Groeiaandelen dalen, hoe ga ik hier mee om?
groeiaandelen-dalen-hoe-omgaan
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
12/04/2021
2 min

Groeiaandelen dalen, hoe ga ik hier mee om?

12/04/2021
2 min

Beste lange termijn belegger, ben je in 2021 ingestapt tot groeiaandelen? Dan zal je momenteel een forse daling in je portfolio merken. Maakt dit je een slechte belegger? Misschien (te) optimistisch, maar niet slecht. Een van de grote risico’s bij groeiaandelen is té positief denken. Wanneer de resultaten minder zijn dan verwacht, dan daalt de koers. Maar op dit moment heerst er angst en dus kelderen zelfs groeiaandelen die beter dan verwachtte resultaten publiceren. Soms zijn je keuzes gerechtvaardigd, maar is de markt gewoon pessimistisch.

Hoe gaan we hiermee om?

Hierbij enkele tips om te profiteren van deze kans.

Groeiaandelen dalen hard in 2021, wat mogen we verwachten voor 2022

groeiaandelen-dalen-wat-te-doen

Groeiaandelen dalen en zakken. Dat is nu eenmaal inherent aan beleggen. Wel heb ik een maand terug in het artikel over Value of Groei beleggen in 2022 gewaarschuwd voor de aankomende correctie en de te nemen stappen. Het was nogal duidelijk dat er een forse correctie zou moeten komen.

En het slechte nieuws: deze correctie kan nog wel even aanhouden tot diep in 2022.

Sommige groeiaandelen waren al een tijdlang in vrije val. Neem C3.AI als voorbeeld. Ik kocht dit aandeel tijdens de IPO. Binnen enkele maanden stond mijn rendement op +93%. Helaas was ik wederom te positief en “vergat” ik winst te nemen. Dit is niet de eerste en zeker niet mijn laatste fout. En dan te bedenken dat ik al even meeloop in deze wereld. Maar bij iedere nieuwe pijnlijke fout verklein je het risico op herhaling 😉.

Wanneer groeiaandelen zoals C3.AI snel stijgen, is het nuttig om winst te pakken. Een tactiek is de “free ride”. Zodra een aandeel +100% haalt, kan je de initiële inleg verkopen. Dit kan ook bij +50% of een ander percentage naar keuze.

Dit is niet altijd de beste keuze (let your winners run), maar wel een keuze die leidt tot minder risico.

Nu ben ik te laat: het aandeel is sindsdien met 70% gedaald. Mijn resultaat is gelukkig minder dramatisch, omdat ik de DCA-methode toepas. Maar fijn is anders, en dus is het wachten op een meer gunstig momentum.

Meer recentelijk in december 2021 zijn enkele “hot” groeiaandelen gekelderd. Asana met -25% en Docusign met zelfs -40% (!) op één dag. Uiteraard geeft dit ook kansen, maar nu het momentum weg is wordt de financiële waardering nog belangrijker dan het al is.

Hoe ga ik om met grote daling in aandelen?

In dit geval dalen groeiaandelen zeer hard. Een fixe correctie. Recentelijk is Docusign met 40% gedaald in één dag. En dat terwijl de Q3 resultaten boven verwachting waren, maar helaas waren de Q4 verwachtingen naar beneden bijgesteld. Men vreest minder groeiperspectief voor Docusign. Het gevolg: een (te) grote correctie.

Een grote daling in (groei)aandelen is vaak terecht. Er zit soms te veel “hoop” en “wishfulthinking” verwerkt in de aandelenprijs. Indien de groeicijfers dan tegenvallen, ook al zijn deze zeer goed, dan keldert de vraag.

Hoe ga je hiermee om?

Blijf rationeel nadenken. Welke groeiaandelen dalen onterecht veel? Kijk naar de financiële waardering. Een correctie van 40% kan alsnog betekenen dat het aandeel overgewaardeerd. Echter, in sommige gevallen dienen er interessante koopjes aan.

Kortom: pas de DCA-methode toe voor “buy the dip”. Maar let op: dit werkt alleen bij sterke bedrijven die op de lange termijn winstgroei realiseren én die je koopt tegen een gunstige prijs.

Het is belangrijk om te blijven vasthouden aan je lange termijn strategie. Zijn de bedrijven fundamenteel anders geworden? Zijn er macro-economische veranderingen (zoals in dit geval inflatie en potentieel hogere interestvoet)? Neem al deze scenario’s mee in je overweging voor wel of niet bijkopen.

Zoals aangegeven richt ik mij momenteel meer op Value en dividendaandelen. Ik heb op tijd mijn positie in groeiaandelen behoorlijk afgebouwd (veel winst gepakt). Dit beperkt de schade enorm. Mijn acties had ik overigens gedeeld in onze nieuwsbrief van begin November. Schrijf je daarop in als je relevante updates omtrent aandelen wilt ontvangen.

En wil je toegang tot ons onderzoek naar unieke (value) aandelen?

Bekijk hier het Happy Investors aandelen abonnement met wekelijkse exclusief onderzoek naar unieke aandelen.

Reacties
Categorieën