Beleggen in Artificial Intelligence: 10x Beste AI Aandelen | Happy Investors
beleggen-artificial-intelligence
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
02/23/2022
8 min

Beleggen in Artificial Intelligence: 10x Beste AI Aandelen | Happy Investors

02/23/2022
8 min

Beste Happy Investor, is beleggen in artificial intelligence (AI) hedendaags nog relevant? En zo ja, wat zijn de beste artificial intelligence aandelen van dit moment? In dit artikel bekijken we meerdere aspecten omtrent het investeren in kunstmatige intelligentie. Waarom zouden we dit willen? En in welke aandelen? Wat zijn de risico’s? Kunnen we niet gewoon beter voor een ETF kiezen?

Laten we direct beginnen.

Op naar duurzaam financieel succes!

Inhoudsopgave

Waarom beleggen in Artificial Intelligence (AI)?

artificial intelligence beleggen

Beleggen in artificial intelligence is een no-brainer. Kunstmatige intelligentie heeft geen (technische) grenzen. AI applicaties leiden binnen de bedrijfswereld tot meer efficiëntie. Hogere efficiëntie betekent lagere kosten. En lagere kosten betekent een hogere winstmarge. Bedrijven investeren dan ook graag in kunstmatige intelligentie, omdat de business case (return on investment) vaak gunstig is (op papier).

Bovendien: algoritmes zijn consistent, klagen niet over haar salaris en kunnen 24/7 werken.

Tevens is artificial intelligence een pure vorm van innovatie. Innovatie is dé drijvende kracht van economische groei. Beleggen in innovatie is derhalve lucratief op de lange termijn. En dit is de reden tot beleggen in kunstmatige intelligentie: een toekomstgerichte investering.

Mensen en bedrijven beleggen graag in de toekomst. De hoogste rendementen worden behaald bij vroegtijdig instappen in nieuwe groeisectoren. Vrijwel iedereen begrijpt dit. Zoals dit recentelijk is gebeurt toen men massaal ging beleggen in metaverse. Het gevaar met zulke impulsieve bewegingen is dat zij gedreven worden door hype.

Nu is beleggen in artificial intelligence niet langer “vroegtijdig”, maar het is vandaag de dag wel meer relevant geworden. Dit komt omdat iedere nieuwe technologie verloopt volgens een hype cycle. Dit concept is bedacht door Gartner.

Volgens de Gartner Hype Cycle voor artificial intelligence richting 2023 - 2025 komen vooral AI applicaties als chatbots, zelfrijdende auto’s en AI software van de vloer. In het overzicht van de beste artificial intelligence aandelen van hieronder heb ik rekening gehouden met deze toepassingen. Immers, deze ontwikkelingen bieden een actuele Use Case en daadwerkelijk praktische toepassingen op dit moment. En dat verkoopt natuurlijk beter dan een AI concept dat mogelijk over 5 jaar eens operationeel is.

Responsible AI, Small and Wide Data, Operationalization and Efficient Resource Use Will Be Key to Scaling AI Initiatives – Gartner.com, 7 September 2021

10x Beste aandelen artificial intelligence

Wat zijn de beste artificial intelligence aandelen van dit moment? Hieronder vind je een overzicht ter inspiratie. Daarbij wel twee opmerkingen. Allereerst zijn de meeste aandelen geen “pure” AI aandelen, maar is het een onderdeel van haar bedrijf. Ten tweede is de term “beste” nogal subjectief. In dit kader is puur gekeken naar potentiële lange termijn groei in relatie tot kunstmatige intelligentie. Dit is een beperkt kader, houd daar rekening mee.

Dit zijn 10 van de potentieel beste artificial intelligence aandelen (gerangschikt van relatief lager naar hoger risico):

 1. Alphabet (GOOG)
 2. Intuitive Surgical (ISRG)
 3. Nvidia (NVDA)
 4. The Trade Desk (TTD)
 5. Palantir (PLTR)
 6. Snowflake (SNOW)
 7. Upstart (UPST)
 8. UiPath (PATH)
 9. C3.ai (AI)
 10. Databrick (IPO via freedom24)

Zoals aangegeven heb ik rekening gehouden met de AI ontwikkelingen vanuit de Gartner hype cycle. Zo zijn veel van deze bedrijven gericht op AI software. Van gepersonaliseerde advertenties (Alphabet en The Trade Desk) tot aan data analyse met behulp van AI algoritmes (Snowflake, Databrick, C3.ai, …).

Momenteel behoren deze bedrijven mijns inziens tot de beste artificial intelligence aandeel. Maar let op: dit wilt niet zeggen dat ik ze allemaal zou willen kopen. De financiële waardering van deze potentieel beste AI aandelen zijn hoog (zie grafiek). Zelfs na de recente crash in groeiaandelen. Dit betekent sowieso dat het allemaal lange termijn beleggingen zijn. Maar op basis van financiële waardering zijn er betere aandelen dan deze. We willen unieke bedrijven tegen een gunstige prijs kopen (zoals Alphabet). De combinatie verlaagt risico en verhoogt rendement. Wie de hoofdprijs betaalt, loopt vroeg of laat tegen fors verlies aan. Ook ik heb dit vaak ervaren. Wees niet hebberig, wees geduldig.

Meer weten over ons onderzoek naar welke aandelen wij kopen? Bekijk het aandelen abonnement voor meer informatie.

ipo-beleggen

Analyse van de “beste” AI aandelen

Om te illustreren hoe risicovol deze “beste” aandelen tot kunstmatige intelligentie zijn, zal ik enkele grafieken delen:

beste-aandelen-kunstmatige-intelligentie

beste-artificial-intelligence-aandelen

beste-ai-aandelenAI aandelen analyse op waardering ratio's. Bron: Happy Investors

De grafieken weergeven enkele ratio’s van de financiële waardering. Een simpele analyse op louter deze ratio’s zegt eigenlijk al genoeg: beleggen in de beste AI aandelen van dit moment kent hoog risico. Het zijn louter groeiaandelen met een ongunstige waardering.

De eerste grafiek betreft de P/E-ratio. Vanuit risicoperspectief willen we beleggen in waardeaandelen met een toekomstige P/E-ratio

Beleggen in winstgevende groeiaandelen, zoals Alphabet, kent al hoger risico. Maar dit is acceptabel indien zij haar toekomstige groei kunnen waarmaken en mogelijk zelfs overtreffen. Beleggen in verliesgevende groeiaandelen is echter van véél hoger risico.

Nu liggen hier ook grote kansen. Dit is werkelijk vroegtijdig instappen in de nieuwe dominante spelers van de toekomst. Maar de kans dat je gelijk hebt is bijzonder klein. Dit is iets wat ik weet. Toch beleg ik wel eens in verliesgevende groeiaandelen. Gewoon, omdat het leuk is om te streven naar exponentieel rendement. Maar accepteer wel de hoge risico’s tot geld verlies.

Wil je dit niet? Gelijk heb je. Kies dan voor een ETF.

cursus-beleggen-aandelen

Beleggen in Artificial Intelligence ETF

beste ETF artificial intelligence

Individual stock picking is uitermate lastig. En al helemaal binnen de technologiesector. Ik beleg al vele jaren in technologieaandelen, waaronder in artificial intelligence. Dit is ruime tijd goed gegaan, maar in slechte perioden moet je rekening houden met forse koersdalingen. Meer recentelijk in 2018 en 2021 was een koersdaling van 50% vrij normaal voor dit type groeiaandeel.

Binnen mijn beleggingsstrategie, ontwikkelt voor financiële vrijheid bereiken, hanteer ik belangrijke vuistregels om risico te beheersen. Van overwegend technologie ben ik deels overgestapt naar waardeaandelen en ETF’s.

Het liefst wil ik schrijven dat ik je van de beste AI aandelen kan voorzien voor de lange termijn. Dat jij en ik daarmee exponentieel rendement halen. En alhoewel ik geloof in de unieke aandelen waar ik in investeer (zoals Alphabet uit dit artikel), wil ik aangeven dat het voor 90% van ons slimmer is om in ETF’s te beleggen. Met name als beginnende belegger ben je op de lange termijn, zeer waarschijnlijk, beter uit met ETF’s.

Wat doe je als het “beste” AI aandeel met -50% daalt?

Wat doe je op moment van beurscorrectie? Houd je vast, of kies je (onbewust) voor paniekverkoop? Wanneer het even tegenzit geven veel mensen al snel op. Soms moet je verlies pakken, maar vaker moet je gewoon geduld hebben.

Emoties zijn zeer krachtig. Zeker wanneer we ons zuurverdiende spaargeld beleggen. Als je dit proces niet wilt ervaren kan je beter voor ETF’s kiezen.

Diversificatie is de beste vriend van de lange termijn belegger die streeft naar duurzaam financieel succes. – Happy Investors

Beleggen in artificial intelligence met een ETF is overigens niet “veilig” te noemen. Al is het wel veiliger dan individuele aandelen. Een AI ETF kan alsnog flinke koersvolatiliteit vertonen, maar de winstkans op de lange termijn is hoger.

De “beste” artificial intelligence ETF’s van dit moment

Dit is een overzicht met 5 artificial intelligence ETF’s:

 1. Global X Robotics and Artificial Intelligence ETF
 2. WisdomTree Artificial Intelligence ETF
 3. iShares Robotics and Artificial Intelligence ETF
 4. First Trust Nasdaq Artificial Intelligence ETF
 5. ROBO Global Robotics and Automation ETF

Let wel: dit soort ETF’s bevatten ook veel niet-AI aandelen. Zij hebben er wel raakvlakken mee, maar het zijn geen “pure” AI aandelen. Daar zijn er overigens maar heel weinig van.

Een ander aspect bij deze “beste” artificial intelligence ETF’s is dat zij louter gericht zijn op dit thema. Een thema ETF kan op de lange termijn leiden tot hoger rendement. De voorwaarde: het thema groeit sneller dan gemiddeld. Wanneer dit niet het geval is, dan zal een thema ETF ondermaats presteren.

Het is daarom onverstandig om te veel geld in slechts één thema ETF te investeren. Diversificatie is de beste vriend van de lange termijn belegger die streeft naar duurzaam financieel succes.

Meer inspiratie voor ETF’s? Bekijk hier onderzoek naar de beste ETFs.

commissievrij-beleggen-etf gratis-aandelen-kopen

Wat is de toekomst voor aandelen in kunstmatige intelligentie?

Het enige wat we zeker weten over de toekomst, is dat zij voor verrassingen zorgt. Hoe aandelen binnen kunstmatige intelligentie zich gaan ontwikkelen is niet met zekerheid te zeggen. Wel durf ik vanuit mijn redernatie een aantal uitgangspunten in te nemen, namelijk:

 1. Artificial intelligence is een pure vorm van innovatie, dé drijvende kracht achter economische groei
 2. Bij technologieaandelen is het vaak zo dat “the winner takes it all”. Soms gebeurt dit dankzij een first mover advantage, maar vaak ook niet. Google was niet de eerste zoekmachine

Wat betekenen deze uitgangspunten voor de toekomst van aandelen in kunstmatige intelligentie?

Als het waar is wat ik denk, dan verwacht ik dat deze aandelen op de lange termijn zullen toenemen. Maar omdat “the winner takes it all” en we meestal niet zeker weten wie die winnaar is, spreken we hier over een hoog risico.

Daarom hebben we verschillende opties:

 1. Dit type aandelen vermijden
 2. Heel veel onderzoek doen in een poging de beste AI aandelen te kopen met als intentie exponentieel rendement
 3. Heel veel onderzoek doen en de relatief “veiligere” AI aandelen kopen die een reeds winstgevend verdienmodel hebben (bv. Alphabet en Nvidia)
 4. Tijd en moeite besparen en iets minder risico nemen door het aankopen van een ETF

Hoe denk jij over beleggen in artificial intelligence, en wat zou jouw aanpak zijn? Laat het mij weten in de reacties hieronder om van elkaar te leren!

Reacties
Categorieën