Geld sparen, investeren of zelf sparen?
geld-sparen-investeren-of-zelf-sparen
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
09/04/2023
3 min

Geld sparen, investeren of zelf sparen?

09/04/2023
3 min

Tegenwoordig is het goed om aan de toekomst te denken, je wil geld apart hebben staan voor bijvoorbeeld noodgevallen. Er kan een keer een wasmachine kapot gaan, de vriezer kan kapot gaat, de auto heeft duur onderhoud nodig, kinderen hebben nieuwe kleding nodig, er zijn veel uitgaven waar je aan moet denken. Maar vaak moet je ineens veel geld uitgeven op een moment dat het je financieel niet goed uitkomt. Daarom is het verstandig om wat geld achter de hand te hebben, maar hoe pas je het toe in je eigen leven? Ga je zelf sparen of investeer je ergens in, zodat je op die manier geld achter de hand kunt houden, een extraatje? Omdat het goed is om hierbij stil te staan een paar aandachtspunten, waar je ook even over na moet denken.

Waarvoor wil je sparen?

Als je wil sparen, dan moet je je afvragen hoeveel geld je achter de hand wilt hebben en waarvoor. Je zou ook meerdere potjes kunnen maken, bijvoorbeeld een voor je kinderen, de ander voor huishoudelijke apparaten en dan nog een voor de huisdieren (dierenartskosten bijvoorbeeld). Er kunnen altijd situaties ontstaan die niet te voorspellen zijn en dan is het fijn om een bedrag achter de hand te hebben. Zet daarom eerst je vaste lasten op een rijtje en kijk dan wat er per maand binnenkomt. Je weet dan ook hoeveel geld er over blijft en hoeveel je per maand in ieder potje kunt stoppen.

Vast bedrag per maand sparen

Het is verstandig om elke maand een vast bedrag te sparen. Je kunt het op je bankrekening vaak ook zo instellen dat er een vaste dag van de maand een vast bedrag over wordt gemaakt naar de andere rekening. Op deze manier weet je ook zeker dat je elke maand geld apart blijft zetten. Als je het zelf iedere keer over moet maken, dan is de kans groot dat je het een keer vergeet of van dat geld wat anders wil doen. Voorkom problemen en zorg dat het automatisch wordt gedaan, dan ben je blij dat er overal voor wordt gespaard en zeker als je het nodig hebt.  

Geld binnen? Dan sparen en overboeken

Waarom zou je tot de laatste dag van de maand wachten als je ook eerder geld kunt sparen? Je weet welke datum je je salaris krijgt, meestal is dat een vaste dag in de maand. Dit is ook de dag om dan het geld direct te sparen. Er wordt vaak geadviseerd om in totaal 10% van je inkomsten te sparen, iedere maand weer, lukt dit jou ook? Probeer het maar eens en reken het dan uit. Mocht je extra geld krijgen vanwege extra werkuren of een klus, dan kun je ook dat geld sparen of op een andere rekening zetten, zodat je er een keer wat leuke dingen van kunt doen. Sparen is heel goed, maar je mag ook leuke dingen doen als je extra geld hebt. Misschien speel je graag poker met vrienden of iets online zoals als Mystery Joker. Als je een paar euro over hebt aan het eind van de week kun je even lekker ontspannen. Maar ben je ervan bewust dat je verantwoord omgaat met het geld en het spelen, plezier maken is belangrijker dan winnen.   

Geld uitgeven voor plezierige momenten is soms een goede investering. Zeker wanneer je er meer energie en levensvreugde door krijgt. Denk hierbij aan het investeren in leuke ervaringen met je gezin en familie. Een dagje erop uit, een actieve vakantie. Investeren in ervaringen en herinneringen is altijd een goede keuze. Tot slot kan je in jezelf investeren, dat is vaak de beste investering.

Inzicht in je uitgaven

Heb jij een goed zicht op wat er iedere maand binnenkomt en wat je uitgeeft? Veel mensen geven aan van wel, maar uiteindelijk hebben ze geen idee van wat het precies is. Daarom is het goed om dat eens uit te zoeken. Vaak kun je ook via je eigen bank een overzicht krijgen of wordt dat al gemaakt voor je. Je hebt dan een uitgebreid zicht van hoeveel geld er bijvoorbeeld uit gaat naar verzekeringen, wat de brandstofkosten per maand zijn, wat je aan energie, gas, water en licht moet betalen en wat je aan abonnementen en boodschappen kwijt bent. Misschien kom je er wel achter dat je abonnementen hebt waar je niets mee doet, direct stopzetten dan zodat je dat geld al kunt besparen.

Geld besparen is makkelijker dan je denkt. Je moet het alleen wel willen.

Investeer jij?

Sommige mensen willen ook investeren, maar je moet dan goed nagaan wat de voordelen en mogelijkheden zijn. Heb jij zekerheid dat je je geld over een tijdje nog hebt of dat je geld dan meer waard is? De regel is dat wanneer je geld op de korte termijn nodig hebt, je dit beter niet kan beleggen.

Heb je het geld niet nodig, en kan je het missen op de lange termijn? Dan kan je overwegen om te beleggen in ETF’s. ETF beleggen is eenvoudig voor beginnende beleggers.

Ben je meer gevorderd? Dan kan je beleggen in aandelen. Met aandelen kan je in potentie hoger rendement realiseren. Zoals hoe wij dit doen met de beste aandelen. Maar het vergt ook wat meer tijdinspanning. Je kan natuurlijk onze analyses bekijken, maar het is goed om zelf te weten wat je doet. Indien je hier niet de tijd voor wilt nemen, of als je het niet leuk vindt, dan is het slimmer om te kiezen voor beleggen met weinig risico.

Reacties
Categorieën