15x Beste Grondstof Aandelen [2022]: van Olie tot Koper
beste-grondstof-aandelen-2022
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
12/21/2021
6 min

15x Beste Grondstof Aandelen [2022]: van Olie tot Koper

12/21/2021
6 min

Beste lange termijn belegger, investeren in grondstof aandelen is een risicovolle en volatiele bezigheid. Forse koersverliezen van -90% zijn niet ongewoon. Andersom is ook waar. In specifieke marktomstandigheden kunnen de beste grondstof aandelen leiden tot exponentieel rendement. Interessant? Dat ligt aan jouw beleggingsstrategie en -risicoprofiel.

In dit artikel vind je een beperkt onderzoek naar 15 van de beste grondstof aandelen ter inspiratie.

Waar vind ik de beste grondstofaandelen?

Je vindt de beste grondstof aandelen zoals iedere beste aandeel wordt gevonden: door heel veel onderzoek. Dit vergt een aantal kritische factoren, waaronder marktkennis en fundamentele analyse. Tevens is geduld vereist. Een grondstofmarkt kan jarenlang in een bear market zitten alvorens zij in ramp tempo groeit.

Beleggen in de beste grondstof aandelen is van hoge moeilijkheidsgraad. Deze markt kent een sterke cyclische beweging, met name beïnvloed vanuit macro-economische ontwikkelingen. Zelfs de beste bedrijven (van strategie tot productkwaliteit) kunnen neergehaald worden door afnemende wereldwijde vraag. Dit zien we in vrijwel alle grondstofmarkten: van kool tot uranium.

De beste manier om te beleggen in grondstof aandelen is kopen vóór de nieuwe bullmarkt. En dan specifiek in “neergeslagen” bedrijven met hoge intrinsieke waarde, maar een kleine beurswaarde (onder de 1 miljard). Hoe kleiner de beurswaarde, hoe meer zij kan stijgen.

Dit klinkt logisch, en toch zijn weinig hierin succesvol. Ik ken een aandelenabonnement die hier veelvuldig in slaagt. De naam is Capitalist Exploits. Ik ben al reeds 2 jaar aangesloten op haar dure abonnement ($2500 per jaar). De prijs was het echter meer dan waard. Zij gaven aandelen tips voor Uranium, Koper en Landbouw nog voordat de koersexplosie begon.

Wat zij doen en hoe zij te werk gaan lees je in mijn Capitalist Exploits review.

Update April 2022: na veel overleg zijn we officieel partner geworden met Capitalist Exploits! Wij mogen Happy Investors een exclusieve korting van $1000 bieden. Klik hier voor meer informatie.

Beste grondstof aandelen van dit moment

Hieronder vind je een overzicht van potentieel de beste grondstof aandelen op dit moment. Deze lijst is alleen ter inspiratie (geen koopadvies):

 1. Industrie: Builders FirstSource Inc.
 2. Hout: BlueLinx Holdings Inc. en Resolute Forest Products
 3. Olie: Petroleo Brasileiro S.A. en PetroChina Company
 4. Verpakking: Veritiv Corporation
 5. Staal: ArcelorMittal, Nucor Corporation en Ternium SA
 6. Chemicaliën: Braskem S.A. en Dow Inc.
 7. Koper: Freeport-McMoRan Inc.
 8. Landbouw: The Mosaic Company en Nutrien Ltd.
 9. Lithium: VanEck Rare Earth/Strategic Metals ETF (REMX)
 10. Uranium: lees hier de analyse van uranium aandelen

Bovenstaande beste grondstof aandelen beschikken over een gunstige financiële waardering en sterk momentum. De lijst is niet allesomvattend, en dient louter ter inspiratie tot nader onderzoek. Hieronder zal ik een enkeling uitlichten ter motivatie waarom zij tot de beste grondstof aandelen behoren.

Let op: deze selectie is opgesteld vanuit korte termijn ontwikkelingen van 3 tot 12 maanden. Er is geen analyse gemaakt omtrent lange termijn potentie. Tevens is er veel verschil in risico. Zo is een BlueLinx Holdings meer volatiel (en korte termijn) dan een groter en stabieler bedrijf als The Mosaic Company (met een stabielere markt).

De ETF VanEck Rare Earth/Strategic Metals (REMX) is een uitstekende tracker voor buitenlandse bedrijven actief in mining van lithium en kobalt als grondstoffen voor onder meer accu’s van elektrische voertuigen. REMX behoort momenteel tot de betere grondstof ETF’s.

value-aandelen

Beste grondstof aandelen in olie

beste-olie-aandelen-2022-1

Is 2022 een jaar voor de beste grondstof aandelen in olie? De markt draait om vraag- en aanbod. Na de coronacrisis in 2020 was de vraag in ramp tempo toegenomen, terwijl het aanbod achterbleef. In 2022 kan eenzelfde gebeurtenis zich herhalen met het opkomende Omikron-virus. Dit is een onzekerheid.

Wat wel zeker is, is dat de huidige waardering van enkele olie aandelen zeer interessant zijn. Dit zijn een aantal van de beste grondstof aandelen in olie:

 1. PetroChina Company (PTR)
 2. Petroleo Brasileiro S.A. (PBR)
 3. LUKoil (LKOH) (nu met de oorlog is dit een NO GO geworden!)
 4. ExxonMobil (XOM)
 5. Royal Dutch Shell (RDSA)

Met name PetroChina Company en Petroleo Brasileiro scoren momenteel goed op zowel (1) waardering, (2) groei, (3) winstgevendheid als (4) momentum.

Neem Petroleo Brasileiro als voorbeeld (zie afbeelding). Haar P/E-ratio voor 2022 wordt geschat op 5.14 met een P/B-ratio van 1.03. De verwachtte omzetgroei bedraagt 7%, en de verwachtte winstgroei is 26%. De huidige EBIT marge ligt op 47.21% en het bedrijf keert een relatief hoog dividend uit van circa 8%. Dit is een zeer indrukwekkende huidige waardering. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de vraag naar olie.

Externe (marco-) economische ontwikkelingen kunnen haar positie verslechteren of verbeteren. Voor de korte termijn lijkt het erop alsof “de wereld” de behoefte naar olie onderschat. Voor de lange termijn lijkt olie niet langer tot de beste grondstof aandelen te behoren.

ipo-beleggen

Beste grondstof aandelen in koper

beste-koper-aandelen-2022

Veel beleggers zijn geïnteresseerd in koper aandelen. Voor 2022 lijkt het momentum in koper wel wat af te nemen. Er zijn enkele interessante koper aandelen, waaronder Southern Copper Corporation (SSCO) en Taseko Mines Limited (TGB). Ook in Azië en andere werelddelen zijn interessante kopermijnen te vinden. Investeren in dit soort bedrijven kent echter ook grote risico’s, zoals het momentum en de vraag- en aanbod van koper.

Wat mij betreft is het hier slimmer om “safe” te spelen met Freeport-McMoran Incl. als beste grondstof aandeel voor koper. Het bedrijf heeft relatief hoge winstmarges (EBIT 35%) en de verwachtte groei is eveneens aantrekkelijk met 20% omzetgroei en 105% winstgroei. De huidige waardering is niet super (P/E-ratio 14), maar indien de groeicijfers uitkomen dan zou Freeport-McMoran een hoog opwaarts potentieel hebben. Ja, natuurlijk ligt de crux in het woordje “als”. Het is aan jou als belegger de taak om de waarschijnlijkheid van “als” in te schatten.

beste-aandelen-laag-risico

Andere interessante grondstofaandelen

Hoe kan het dat de beste grondstof aandelen jarenlang stabiel zijn, of erger: dalen, en dan vanuit het “niets” exponentieel stijgen. De beste grondstofaandelen realiseren 200 – 500% in één jaar tijd. Echt bizar, maar alleen mogelijk met de juiste timing.

Laten we eens dieper ingaan op twee interessante bedrijven binnen commodities. De aandelen zijn recentelijk sterk gestegen, en alsnog lijken zij gunstig gewaardeerd.

Neem Builders FirstSource Inc. als eerste voorbeeld:

beste-grondstof-aandelen

Sinds haar IPO in 2005 heeft het aandeel verlies gegeven tot 2020. Vanaf de covid-19 crash in Maart 2020 tot December 2021 staat het aandeel op +500% rendement. Ook bij grote dalingen in 2009 en 2011 waren hoge rendementen te behalen. Dit toont echter wel aan dat het een zeer instabiele belegging is. En dat is het probleem bij commodities. De vraagprijs heeft een sterke impact op de winstgevendheid van bedrijven die grondstoffen leveren.

Een ander voorbeeld is Veritiv Corporation (VRTV). In 2021 is het aandeel geëxplodeerd met +430%. En zelfs na deze prijsstinging lijkt de huidige waardering nog enigszins acceptabel, maar de koers begint sterk te corrigeren:

beste-grondstofaandelen

Hoe kunnen dit soort “standaard” bedrijven zonder competitief voordeel zo sterk stijgen in koersrendement?

Het “geheim” van deze beste grondstofaandelen zit in de prijsstijging van het geleverde product. Een bedrijf maakt xx% winstmarge tegen bepaalde vaste- en variabele kosten. Als de prijs van het geleverde product stijgt, terwijl de vaste kosten gelijk blijven, dan neemt de winstmarge in raptempo toe. Zo kan de winst van een grondstoffenbedrijf in relatief korte tijd verdubbelen of zelfs verviervoudigen. En als reactie explodeert de koers.

Helaas werkt dit ook averechts, waardoor grondstofaandelen regelmatig forse koersverliezen leiden.

Wat vind jij de beste grondstofaandelen van dit moment? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Reacties
Categorieën