Waarom Beheerd beleggen? Voor- en nadelen! | Happy Investors
Waarom Beheerd beleggen in 2021? Voor- en nadelen!
Geld Investeren
Happy Investors
Geld Investeren
07/21/2021
6 min

Waarom Beheerd Beleggen? Voor- en nadelen! | Happy Investors

07/21/2021
6 min

Beste Happy Investor, wil je graag geld voor je laten werken maar twijfel je over zelf vs. beheerd beleggen? In dit artikel vind je redenen voor waarom beheerd beleggen (en waarom niet). Voor sommige mensen is dit namelijk de beste keuze om hoger rendement te halen. En dus gaan we in dit artikel kijken naar de grootste verschillen tussen beheerd vs. zelf beleggen. Ook hebben we het over de voor- en nadelen en tot slot geef ik je drie van de beste tips voor beheerd beleggen (om direct te starten).

Weet dat ik voorstander ben van zelf beleggen, maar dit weerhoudt mij niet van een objectieve argumentatie over het waarom beheerd beleggen 😉.

Laat geld voor je werken!

Inhoudsopgave:

Waarom beheerd beleggen? De grootste verschillen tussen beheerd vs. zelf beleggen
Waarom beheerd beleggen? De voor- en nadelen
Hoe kan je het slim en betrouwbaar beheerd beleggen?
Conclusie en samenvatting over waarom beheerd beleggen

Waarom beheerd beleggen? De grootste verschillen tussen beheerd vs. zelf beleggen

wel-of-niet-beheerd-beleggen

De drie belangrijkste factoren bij beheerd beleggen zijn (1) rendement, (2) risico en (3) looptijd. Waarom beheerd beleggen ligt eraan hoe jij tegen deze factoren aankijkt. Dit zijn de grootste verschillen tussen beheerd vs. zelf beleggen bezien vanuit deze factoren:

Verschillen rendement bij beheerd vs. zelf beleggen

In de vergelijking van beheerd of zelf beleggen kan je in theorie een hoger rendement halen bij zelf beleggen. Ik zeg in theorie, omdat je hier wel wat kennis voor nodig hebt. Wanneer je een totale beginner bent heb je in principe drie keuzes:

Allereerst kan je besluiten om geld voor je te laten werken, maar dit te laten uitbesteden. Je kiest voor beheerd beleggen, omdat je er geen tijd en energie aan wilt spenderen. Je neemt genoegen met de kosten hiervoor, omdat je onderaan de streep een gemiddeld netto rendement van circa 5 – 8% per jaar kan verwachten. In deze redernatie geniet je van de baten, maar hoef je niet om te kijken naar de lasten (uitvoeren van onderzoek, etc.). Dit is de grootste reden voor waarom beheerd beleggen.

Ten tweede kan je besluiten om toch zelf te beleggen, maar dan zo passief mogelijk. Je kiest voor een grote spreiding in wereldwijde aandelen ETFs, in (niet-) beursgenoteerde vastgoedfondsen en extra spreiding in alternatieve beleggingen. Bij een goede spreiding en juiste keuzes kan je een gemiddeld netto rendement halen van circa 8 – 10% per jaar. Dit is een argument tegen waarom beheerd beleggen.

Ten derde kan je in jezelf investeren en leren hoe je succesvol kan beleggen. Iedereen begint klein, maar met tijd en inzet kan je meer gevorderd leren beleggen. Zo kan je naast gespreide beleggingen zoals ETFs een deels investeren in dividendaandelen en unieke bedrijven die hoger dan gemiddeld rendement leveren. In dit scenario kan je een gemiddeld netto rendement van 10 – 20% per jaar halen (of hoger als je écht goed bent). Ook dit is een argument tegen beheerd beleggen.

Er is nog een vierde optie. Zo ben ik een fulltime belegger die heel veel onderzoek doet naar de beste (dividend)aandelen. Iedere maand publiceer ik exclusief onderzoek waarbij we streven naar gemiddeld meer dan 14% rendement per jaar.

Hier lees je meer over het HIM aandelen abonnement. Deze kleine investering kan je gemakkelijk tienduizenden euro’s extra opleveren vanwege het hogere rendement.

Verschillen risico bij beheerd vs. zelf beleggen

Naast verschil in rendement is er ook verschil in risico. Een grote reden voor beheerd beleggen is omdat je risico verlaagt. Als individuele belegger heb je te maken met vele valkuilen en potentiële fouten. Vooral emotionele situaties zijn gevaarlijk, zoals “fear of missing out” en hebzucht.

Bij beheerd beleggen is het zo dat je hier een stokje voor steekt. Je boekt je geld over naar professionele beleggers die alleen mogen handelen in lijn met jouw aangegeven risicoprofiel. Sterker nog, de broker is verplicht om jou te informeren bij eventuele wijzigingen die in strijd zijn met dit risicoprofiel.

Stel dat jij kiest voor een defensief risicoprofiel. Doorgaans is het gemiddelde rendement hierbij zo’n 4 – 5%. Afhankelijk van de broker, mogen ze je geld binnen dit risicoprofiel louter investeren in gediversifieerde aandelen en obligatie ETFs. De broker heeft intern regels/controles opgesteld om te waarborgen dat er altijd in lijn met het risicoprofiel wordt gehandeld.

Dit is een sterk argument voor beheerd beleggen. Immers, wanneer je zelf aan de slag gaat en de smaak te pakken krijgt kan het ook wel eens fout gaan. Zoals bijvoorbeeld wanneer je te veel geld in één aandeel stopt (ik spreek uit ervaring 😉). Dit betekent dat als je kiest voor zelf beleggen, dat je strikte vuistregels voor jezelf op moet stellen om emotionele valkuilen te voorkomen.

Let wel: ook bij beheerd beleggen loop je risico. Bij laten beleggen besteed je uit in de assumptie dat de aanbieder jouw geld belegd in lijn met de door jouw opgegeven risicoprofiel.

laten-beleggen-vergelijker-2022

Verschillen looptijd bij beheerd vs. zelf beleggen

In principe zou er geen verschil moeten zijn tussen het beheerd beleggen of het zelf doen. Je zou namelijk altijd een lange termijn horizon willen aanhouden, omdat je hierdoor minder risico loopt.

In essentie is beheerd beleggen altijd lange termijn van minimaal enkele jaren.

Waarom beheerd beleggen? De voor- en nadelen

voor-en-nadelen-beheerd-beleggen

Hierboven hebben we naar verschillen gekeken omtrent beheerd beleggen. Als we dit op een rijtje zetten, krijgen we de volgende voor- en nadelen bij beheerd beleggen:

Voordelen:

  • Je kan direct beginnen en hebt in feite geen kennis of ervaring nodig
  • Het is passief inkomen (in de assumptie dat men positief resultaat boekt)
  • De risicobeheersing is meer gedisciplineerd
  • Je hebt minder kopzorgen (als je niet iedere dag/week je beleggingsapp bekijkt)

Nadelen:

  • Je haalt lager rendement dan zou kunnen met zelf beleggen
  • De jaarlijkse kosten zijn hoger (bij aandelenbrokers is dit 1 – 1,5%)
  • Je leert er niet van (beleggen is heel leerzaam)

Uiteindelijk komt het erop neer dat je bij zelf beleggen een aanzienlijk hoger rendement kan halen, maar dat je daarbij wel (onbewust) meer risico loopt omdat je eigenlijk “tegen jezelf” moet vechten om emotionele impulsen en dergelijke te beheersen. Tevens zal je er zelf meer in moeten willen verdiepen (wat ik als voordeel zie aangezien beleggen bijzonder leerzaam is en ook nuttig is voor je carrière of ondernemerschap).

Liever beheerd beleggen? Klik hier voor onze top 3 bij beheerd beleggen vergelijken.

Tip: een goed begin is cruciaal voor financieel succes

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

  • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
  • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
  • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
  • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
  • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

Hoe kan je het slim en betrouwbaar beheerd beleggen?

We hebben het gehad over het redenen voor beheerd beleggen. Indien je van mening bent dat dit voor jou de beste keuze is, vind je hieronder drie manieren tot betrouwbaar beheerd beleggen. De eerste is mijns inziens de beste om te beginnen. Ook de tweede is een uitstekende start, met iets hoger rendement. De derde manier is geschikt voor een nog hoger rendement, maar bevat mijns inziens ook meer risico.

Zo kan je betrouwbaar beheerd beleggen:

  1. Beheerd beleggen in aandelen- en obligatie ETFs. Breng grote risicospreiding aan in zowel aandelen als obligaties. Afhankelijk van je risicoprofiel kan je tot 4 - 7% rendement per jaar verwachten.
  2. Beheerd beleggen in vastgoedfondsen. Het is mogelijk om met een kleine, maandelijkse inleg je geld te spreiden over meerdere vastgoedobjecten. Dit is een geschikte lange termijn belegging waarbij je een jaarlijks dividend van max. 8,5% kan verwachten. Een betrouwbare en beste aanbieder voor beheerd beleggen in vastgoed is SynVest. Klik hier voor meer informatie.
  3. Passief beleggen in particuliere leningen. Op beveiligde P2P platformen is het mogelijk om hele grote spreiding aan te brengen onder particuliere- en bedrijfsleningen. Een account is aangemaakt binnen vijf minuten. Je kan daarbij een jaarlijkse rente van 8 – 11% ontvangen, afhankelijk van je keuzes. De beste aanbieder voor beheerd beleggen in leningen is Mintos. Klik hier voor meer informatie.

Conclusie en samenvatting over waarom beheerd beleggen

In dit artikel hebben we gekeken naar het waarom beheerd beleggen. We hebben gekeken naar de grootste verschillen met zelf beleggen. Tevens hebben we de voor- en nadelen doorgenomen.

Samengevat zijn er vier valide redenen waarom je wilt laten beleggen:

  • Je hebt nauwelijks tot geen kennis en ervaring nodig – wel moet je weten wat de risico’s zijn. Laat je daaromtrent goed informeren door de aanbieder
  • Het kost je geen tijd – beheerd beleggen is passief inkomen (in de assumptie dat men positief rendement realiseert)
  • Je hebt minder kopzorgen – zelf beleggen is super leuk en leerzaam, maar kan ook emotionele impact maken. Een grote reden vóór beheerd beleggen is omdat je ook deels de kopzorgen uitbesteedt. Het is dan aan jou om niet continue op je beleggingsapp te kijken naar het resultaat 😉.
  • Indien je echt een totale beginner ben zou je zelfs hoger rendement kunnen halen bij beheerd beleggen, juist
Reacties
Categorieën