
Goudmijnaandelen Beleggen: Kans of Valstrik bij Stijgende Goudprijs?
Dit artikel is oorspronkelijk geschreven door Capitalist Exploits. Bij Happy Investors volgen we Chris, oprichter van deze partij, al langere tijd en zijn we zelf lid van Insiders. Het doel van dit artikel is puur om je te inspireren en nieuwe ideeën aan te reiken. Het bevat geen koop- of beleggingsadvies. Ook wij van Happy Investors bieden nooit persoonlijk beleggingsadvies aan. Met beleggen kan je jouw inleg verliezen.
De investeringsstrategie van Capitalist Exploits is contrair; je kunt het daarmee eens zijn of juist niet. Hoewel wij onszelf primair richten op aandelen van hoge kwaliteit, komen we af en toe krachtige ideeën tegen via Capitalist Exploits waarmee een hoog rendement tegen een relatief laag risico gerealiseerd kan worden. Dit noemen we asymmetrisch risico.
Meer weten? Dankzij onze samenwerking ontvang je $1000 korting op het complete Investing Membership van Capitalist Exploits, of probeer voor de wekelijkse nieuwsbrief voor $1.
Goud stijgt, maar waarom volgen mijnbouwers niet? Chris MacIntosh analyseert de verborgen krachten die spelen - is dit een gouden kans of een dure val?
"Alle beleggen, mensen, is waarschijnlijkheid. Er zijn geen zekerheden." - Chris MacIntosh
De goudkoorts die uitbleef?
Goudwolven hebben geduldig gewacht.
Deze Substack wordt ondersteund door lezers. Als je nieuwe berichten wilt ontvangen en mijn werk wilt steunen, kun je overwegen om je gratis of betaald te abonneren.
Jarenlang verdroegen ze de spottende blikken van hun tech-aandelenjagende collega's, terwijl ze stilletjes onsjes verzamelden terwijl de bredere markt omhoogschoot.
Zouden de mijnbouwers nu, nu goud naar recordhoogtes flirt, niet ook moeten stijgen?
In het verleden, wanneer de goudprijs steeg, volgden de aandelen van bedrijven die het goud uit de grond haalden. Maar de geschiedenis is bezaaid met waarschuwende verhalen en het verleden herhaalt zich niet altijd.
Chris MacIntosh, oprichter van Glenorchy Capital en Capitalist Exploits, is geen onbekende in de goudhandel.
Hij heeft de cycli gezien, hij heeft ingezet en hij heeft al eerder mijnbouwaandelen de logica zien tarten.
De hamvraag: Zullen mijnbouwers deze keer samen met goud rallyen, of speelt er iets anders?
Het antwoord, suggereert hij, draait allemaal om de spread.
Let op de spread: Wat beweegt mijnbouwaandelen echt?
“Het hangt af van de spread tussen de goudprijs en de productiekosten”, legt MacIntosh uit.
Een eenvoudige vergelijking, maar vaak over het hoofd gezien.
Als de productiekosten gelijke tred houden met de goudprijs, zien mijnbouwers geen echte margevergroting - en als ze niet meer geld verdienen, waarom zouden hun aandelenkoersen dan stijgen?
Denk aan de energiekosten.
Diesel, het levensbloed van mijnbouwactiviteiten, kan 15-25% van de totale bedrijfskosten uitmaken.
Als goud verdubbelt maar diesel ook, wat heb je dan gewonnen? Niets.
“Als hun marges niet stijgen, dan hebben de aandelen geen reden om hoger gewaardeerd te worden,” merkt MacIntosh op. Het is een harde realiteit die velen in de goudhandel over het hoofd zien.
De kans onder de oppervlakte
Toch ziet MacIntosh zelfs in deze ogenschijnlijk weinig inspirerende situatie een kans.
“Goudmijnaandelen zijn nu het goedkoopst op basis van vrije kasstroom in 40 jaar”, zegt hij.
Een gewaagde uitspraak, maar wel een die door de gegevens wordt ondersteund.
Goudmijnbouwers bevinden zich op een historisch dieptepunt van hun waardering - waarom stappen beleggers er dan niet in? Zien ze iets over het hoofd, of is dit een zeldzaam moment van verkeerde waardering?
Laten we eens onderzoeken wat de geschiedenis en de gegevens suggereren over de weg die voor ons ligt...
Volgens marktrapporten worden grote goudmijnexploitanten zoals Newmont en Barrick verhandeld tegen historisch lage waarderingen in verhouding tot de kasstroom.
Als de kasstromen stijgen en de aandelenprijzen laag blijven, is de kans op een herwaardering groot.
“De kans is groot dat beleggers zich dit realiseren en de aandelen gaan opbieden,” stelt hij.
Maar waarschijnlijkheden zijn geen zekerheden.
Toen goud steeg maar mijnbouwers niet
De bezorgdheid van sceptici is niet ongegrond.
Tussen 2008 en 2011 steeg goud van $800 naar bijna $1.900 per ounce, maar de NYSE Arca Gold Miners Index presteerde ondermaats. Waarom?
Stijgende energie- en arbeidskosten drukten de winstmarges, waardoor de opwaartse trend voor mijnbouwaandelen werd beperkt ondanks de razendsnelle stijging van goud. Zouden we vandaag naar een soortgelijke situatie kunnen staren?
MacIntosh erkent het risico, maar ziet een cruciaal verschil: “In tegenstelling tot eerdere cycli zijn mijnbouwbedrijven nu echt winstgevend.”
Ze produceren een aanzienlijke vrije kasstroom, wat niet het geval was tijdens eerdere bull runs.
Een probabilistische benadering van beleggen in goud
In plaats van te handelen in absolute waarden, pleit MacIntosh voor een probabilistische denkwijze.
“Niemand weet het zeker,” zegt hij. “Je stelt een portefeuille samen op basis van waarschijnlijkheden, niet van zekerheden.”
Zijn mening? Het is onwaarschijnlijk dat de goudprijs zal instorten, mijnbouwbedrijven worden verhandeld tegen bodemprijzen en de kasstromen stijgen. Per saldo is de kans opwaarts gunstig.
Maar hoeveel moet een belegger investeren?
“Dat is een persoonlijke beslissing”, zegt hij. “Is het 1%, 2%, 5% of 10% van je portefeuille? Jij beslist. Stel je alleen niet zo bloot dat je het nodig hebt om te werken. Dat is waar fouten gebeuren.”
De ruis negeren
Voor MacIntosh is de sleutel tot succes het wegfilteren van de ruis. “Mensen houden van verhalen”, zegt hij.
“Of het nu gaat om de LBMA die zonder goud komt te zitten of Trump die goud van de ene op de andere dag herwaardeert, deze verhalen leiden af van de fundamentals.”
De fundamentele realiteit? Monetaire regimes veranderen. Als dat gebeurt, devalueren fiatvaluta en stijgen reële activa. Goud is daar één van.
“Bezit het. Laat je niet meeslepen door de verhalen,” adviseert hij.
De uiteindelijke inzet
De opzet is duidelijk: goud is sterk, mijnbouwaandelen zijn goedkoop en de kasstromen verbeteren. Als de kosten onder controle blijven, zouden mijnbouwaandelen het goud hoger moeten volgen. Zo niet, dan kan de geschiedenis opnieuw rijmen.
MacIntosh gelooft dat de waarschijnlijkheid in het voordeel van de mijnbouwers is. Maar beleggen gaat nooit over zekerheid. Het gaat om het plaatsen van de juiste weddenschappen, het bepalen van de juiste grootte en de markt zijn gang laten gaan.
Zullen de mijnbouwers het goud eindelijk inhalen? De kansen zijn in hun voordeel - maar zoals elke doorgewinterde belegger weet, is waarschijnlijkheid niet hetzelfde als lotsbestemming.
En dat is, zoals altijd, wat het spel de moeite waard maakt om te spelen.
Meer weten? Dankzij onze samenwerking ontvang je $1000 korting op het complete Investing Membership van Capitalist Exploits, of probeer voor de wekelijkse nieuwsbrief voor $1.