Persoonlijke Groei op Werk: 8 Tips om te Groeien!
persoonlijke-groei-op-werk
Persoonlijke Ontwikkeling
Happy Investors
Persoonlijke Ontwikkeling
05/27/2022
7 min

Persoonlijke Groei op Werk: 8 Tips om te Groeien!

05/27/2022
7 min

Persoonlijke groei op werk brengt aantrekkelijke voordelen. En het is meer dan dat. Professionele ontwikkeling volgt vanuit een zekere instelling. Een manier van denken en doen. Daarom is het streven en ontwikkelen van professionele groei op werk ook van groot belang voor een fijner leven. Hieronder leggen we de hoe en waarom uit. Daarna geven we 8 tips voor persoonlijke groei op het werk!

Op naar duurzaam (financieel) succes!

Inhoudsopgave

Wat is persoonlijke groei op het werk?

Persoonlijke groei verwijst naar het proces van het versterken van je karakter, vaardigheden en talenten. Het stellen van deze doelen brengt zelfonderzoek met zich mee en het identificeren van gebieden waar je kunt verbeteren om je volledige potentieel te bereiken.

Wanneer we het hebben over persoonlijke groei op het werk, bedoelen we de ontwikkeling van de vaardigheden en capaciteiten die je in staat stellen jouw effectiviteit en efficiëntie te maximaliseren om professionele doelen te bereiken.

Professionele ontwikkeling brengt een aantal duidelijke en aantrekkelijke voordelen met zich mee, zoals hogere salarissen, meer respect (status) en interessantere projecten. Het is dan ook geen verrassing dat veel werknemers de drang hebben om uit te blinken in hun baan en hogerop te komen op de bedrijfsladder.

Persoonlijke groei op het werk is echter veel meer dan dat. Het gaat erom zin te vinden in wat je doet en in alle opzichten een beter mens te worden. Deze verbetering zal een positieve invloed hebben op je werkuren en je tevredenheid met wat je doet.

Als Happy Investor willen we persoonlijke groei op het werk nastreven. Niet zozeer omwille meer inkomen, al is dit wel handig zodat we meer kunnen beleggen in aandelen. Maar vooral omdat we hier plezier en voldoening uithalen. Deze drive geeft vaak ook leuker werk, met meer autonomie en impact. Anderzijds willen we wel waarborgen dat het werk niet ons leven wordt. We streven nog altijd naar financiële vrijheid, wat een juiste balans tussen betekenisvol werk en prettig leven betekent. Voor ieder is de balans verschillend. Zolang werk maar niet ten koste gaat van de dingen en personen die er werkelijk toe doen in het leven.

cursus-beleggen-aandelen

Hoe stimuleer je persoonlijke groei op het werk (en in het leven)? 8 tips

professionele-groei-op-werk

Persoonlijke groei op het werk heeft veel voordelen. In feite is het een bepaalde instelling. Een Mindset. Dit is iets wat je kan trainen. Laten groeien. Met deze 8 tips kan je persoonlijke groei op werk stimuleren.

Tip 1. Vind betekenis in wat je doet

De meeste ondernemers (en sommige werknemers) willen een doel vinden in wat ze doen, niet alleen hun winst maximaliseren. Doelgerichtheid verwijst naar het verlangen om dingen te doen in dienst van iets dat groter is dan onszelf. Met andere woorden, dingen doen die ertoe doen.

Als je betekenis vindt in je werk, motiveert deze drive je om een beter mens te worden en dingen goed te doen. Vraag jezelf dus af wat je motiveert, waar je 's morgens van opstaat en wat je vooruit houdt. Vraag jezelf af: hoe wil ik leven?

Meestal heeft dit doel te maken met het helpen van anderen, het maken van een verschil, of het bijdragen aan de maatschappij. Deze betekenis is de eerste aanzet tot persoonlijke groei op werk.

Tip 2. Heb een duidelijke visie

Persoonlijke groei (op werk) begint met een duidelijke visie. Maak een strategie met concrete acties om aan de slag te gaan met je professionele groei. Deze stappen zullen je helpen je voortgang bij te houden en op koers te blijven om je doelen te bereiken.

Wat wil je bereiken met je werk? Waar wil je naartoe?

Stel SMART-doelen.

Het SMART in SMART-doelen staat voor Specifiek, Meetbaar, Haalbaar, Relevant en Tijdgebonden. Als je SMART doelen stelt, is het makkelijker om je voortgang bij te houden en die doelen te halen.

Tip 3. Bouw betekenisvolle relaties op

“If you want to change the world, start with yourself.” – Mahatma Gandhi

Het opbouwen van professionele relaties kan je baan meer voldoening geven. Een groot en divers netwerk van mensen kan van onschatbare waarde zijn voor het bevorderen van je carrière of het overwinnen van mogelijke obstakels. En vaak is het ook gewoon leuker, omdat je meer sociale interactie hebt met collega’s.

Leer te luisteren, vriendelijk te zijn en een teamspeler te zijn. Dit zijn belangrijke competenties voor zinvolle relaties op het werk. Vraag jezelf af: hoe kan ik die persoon van waarde zijn? Denk aan de ander, niet aan jezelf.

gratis-cursus-beleggen

Tip 4. Stap uit je comfortzone

In zijn boek, The 7 Habits of Highly Effective People, bespreekt Stephen Covey hoe je met verschillende situaties kunt omgaan door proactief te zijn.

Covey ontwierp een ingenieuze methode genaamd de circle of influence and control, waarin hij de volgende ringen opnam:

  • The Circle of Concern
  • The Circle of Control
  • The Circle of Influence

De Cirkel van Bezorgdheid omvat al je professionele en persoonlijke moeilijkheden en zorgen.

De Cirkel van Controle omvat de dingen die je direct kunt controleren.

De Cirkel van Invloed omvat de dingen die je indirect kunt controleren.

Het doel is om uit te vinden wanneer omstandigheden binnen je cirkel van controle vallen en welke erbuiten. Over het algemeen maken reactieve mensen zich zorgen over de dingen die ze niet kunnen beheersen. In plaats daarvan richten proactieve mensen zich op wat binnen hun cirkel van controle ligt.

Proactiviteit betekent denken aan oplossingen in plaats van problemen. Op deze manier kunnen ze verandering in hun leven creëren en zelfs gebeurtenissen binnen hun cirkel van invloed veranderen. Op deze manier kunnen ze ook deze twee cirkels vergroten.

Proactief zijn betekent soms uit je comfortzone stappen. Het betekent ook dat je de leiding neemt over je leven en de situaties die je tegenkomt. Om die reden is proactief zijn een essentiële vaardigheid voor persoonlijke groei op het werk.

periodiek-beleggen

Tip 5. Ontwikkel een groeimindset

persoonlijke-groei-in-werk

Een groeimindset is een manier van kijken naar uitdagingen. Een groei mindset houdt in dat je gelooft dat je capaciteiten of talenten niet vastliggen, zelfs als je worstelt met specifieke taken. Mensen met een groeimindset geloven dat ze hun vaardigheden met de tijd kunnen verbeteren als ze maar doorzetten en leren.

Aan de andere kant geloven mensen met een fixed mindset dat hun vaardigheden zijn wat ze zijn en niet zullen veranderen. Ze denken dat hoe hard ze ook hun best doen, hun vaardigheden niet zullen verbeteren.

Mensen met een fixed mindset zullen zeggen: "Ik kan het niet, ik ben hier niet goed in," "Ik ben een mislukkeling," of "Het heeft geen zin om het te proberen als ik ga falen."

Klinken sommige van deze zinnen je bekend in de oren?

Het hebben van een groeimindset is belangrijk als het gaat om persoonlijke groei op het werk, omdat we veel situaties kunnen tegenkomen die nieuw voor ons zijn of we moeten specifieke vaardigheden ontwikkelen. Als we geloven dat we ons niet kunnen verbeteren, zullen we dat ook niet doen. Dit stagneert onze professionele ontwikkeling.

Wees niet bang om nieuwe dingen te proberen. Oefening baart kunst.

Tip 6. Blijf leren

Als je beter wilt worden in wat je doet, moet je blijven leren. Onderwijs is de beste investering die je kunt doen. Je kan bijvoorbeeld een master behalen in jouw vakgebied. Het zal je uitrusten met kennis en tools die zich zullen vertalen in persoonlijke en professionele groei. En waarom niet? Je bent geboren om te winnen. Geloof in jezelf. Je kan alles bereiken wat je wilt.

Onderwijs is zeker niet beperkt tot dat. Er zijn duizenden kennisboeken over persoonlijke ontwikkeling. Je kan naar cursussen, seminars of workshops gaan die je aanspreken. Ook kun je leren van het luisteren naar podcasts of interviews met deskundigen.

Voor de meeste van ons is learning by doing de beste vorm van leren. Je kan leren door aandacht te besteden aan wat collega's doen. Observeer wat hen goed maakt in wat ze doen en probeer dat na te doen. Vraag ze vervolgens om feedback. Zoek een mentor die 10 jaar verder is dan jij, en kom regelmatig samen voor een coaching sessie. Pas daarbij een feedback loop toe. Dit betekent: pas feedback op diezelfde dag nog toe, en leer hiervan.

beste-nederlandse-vastgoedfondsen

Tip 7. Verbeter je emotionele intelligentie

Op de werkvloer is het vermogen om emoties te herkennen en te beheersen een waardevol voordeel. Emotionele intelligentie is het vermogen om jouw emoties en die van anderen te herkennen en te beheersen. Het stelt je in staat om de motivaties en gedragspatronen van andere mensen te begrijpen.

Emotionele intelligentie is goed voor het stimuleren van samenwerking op het werk. Het zal je ook in staat stellen om jezelf beter uit te drukken en te reageren op de behoeften van je klanten en collega's relaties.

Het observeren van je gedragspatronen en reacties op interacties met anderen is de meest effectieve manier om je emotionele intelligentie te verbeteren. Houd in de gaten wat je van streek maakt, inspireert of stress geeft.

Emotionele intelligentie op de werkplek begint met naar binnen kijken. Het betekent dat je verschillende delen van je gevoelens en emoties moet identificeren en tijd moet besteden aan het ontwikkelen van zelfbewustzijn, zelfregulatie, motivatie, empathie en sociale vaardigheden.

Tip 8. Zoek manieren om te ontspannen en een burn-out te voorkomen

Professionele groei op het werk omvat ook emotionele, spirituele en mentale groei. We moeten allemaal zorgen voor onze mentale, fysieke en emotionele gezondheid. Het is ook essentieel voor productiviteit en groei op het werk.

Overwerken kan de productiviteit verlagen omdat het extra stress veroorzaakt. Het kan ook leiden tot een burn-out. Dit is duidelijk niet de juiste balans zoals waar we hierboven over hebben gesproken.

Ontspanning is essentieel voor een goede gezondheid, een goed evenwicht tussen werk en privéleven, en productiviteit.

Minder werken kan soms de productiviteit verhogen omdat je dan meer tijd hebt om voor jezelf te zorgen door op de juiste manier te slapen, te eten en te bewegen. Tijd vinden om te rusten is een ondergewaardeerde manier om productiviteit te verhogen. Het bevordert creativiteit en effectiviteit.

Rusten betekent niet alleen een dutje doen. Het betekent ook de tijd nemen om iets anders te doen en uit de routine te stappen. Doe iets wat je  inspireert en motiveert. Je kunt bijvoorbeeld de natuur in, sporten, schilderen, lezen, wandelen, koken, voor je tuin zorgen en nog veel meer.

Reacties
Categorieën