrijven worden getest en geleidelijk in het dagelijks leven worden geïntegreerd. Verwacht wordt dat tegen 2030 bijna 3 miljoen voertuigen volledig autonoom zullen zijn.

De klassieke auto-industrie is ook een van de snelst groeiende segmenten van de halfgeleiderindustrie.  Volgens de prognoses van het bedrijf zal de totale markt voor geheugen (DRAM) en gegevensopslag (NAND/NOR) in dit segment groeien van 4 miljard dollar in 2021 tot 10 miljard dollar in 2025, d.w.z. 2,5 keer.

micron-aandelen-kopen-of-niet

De groei van de geheugenmarkt in de automobielmarkt; bron: bedrijfspresentatie

Volgens Deloitte zal tegen 2030 ongeveer een derde van alle verkochte auto's een elektrische auto zijn, waarvoor ook computeroplossingen nodig zijn om de auto te optimaliseren en efficiënter te maken. Ook belangrijk zijn nieuwe innovatieve functies, zoals multimediasystemen die door mobiele toepassingen worden bestuurd en oplossingen voor communicatie op afstand.

Reden 3. Ontwikkeling van nieuwe hoogwaardige producten

Begin 2022 introduceerde Micron twee baanbrekende technologieën: DRAM-geheugen met 1α (1-alpha) nodes en 176-lagen NAND-geheugen. In november 2022 introduceerde het bedrijf de nieuwste processor met 1β-knooppunten. Het 1β-proces van Micron maakt de ontwikkeling mogelijk van geheugenproducten met hogere prestaties, capaciteit en dichtheid, terwijl het relatieve stroomverbruik lager is dan bij de apparaten van de vorige generatie. Dit bewijst Micron met een sterk concurrentievoordeel ten opzichte van andere bedrijven.

Reden 4. Bouw van de fabriek in de VS

Micron is begonnen aan een groot project om een fabriek in de Verenigde Staten te bouwen (momenteel bevinden de belangrijkste productiefaciliteiten van het bedrijf zich in Taiwan en Zuid-Korea). In totaal gaat het bedrijf 15 miljard dollar investeren in de nieuwe fabriek. Zij zal dicht bij haar lokale ontwikkelingscentrum worden gevestigd, waardoor de logistieke kosten en daarmee de productiekosten aanzienlijk zullen dalen. De investering in de bouw van de fabriek in de VS omvat federale subsidies en leningen in het kader van de Chip Act (CHIPS), die de lasten van de onderneming aanzienlijk zouden moeten verlichten, waardoor haar financiële stabiliteit behouden blijft.

Financiële analyse Micron aandelen

Het boekjaar van Micron eindigt in augustus, dus de onderstaande analyse is gebaseerd op de jaarrekeningen van 2022 en Q1 2023. Door lockdowns in China had het bedrijf een verlies in Q1 2023, terwijl de bedrijfsresultaten aan het eind van Q4 2022 begonnen te dalen. Naarmate de bedrijfsactiviteit in China zich herstelt, verwachten wij echter dat de winst van Micron zich al in het tweede kwartaal van 2023 zal herstellen.

De grootste groei in 2022 was in het EBU-segment (ingebedde systemen): +24%.

De groei in de segmenten CNBU (computers) en SBU (opslag) bedroeg respectievelijk 12% en 15% ten opzichte van 2021.

De laagste groei (slechts 1%) kwam voor rekening van het MBU-segment (mobiele apparaten).

Er zij op gewezen dat de meeste ondernemingen waarmee Micron samenwerkt op de B2B-markt actief zijn, hetgeen de onderneming een voordeel oplevert, aangezien er in het B2B-segment te veel concurrentie is van Taiwanese ondernemingen.

micron-technology-financiele-analyse

Operationele cijfers; bron: bedrijfspresentatie

De resultaten van Micron voor 2022 kunnen als volgt worden samengevat:

 • De inkomsten bedroegen 30,8 miljard dollar, een stijging van 11% op jaarbasis.
 • De brutowinst steeg van $10,4 miljard naar $13,9 miljard. De brutomarge steeg van 37,62% naar 45,18%.
 • EBITDA steeg van $12,5 miljard naar $16,8 miljard. De EBITDA-marge steeg van 45,11% naar 54,68%.
 • De nettowinst bedroeg $8,7 miljard tegenover $5,9 miljard in 2021. De nettowinstmarge steeg van 21,16% naar 28,24%.

micron-financiele-analyse

Dynamiek van de financiële indicatoren van de onderneming; bron: samengesteld door auteur

De COVID-19 pandemie had een sterke impact op de activiteiten van Micron. In 2020 daalde de winstgevendheid van het bedrijf aanzienlijk, maar in 2022 keerde zij terug naar het niveau van 2019 te midden van het algemene herstel van de halfgeleiderindustrie.

De financiële resultaten van Micron voor het eerste kwartaal van 2023 worden hieronder gepresenteerd:

 • De inkomsten daalden met 46,9% op jaarbasis van 7,7 miljard dollar naar 4,1 miljard dollar.
 • De brutowinst daalde op jaarbasis met 75% van 3,5 miljard dollar naar 893 miljoen dollar.
 • De EBITDA steeg van 4,3 miljard dollar naar 1,7 miljard dollar. De marge daalde van 56% naar 42%.
 • De nettowinst bedroeg -195 miljoen dollar tegenover 2,3 miljard dollar een jaar eerder.

micron-technology-aandelen-kopen

Dynamiek van de financiële resultaten van de onderneming; bron: samengesteld door auteur

In het tweede kwartaal van 2023 verwacht het management van het bedrijf nog steeds dat de financiële prestaties met ongeveer dezelfde bedragen zullen dalen als in het eerste kwartaal. Wij denken echter dat het bedrijf tegen eind 2023 zijn kasstromen zal kunnen aanpassen en terug zal keren naar het winstniveau van 2022.

Aan het einde van de laatste verslagperiode, die eindigde in 2022, bedroeg de operationele kasstroom van het bedrijf $12 miljard tegen $10 miljard eind 2021. De vrije kasstroom steeg van $2,4 miljard naar $3,1 miljard, dankzij de groei van het netto-inkomen.

Micron aandelen kopen? Het biedt een gezonde balans met:

 • Totale schuld van 6,9 miljard dollar,
 • Kasequivalenten en kortetermijninvesteringen van 9,3 miljard dollar,
 • Nettoschuld van -$1,4 miljard, wat wijst op een goede financiële stabiliteit (Nettoschuld/EBITDA - (-0,1x),
 • De rentedekkingsratio is 51x.

De langlopende leningen zullen worden terugbetaald van 2027 tot 2047.

Koersverwachting Micron aandelen

Micron Technology wordt verhandeld tegen een korting op het sectorgemiddelde: EV/Sales - 2,16x, EV/EBITDA - 3,95x, P/E - 11,27x, P/B - 1,37x.

micron-koersverwachting

Vergelijkbare score; bron: samengesteld door auteur

Het gemiddelde koersdoel van investeringsbanken is $67,25 per aandeel. Op hun beurt neigen analisten naar een koers van $72 tegen eind 2023. Volgens onze consensusraming bedraagt de reële marktwaarde van het aandeel $78, wat een opwaarts potentieel van 32,9% impliceert.


Koersdoelen van investeringsbanken; bron: samengesteld door auteur

Belangrijkste risico's bij Micron aandelen kopen

 • De wereldwijde recessie veroorzaakt een daling van de vraag in alle segmenten van de detailhandel. De koopkracht gaat achteruit, wat leidt tot een lager aanbod van de meest elastische goederen, zoals mobiele telefoons, spelconsoles, auto's, enz.
 • Ondanks het herstel van de wereldwijde vraag naar halfgeleiders heeft de huidige wereldwijde geopolitieke situatie al gevolgen voor de economieën van veel landen. De verkoop buiten de VS is goed voor 88% van de inkomsten van het bedrijf. Dit houdt ernstige risico's in van verschillende embargo's en douanerechten. Het is ook vermeldenswaard dat Micron een fabriek heeft in Taiwan, wat de betrekkingen met China verder bemoeilijkt.

En, wat denkt u? Micron aandelen kopen of niet? Wat is uw analyse en koersverwachting? Laat het ons weten!

Disclaimer: dit artikel is geschreven door Freedom24. Bekijk haar website en het artikel voor de volledige disclaimer. Gebruikte afbeeldingen zijn gepubliceerd onder de aankooprechten van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze beleggingsadvies. Het kan zijn dat de analyse niet volledig is. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingen. Beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. IPO beleggen, het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen, kan extra beperkingen met zich meebrengen. De voorspellingen of prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor toekomstige resultaten.

Reacties
Categorieën