7 Tips Hoe écht Slimmer Worden uit Ervaring & Wetenschap!
7 Tips Hoe écht Slimmer Worden uit Ervaring & Wetenschap!
Persoonlijke Ontwikkeling
Happy Investors
Persoonlijke Ontwikkeling
07/10/2021
9 min

7 Tips Hoe écht Slimmer Worden uit Ervaring & Wetenschap!

07/10/2021
9 min

Beste Happy Investor, iedereen kan slimmer worden zolang je het maar wilt. Ik lees op het Internet veel tips hierover, maar die zijn te algemeen. Daarom geef ik je in dit artikel 7 praktische tips over hoe je écht slimmer kan worden. Daarbij leen ik een paar krachtige principes die ook werken voor het bereiken van financiële onafhankelijkheid. Want ja, alles heeft te maken met ons lerend vermogen om ergens beter in te worden 😉.

Laten we doorgaan naar de 7 tips over hoe slimmer worden!

Wat de wetenschap zegt over hoe slimmer worden

tips-over-hoe-slimmer-worden

Dit artikel gaat over hoe slimmer worden. Het is dan ook logisch dat we slim beginnen 😉. Als je het mij vraagt is het verstandig om te doen wat bewezen is dat werkt. Dit geeft een hogere kans op succes. En dus gaan we kijken naar de wetenschap. Vanuit de wetenschap is er veel onderzoek gedaan naar intelligenter worden, en daaruit bekom ik vier relevante uitgangspunten voor slimmer worden:

 1. Hersenplasticiteit – het is bewezen dat onze hersenen nieuwe zenuwbanen creëren tijdens het aanleren van nieuwe dingen en ervaringen. Met name sterke emoties (angst, gelukkig zijn) versterken de zenuwbanen. Ieder mens, jong of oud, rijk of arm, man of vrouw, bezit hersenen die zich kunnen aanpassen.
 2. Sociaal leren – Wij mensen hebben onszelf gespecialiseerd in sociaal leren. We leren het meeste van elkaar, puur door observatie en omgang. Slimmer worden betekent dus dat we veel moeten “afkijken” van mensen die ons zijn voorgegaan.
 3. Feedback loop – je leert het snelste wanneer je directe feedback hebt. Dit betekent dat je na het uitvoeren van een taak of activiteit direct begint aan evaluatie. De verbeteringen pas je direct toe in de volgende herhaling van die taak of activiteit. Oftewel, learning by doing.
 4. Beweging, voeding en voldoende slaap – je hersenen zijn als een verbrandingsmotor. Deze loopt het beste op de juiste brandstof. Beweeg voldoende (zie hersenplasticiteit), eet de juiste voeding voor hersenen en slaap voldoende (6 – 8 uur, eventueel verspreidt over de dag).

Hieronder geef ik je 7 praktische tips over slimmer worden. Deze tips zijn gefundeerd op wetenschappelijke onderbouwing én op basis van ervaringen met wat werkt.

Tot slot nog een persoonlijke note: veel mensen willen slimmer worden. Meestal om rijker of succesvoller te worden. Ik kan je verzekeren dat alles wat jij wilt haalbaar is. Denk alleen niet dat het vanzelf komt. Je moet er keihard voor werken. Met doelgerichte focus en hardwerken kan jij alles bereiken wat je wilt, maar je moet wel alles geven!

7 Praktische tips over hoe slimmer worden

hoe-slimmer-worden-tips-wetenschap

Dit zijn de praktische tips voor intelligenter worden. Hieronder gaan we ze allemaal doornemen en deel ik je mijn succesvolle ervaringen met wat werkt. Deze tips gaan jou helpen naar succes in hetgeen je wilt bereiken:

 1. Groei Mindset is de basis voor slimmer worden
 2. Wees doelgericht: WAAR wil je slimmer in worden?
 3. Food for the brain
 4. Je bent het gemiddelde van de mensen met wie je omgaat
 5. Ervaar
 6. Leer goede vragen stellen
 7. De algemene expert

1. Groei Mindset is de basis voor slimmer worden

Alles begint met jezelf. De eerste stap is om te bepalen of je écht slimmer wilt worden. Om te leren zal je namelijk moeten erkennen dat je zaken nog niet goed begrijpt. Veel mensen hebben hier moeite mee, omdat haar ego in de weg zit.

Een Groei Mindset is heel belangrijk voor wie intelligenter wilt worden. Dit gaat over een manier van denken. Mensen met een Groei Mindset willen graag leren en geloven in haarzelf dat zij hiertoe in staat zijn. Zij maken de commitment naar zichzelf toe om iedere dag tijd, energie en geld effectief in te zetten om te leren en succesvoller te worden. Gedurende het proces denken ze vooral in kansen. Dit alles bevordert de persoonlijke groei.

Stel dat je iets wilt bereiken maar het een zware klus is. Vraag jezelf niet af hoeveel zoiets gaat kosten of hoe groot de risico’s wel niet zijn. Nee, het is slimmer om jezelf af te vragen hoe je het kan bereiken. Vraag jezelf af wat jij kan doen om dit tot een succes te maken (interne locus of control).

Heb je van nature geen Groei Mindset? Geen probleem! Je weet nu inmiddels dat je alles kan aanleren wat je wenst (hersenplasticiteit). Je hebt alleen wel de juiste tools en informatie nodig om dit te realiseren. Misschien kan je starten met positief denken? Dat is ook nog eens leuk om te doen 😉.

Het aanleren van een Groei Mindset is cruciaal voor de verdere verloop van jouw leven. Mensen die graag willen leren en groeien zijn per definitie altijd meer succesvol. Dit is dan ook waarom Groei Mindset centraal staat in mijn cursus financieel onafhankelijk worden.

2. Wees doelgericht: WAAR wil je slimmer in worden?

Je wilt leren hoe je slimmer kan worden. Dit is een doel op zich. Maar de vraag is waar wil je slimmer in worden? Hoe concreter het antwoord op deze vraag, hoe eerder je dit zal bereiken. Dit is ook in het kader van effectiviteit. Wees doelgericht. Wees zeer specifiek in hetgeen je wenst. Hoe specifieker, hoe beter.

Ken je het gezegde van Earl Nightingale? Het gaat als volgt:

One hour per day of study in your chosen field is all it takes. One hour per day of study will put you at the top of your field within three years. Within five years you’ll be a national authority. In seven years, you can be one of the best people in the world at what you do. – Earl Nightingale

Ik geloof hier 100% in. Althans, voor mij heeft het gewerkt. Met doelgerichte aandacht kan je intelligenter worden dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Je kan veel meer dan je denkt. Wij mensen overschatten wat we kunnen bereiken in één jaar, maar we onderschatten wat we kunnen bereiken in vijf jaar.

Wees specifiek. Definieer voor jezelf waar je slimmer in wilt worden!

3. Food for the brain

hoe-slimmer-worden-tips-ervaringen

Ik gaf het hier boven al aan. Je hersenen zijn een verbrandingsmotor. Hoe beter de brandstof, hoe efficiënter de ontwikkeling van je hersenen. Dit zijn een aantal tips voor slimmer worden wanneer je de juiste “food for the brain” toedient:

 • Lezen, lezen en heel veel lezen – lees boeken die te maken hebben met hetgeen waarin je slimmer wilt worden (tip 2). Maar kwaliteit boven kwantiteit. Zet je hersenen aan het werk tijdens het lezen. Stel jezelf vragen over wat je leest en denk erover na (feedback loop). Een persoonlijk voorbeeld: ik wilde financieel onafhankelijk worden en dus heb ik de beste boeken over financiële vrijheid gelezen om een start te maken.
 • Train je geest – meditatie is belangrijk om je hersenen scherper te houden. Niet alleen geeft het meer focus, maar je wordt er ook vrolijker en rustiger door 😉. Tevens leidt het tot meer creativiteit. Zo is er een praktisch Nederlands boek genaamd Mind Gym wat je eens zou kunnen lezen
 • Voeding en slaap – volg de voedingsadviezen omtrent vis, groente en fruit. Neem ook voldoende slaap. Hard werken is belangrijk, maar goed slapen ook. Slaap bevordert het proces van zenuwvorming in je hersenen (hersenplasticiteit)
 • Sport en beweeg – train letterlijk je hersenen door iedere dag te sporten. Dertig minuten per dag is meer dan niks! Bovendien krijg je er meer energie en zelfvertrouwen door, wat je nodig hebt om iedere dag vol gas te gaan 😊.

4. Je bent het gemiddelde van de mensen met wie je omgaat

Ik geloof erin dat je alles kan bereiken wat je wilt. Ook als je omgeving tegenzit, geloof ik erin dat je jezelf hier (deels) van kan losmaken. Desalniettemin is het een feit dat de omgeving cruciaal is voor jouw persoonlijke ontwikkeling.

Het gezegde is: je bent het gemiddelde van de mensen met wie je omgaat. En daar zit waarheid in.

Als jij omgaat met slimme mensen zal je zelf ook slimmer worden. Ik vind wel dat je selectief moet zijn in degene die je vertrouwt. Veel mensen kramen onzin uit. Zij roepen dingen zonder het zeker te weten. Daar heb je niks aan. Ook heb je niks aan “vrienden” die je naar beneden sleuren (roddels, te veel alcohol of drugs, je niet stimuleren om aan je doelen te werken).

Persoonlijk mentorschap is cruciaal voor je ontwikkeling. Zoek minstens één mentor die tien jaar verder is dan jij in hetgeen waar je slimmer in wilt worden (tip 2). Bovendien sluit dit aan op het sociaal leren, waar wij als mensen zo goed in zijn. Je kan veel leren van experts en ervaren mensen door met hun in gesprek te gaan. Dit werkt meestal beter dan het lezen van boeken, simpelweg omdat er meer menselijke interactie is. Desalniettemin zijn de twee leerbronnen complementair!

Let wel: je kan van iedereen leren. Sommige mensen zijn alleen wat slimmer…

Tip: een goed begin is cruciaal voor financieel succes

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

 • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
 • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
 • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
 • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
 • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

5. Slimmer worden door te ervaren

Het opdoen van ervaringen is heel belangrijk. Je wilt niet alleen slimmer worden qua kennis, maar ook qua levenservaring. Het heeft geen nut als jouw kennis los komt te staan van de realiteit in de wereld.

Daarbij is het zo dat je sneller leert door dingen zelf te doen en te ervaringen. Ga met je voeten in de modder staan. Ervaringen roepen vaak sterkere emoties op. En emoties versterken de zenuwbanen. Dus door dingen zelf te doen, leer je het beste. Dit betekent ook dat als je gaat lezen of een cursus volgt, om daarna er actief mee aan de slag te gaan (feedback loop). Hetzelfde geldt voor het leren van een taal. Je doet dit actief, en jouw hersenen passen zich aan.

Of zoals Aristotle ons leert:

“We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit.”

6. Slimmer worden door goede vragen stellen

Dit is een belangrijke en vooral praktische tip voor hoe slimmer worden. Het stellen van goede vragen brengt je naar de essentie. Onze hersenen kunnen niet alles even efficiënt verwerken. Daarom is het logisch om minder in details te denken en meer in de essentie te denken. Als je de essentie van zaken begrijpt, kan je daar de gevolgen (details) beter van interpreteren.

Leer goede vragen stellen aan de juiste mensen (tip 4).

Probeer werkelijk te doorgronden waarom mensen dingen zeggen. Waarop zijn hun overtuigingen gebaseerd? Op feiten en/of ervaringen, of zijn het emoties of aannames? Als je blijft doorvragen (waarom, waarom, …) kom je er al snel genoeg achter of iemand zelf wel de essentie begrijpt.

Je zou dit moeten willen doen omdat je de waarheid wilt achterhalen. Alsof je een mini-Socratis bent. Het enige wat telt is wat de “waarheid” is, en daar kan je ook samen achter komen. (het maakt niet uit wie er gelijk heeft, het gaat erom dat je van elkaar kan leren. Zet je ego aan de kant).

Of zoals Socratis het ooit zou hebben gezegd:

The only true wisdom is in knowing you know nothing

7. De algemene expert

Ik sluit af met een paradox. Met de algemene expert doel ik erop dat je een expert wilt worden in één domein, maar dat je ook algemene kennis hebt van andere domeinen. Algemene kennis brengt je in stelling om vraagstukken vanuit meerdere invalshoeken te bekijken. Dit leidt tot meer creatieve invullingen.

De vraag is waarom wil je slimmer worden? Wil je slimmer worden om meer succesvol te worden? Indien dat waar is, is het verstandig om jezelf te specialiseren. Als je ergens een expert in wordt kan je succesvol worden.

Maar slimme mensen hebben ook verstand van andere domeinen. Neem nu bedrijfskunde als voorbeeld. Iemand die een goede manager wilt zijn moet niet alleen verstand hebben van cijfertjes en organiseren. Hij of zij zal ook kennis van psychologie (mensen gelukkiger maken en intrinsieke motivatie aanwakkeren) en sociologie (sociale krachten voor teambuilding) moeten hebben. En zo zijn er meer domeinen waaruit je relevante informatie kan halen die jou als expert nog slimmer maakt.

Meer weten? Lees hier meer tips over persoonlijke ontwikkeling.

Conclusie over hoe intelligenter worden

Er zijn veel manieren voor hoe je slimmer kan worden. Als je het mij vraagt begint alles bij jezelf. De wetenschap heeft aangetoond hoe je kan leren, en op het Internet vind je genoeg praktische tips zoals in dit artikel. Maar uiteindelijk draait het allemaal om inzet. Als jij met volle toewijding en inzet aan je ontwikkeling werkt, zal je onherroepelijk slimmer worden. Je moet het alleen wel echt graag willen. En dit kan alleen jij voor jezelf beantwoorden 😉.

En, wat vind je van mijn tips over hoe slimmer worden? Heb je zelf nog andere tips om slimmer/intelligenter te worden? Laat het mij weten in een reactie hieronder, en stel zeker je vragen zodat we van elkaar kunnen leren!

Reacties
Categorieën