DLocal Aandelen kopen of niet? Analyse +33% Groei | Happy Investors
aandelen-kopen-dlocal
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
04/30/2023
9 min

DLocal Aandelen kopen of niet? Analyse +33% Groei | Happy Investors

04/30/2023
9 min

In dit artikel behandelen we een analyse van DLocal aandelen. DLocal aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

DLocal, aanbieder van betalingsoplossingen

DLocal (DLO) is een aanbieder van betalingsoplossingen voor internationale bedrijven. Met het dLocal-platform kunnen bedrijven in meerdere valuta's handelen en verschillende betaalmethoden gebruiken, waaronder credit- en debetkaarten, e-wallets, bankoverschrijvingen en meer. Het bedrijf is opgericht in 2016 en heeft zijn hoofdkantoor in Montevideo, Uruguay.

Let goed op je analyse. DLocal behoort tot de groeiaandelen. Een groeiaandeel is risicovoller dan waardeaandelen, zoals zij die dividend uitkeren. Groeiverwachtingen kunnen tegenvallen. Verliezen kunnen oplopen. Let goed op de beleggingsrisico’s. Indien u dit niet begrijpt kunt u wellicht beter beginnen met beleggen in lager-risico assets, zoals de beste ETF’s, wereldwijde ETF’s, crowdfunding en niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen zoals SynVest, Corum Investments, Vondellaan Vastgoed, et cetera.

 • Ticker: DLO
 • Toegangsprijs: $13.55
 • Richtprijs: $18,8
 • Potentieel: 33,2%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Middelmatig
 • Positiegrootte: 2%

Analyse DLocal aandelen met groeipotentie

 • Groei van de markt voor digitale betalingen: tegen 2028 zou deze moeten verdubbelen met een CAGR van 12,1%. Tegelijkertijd groeit het volume van digitale betalingen in de opkomende markten sneller.
 • DLocal biedt grote internationale bedrijven de middelen om betalingen in opkomende markten te accepteren. Volgens prognoses zal de economie in opkomende markten sneller groeien dan in ontwikkelde landen. Daarom proberen internationale bedrijven steeds meer door te dringen in opkomende markten.
 • Het bedrijf heeft een sterke groei van de operationele en financiële prestaties laten zien. De prognoses van het management geven aan dat ook 2023 een succesvol jaar zal worden.
 • De belangrijkste risico's van beleggen in het aandeel houden verband met de hoge inflatie in Latijns-Amerika, Afrika en de regio Azië-Stille Oceaan, de toenemende populariteit van het gebruik van cryptocurrencies voor grensoverschrijdende betalingen, alsook een mogelijke vertraging van de groei van het bedrijf naarmate het de uitbreiding naar nieuwe markten voltooit.

DLocal Aandelen kopen of niet?

Reden 1.Groei van de markt voor digitale betalingen

DLocal is een betalingssysteem dat zich richt op opkomende markten. Het door het bedrijf ontwikkelde platform stelt bedrijven en particulieren over de hele wereld in staat om grensoverschrijdende betalingen aanzienlijk te vereenvoudigen en de daarmee samenhangende kosten bij contacten met collega's in Afrika, Latijns-Amerika en Azië te verlagen. DLocal heeft verschillende langdurige handelingen, zoals het wisselen van valuta, het betalen van belastingen, het openen van een bankrekening, het verduidelijken van betalingsgegevens, enz. gecombineerd in een revolutionair platform met een intuïtieve interface, waardoor elektronische betalingen in opkomende markten zijn vereenvoudigd.

DLocal is een jong bedrijf, maar zijn betalingsoplossingen kwamen op een moment van snelle groei in de sector, waardoor het bedrijf hoge groeicijfers laat zien.

Volgens Statista is de totale transactiewaarde van alle wereldwijde digitale betalingen van 2017 tot 2022 gestegen van 3,36 biljoen dollar tot 8,35 biljoen dollar, wat een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 20% inhoudt. Van 2023 tot 2027 zal de totale waarde van wereldwijde digitale betalingen naar verwachting blijven groeien van 8,35 biljoen dollar tot 14,8 biljoen dollar, wat een CAGR van 12,1% betekent.

dlocal-aandelen

Volgens McKinsey groeide het aantal niet-contante betalingen van 2018 tot 2021 wereldwijd met een CAGR van 13%, terwijl de CAGR in de opkomende markten 25% bedroeg. De grootste groei in niet-contante betalingen werd genoteerd in Afrika en Azië. Volgens PWS leeft ongeveer 90% van de bevolking onder de 30 jaar in opkomende markten, en daarom zullen jongeren in deze regio's de toenemende vraag naar digitale betalingen ondersteunen en de groei van de sector stimuleren. McKinsey verwacht dat deze trends in geselecteerde opkomende markten op middellange termijn zullen aanhouden en dat het aantal girale betalingen van 2021 tot 2026 met een CAGR van ongeveer 15% zal toenemen.

Daarnaast hebben de pandemie en de inspanningen van staten om digitale betalingen aan te moedigen om wetsovertredingen te beteugelen, een hausse veroorzaakt in de digitale betalingsindustrie in opkomende markten. In sommige landen met ontwikkelde banksystemen wordt actief aan internetbankieren gedaan, terwijl in andere landen een toenemende verscheidenheid aan elektronische portemonnees en alternatieve betalingssystemen verschijnt.

In de meeste gevallen is het voor lokale bedrijven echter moeilijk om buiten hun thuisland uit te breiden vanwege problemen met grensoverschrijdende betalingen. DLocal helpt deze problemen op te lossen en accepteert betalingen in de meeste opkomende markten via lokale betalingssystemen. Volgens DLocal heeft haar platform in totaal meer dan 900 betaalmethoden geïntegreerd die in verschillende landen worden gebruikt. De technische expertise van DLocal en de brede dekking van lokale betaalmethoden geven het bedrijf een sterke marktpositie die dicht in de buurt komt van een monopolie.

Reden 2. Dienstverlening aan grote internationale bedrijven

Volgens de strategie van DLocal dient het vereenvoudigen van grensoverschrijdende betalingen in opkomende markten het hoofddoel van het bedrijf om internationale bedrijven aan te trekken die willen uitbreiden naar derdewereldlanden. Momenteel zijn de grootste klanten van DLocal, die het platform van het bedrijf gebruiken voor het accepteren van betalingen in opkomende markten, onder meer Microsoft, Spotify, Salesforce, Deel, Wish, Expedia Group, Shein, Tencent, Telegram, Bolt, Rappi и PedidosYa.

Volgens DLocal maakt het gemak waarmee haar tools voor internationale bedrijven worden gebruikt om betalingen in opkomende markten te accepteren het moeilijk om een alternatieve dienst te vinden. Zo blijkt uit de interne statistieken van het bedrijf dat zijn wereldwijde klanten de afgelopen jaren hun betaalmethoden aanzienlijk hebben uitgebreid en hun regio's van aanwezigheid hebben uitgebreid. Zo gebruikte een zakelijke klant van DLocal in 2020 gemiddeld het platform van het bedrijf om in zes landen met 44 lokale betaalmethoden te betalen. In 2022 zijn deze cijfers per zakelijke klant gestegen naar acht landen en 79 betaalmethoden.

DLocal classificeert een klant als corporate, als het totale bedrag van hun betalingen gedurende een bepaalde periode meer dan 6 miljoen dollar bedraagt. Tegelijkertijd neemt het aandeel van dergelijke klanten in het totale volume van de door het bedrijf uitgevoerde transacties (TPV) voortdurend toe: in 2022 waren zij goed voor 97% van de TPV tegen 96% in 2021 en 92% in 2020. Deze trend geeft aan dat DLocal het aandeel van grote klanten in haar portefeuille aan het opbouwen is en een belangrijke speler wordt op het gebied van digitale betalingen in de opkomende markten.

De toenemende belangstelling van internationale bedrijven voor opkomende markten is vrij logisch. Volgens prognoses zullen de opkomende markten tot 2050 een hogere gemiddelde jaarlijkse economische groei van ongeveer 3% te zien geven, vergeleken met 1%-2% in de VS en West-Europa. Tegelijkertijd heeft het totale bbp van de BRICS-landen onlangs het bbp van de G7-staten overtroffen.

Het internationale bedrijfsleven zal dus waarschijnlijk verder doordringen in de opkomende markten. Dit betekent dat de vraag naar DLocal-diensten door deze trend zal toenemen.

Reden 3. Snelle groei van de financiële indicatoren

Aangezien DLocal een betalingssysteem is, is een van de belangrijkste operationele statistieken het totale betalingsvolume (TPV). In de afgelopen zes jaar is deze metriek bijna jaarlijks verdubbeld, met een CAGR van meer dan 107%.

dlocal-analyse

De snelle groei is vooral te danken aan de voortdurende uitbreiding van de geografische aanwezigheid van het bedrijf: in de afgelopen zes jaar is het aantal landen waar DLocal aanwezig is gestegen van 8 naar 40.

Na TPV vertonen ook de inkomsten en de winst van het bedrijf hoge groeicijfers. In de afgelopen twee jaar zijn deze cijfers meerdere malen gestegen.

aandelen-dlocal

Het is belangrijk op te merken dat de grootste bijdrage aan de inkomstengroei (90%) wordt geleverd door de bestaande klanten van het bedrijf, die steeds meer gebruik maken van het platform, onder meer door het betreden van nieuwe markten.

analyse-dlocal

Ondanks de snelle groei in de afgelopen jaren is DLocal van plan sterke groeicijfers te handhaven, zoals blijkt uit de guidance van het bedrijf voor Q1 2023 en 2023. Zo verwacht DLocal dat de inkomsten voor het fiscale jaar met ongeveer 50% zullen stijgen tot $620 miljoen-$640 miljoen, terwijl de TPV voor Q1 2023 naar verwachting $3,5 miljard-$3,6 miljard zal bereiken, wat een groei impliceert van 66%-71% YoY en 6%-9% QoQ.

Wij verwachten dan ook dat DLocal, dankzij haar bijzondere marktpositie, in staat zal zijn om op middellange termijn hoge groeipercentages van de operationele en financiële resultaten te handhaven. Tegelijkertijd genereert het bedrijf al geruime tijd winst, die bijna even snel stijgt als de inkomsten. Dit is een vrij zeldzame situatie voor de betalingssector.

Financiële Analyse DLocal aandelen

De financiële resultaten van DLocal voor 2022 kunnen als volgt worden samengevat:

 • De inkomsten bedroegen 418,9 miljoen dollar, wat 71,61% meer is dan in 2021.
 • De aangepaste EBITDA steeg van 99,2 miljoen dollar naar 153,1 miljoen dollar. De aangepaste EBITDA-marge daalde van 40,62% naar 36,54%.
 • De nettowinst bedroeg 108,7 miljoen dollar tegen 77,9 miljoen dollar vorig jaar. De nettomarge daalde van 31,89% naar 25,95%.

Inkomsten en winst groeiden dankzij een toename van de contante transacties van klanten. Zo bedroeg de groei op jaarbasis 54,5% in Latijns-Amerika en 258,5% in Azië en Afrika. De marges leden onder een eenmalige stijging van de verliezen op financiële instrumenten.

aandelen-analyse-dlocal

 • Aan het einde van de laatste verslagperiode steeg de operationele kasstroom tot 154,5 miljoen dollar, tegenover 108,5 miljoen dollar eind 2021.
 • Het bedrijf heeft vrijwel geen kapitaaluitgaven, en daarom is de vrije kasstroom bijna identiek aan de operationele kasstroom.

De operationele kasstroom steeg dankzij een hoger nettoresultaat. De overige kasstromen bleven ongeveer op hetzelfde niveau. analyse-aandelen-dlocal

Het bedrijf heeft een gezonde balans:

 • De totale schuld bedraagt slechts 4,1 miljoen dollar.
 • Kasequivalenten en financiële kortetermijninvesteringen zijn goed voor 469,4 miljoen dollar.
 • De nettoschuld is -465,3 miljoen dollar.

Deze schuldenlast geeft de absolute financiële stabiliteit van de onderneming aan.

Waardering DLocal Aandelen

DLocal handelt tegen het sectorgemiddelde voor EV/EBITDA - 24,27x en tegen een korting op het sectorgemiddelde: EV/Sales - 8,87x, P/B - 10,45x, en Fwd P/E - 17,93x.

dlocal-aandelen-analyse

Het gemiddelde koersdoel van de top-8 investeringsbanken van Wall Street is $19,1 per aandeel. Volgens onze consensusraming is de reële marktwaarde van het aandeel $18,8, wat een opwaarts potentieel van 33,2% impliceert.

dlocal-analyse-aandelen

Belangrijkste risico's kopen DLocal aandelen

 • De hoge inflatie in Latijns-Amerika, Afrika en de regio Azië-Stille Oceaan, die onlangs is vastgesteld, kan de effectieve koopkracht van de bevolking in deze regio's verminderen, waardoor de belangstelling van internationale bedrijven voor expansie naar opkomende markten zou afnemen.
 • Het gebruik van cryptocurrencies voor grensoverschrijdende betalingen. Zoals hierboven vermeld, zijn grensoverschrijdende overschrijvingen van fiatvaluta's gekoppeld aan verschillende moeilijkheden die DLocal oplost via haar betalingssysteem. Cryptocurrencies zijn echter gemakkelijker te gebruiken voor grensoverschrijdende betalingen, dus digitale valuta zijn een serieuze concurrent voor DLocal.
 • Mogelijke vertraging van de groei. De inkomsten en het transactievolume van DLocal zijn de afgelopen jaren gegroeid, voornamelijk door de uitbreiding van het platform naar nieuwe landen en het hogere transactievolume van bestaande klanten. Het zal echter steeds moeilijker worden voor het bedrijf om de groeipercentages van voorheen vast te houden, en daarom kan de belangstelling van beleggers in het bedrijf afnemen.

 En, wat denk jij? DLocal aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten!

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën