Hoe Train Je Zelfontwikkeling? 7 Oefeningen
zelfontwikkeling-trainen
Persoonlijke Ontwikkeling
Happy Investors
Persoonlijke Ontwikkeling
06/01/2022
7 min

Hoe Train Je Zelfontwikkeling? 7 Oefeningen

06/01/2022
7 min

Het trainen van zelfontwikkeling kent enorm veel voordelen. Jezelf verbeteren is makkelijker dan anderen verbeteren. Het geeft plezier en voldoening. Het brengt je alles wat je wilt in het leven. Het enige wat je nodig hebt is de drive om te willen groeien. Hoe? In dit artikel helpen we je op weg met 7 oefeningen voor het trainen van zelfontwikkeling.

Op naar duurzaam (financieel) succes!

Inhoudsopgave

Wat is zelfontwikkeling?

zelfontwikkeling-voordelen

Zelfontwikkeling verwijst naar het bewuste proces om jezelf te verbeteren in verschillende aspecten van het leven: persoonlijk, professioneel, sociaal, fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Het betekent naar binnen kijken en beoordelen wat verbetering behoeft.

Zelfontwikkeling omvat alle activiteiten die zelfrealisatie, prestatie of welzijn bevorderen.

Dit is niet eenvoudig. Het vereist radicale eerlijkheid naar jezelf toe. Erkennen in welke facetten je minder goed bent is niet gemakkelijk. En soms kunnen we het zelf niet eens. Dit is waarom een 360 graden feedback (op het werk) enerzijds zeer behulpzaam is maar anderzijds zeer confronterend. Niemand hoort graag dat hij of zij iets minder goed kan.

Hoe ga je hiermee om? Hieronder geven we 7 oefeningen voor zelfontwikkeling. In de basis heb je hier een groei mindset voor nodig. Zie feedback en/of zelfreflectie niet als straf, maar als een kans om te verbeteren. Je bent in staat om alles te bereiken wat je wilt. Geloof in jezelf.  

Waarom zelfontwikkeling de beste investering is die je kunt doen

Als Happy Investor investeren wij voor een gelukkiger leven. Wij investeren voor financiële vrijheid, in voldoening, in onze relaties, en in plezier. Maar het doel is gelukkig zijn. En hiervoor zal je ook volledig tevreden met jezelf willen zijn.

We kunnen de meeste problemen die we in het leven hebben veranderen als we onszelf veranderen. Wanneer we een constant proces van zelfontwikkeling doormaken, kunnen we ons tevreden gaan voelen met het leven en onszelf.

gratis-cursus-beleggen

Zelfontwikkeling stelt je in staat om vooruit te blijven gaan

Heb je wel eens het gevoel dat je stilstaat? Misschien wilde je iets bereiken maar had je geen motivatie om het te doen, of had je het wel maar wist je niet wat je moest doen.

Het trainen van zelfontwikkeling geeft ons alle vaardigheden die we nodig hebben om te blijven groeien. Het stelt je in staat om te zien wat je moet veranderen en wat je moet doen om te komen waar je wilt zijn. Wanneer het leven verwarrend lijkt en we niet weten wat we moeten doen, moeten we beginnen met naar binnen te kijken.

Dit is de bron voor persoonlijke ontwikkeling.

Zelfontwikkeling brengt je voldoening

Waarom zijn er mensen die geld, vrienden, familie en gezondheid hebben, maar zich toch leeg voelen van binnen? Zoveel beroemde miljonairs hebben zelfmoord gepleegd. Ze hadden alles wat ze wilden, maar wat ontbrak er?

Zelfontwikkeling is holistisch. Wanneer je door een proces van zelfontwikkeling gaat, begin je te begrijpen dat geluk en zelfverwezenlijking niet van externe omstandigheden komen. Ze moeten van binnenuit komen.

Zelfontwikkeling zorgt ervoor dat je balans vindt

Zelfontwikkeling heeft betrekking op alle aspecten van je leven. Je kunt bijvoorbeeld niet helemaal oké zijn als je lichaam ziek is. Of je bent lichamelijk in orde, maar geestelijk uitgeput. Zelfontwikkeling houdt in dat we elk aspect van ons leven evalueren en kijken wat er verbeterd moet worden en waar we meer werk moeten verzetten. Dit brengt balans.

Zelfontwikkeling helpt je om je doelen te bereiken

Het grootste obstakel tussen jou en je dromen ben je zelf.

Het kan moeilijk zijn om onszelf te onderzoeken en dingen over onszelf te ontdekken die we niet leuk vinden. We hebben allemaal negatieve gedachten, beperkende overtuigingen, emotionele afhankelijkheid en slechte gewoonten. Toch kunnen we veranderen als we onze vaardigheden voor zelfontwikkeling trainen.

En wanneer je verandert wat je moet veranderen, staat niets meer in de weg tussen jou en waar je wilt zijn.

cursus-beleggen-aandelen

7 oefeningen om zelfontwikkeling te trainen

zelfontwikkeling-oefeningen

We weten wel dat zelfontwikkeling trainen van belang is. Maar hoe train je het op een leuke én effectieve manier? Hieronder bieden we 7 oefeningen voor het trainen van zelfontwikkeling.

1. Wees eerlijk tegen jezelf

Zelfontwikkeling trainen houdt in dat we beoordelen wat we moeten veranderen in ons leven. En als we denken dat we al perfect zijn, hoe kunnen we dan beter worden? Of als we excuses vinden om te veranderen, hoe kunnen we dan een gelukkiger leven hebben?

Onderzoek jezelf. Observeer je gedachten en emoties. Probeer de verborgen redenen te begrijpen waarom je je op een bepaalde manier gedraagt. We hebben allemaal onbewuste patronen die zich manifesteren via onze gedachten en handelingen.

Probeer deze oefening voor zelfontwikkeling trainen:

Maak een lijst van alle dingen aan jezelf die je zou kunnen verbeteren. Kies de drie belangrijkste en plan iedere dag 30 minuten om eraan te werken.

2. Voed je lichaam

De basis van zelfontwikkeling is je lichaam. Hoe zou je iets kunnen doen als je lichaam niet werkt? Dat is altijd de plek om te beginnen.

Eet je gezond, natuurlijk en evenwichtig voedsel? Hoe gaat het met je nieren? En je lever? Werken ze zoals het hoort? Doe je aan lichaamsbeweging? Slaap je voldoende? Heb je genoeg rust?

Denk altijd aan je lichaam. Hoe belangrijk dat doel ook is, offer er nooit je gezondheid voor op. Het is het niet waard.

Probeer deze oefening voor zelfontwikkeling trainen:

Probeer een week lang gezond te eten, te bewegen en voldoende te rusten, en kijk hoe je je voelt.

periodiek-beleggen

3. Word een goede communicator

Sociale vaardigheden zijn een van de belangrijkste vaardigheden voor zelfontwikkeling. Om betekenisvolle relaties op te bouwen, moet je zinvolle gesprekken voeren.

Daarvoor moet je in staat zijn om zelf te communiceren. De meeste problemen tussen mensen ontstaan door een gebrek aan goede communicatie. Niet zeggen wat je nodig hebt (of het niet goed doen), de ander de schuld geven, of praten over problemen in plaats van oplossingen zijn enkele van de problemen die je kunt ervaren.

En natuurlijk vergeten we soms om echt en bewust naar de ander te luisteren. We luisteren alleen om te reageren, en we filteren alles wat de ander zegt en vergelijken het met onze ervaringen.

Bijvoorbeeld, laten we zeggen dat iemand je vertelt dat hij een probleem had, en je antwoordt: "wow, hetzelfde is mij een paar maanden geleden ook overkomen, ik zal je vertellen wat je moet doen." Klinkt dat bekend?

Als we goed in communicatie willen worden, moeten we goede luisteraars worden.

Probeer deze oefening voor zelfontwikkeling trainen:

De volgende keer dat je met iemand praat, zorg er dan voor dat je oprecht naar haar luistert. Terwijl ze praat, denk dan nergens aan, luister. Zodra het jouw tijd is om te antwoorden, probeer je dan volledig bewust te zijn van wat je zegt. Antwoord niet mechanisch. En probeer te vermijden over jezelf te praten, tenzij de ander je dat vraagt.  

4. Wees duidelijk over je doelen

Hoe kun je iets bereiken als je niet weet wat je wilt? Met vage doelen kom je niet ver. Wees duidelijk en specifiek over wat je wilt en hoe je het gaat doen.

Probeer deze oefening voor zelfontwikkeling trainen:

Maak een lijst van alle dingen die je wilt bereiken. Splits nu elk doel op in kleinere doelen die je maandelijks, wekelijks en dagelijks zou kunnen bereiken. Plan tenslotte elke dag tijd in om aan elk doel te werken en houd je aan dat schema.

beste-nederlandse-vastgoedfondsen

5. Organiseer jezelf

Stel je voor dat iemand aan het wandelen is en stenen op de weg begint te gooien. Een paar stappen later en ze struikelen over diezelfde stenen.

We doen hetzelfde als we iets willen bereiken, maar niet georganiseerd zijn. We creëren obstakels voor onszelf.

Veel van die hindernissen hebben te maken met organisatie. Wanneer we bijvoorbeeld onze tijd niet organiseren, hebben we nooit ruimte voor zelfontwikkeling. Of wanneer we onze middelen niet organiseren, en we nooit geld hebben. Het omvat ook dingen zo eenvoudig als het hebben van een rommelige slaapkamer. Organiseer de ruimte zodat dit jou en je doelen faciliteert.

Probeer deze oefening voor zelfontwikkeling trainen:

Denk aan het begin van elke dag na over welke aspecten van je leven wat organisatie nodig hebben. Misschien je gedachten, emoties, relaties, tijd, geld, of leefruimte. Organiseer het voordat je iets anders doet.

6. Breng tijd alleen door

We hebben allemaal tijd alleen nodig om na te denken. Om aspecten van onszelf te begrijpen die we in gezelschap niet zouden kunnen begrijpen. Of gewoon om onze geest te laten rusten.

Tijd alleen doorbrengen is geweldig voor creativiteit of als je je verloren voelt in het leven. Het is een essentieel onderdeel van zelfontwikkeling. Kom tot jezelf.

Probeer deze oefening voor zelfontwikkeling trainen:

Breng elke dag wat tijd alleen door. Vermijd alle afleidingen. Zet je mobiele telefoon uit, ga naar een stille plek, en doe niets. Gebruik de tijd om na te denken, te rusten of te genieten van het heden.

7. Train je mentale spieren

Het is heel illustratief om over je geest te denken als een spier die je moet trainen. "Mentale fitheid" vereist dat je controle hebt over je geest. Je kunt dit bereiken door praktijken zoals meditatie en mindfulness te oefenen.

Daarnaast wil je de hersenen letterlijk trainen. Uit verschillende psychologische studies is gebleken dat onze hersenen plastisch zijn. Dit betekent dat je ze kan ontwikkelen. Dankzij toewijding en training kan je bepaalde hersengebieden laten groeien. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je enorm veel kennisboeken leest. Of wanneer je iedere dag balans oefeningen doet (zoals yoga). En ook wanneer je iedere dag 100 cold calls pleegt.

Persoonlijke groei kan letterlijk getraind worden.

Probeer deze oefening voor zelfontwikkeling trainen:

Ga naar het bos, een park, of een strand en probeer zo aanwezig mogelijk te zijn. Laat je onderdompelen in het heden. Sta je geest toe om de interne monoloog een paar minuten te pauzeren. Pas actieve meditatie toe en leer te focussen op het heden.

Probeer ook elke dag een kennisboek te lezen. Het is verrassend hoeveel je kunt leren.

Reacties
Categorieën