In Welke Social Media Aandelen Kan Ik Beleggen? 10 Opties!
In Welke Social Media Aandelen Kan Ik Beleggen? 10 Opties!
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
06/14/2021
8 min

In Welke Social Media Aandelen Kan Ik Beleggen? 10 Opties!

06/14/2021
8 min

Beste Happy Investor, in dit artikel staat de vraag centraal in welke Social Media aandelen wij kunnen beleggen. Als we kijken naar de levenscyclus van een industrie zit Social Media momenteel in de “maturity” fase. Dit is de fase waarin de massa is bereikt. Dit is ook de fase waarin de grote bedrijven zichzelf hebben bewezen met een werkend verdienmodel. Vanuit deze bedrijven hoeven geen grote groei te verwachten, maar wel stabiele groei. Daarbij zijn er ook enkele opkomende Social Media kanalen die harder groeien dan de rest.

Mijns inziens zijn er een paar interessante Social Media aandelen waarin we kunnen beleggen. Hieronder geef ik aan welke de meest interessante is op basis van potentiële groei in de nabije toekomst (3 – 7 jaar). En vergeet niet de conclusie te lezen 😉.

Heb je vragen en/of opmerkingen? Stel ze gerust in een reactie onderaan dit artikel.

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave:

10 opties voor beleggen in Social Media Aandelen
1 – 3. Social Media aandelen Facebook, Instagram en WhatsApp

 1. Social Media aandeel Pinterest
 2. Social Media aandelen Twitter 
 3. Social Media aandeel LinkedIn
 4. Social Media aandeel Snap
 5. Social Media aandeel Bumble Inc
 6. Kan ik aandelen Clubhouse kopen?
 7. Kan ik aandelen TikTok kopen?

Conclusie over beleggen in Social Media aandelen

10 opties voor beleggen in Social Media Aandelen

Hieronder gaan we 10 opties voor beleggen in Social Media aandelen bespreken. Ik zal kort antwoord geven op de vraag over het wel of niet investeren in het Social Media kanaal. Let wel dat geen enkel aandeel uit deze lijst in aanmerking komt voor mijn persoonlijke beleggingen. Ik hanteer strenge eisen aan aandelen, en wil alleen de beste bedrijven aankopen. Voor mij horen Social Media aandelen daar op dit moment niet bij.

Wil je weten in wat voor aandelen ik investeer? Mijn onderzoek en beleggingen deel ik op de HIM community. Daarover lees je meer via deze link over het aandelen abonnement.

1 – 3. Social Media aandelen Facebook, Instagram en WhatsApp

beste-social-media-aandelen

Het grootste Social Media aandeel dat je kan kopen is die van Facebook, Inc. (FB). Dit bedrijf heeft een marktwaarde van 940 miljard. In het afgelopen jaar hebben zij 95 miljard omzet geboekt, waarvan 34 miljard winst!

Nu denk je wellicht dat het Social Media aandeel Facebook niet interessant is omdat de populariteit van het platform afneemt. En in zekere zin klopt dit ook wel. Desalniettemin hebben ze nog potentie om te groeien, en zoeken ze ook naar andere manieren om relevant te blijven. Denk hierbij aan de Facebook videostream en marktplaats. Daarnaast is Facebook toekomstgericht door het aankopen van Instagram en WhatsApp. Het bedrijf streeft naar integratie van deze kanalen.

Als lange termijn belegger is het van belang om naar de feiten te kijken. Ja, Facebook an sich is wellicht niet zo interessant meer. Het is echter een belangrijk feit dat Facebook een pure winstmachine is. Niet veel bedrijven hebben een winstmarge van 35% en maken 34 miljard winst in één jaar! Daarbij hebben ze strategische acquisities gepleegd met Instagram en WhatsApp voor verdere groei.

Wel is het nadeel van aandeel Facebook dat, op moment van schrijven, de waardering (Value) aan de hoge kant is.

Facebook is niet het beste aandeel wat op mijn lijstje staat. Het is echter wel een prima aandeel dat hoogstwaarschijnlijk positief rendement gaat geven op de lange termijn.

4. Social Media aandeel Pinterest

Qua groeipotentieel is Pinterest (PINS) het meest interessante Social Media aandeel waarin je zou willen beleggen. In vergelijking tot Facebook is het wel een risicovoller aandeel. Zo is Pinterest nog relatief klein met een marktwaarde van 44 miljard. Zij boekt een jaarlijkse omzet van (bijna) 2 miljard, maar is nog wel verliesgevend met 8 miljoen.

Deze cijfers betekenen dat je Pinterest vooral zo willen kopen op haar groeipotentie (zie haar Y-o-Y omzetgroei). Vanuit dat perspectief kan je er mogelijkerwijs hogere rendementen mee behalen in vergelijking tot Facebook. Alleen is het risico wel groter.

Ook bij Pinterest is het zo dat de waardering onaantrekkelijk is. Zo is de P/S-ratio 22.8 en is de te verwachtte P/E-ratio 70 (wat hoog is).

Tip: een goed begin is cruciaal voor schulden aflossen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

 • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
 • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
 • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
 • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
 • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

5. Social Media aandelen Twitter

social-media-aandelen

Ook Twitter (TWTR) behoort in de opties der beleggen in Social Media aandelen. Persoonlijk maak ik geen gebruik van dit kanaal. Het trekt mij niet zo. Maar behoudens mijn emoties (die irrelevant zijn), vind ik vooral het verdienmodel van Twitter onaantrekkelijk. Het bedrijf bestaat nu al meer dan tien jaar en is nog altijd verliesgevend. En fors ook…

De huidige marktwaarde is 48 miljard. De omzet van afgelopen jaar bedroeg 4 miljard met een netto verlies van 1 miljard. De P/S-ratio en P/B-ratio zijn respectievelijk 12 en 6. En ook alle andere financiële ratio’s voor Value zijn onaantrekkelijk te noemen.

Los van de waardering zou ik persoonlijk niet in Twitter willen beleggen omdat haar toekomstperspectief niet positief lijkt. Mijns inziens heeft dit bedrijf haar grootste groeicurve achter de rug. Er zijn inmiddels meer aantrekkelijke Social Media kanalen beschikbaar, zoals Instagram, TikTok en Clubhouse. De toenemende concurrentie zal de winstgevendheid van Twitter niet bevorderen. En aangezien ze nog altijd fors verliesgevend zijn, is dit mijns inziens een slechte belegging.

6. Social Media aandeel LinkedIn

Het is niet mogelijk om LinkedIn aandelen te kopen. LinkedIn is overgenomen door het beursgenoteerde bedrijf Microsoft (MSFT). Als je LinkedIn wilt kopen, zal je willen beleggen in Microsoft. Met een marktwaarde van 1,95 biljoen (!) is dit een van de grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld.

Nu denk je wellicht “hoe kan zo’n gigantisch bedrijf nog verder groeien?”. Ook hier is het weer belangrijk om naar de feiten te kijken. Zo maakt MSFT een jaarlijkse omzet van 160 miljard, waarvan 56 miljard winst. Ook dat is een winstmarge van 35% (net als Facebook). Je zou kunnen stellen dat Microsoft eenvoudig kan groeien door louter het uitvoeren van acquisities. En dat is ook wat MSFT de afgelopen jaren heeft gedaan. Zo heeft zij meerdere groeibedrijven in haar portefeuille, waaronder die van LinkedIn. Ook haar “kernproducten” blijven groeien dankzij een sterke strategische positionering.

Op dit moment is de waardering van Microsoft aan de hoge kant. Dit is hetzelfde liedje als met Facebook en Pinterest, wat vooral te maken heeft met de huidige marktomstandigheden. Hoe dan ook, Microsoft is mijns inziens een sterk aandeel met genoeg ruimte tot jaarlijkse groei. Wanneer er een grote dip komt, zou dit een prima belegging zijn.

goedkoop-aandelen-beleggen

7. Social Media aandeel Snap

beste-social-media-aandelen-beleggen

Uit deze lijst van Social Media aandelen waarin wij kunnen beleggen is Snapchat (SNAP) het laatste grote bedrijf. De marktwaarde bedraagt 100 miljard. De omzet van het afgelopen jaar bedroeg 2.8 miljard, met een verlies van 925 miljoen. Ook Snap is net als Twitter een groot Social Media kanaal dat nog steeds geen winst maakt. Natuurlijk hoort dit bij de groeistrategie, maar als je zoveel omzet maakt zou je wel een winst mogen verwachten. Zo is het verdienmodel van Pinterest kennelijk beter, want zij boeken betere resultaten bij een lagere omzet.

Ik behoor niet tot de doelgroep van Snap. Persoonlijk vind ik er niks aan. Ik denk ook dat zij de concurrentiestrijd gaan verliezen met Instagram en TikTok. Daarnaast zijn de feiten dat Snap momenteel een ongunstige waardering heeft en een nog altijd verliesgevend verdienmodel. Vooral dit laatste zo mij zorgen baren.

8. Social Media aandeel Bumble Inc

Bumble Inc. (BMBL) is misschien een onbekende naam voor je. Het is een datingsapp zoals Tinder, maar dan gericht op de Verenigde Staten. Op de app kunnen mannen en vrouwen een profiel aanmaken. Het zijn de vrouwen die bepalen of het wel of geen match wordt. Een soort “vleeskeuring” voor vrouwen dus 😉. Ook de datingsapp Badoo behoort bij de holding van Bumble Inc.

Zou ik Bumble aandelen willen kopen? Welnu, het is vooral belangrijk wat jij wilt… Het bedrijf is nog maar recentelijk beursgenoteerd (IPO), en is sinds dat moment fors gedaald. Dit is een combinatie tussen een te hoge waardering en een ongunstige koersmomentum voor groeiaandelen.

BMBL heeft momenteel een marktwaarde van 8.8 miljard. De jaarlijkse omzet was 630 miljoen en de verwachting voor volgend jaar is circa 720 miljoen. Ook is het de verwachting dat zij een kleine winst gaan boeken. Analisten beschouwen de huidige cijfers nog altijd als ongunstig. Aan de andere kant heeft dit bedrijf een “first mover advantage” en is nog relatief “klein”. Mocht de koers verder dalen, dan zou dit een interessante belegging kunnen worden.

9. Kan ik aandelen Clubhouse kopen?

Clubhouse is een snelgroeiend Social Media kanaal waarbij mensen praatgroepen kunnen starten. Het zijn eenmalige events waarbij je kan luisteren naar verschillende sprekers over een bepaalde topic. Op dit moment is Clubhouse niet beursgenoteerd en heeft geen aandelen die je kan kopen.

10. Kan ik aandelen TikTok kopen?

TikTok is niet beursgenoteerd en daarom kunnen wij er geen aandelen van kopen. TikTok is onderdeel van ByteDance, wat een besloten vennootschap is. En dat is jammer, want TikTok is misschien wel het snelst groeiende Social Media kanaal van dit moment.

Uiteraard kunnen we wel beleggen in bedrijven die samenwerken met TikTok. Zo is zij de grootste klant van Fastly. Fastly biedt de dienst van edge computing aan, wat je kan zien als heel snel internet. Niet heel lang geleden heb ik hier 20.000 winst op gemaakt. Maar de laatste maanden is Fastly enorm afgestraft. Het aandeel staat reeds fors lager. En alhoewel dit nog verder kan dalen, lijkt het nu een goed moment om in te stappen met kleinere bedragen die je kan missen. Zeker indien de toekomstige groeiprognose van 30% Y-o-Y kan worden volgehouden.

Conclusie over beleggen in Social Media aandelen

In dit artikel hebben we gekeken naar 10 opties voor het beleggen in Social Media aandelen. De lijst betreft de grote Social Media kanalen en enkele kleinere, opkomende kanalen. Uit mijn beperkte analyse zou ik willen concluderen dat Snap en Twitter momenteel geen goede beleggingen zijn. De aandelen Facebook, Pinterest, Microsoft (LinkedIn) en Bumble zijn de moeite waard om er meer in te verdiepen.

Als ik zou moeten kiezen uit deze aandelen, zou ik voor Pinterest gaan. Dit aandeel heeft de combinatie tussen toekomstige groei en aanstaande winstgevendheid. Het nadeel is dat dit hoger risico met zich meebrengt. Facebook en Microsoft zijn in dat perspectief een minder risicovolle keuze.

Wel is het belangrijk om de waardering mee te nemen. Alle Social Media aandelen hebben momenteel een ongunstige waardering (en soms zelfs overwaardering).

Als lange termijn belegger willen we niet alleen unieke bedrijven aankopen. Wij willen deze ook aankopen op het juiste moment, tegen de juiste waardering (prijs). Het is dé combinatie die leidt tot exponentiele rendementen.

In dat opzicht is mijn overkoepelende conclusie dat ik op dit moment zelf niet wil beleggen in Social Media aandelen. Op mijn lijst staan andere, unieke aandelen die een betere belegging kunnen zijn.

Wil je daar meer over weten? Maandelijks publiceer ik enkele uitgebreide beleggingsrapporten met daarin unieke aandelen die exponentieel rendement kunnen leveren. Deze rapporten vind je op de Happy Investors community.

Wat is jouw mening over beleggen in Social Media aandelen? Waar zou jij voor kiezen, en waarom? Laat het mij weten in een reactie hieronder!

Reacties
Categorieën