5 Tips voor Besteedbaar Inkomen Verhogen | Happy Investors
besteedbaar-inkomen-verhogen-tips
Geld Verdienen
Happy Investors
Geld Verdienen
10/19/2021
8 min

Tips voor Besteedbaar Inkomen Verhogen | Happy Investors

10/19/2021
8 min

Beste Happy Investor, wil je jouw besteedbaar inkomen verhogen? Goed bezig! Meer financiële vrijheid maakt je leven weldegelijk aangenamer. Voor het aankomende jaar is het ook wel nodig. Als gevolg van de covid-19 crisis schieten grondstof- en energieprijzen de lucht in. Inflatie stijgt, terwijl de spaarrente nihil blijft. Het onvermijdelijke gevolg: jouw besteedbaar inkomen gaat erop achteruit. 

Zo lijkt het misschien niet. Immers, er komt nog steeds hetzelfde salaris binnen? Maar met dit salaris kan je minder kopen. Je geld wordt minder waard. En derhalve is actie benodigd om je besteedbaar inkomen te verhogen. 

Gelukkig zal je met deze tips effectief en succesvol zijn. Lees snel verder

Inhoudsopgave: 

Wat is besteedbaar inkomen?

Besteedbaar inkomen is hetzelfde als je netto inkomen. Dit zijn alle inkomsten (arbeid, winst uit onderneming, bijverdiensten, uitkeringen, beleggingen en pensioen) verminderd met belastingen (inkomstenbelasting en Zvw premie). Het gemiddelde besteedbaar inkomen ligt tussen de 22.000 – 30.000 euro. 10% van Nederlandse huishoudens heeft een besteedbaar inkomen van 74.000 euro of hoger. 

Als zij het kunnen, kan jij het ook. 

Met de actuele tips uit dit artikel kan jij je besteedbaar inkomen verhogen 😉. 

Waarom het nu extra belangrijk is om je netto inkomen te verhogen

tips-besteedbaar-inkomen-verhogen

In alle gevallen is het beter om je besteedbaar inkomen te verhogen. Geld maakt tot een zeker niveau wel degelijk gelukkiger. Waarom zou je niet vrolijker worden wanneer je kan leven in financiële vrijheid? Oké, dit hoeft geen miljoenen te zijn, maar extra financiële ademruimte geeft rust.

Nu is aandacht op je netto inkomen belangrijker geworden. Waarom? Omdat de inflatie naar recordhoogte stijgt. Kijk om je heen: alles wordt duurder. De energieprijzen schieten omhoog. De benzineprijs is boven de 2 euro per liter gelanceerd. Benzine die je overigens nodig hebt om op je werk te komen… En naast energieprijzen schieten ook andere kosten omhoog. Denk aan grondstoffen, gemeentelijke belastingen en consumptiegoederen. 

Inflatie zorgt ervoor dat jouw netto inkomen minder waard wordt. Normaliter word je inkomen 2% minder waard. Eind 2021 en begin tot medio 2022 stijgt de inflatie boven de 3% uit. Daarna zelfs boven de 17%!

Waarom is dit een probleem voor je besteedbaar inkomen?

Vroeger was de spaarrente vergelijkbaar of hoger dan de inflatie. Op die manier kon je jouw netto vermogen veilig stellen. Hedendaags is de spaarrente echter verwaarloosbaar. Dit betekent dat spaarders letterlijk ieder jaar 2 – 3% armer worden. 

Stel dat je nu €25.000 netto inkomen hebt. Laten we zeggen dat je dit geld kan uitgeven aan een nieuwe auto. De inflatie neemt met 3% toe. Autofabrikanten betalen meer voor grondstoffen. Zij moeten dit gedeeltelijk te verrekenen in de consumentenprijs. Volgend jaar ga jij met 25K op zak naar de autodealer. Je wilt de auto kopen, maar je ziet dat de auto nu ±€25.500 kost. Of anders geredeneerd: jouw geld is nog maar €24.250 waard (-3%).   

Bij niks doen is €25.000 na tien jaar feitelijk gezien nog maar ±€20.427 waard (inflatie 2%, spaarrente 0%). 

Niks doen is geen optie. Laat geld voor je werken. Leer succesvol lange termijn beleggen met de Happy Investors Community

Spaarders worden armer, beleggers worden rijker! – Happy Investors

Toegankelijke tips om je besteedbaar inkomen te verhogen

hoe-besteedbaar-inkomen-verhogen

Allereerst zijn er een enkele toegankelijke en praktische tips voor het verhogen van je besteedbaar inkomen. Zie dit als de quick wins. De insteek is dat je hier per direct mee kan starten. Op onze website vind je meerdere artikelen en tips, maar voor hier wil ik je deze meegeven:

  1. Krijg je ieder jaar een automatische salarisverhoging als correctie op de inflatie? Bij veel werkgevers helaas niet. Ga in gesprek met je baas. Vraag om minimaal een jaarlijkse salarisverhoging die de inflatie corrigeert. Dit is een eerlijk verzoek. Zo voorkom je dat je in ieder geval niet minder gaat verdienen
  2. Koop minder. Misschien niet makkelijk, maar wel de beste manier voor het verhogen van je besteedbaar inkomen. Hoe minder kansloze spullen je koopt, hoe meer je kan besteden aan dingen die er echt toe doen
  3. Verlaag je vaste lasten
  4. Met name in 2023 kan het lonen om over te stappen van energierekening. Via vergelijkingswebsites kan je eenvoudig checken hoeveel je hiermee kan besparen. Let wel: een vaste prijs is niet altijd voordeliger dan een variabele prijs
  5. Huis verduurzamen: door toenemende energieprijzen wordt het meer rendabel om nu te investeren in duurzame energie. Zo is de terugverdientijd van zonnepanelen geen 7 maar 5 jaar. Hoe hoger de energieprijzen, hoe sneller de terugverdientijd

Wil je meer weten over slimme acties om geld te besparen en zodoende besteedbaar inkomen verhogen? Lees dan dit artikel met tips voor geld besparen

Hieronder geef ik je waardevolle tips om eenvoudiger je netto inkomen te verhogen op een lange termijn.

Besteedbaar inkomen verhogen dankzij beleggen: belangrijke tips

hoe-meer-geld-te-besteden

De tips van hierboven zijn vooral gericht op kosten besparen. Snel en eenvoudig. Voor de lange termijn is het een verstandige financiële keuze om te beginnen met investeren. 

Ook nu kan je jouw besteedbaar inkomen verhogen door te beleggen. Dankzij rendement uit vermogen neemt je netto inkomen toe. Maar beleggen kent risico’s tot geld verlies. En 2023 kan een lastig jaar worden omdat sommige aandelenmarkten historisch hoog staan. Vooral V.S.-aandelen zijn duur in relatie tot de koers/winst-verhouding. 

Het is geen slimme strategie om alleen te kopen wanneer aandelen historisch duur zijn. 

Wil je beginnen met beleggen voor een hoger besteedbaar inkomen? Mijn tip is om dan te beginnen met niet-beursgenoteerde beleggingen en/of Value Investing

Niet-beursgenoteerde beleggingen

Dankzij niet-beursgenoteerde beleggingen kan je vermogen opbouwen zonder koersschommelingen. Wanneer de aandelenmarkt crasht, kan het zijn dat je vermogen (tijdelijk) minder waard is. Bij een serieuze crash spreken we over -50% kapitaalverlies. Zo’n gebeurtenis geeft spaarders een hartverzakking…

Om dit te voorkomen kan je kiezen voor niet-beursgenoteerde beleggingen. Zodoende kan je relatief duurzaam je besteedbaar inkomen verhogen. Immers, je ontvangt wél dividend of rente, maar je hebt geen koersschommelingen. 

Voorbeelden zijn:

  1. De beste vastgoedfondsen in Nederland
  2. Vastgoed kopen zoals appartementen en vakantiehuizen
  3. P2P Beleggen
  4. Crowdfunding

Niet-beursgenoteerde beleggingen zijn niet zonder risico. Je hebt weliswaar geen koersschommelingen, maar een vastgoedfonds kan failliet gaan. Een appartement kan leegstand hebben. Leningen kunnen niet worden terugbetaald en crowdfunding projecten kunnen falen. 

Nu, geen paniek. Een effectieve manier om hiermee om te gaan is: spreiden. 

Spreid je vermogen over meerdere niet-beursgenoteerde investeringen. Investeer in meerdere vastgoedfondsen, -vastgoedobjecten, -leningen en meerdere crowdfunding projecten. 

Meer weten? Lees dit artikel over investeren met vast rendement

Value Investing 

hoe-netto-inkomen-verhogen

Een actuele tip voor beleggen in 2022 is Value Investing. Groeiaandelen zoals in de technologie zijn momenteel erg duur. Duur in verhouding tot de koers/winst-ratio (P/E-ratio). De relevantie voor Value Investing neemt toe. 

Value Investing houdt kort samengevat in: geld investeren in winstgevende bedrijven tegen een gunstige/goedkope aandelenprijs. 

Om te bepalen of een sterk bedrijf een goedkope aandelenprijs heeft, kan je fundamentele analyse toepassen. Daarbij kijk je naar de toekomstpotentie op zowel strategisch als financieel vlak. Dit is niet eenvoudig maar je kan de basis aanleren.

Een groot voordeel aan Value Investing is dat je risico lager ligt. Wanneer je investeert in sterke, winstgevende prijzen, en deze koopt tegen een goede prijs, dan is het neerwaarts risico lager. In ruil voor het genomen risico maak je kans op rendement. De meest gevorderde beleggers halen zo’n 17 – 25% gemiddeld rendement per jaar. Als beginner zou dit waarschijnlijk rond de 8 – 10% liggen. Dit is altijd nog fors meer dan de inflatie, waardoor je besteedbaar inkomen toeneemt. 

Spaarders worden armer, beleggers worden rijker!

Tip: op ons online platform vind je meerdere cursussen voor succesvol lange termijn beleggen, waaronder een uitgebreide cursus voor Value Investing. Meer informatie vind je bij onze cursussen beleggen

Tip 2: heb je nog geen beleggingsaccount? Je kan maar één keer goed beginnen. Leer van mijn jarenlange ervaring. Ik heb verschillende beleggingsapps getest en dit zijn mijns inziens de beste beleggingsapps

is etoro de beste beleggingsapp

Kan je belastingvoordelen gebruiken om je besteedbaar inkomen te bevorderen?

belasting-voor-besteedbaar-inkomen-verhogen

Er zijn vrij veel fiscale veranderingen voor 2022. Kan je hier gebruik van maken? Door het toepassen van belastingvoordelen kan je jouw besteedbaar inkomen verhogen. Immers, wie minder belasting betaalt houdt netto meer over. Dat merk je op moment van belastingteruggave.

Krijg je alle subsidies en uitkeringen waar je recht op hebt?

Zeker voor ondernemers is het slim om hier kritisch naar te kijken. Maak je gebruik van alle aftrekposten? Kan je rendabele investeringen in je bedrijf maken om de omzet in 2022 te drukken, maar je winstgevendheid op de lange termijn te bevorderen?

Een tip voor beleggers is om rekening te houden met belastingen. Met fiscaal partner mag je €100.000 vermogen belastingvrij aanhouden. Daarboven wordt een fictief rendement berekend. Dit is circa 4,5%. Over dit fictieve rendement betaal je 31% belasting.

Stel: je hebt €150.000. Het belastbare rendement is 4,5% over €50.000. Dit komt neer op €2250. Daarover betaal je 31% belasting oftewel €698. Dit komt neer op circa 1,35% van het totaal (dus €50.000 * 0,0135). Heb je geen fiscaal partner? Dan is het heffingsvrije vermogen €50.000. 

Hoe kan je hier slim mee omgaan voor het verhogen van besteedbaar inkomen?

Als lange termijn belegger streef ik naar hoger rendement. Zodoende kan ik de  impact van belasting verlagen.

Een andere optie is onder de 100K blijven. In dit geval zou je de €50.000 kunnen investeren in groene beleggingen. Een andere optie is om een deel in vastgoed te beleggen. Dit geeft belastingvoordelen in verband met hypothecaire lasten. 

Bedenk wel dat je zo €698 aan belasting vermijdt, maar dat je ook potentieel netto rendement laat liggen. 

Het is slimmer om te streven naar een hoger rendement tegen acceptabel risico. Zo kan je met de beste ETF’s potentieel 8 – 11% rendement halen in plaats van de 6 – 7% bij conservatieve beleggingen. Natuurlijk heb je hier meer kennis en kunde voor nodig, maar het opdoen van die kennis zou een lucratieve investering in jezelf zijn 😉. 

Mindset en gedrag om je netto inkomen te verhogen op een lange termijn

Een laatste tip voor het verhogen van besteedbaar inkomen is je Mindset en gedrag. Je kan jezelf letterlijk rijker denken. Dit heeft te maken met je Mindset. Jouw gedachtegang beïnvloed jouw gedrag. En hoe jij je gedraagt, heeft invloed op je netto inkomen.    

Gedachten ontstaan vanuit verlangens. Hetgeen je fel begeert zal top of Mind zijn. Dit herken je direct wanneer je denkt aan het moment dat je verliefd was. Kon je nog aan iets anders denken dan die leuke dame of jongeheer?

Je besteedbaar inkomen verhogen begint in essentie met jouw manier van denken. Hoe graag wil je een hoger netto inkomen? Alleen door hier over na te denken is al genoeg om het proces in gang te zetten.

Je kan voor jezelf een intentie zetten, zoals: “over één jaar heb ik €500 extra netto inkomen”. Vervolgens kan je een plan maken hoe je dit gaat realiseren. Ga je meer geld verdienen? De vaste lasten reduceren? En/of ga je beleggen om geld voor jou te laten werken?

De ruwe waarheid is dat besteedbaar inkomen verhogen bij jou begint. Je hebt de touwtjes in handen. Je kan je eigen lot bepalen. De enige vraag is: hoe graag wil je het?

Meer weten over dit onderwerp? Lees dit populaire artikel over Geld Mindset om meer uit je geld en leven te halen.

En, hoe ga je jouw netto inkomen verhogen? Laat het mij weten in een reactie hieronder 😊.

PS: vind je dit artikel waardevol? Delen wordt zeer gewaardeerd. Help met verspreiden zodat jouw vrienden betere financiële keuzes leren maken. Dankjewel

Reacties
Categorieën