TikTok Aandelen Kopen: dit moet je weten over TikTok en ByteDance
TikTok Aandelen Kopen: dit moet je weten over TikTok en ByteDance
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
06/15/2021
3 min

TikTok Aandelen Kopen: dit moet je weten over TikTok en ByteDance

06/15/2021
3 min

Beste Happy Investor, regelmatig krijg ik de vraag over TikTok aandelen kopen. De vraag is vooral hoe je TikTok aandelen kan kopen en waar. In dit artikel geef ik antwoord op de vraag, en gaandeweg geef ik ook wat tips over mijn denkwijze omtrent dit bedrijf.

Heb je vragen en/of opmerkingen? Stel ze dan zeker in een reactie hieronder!

Inhoudsopgave:

Hoe kan ik TikTok aandelen kopen?
Zou ik TikTok aandelen kopen wanneer dit mogelijk is?
Je kan geen TikTok aandelen kopen, maar wel aandelen van leveranciers aan TikTok

Hoe kan ik TikTok aandelen kopen?

hoe-tiktok-aandelen-kopen

bron: ByteDance.com

Op dit moment kan je geen aandelen TikTok kopen, omdat de Social Media app niet beursgenoteerd is. Alleen wanneer TikTok op de beurs komt, kan je er aandelen van kopen. Daarvoor is het nodig dat het moederbedrijf ByteDance naar de beurs gaat. Dit noemen ze een Initial Public Offering (IPO).

ByteDance is een besloten vennootschap gevestigd in China en kan gezien worden als een grote jongen. Zo heeft het bedrijf naast TikTok nog andere grote Social Media platformen in haar bezit. Voorbeelden hiervan zijn Douyin (de Chinese TikTok), Xigua Video (Chinese Youtube) en Helo (soort combinatie van Twitter en Instagram).

Vanuit mijn eerste indruk lijkt ByteDance een interessante mogelijkheid om te beleggen in Social Media aandelen. De organisatie beheert meerdere indrukwekkende Social Media platformen met een sterke positie in China en Azië. En zoals je weet is dit een gigantische markt.

Als lange termijn belegger kunnen we onze acties echter niet laten baseren op een “eerste indruk”. Om te bepalen of TikTok aandelen kopen interessant is, zullen we dieper in de financiële resultaten moeten duiken. En dit is alleen mogelijk naargelang ByteDance beursgenoteerd wordt. Immers, zodra dit gebeurt is het bedrijf verplicht om haar financiële resultaten publiekelijk te publiceren.

Volgens de mediaberichten is de organisatie ByteDance aan het bekijken of ze een beursgang willen initiëren. De datum van de IPO is niet bekend.

In de tussentijd kan je uiteraard wel beleggen in unieke aandelen. Zo publiceer ik maandelijkse beleggingsrapporten naar unieke aandelen waarvan ik verwacht dat deze op de lange termijn +300% rendement kunnen leveren.

Meer weten? Lees hier alles over het HIM aandelen abonnement (je kan 14 dagen gratis uitproberen)

Zou ik TikTok aandelen kopen wanneer dit mogelijk is?

Het antwoord is niet evident. Om te bepalen of TikTok aandelen kopen een goede keuze is, zullen we niet alleen naar de toekomstige ontwikkelingen moeten kijken. Ook dienen we te kijken naar de financiële resultaten en de koersprijs. Dit laatste is belangrijk voor de waardering. Immers, TikTok aandelen kopen kan misschien een goed idee zijn voor de lange termijn, maar je wilt er niet de hoofdprijs voor betalen.

Toch is dit wat veel mensen vergeten, waaronder ikzelf in mijn beginjaren. Destijds keek ik alleen naar unieke bedrijven met een sterke strategische positie voor toekomstige groei. En alhoewel dit de belangrijkste factor is voor duurzaam rendement op een lange termijn, moeten we naar de prijs kijken.

De koersprijs is slechts een getal. Wat er achter schuilt is de waardering. Het aantal beschikbare aandelen vermenigvuldigd met de koersprijs geeft een zekere marktwaarde. In sommige gevallen is deze marktwaarde groter dan de werkelijke waarde van dit bedrijf (intrinsieke waarde). En in sommige gevallen is dit lager (ondergewaardeerd).

Als je een te dure prijs betaalt voor een aandeel (overgewaardeerd), kan het wel eens jaren duren alvorens deze weer positief rendement geeft. Of in het slechtste geval zal je enkel verlies maken. Kortom, mocht TikTok naar de beurs gaan en je wilt erin beleggen, kijk dan goed naar zowel de toekomstige groei als de huidige waardering.

vastgoed beleggen met weinig geld

Je kan geen TikTok aandelen kopen, maar wel aandelen van leveranciers aan TikTok

Tot slot nog een tip over een andere invalshoek. Soms zijn bepaalde bedrijven enorm succesvol, maar niet beursgenoteerd. TikTok is hier een voorbeeld van. De Social Media app groeit enorm hard, maar je kan geen TikTok aandelen kopen.

Hoe kan je dan toch profiteren van deze groei?

Het antwoord: koop aandelen van bedrijven die toeleverancier zijn. Ik beweer niet dat dit een goede strategie is, maar het kan wel leiden tot interessante vondsten. Zo is in dit geval Fastly een toeleverancier aan ByteDance (het moederbedrijf). Fastly levert de dienst van Edge Computing, wat neerkomt op supersnel internet. ByteDance is daarbij de grootste klant van Fastly (wat ook risico’s geeft).

De redernatie is dat zolang ByteDance groeit, de afname van Fastly diensten ook groeit. Enerzijds betekent dit een gunstiger groeiperspectief van de toeleverancier. Anderzijds betekent het ook toename van risico, zoals bijvoorbeeld wanneer ByteDance besluit over te stappen of kiest voor een tweede leverancier (dual supply).

Koop Fastly niet puur op basis van dat zij toeleverancier zijn. Wel kan het interessant zijn om je meer te verdiepen in dit aandeel.

Disclaimer

Dit artikel betreft geen koop- of verkoopadvies. Het betreft ook geen persoonlijk beleggingsadvies. Ik deel slechts mijn mening en ervaringen. Beleggen kent risico’s tot geld verlies.

Reacties
Categorieën