Mindfulness en Meditatie: Verschillen + Gratis Oefeningen Thuis
mindfulness-meditatie
Persoonlijke Ontwikkeling
Happy Investors
Persoonlijke Ontwikkeling
04/08/2022
7 min

Mindfulness en Meditatie: Verschillen + Gratis Oefeningen Thuis

04/08/2022
7 min

Beste Happy Investor, mindfulness en meditatie gaan hand in hand. Het oefenen van zowel mindfulness als meditatie leidt tot een gelukkiger leven. Je raakt er meer voldaan van. Dit is belangrijk, omdat wij als Happy Investor niet alleen streven naar financiële onafhankelijkheid. We streven bovenal naar gelukkig zijn. Financiële vrijheid helpt hierbij, maar het is niet de oplossing. De ware oplossing ligt in mindfulness: doen wat je écht wilt en daar tevreden mee zijn.   

Hieronder leggen we de verschillen tussen mindfulness en meditatie uit. Ook vind je gratis oefeningen voor thuis.

Inhoudsopgave

Verschillen tussen Mindfulness en Meditatie

mindful-meditatie-oefeningen

Meditatie en mindfulness zijn oude praktijken die tot doel hebben hogere staten van bewustzijn te bereiken en in contact te komen met het Goddelijke. Tegenwoordig zijn het populaire technieken om stress te verminderen en een staat van ontspanning in het lichaam teweeg te brengen. Ze zijn ook zeer geschikt om de focus en het bewustzijn te verbeteren. Daarmee is het beoefenen van mindfulness en meditatie een praktische kwestie.

Er is een sterke relatie tussen mindfulness en meditatie, maar er zijn ook verschillen. Het grootste verschil tussen mindfulness en meditatie, is dat mindfulness een breder begrip is. Tevens is het ook meer praktisch en minder “zweverig” (al hoeft dat met meditatie niet zo te zijn.

Laten we eens kijken naar de overeenkomsten en verschillen tussen mindfulness en meditatie.

Verschillende manieren van oefenen en toepassen

Met beide oefeningen kun je je geest trainen om je in een hogere staat van bewustzijn te brengen. Ze kunnen allebei een grote invloed hebben op je fysieke en mentale gezondheid, evenals je algehele welzijn. Zowel mindfulness als meditatie zijn oeroude praktijken die je in staat stellen de balans te vinden tussen je lichaam, geest en ziel.

Toch zijn ze niet precies hetzelfde. Hier zijn enkele belangrijke verschillen tussen mindfulness en meditatie.

Ten eerste, meditatie is een getimede oefening. Je kunt ervoor kiezen om een paar minuten, een uur, of langer te mediteren. Het houdt vaak in dat je stil zit met je ogen dicht.

Anderzijds betekent mindfulness dat je je bewust bent van het heden. Je kunt mindful zijn op elk moment, op elke plaats, alleen, of omringd door andere mensen. Het gaat erom dat je ervoor kiest om volledig betrokken te zijn bij het heden.

Een ander belangrijk verschil is dat je je bij mindfulness volledig bewust bent van je fysieke lichaam en alles wat je omringt. Tijdens meditatie verminder je langzaam je bewustzijn van je omgeving en je fysieke lichaam om je meer te richten op je innerlijke wereld.

In een staat van diepe meditatie, melden mensen dat ze hun lichaam niet voelen. Sommigen ervaren een staat van niet-zijn waarin ze geen tijd en ruimte voelen, en zelfs dat het ego tijdelijk oplost.

Mindfulness betekent je op alles tegelijk concentreert. Meditatie betekent dat je je geest en je zintuigen tot rust brengt om je op één enkel ding te concentreren (je ademhaling, je hartslag, een mantra, enz.).

Beide praktijken vullen elkaar aan. Mindfulness is een vereiste toestand om een meditatie te beginnen. En dagelijkse meditatie maakt het makkelijker om een mindful state of mind te behouden gedurende de dag.

De aandachtspanne van de mens lijkt gradueel te verminderen tot die van een goudvis. Dankzij mindfulness en meditatie krijg je méér concentratievermogen. Dit maakt je scherp. Bij team meetings, belangrijke beslissingen, of simpelweg intens samenzijn met je partner. Beide zijn belangrijk voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

gratis-cursus-beleggen

Mindfulness ademhalingsoefeningen (voor thuis)

mindfulness-meditatie-oefeningen

Iedereen kan profiteren van het beoefenen van mindful ademhalen. De combinatie van mindfulness en ademhalingstechnieken betekent een groter bewustzijn van het huidige moment en elk moment zo volledig mogelijk beleven.

Onze adem is volgens bepaalde filosofieën "prana", de levenskracht. Ademhaling voorziet ons van leven door zuurstof naar onze cellen te brengen en afvalstoffen in de vorm van kooldioxide af te geven wanneer we uitademen. Verschillende soorten ademhaling hebben verschillende effecten op ons lichaam. Ritmische ademhaling helpt bijvoorbeeld om het zenuwstelsel in balans te houden.

Een andere invalshoek die dit bekrachtigt is de Wim Hof-methode. Je weet wel, die gekke Nederlander die bergen beklimt in zijn onderbroek. Hij is een meester in ademhaling en diepe concentratie. In zijn boek legt hij de methode uit, waaronder ook enige wetenschappelijke onderbouwing die overeenkomt met de filosofie omtrent “prana”.

Mindfulness ademhalingsoefeningen zijn een van de eenvoudigste manieren om je vermogen om in het huidige moment te blijven te trainen. Ze gebruiken de ademhaling om een mindful gemoedstoestand te cultiveren.

Oefening van mindful ademhalen toepassen

De fundamentele manier om mindful ademhalen te beoefenen is aandacht te besteden aan je adem, met diepe inademingen en langzame uitademingen. Je kunt deze oefening staand doen, maar het is het beste als je zit of ligt in een comfortabele houding.

Je kunt je ogen open of dicht houden, of rustig voor je uit staren, met je ogen een beetje dicht maar niet op iets specifieks gericht.

Het kan nuttig zijn om een bepaalde tijd in te plannen voor deze oefening. Of voer uit wanneer je je bijzonder gestrest of nerveus voelt. Als je regelmatig aan mindful ademen doet, wordt het makkelijker om dat ook in stressvolle situaties te doen.

Mindful ademen voor minder stress

Als je gestrest bent, kun je de box-ademhaling proberen. Adem 4 keer in, houd de adem 4 keer vast, adem 4 keer uit, wacht tot je aan het eind van de uitademing 4 keer hebt ingeademd, en herhaal.

Dit is een diepe ademhalingsoefening die het zenuwstelsel helpt te ontspannen en te reguleren. Door je ademhaling te vertragen kan CO2 zich in je bloed opbouwen, wat de nervus vagus stimuleert, wat resulteert in gevoelens van sereniteit in je hele lichaam.

Andere mindfulness ademhaling oefeningen

Andere bekende mindfulness ademhalingsoefeningen zijn pranayama's, of ademregulatie-oefeningen. Bijvoorbeeld, de afwisselende neusgat ademhaling.

Deze yogische methode, ook bekend als Nadi Shodhana, kan het best worden uitgevoerd als je rechtop zit met een lange ruggengraat - sluit één neusgat af met de duim, adem dan grondig in. Laat de duim los en gebruik snel de ringvinger om het andere neusgat af te sluiten en adem langzaam uit totdat de longen zich volledig hebben uitgestrekt. Herhaal dit bij elke inademing en uitademing, waarbij je de neusgaten verwisselt.

Volgens yogateksten brengt deze procedure de rechter- en linkerhersenhelft in evenwicht, wat resulteert in een stabiele en zuivere geestesgesteldheid. Als je angstig, gestrest of opgewonden bent, kan het gebruik van ademhalingsmethoden je helpen ontspannen.

Als je 's morgens opstaat, kan je een rustige ademhaling toepassen om spierstijfheid en spanning in de rug te verlichten. Je kan deze technieken ook gebruiken om verstopte ademhalingswegen vrij te maken.

periodiek-beleggen

Mindfulness meditatie (gratis) thuis oefenen

mindfulness-meditatie-verschillen

Mindfulness meditatie is een vorm van meditatie waarvan het belangrijkste doel is om een mindful gemoedstoestand te bevorderen door je te concentreren op het huidige moment. Je raakt intens bewust van wat er om je heen gebeurt, zonder een oordeel door je hoofd te laten gaan.

Veel technieken kunnen je helpen deze gemoedstoestand te bereiken.

Net als bij elke andere meditatietechniek, moet je eerst ontspannen en de spanning in je lichaam loslaten. Concentreer je dan op je fysieke lichaam. Let op je ademhaling, je hartslag, elk lichamelijk gevoel.

Besteed ook aandacht aan je omgeving: welke geluiden kun je horen? Is er veel licht in de kamer? Herken je geuren? Concentreer je op het geheel zonder te veel belang te hechten aan specifieke details. Als je wilt, kun je je ogen sluiten om de niet-visuele gewaarwordingen te versterken.

Begin je gedachten en gevoelens te observeren. Besteed aandacht aan elke gedachte die in je opkomt. Laat je er niet door overweldigen, observeer ze gewoon. Laat het dan gaan. Doe hetzelfde met elke andere gedachte.

Meditatie oefeningen als sportschool voor de geest

Als je gedachten afdwalen, breng je dan langzaam en kalm je aandacht terug naar het huidige moment. Forceer het niet, laat het gewoon weer terugvloeien naar het huidige moment.

Er zullen heel wat momenten zijn waarop je geest begint af te dwalen, en je het heden vergeet. Dat is volkomen normaal. Meditatie is als een sportschool voor de geest, hoe meer je hem traint, hoe meer je hem zult kunnen controleren.

Je kunt je ademhaling gebruiken om je aandacht terug te brengen naar het huidige moment. Adem diep in, houd je adem vast, en laat hem langzaam weer los. Er is een sterk verband tussen je ademhaling en je gedachten. Als je ademhaling traag is, zijn je gedachten dat ook. Hoe langer je je adem vasthoudt, hoe langer je geest de innerlijke stilte kan bewaren.

Til je blik zachtjes op als je er klaar voor bent, en als je ogen gesloten zijn, open ze dan. Neem even de tijd om te luisteren naar de geluiden om je heen. Probeer je bewust te zijn van hoe je lichaam zich op dat moment voelt. Observeer uw gevoelens en gedachten.

Haast je niet meteen naar de volgende taak. Neem in plaats daarvan een minuut de tijd om het heden te waarderen en de hele meditatieoefening te verwerken.

Er is geen vaste tijd om deze oefening te doen. Je kunt beginnen met vijf minuten, maar probeer het zo veel mogelijk te doen. Verhoog geleidelijk de tijd die je besteedt aan mediteren. Je kunt zelfs meer dan een uur mediteren.

Je kan een timer gebruiken, zodat u zich kunt ontspannen over de tijd en je niet gestrest bent over toekomstige taken.

Wil je meer weten over mindfulness en meditatie oefeningen? Lees hier alles over persoonlijke ontwikkeling.

Reacties
Categorieën