Dé 5 Beste Steenkool Aandelen: Onethisch doch Lucratief?
beste-steenkool-aandelen
Beleggen in Grondstoffen
Happy Investors
Beleggen in Grondstoffen
04/15/2022
7 min

Dé 5 Beste Steenkool Aandelen: Onethisch doch Lucratief?

04/15/2022
7 min

Beste Happy Investor, de beste steenkool aandelen leiden bij mij tot een conflict. Als Happy Investor sta ik voor beleggen naar financiële vrijheid voor duurzaam leven. Vanuit persoonlijke interesse streef ik ook naar duurzaamheid. Ik ben graag in de natuur, en bovendien is schone energie noodzakelijk. Maar als belegger is het thema duurzaamheid op dit moment niet interessant vanwege de hoge waardering. Terwijl niet-duurzame energiebronnen zoals olie en steenkool exploderen.

Lange termijn investeren in steenkool is niet duurzaam (in ieder opzicht). En wellicht onethisch? Hoe denk jij over korte termijn beleggen in steenkool? Meeliften op het momentum, om het vervolgens na X maanden te verkopen? Of je hand er niet vuil aan maken?

Het is niet aan mij om over anderen te oordelen. Wel ben ik oprecht benieuwd naar jouw zienswijze.

Onderstaand artikel gaat over de 5 beste Coal aandelen van dit moment. Dit is geschreven vanuit beleggersoogpunt. Immers, een belegger is rationeel en laat emoties buiten beschouwing.

Steenkool is geen duurzame lange termijn investering

Beleggen in steenkool is geen lange termijn investering. Dat zeg ik als belegger. Steenkool is op dit moment echter nodig. En niet alleen in ontwikkelingslanden. Maar het druist wel in tegen de “groene revolutie”. Daarom denk ik dat het geen lange termijn belegging is (5+ jaar).

Waarom dan toch in Coal investeren? Reden: het lijkt het erop dat de beste steenkool aandelen een zeer hoog rendement kunnen geven. Korte termijn.

Het is niet aan mij om een ethisch oordeel te vellen over jouw beleggingsstijl. Persoonlijk vind ik dat we vooral moeten kijken naar duurzame aandelen en -oplossingen. Als belegger dienen we echter emoties uit te schakelen. En vanuit dat perspectief kan men redereneren een klein deel te investeren in Coal. Een invalshoek is om korte termijn mee te liften en na, bijvoorbeeld, 6 of 12 maanden te verkopen.

Weet overigens dat onze partners van Capitalist Exploits (Insider) er al vroeg bij waren. Niet alleen in Coal, maar ook omtrent het investeren in andere commodities hadden ze volledig gelijk. Zo gaven ze in 2019 al te investeren internationale steenkool aandelen (met name Azië). Achteraf gezien iets te vroeg, maar ze hadden gelijk omtrent de thesis. Zij kijken minder naar ethische aspecten, maar simpelweg naar de uitdaging: hoe kunnen we als belegger met laag risico een hoog rendement halen.

hoe-beleggen-in-kool

Onze partner werkt op basis van asymmetrisch beleggen. Zij investeren in hoge-kwaliteit aandelen met (deep) Value. Vroegtijdig, vóór de menigte. Dit leidt tot minimaal risico en toch hoog rendement. Dit hebben ze inmiddels overduidelijk bewezen. Hoe dit werkt lees je in het gratis e-boek Asymmetrisch Beleggen.

value-aandelen

5 beste steenkool aandelen van dit moment

Op basis van onze bronnen zijn dit de 5 beste steenkool aandelen van dit moment:

  1. Peabody Energy Corp. (BTU)
  2. Arch Resources, Inc. (ARCH)
  3. CONSOL Energy Inc. (CEIX)
  4. Warrior Met Coal (HCC)
  5. Alliance Resources Partners (ARLP)

Met name de TOP 3 steenkool aandelen lijken in stelling te staan voor een verdere koersstijging op de korte termijn. Denk aan een potentiële 10 – 50% rendement. Althans, dit is op basis van de factoranalyse en huidige ontwikkelingen. Uiteraard bieden analyses nooit garantie, maar het is wel een indicatie die onze winstkans verhoogt.

We hebben louter gekeken naar factoranalyse, waarover straks meer. We hebben geen fundamentele analyse gemaakt omtrent het bedrijf en haar management. Iets wat een must is indien je voor de lange termijn wilt investeren.

Naast deze lijst bestaat er nog een grote selectie aan beursgenoteerde steenkoolbedrijven uit Azië (met name China).

Hoe investeren in Coal aandelen?

Gezien het korte termijn karakter en onvoorziene zaken, is het een optie om een evenredig bedrag te verspreiden over de 3 beste steenkool aandelen. Eventueel kan je hier Warrior Met Coal aan toevoegen. Alliance Resources Partners lijkt op dit moment iets minder interessant.

Een andere optie: onderzoek het beste steenkool aandeel uit deze lijst. Welke biedt het laagste risico (denk aan diversificatie, cashflow, schulden, et cetera)? Of welke is in positie om het meeste te stijgen (coal reserves, winstgroei, et cetera).

Wat betreft looptijd lijkt het mij logisch om te denken aan een korte termijn van 6 tot 12 maanden. Afhankelijk van de ontwikkeling kan dit korter of langer zijn. Al hoop ik dat wij als mensheid steenkool niet als lange termijn belegging gaan zien. Immers, waar kapitaal naar toestroomt ontstaat groei.

gratis-cursus-beleggen

Peabody Energy Corporation (BTU)

beste-steenkoolaandelen

Peabody Energy Corporation behoort momenteel tot de beste steenkoolaandelen uit de Verenigde Staten. Het steenkoolbedrijf richt zich op duurzame mijnbouw en schone kolentechnologieën. Hoe duurzaam dit in werkelijkheid is altijd maar de vraag. Het bedrijf levert metallurgische en thermische steenkool aan klanten in voornamelijk de Verenigde Staten en Australië. Puur kijkende naar factoranalyse scoort het aandeel BTU zeer hoog.

 beleggen-steenkool

Arch Resources, Inc. (ARCH)

 welke-steenkoolaandelen-kopen

Arch Resources produceert steenkool tegen relatief lage kosten in haar nieuwe steenkoolmijn Leer South. Het bedrijf beschikt over voldoende liquiditeit om aan zijn schulden. Ze heeft lange termijn contracten lopen, waardoor de omzet en prijzen meer voorspelbaar zijn.

De exploitatie van steenkooldelving bevat risico’s. Arch Resources is er niet in geslaagd een deel van de haar andere steenkoolmijn Mountain Laurel te exploiteren. Ook is het zo dat Arch haar joint venture met Peabody heeft beëindigd. Dit heeft gevolgen.

Op basis van factoranalyse scoort ARCH momenteel als beste steenkool aandeel. Ik verwacht dat ARCH het beste kan presteren van de genoemde steenkoolbedrijven. Met name omdat zij lange termijn contracten heeft lopen. Dit geeft meer zekerheid. En de verwachting is dat ze de komende twaalf maanden meer winstgroei doormaken.

investeren-in-coal

beste-aandelen-laag-risico

CONSOL Energy Inc. (CEIX)

beste-coal-aandelen-op-dit-moment

CONSOL Energy bestaat al sinds 1864. Het is een Amerikaans bedrijf dat voorziet in steenkoolenergie. Ze exporteren zogenaamde high-BTU bituminous thermal coal (zie ticker BTU van Peabody). Ze beheren een aantal grotere steenkoolmijnen in de V.S. Verder spreken ze over duurzaamheid op haar website. Zoals ieder ander bedrijf. 47 pagina’s vol mooie woorden en afbeeldingen. Heb het niet verder doorgenomen, want hoe duurzaam is steenkoolproductie nu werkelijk…

beste-coal-aandelen

Warrior Met Coal (HCC)

 beste-kool-aandelen

Warrior Met Coal beschrijft haar onderneming als volgt:

Warrior is a U.S.-based, environmentally and socially minded supplier to the global steel industry. It is dedicated entirely to mining non-thermal metallurgical (met) coal used as a critical component of steel production by metal manufacturers in Europe, South America and Asia. Warrior is a large-scale, low-cost producer and exporter of premium met coal, also known as hard coking coal (HCC), operating highly efficient longwall operations in its underground mines based in Alabama. The HCC that Warrior produces from the Blue Creek, AL, coal seam contains very low sulfur and has strong coking properties and is of a similar quality to coal referred to as the premium HCC produced in Australia. The premium nature of Warrior’s HCC makes it ideally suited as a base feed coal for steel makers and results in price realizations near the Platts Index price.

Op dit moment behoort Warrior Met Coal (HCC) tot de beste steenkoolaandelen. Ze scoort hoog op factoranalyse. En het is een van de weinige steenkoolbedrijven die naar verwachting ook hoge omzetgroei kan realiseren. Bovendien is dit bedrijf meer winstgevend dan gemiddeld.

beste-coalaandelen

Alliance Resources Partners (ARLP)

welke-steenkool-aandelen-kopen

Tot slot hebben we Alliance Resources Partners (ARLP). Van de beste steenkool aandelen is zij het minst interessant. Wel is het een relatief gediversifieerde organisatie met 7 steenkoolmijnen doorheen de V.S. Daarnaast heeft het bedrijf belangen (royalties) in olie en gas.

beleggen-in-steenkoolaandelen

Reacties
Categorieën