5x Gezakte Aandelen met Potentie [2022] Grote Koersdalingen
gezakte-aandelen
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
01/14/2022
7 min

5x Gezakte Aandelen met Potentie [2022] Grote Koersdalingen

01/14/2022
7 min

Beste lange termijn belegger, beleggen in gezakte aandelen kan op de lange termijn goed uitpakken. Althans, mits we investeren in goede bedrijven met potentie. Op de korte termijn voelen gezakte aandelen tenenkrommend aan. Vaak blijft de afstraffing, voor ons gevoel, eindeloos doorgaan. Ieder negatief bericht wordt aangegrepen om het gezakte aandeel verder de grond in de boren. Alsof de markt weet dat wij dit aandeel bezitten (maar dat doet zij niet…).

Toch is het zo dat in sommige gevallen bedrijven onterecht hard worden afgestraft. De afstraffing begint om goede redenen, maar dan slaat de angst door.

Niemand weet exact waar de bodem van gezakte aandelen ligt. Als lange termijn belegger kan “buy the dip” een prima techniek zijn. Let er wel op dat je portfolio in balans is met aandelen die wél een sterk momentum hebben. Deze aandelen presteren gemiddeld genomen beter. En de gezakte aandelen? Hier moeten we zoeken naar unieke koopkansen die uitzonderlijk goed kunnen presteren.

Hieronder vind je vijf gezakte aandelen met potentie en louter ter inspiratie. Let op: dit is geen koopadvies, tevens kent beleggen risico's tot geld verlies.   

Update Mei 2022: zoals verwacht zijn de genoemde aandelen verder gedaald. Dit geeft interessante kansen. Kies de beste bedrijven van hoge kwaliteit als lange termijn investering. 

Gezakte Aandelen 1. Teladoc Health (TDOC)

gezakte-aandelen-kopen

Teladoc Health (TDOC) is de eerste der gezakte aandelen. Wij vinden dat dit aandeel opmerkelijk presteert. Opvallend is dat de aandelenkoers sterk begon te stijgen vóór uitbraak van de coronacrisis. De covid-19 aandelencrash had amper impact op haar koers. En vanaf 2021 tot Januari 2022 is de koers met -62%. Dit is zelfs -73% (!) van haar all-time high.

Zo zien we maar hoe extreem een aandelenkoers kan bewegen. Op haar all-time high in Februari 2021 was TDOC zeer overgewaardeerd. Een klassieke expressie van euforie. Maar begin 2022 staat haar aandeel lager dan in 2019, terwijl het bedrijf hard groeit.

Wat is hier aan de hand?

Teladoc Health is een apart verhaal. Hier is grondige analyse voor nodig en dit artikel is daarvoor te beperkt. Samengevat zien wij dat: TDOC groeit snel binnen een groeiende markt. Het bedrijf geeft alleen ook héél veel geld uit. Zij is al jarenlang verliesgevend. Tevens is de groei deels gekocht door overname van Livongo. De angst die beleggers hebben is of Teladoc Health überhaupt ooit winstgevend wordt.

Wij hebben zelf geen aandelen in TDOC. Ons inziens is het nog iets te veel speculatie. Maar als de koers verder daalt wordt het aanbod wel erg interessant. Het bedrijf groeit met 30 – 50% per jaar (omzet) terwijl haar waardering gunstiger is dan het sector gemiddelde (EV/S 7.67, P/S 6.56, P/B 0.82).

Het probleem met TDOC is dat zij te veel verlies maakt. Cashflow ratio’s zijn ongunstig. Toch zien wij dit als een van de meest gezakte aandelen met potentie. Een lange termijn investering van 5+ jaar kan lucratief uitpakken.

Update Mei 2022: TDOC is inmiddels drastisch gedaald. Een verdere koersdaling zagen we aankomen, maar tot het niveau van $30 is wel heel ver. Op dit moment kan TDOC een interessante speculatieve zet zijn voor de lange termijn. De tijd zal het leren. 

Gezakte Aandelen 2. StoneCo (STNE)

gezakte-aandelen-met-potentie

Ook StoneCo (STNE) valt ons inziens onder gezakte aandelen met potentie. Het aandeel is met -82% gezakt t.o.v. haar all-time high. Maar zij noteert ook -60% t.o.v. begin 2020. Nu, waar TDOC vooral profiteert van de covid-19 crisis, wordt de business van StoneCo er wel deels door getroffen.

Een reeks van fixe tegenslagen, zowel intern als extern, heeft geleidt tot een historische koersval. Samengevat: groot verlies op investeringen in Banco Inter, stopzetten van haar credit business, ongunstige Braziliaanse economie én sell-off van groeiaandelen.

Een instapmoment is altijd lastig te bepalen. Zeker wanneer het lijkt alsof een bedrijf recht op de afgrond stevent.

Er zijn veel “als” en “maar” bij StoneCo. Indien we echter kijken naar het resultaat, dan zien we een snelgroeiende core business in (1) klantenbestand en (2) omzet. Daarbij heeft StoneCo in het verleden aangetoond hoge winstmarges te kunnen realiseren. De interne strubbelingen lijken niet structureel. Het is aan management om hier te verbeteren. En indien dat lukt, tezamen met een gunstiger economisch klimaat, dan kan StoneCo op de lange termijn een lucratieve investering zijn.

We hebben StoneCo benoemd binnen ons aandelen abonnement, omdat wij verwachten dat dit gezakte aandeel té veel is afgestraft. De afstraffing begon al vóór dat de markt van groeiaandelen bearish werd. En terecht. De resultaten waren verrassend slecht. Maar nu behoort het tot een van de meest gezakte aandelen van dit moment. Dat is ons inziens niet terecht. Hier ligt een kans voor lange termijn beleggers.

Disclaimer: wij hebben een kleine positie van 0,5% in STONE voor de lange termijn (geen koopadvies).

ipo-beleggen

Gezakte Aandelen 3. DocuSign (DOCU)

beleggen-in-gezakte-aandelen

Het laatste risicovolle groeiaandeel dat valt onder de gezakte aandelen is DocuSign (DOCU). In tegenstelling tot TDOC en STNE, staat DocuSign nog altijd op +72,8% t.o.v. begin 2020. Recentelijk is de koers met -57% afgestraft als reactie op minder-gunstige toekomstverwachtingen. Dit was een uitspraak van de CEO. Diezelfde CEO kocht in December 2021 en Januari 2022, ná de koersdaling, voor respectievelijk $4.8 en $5 miljoen aan aandelen. Kennelijk is hij het niet eens met de afstraffing en ziet hij lange termijn potentie voor zijn bedrijf.

Wij zijn minder gecharmeerd van DocuSign, omdat we het niet beschouwen als een superieur bedrijf. Wel kent ze een aantal interessante voordelen, zoals het subscription-model en een groeiende markt. Dit gezakte aandeel kan interessant zijn indien zij daalt tot het niveau van 2020.

Gezakte Aandelen 4. Alibaba (BABA)

welk-gezakt-aandeel-kopen

We gaan nu kijken naar twee gezakte aandelen die een bewezen verdienmodel hebben. Immers, TDOC, STNE en DOCU zijn afgestrafte aandelen met potentie. Maar zij vallen onder groeiaandelen. En groeiaandelen zijn per definitie van hoog risico. Nu heb ik in het verleden veel succes geboekt met groeiaandelen, maar nu lijkt het schip toch echt te keren (i.v.m. inflatie- en rentebeleid). Ik blijf vasthouden aan groei, maar mijn focus verschuift nu sterk naar meer waarde.

Alibaba is een van de gezakte aandelen die opvalt. Eerlijk gezegd weet ik niet goed of Alibaba nu wél of geen Value aandeel is. Ik hoor veel waardebeleggers aannemen van wel. Echter zijn er nog serieuze risico’s bij dit bedrijf. Het klopt dat zij nog altijd sterk groeit in jaarlijkse omzet. En de huidige winstgevendheid in marges is prima. Maar ons inziens ligt het gevaar in haar toekomstige winstgroei. En dat heeft natuurlijk alles te maken met het politieke beleid vanuit China.

Interessant gezakt aandeel met potentie, maar wij blijven aan de zijlijn staan. Tip: in plaats van één technologiebedrijf uit China, kan je ook in meerdere beleggen middels een ETF. Of kijk naar gelieerde gezakte aandelen die onterecht zijn afgestraft omwille haar associaties met China. Voorbeeld: Prosus (PRX).  

Het is dat Prosus geen dividend uitkeert, anders zou ze kunnen behoren tot de beste AEX dividendaandelen van dit moment.

ipo-beleggen

Gezakte Aandelen 5. Walt Disney Company (DIS)

gezakt-aandeel

Walt Disney Company (DIS) is de laatste van deze 5 gezakte aandelen met potentie. Iedereen kent dit unieke bedrijf. Helaas is ze sterk getroffen door de coronacrisis. Haar wereldberoemde parken, wat werkelijk goudmijnen zijn, zijn en worden zwaar getroffen. Toch lijkt dit een tijdelijk fenomeen. En in de tussentijd blijft dit prachtige bedrijf haar business uitbreiden met digitale initiatieven.

Wat ons betreft is dit een goede lange termijn investering. Een eventuele korte termijn daling, bijvoorbeeld omwille toenemende covid-19 restricties, zou ons inziens gunstig uitpakken voor de toekomst.

Waar kopen we gezakte aandelen?

Gezakte aandelen kopen we op de bekende beleggingsplatformen. Meer recentelijk verdiepen we ons in de Europese broker genaamd Freedom24. Zij bieden een groter aanbod van beurzen aan in vergelijking tot de meeste andere brokers. En interessant is haar unieke service omtrent nieuwe aandelen tegen IPO-prijs kopen. Hoe dit werkt leggen we uit in onze Freedom24 review

Interessant: Freedom24 is ook beursgenoteerd. Het moederbedrijf Freedom Holding (FRHC) is in vijf jaar tijd met +44.460% gestegen (dit is geen type fout). En ook vandaag de dag heeft zij nog altijd sterke groei. Maar hoe deze exact wordt gerealiseerd is ons niet helemaal duidelijk. Of haar aandelen een goede lange termijn investering is weten wij eveneens niet. Hiervoor hebben we te weinig onderzoek gedaan.

Meer weten over Freedom24 en nieuwe aandelen tegen IPO-prijs kopen? Klik hier voor meer informatie.

Een paar laatste woorden:

Let goed op met gezakte aandelen. Momentum is een belangrijk gegeven bij beleggen. Gezakte aandelen hebben vaak een slecht momentum. Dit kan leiden tot grote kansen, maar op de korte termijn kan het even duren alvorens beleggers weer instappen. Het dalende effect kan worden versterkt bij slecht nieuws. Er is een sterke maag vereist om te beleggen in gezakte aandelen. En tevens een scherp oog om te bepalen of de daling dan wel niet terecht is.  

Disclaimer: "Investments in securities and other financial instruments always involve the risk of loss of your capital. The forecasts and past performance are not reliable indicators of future performance. It is essential to do your own analysis before making any investment. If needed, you should carefully seek independent investment advice from a certified professional. Buying stocks at IPO prices may involve additional restrictions.")

Reacties
Categorieën