Value of Groei Beleggen in 2022? Belangrijke Signalen voor Beleggers
value-of-groei-beleggen
Groeiaandelen
Happy Investors
Groeiaandelen
11/10/2021
8 min

Value of Groei Beleggen in 2022? Belangrijke signalen voor beleggers

11/10/2021
8 min

Beste Happy Investor, wat is er aan de hand? Beurzen blijven stijgen alsof iedere prijs acceptabel is. Groeiaandelen zijn sky high gegaan begin 2021, en daarna begon de show van Value aandelen. Beurzen staan op steeds hogere financiële waardering, al maken de recente winsten het enigszins goed. Wanneer houdt het op? Wanneer gaat de beurs klappen? Misschien wel niet. Misschien is de prijs acceptabel zolang men blijft instappen. Niemand die het weet, al zijn er wel belangrijke signalen.

In onzekere beurstijden is het logisch om minder risico te nemen. Dit artikel gaat over Value of Groei beleggen. Groeiaandelen profiteren vooral in gunstige economische tijden met lage interest en -inflatie. Value aandelen doen het beter bij tegenovergestelde situatie (ook deels door herbeleggen van dividend).

Laten we eerst kort kijken naar enkele alarmerende signalen (die al een tijdje spelen overigens).

Daarna zal ik je concreet vertellen wat mijn tactiek is omtrent Value of Groei beleggen in 2022 voor het afbouwen van risico in groeiaandelen.

PS: dit artikel is zeer relevant voor wie belegt met grotere bedragen (vanaf €10.000) en risico wilt afbouwen in onzekere tijden.

PS 2: indien je het eens bent met dit verhaal, deel het dan met je vrienden om ook hen te beschermen van potentieel grote verliezen.

De beurs raakt oververhit waardoor Value (vs. Groei) beleggen aantrekkelijker wordt

De afgelopen jaren heeft Groei vs. Value beleggen een duidelijke winnaar: groeiaandelen hebben veel beter gepresteerd. Dit was echter in een economisch gunstig klimaat, met lage interest en relatief lagere inflatie. Nu weet ik niet of dat in de nabije toekomst zal veranderen, maar één factor is wel gewijzigd: de financiële waardering.

Neem nu top bedrijven zoals Amazon, Microsoft, Apple, Adobe, Square en Nvidia. In 2015 waren dit allemaal unieke groeiaandelen. De P/S-ratio van die tijd lag onder 5. Adobe stond op 10. Maar vandaag de dag staat alleen de P/S-ratio van Amazon onder de 5. Adobe, een van mijn lievelingsaandelen, is naar de 20 gestegen. Nvidia staat op 34.

Ook op P/E-ratio staan alle bedrijven hoger t.o.v. 2016. De enige uitzondering is Amazon.

groei-vs-value-beleggenP/S-ratio 10-jaar. Bron: Happy Investors, tool van SeekingAlpha.com

value-of-groei-beleggenP/E-ratio van 5-jaar. Bron: Happy Investors, tool van SeekingAlpha.com

Hype groeiaandelen zoals Cloudflare (NET) staan op een P/S-ratio van 111. Dit betekent dat je $111.000 betaalt voor een bedrijf dat $1.000 omzet realiseert.

Er is één ding wat ik wel zeker weet: wanneer meerdere signalen duiden op een waarschuwing, dan is het neerwaarts risico hoger

Zelfs ik, als fervent Groei belegger, begrijp dat dit een kansloze zaak is. Het neerwaarts risico is gigantisch. Hoe uniek en potentievol het bedrijf ook is, de financiële waardering moet wel gunstig zijn. Een ander voorbeeld is Tesla. Het bedrijf krijgt een groot contract van $2,4 miljard binnen. De reactie? De beurswaarde stijgt met $100+ miljard….

Natuurlijk, deze grafieken vertellen niet het hele verhaal. Maar feit is dat het onzekere tijden zijn en de financiële waardering van groeiaandelen zeer hoog staan. Alleen hierom al zou je meer balans willen aanbrengen met tussen Groei en Value beleggen.

Op SeekingAlpha.com kwam ik een interessante grafiek tegen van de auteur van Insider Opportunities. Of deze voorspelling (de blauwe en rode stippellijn op de onderste grafiek) waar is, weet niemand. Wel heeft hij, en vrijwel iedere andere belegger die dit aangeeft, gelijk in de torenhoge waarderingen.

En er is meer: ook andere investeringsmarkten staan op haar top.

wanneer-groei-beleggen-aandelenBron: Insider Opportunities met TradingView, via SeekingAlpha.com

Alle investeringsbeurzen staan hoog in 2022

Vrijwel alle investeringsmarkten staan momenteel hoog. De S&P 500 P/E-ratio is recentelijk wat gedaald, maar staat vooralsnog hoog met 29.5 (bron: https://www.multpl.com/). En de Schiller P/E-ratio staat op 39.86, wat bijna even hoog is als tijdens de dot.com-crisis. De Schiller ratio kijkt naar de gemiddelde winst van de afgelopen 10 jaar gecorrigeerd met inflatie.

waardering-aandelen-2022Bron: https://www.multpl.com/shiller-pe

Ook andere markten staan sky high. De vastgoedmarkt is al een tijd op dreef en ook daar blijven de prijzen maar stijgen. En wat te denken van de cryptomarkt:

waardering-cryptomarkt-2022Bron: https://coinmarketcap.com/charts/

Op de cryptomarkt maken kansloze altcoins zo’n 800% rendement binnen 24 uur. F*cking bizar. Net als in 2017. En nu zegt men “deze keer is het anders, want de blockchain is nu verder ontwikkeld”.

Ja, eens. Voor werkelijk potentievolle cryptoprojecten is dit waar.

Maar deze fase van beursspeculatie en hebzucht zijn exact hetzelfde als in alle andere perioden vlak voor een grote correctie. Nogmaals, niemand die het zeker weet en ik al helemaal niet. Dit zal je voor jezelf moeten bepalen.

Er is één ding wat ik wel zeker weet: wanneer meerdere signalen duiden op een waarschuwing, dan is het neerwaarts risico hoger.

Is het nu tijd voor paniek? Hopelijk niet. Ik ben optimistisch en wil al vooral geen angst zaaien. Maar we moeten ook realistisch zijn en denken in zekerheid vs. onzekerheid. En op dit moment ben ik wat meer onzeker dan in het verleden.

Op dit moment ben ik een betere balans aan het aanbrengen tussen Value en Groei beleggen. Ik zat overwegend in groeiaandelen. Dit risico wil ik afbouwen. Ook beleg ik steeds meer in ETF’s.

Ik ben hier al enkele maanden mee bezig, maar gezien alle ontwikkelingen deel ik mijn strategie ter inspiratie. Misschien kan het jou behoeden van onvoorziene verliezen. Misschien ook niet.

beleggen-bij-financial-freedom

Markt timing, of betere balans aanbrengen tussen Value en Groei beleggen?

Je kan nu denken: alles gaat klappen. Laat ik 100% verkopen en wachten op een grote beurscrash. Misschien heb je hier gelijk in en maak je een financiële klapper. Maar misschien blijven de markten nog jarenlang langzaam stijgen. Misschien dat bedrijven een flinke inhaalslag maken op winstgevendheid, waardoor de financiële waardering langzaam gunstiger wordt. En dat de hoge inflatie inderdaad tijdelijk is.

Markt timing is doorgaans niet verstandig. Het doet pijn wanneer je iets denkt te weten en het tegenovergestelde gebeurt. Ik spreek uit ervaring en dat heeft mij heel veel rendement gekost 😉.   

Welke keuzes heb je?

Persoonlijk gaat mijn voorkeur nu uit naar winst pakken. Dit is raadzaam wanneer je met grotere bedragen belegt. Bij kleinere bedragen, zoals bv. minder dan €10.000, is het misschien beter om vast te houden aan je tactiek en consequent bijkopen (in geval van koersdaling).

Als er veel alarmerende signalen zijn, kan het misschien geen kwaad om winst te pakken. Immers, hoe meer geld je hebt, hoe meer je kan verliezen. En dat valt lastig goed te maken met een maandelijkse inleg.  

Met deze winst kan je drie acties ondernemen:

  1. Aanhouden als cash en wachten op een beurscrash
  2. Herinvesteren in lager-risico beleggingen, desnoods niet-beursgenoteerde activa voor vast rendement. In dit artikel heb ik opties beschreven voor investeren met vast rendement
  3.  Kies voor asymmetrisch beleggen zoals wij dit doen binnen de Insider services.

Wat je keuze ook is, het is belangrijk dat je wel blijft vasthouden aan je lange termijn strategie.

Binnen mijn portefeuille was ik al reeds bezig met balans aanbrengen tussen Value vs. Groei beleggen. Ook heb ik structureel winst gepakt en in ETF’s geïnvesteerd. Dit omdat ik steeds meer geld heb en minder risico wens te lopen.

De enige aanvullende actie die ik momenteel neem is het aanhouden van meer cash. Voorheen hield ik enkel een kleine spaarbuffer van €5000 achter de hand. De rest investeerde ik. Nu is mijn cashpositie gegroeid naar €25.000, wat neerkomt op ±15%. Mocht er een flinke correctie komen, dan kan ik hiervan profiteren. En zo niet? Dan blijft de resterende 85% rendement realiseren.

Ook zal ik de komende jaren relatief meer investeren in Value aandelen. In het beste geval komt er een milde correctie, zodat ik unieke groeiaandelen lager kan (bij)kopen.

Wat voor jou de beste balans is kan alleen jij bepalen. De markt timen is moeilijk en loopt vaak verkeerd af, maar nogmaals: in onzekere tijden kan het slim zijn om winst te verzilveren. Wat je er vervolgens mee doet is aan jou.

laten-beleggen-vergelijker-2022

De kansen bij Value beleggen

Wanneer beurs minder goed gaat, presteren Value aandelen doorgaans beter dan Groei aandelen. Er zijn maar weinig beleggers die veel cash aanhouden. Dus wanneer markten dalen, zoeken beleggers vooral “veilige havens” voor haar geld. Immers, geld moet blijven werken. Deze veilige haven vindt men in Value aandelen.

Kortom, als er werkelijk een bear market komt, zal jouw positie in Value aandelen het beter doen dan risicovolle groeiaandelen.

Wil je weten welke kansen ik zie in zowel Value als Groei beleggen? Bekijk het Happy Investors aandelen abonnement voor maandelijks onderzoek naar Value- en groeiaandelen met potentieel x3 – x5 rendement.

Vergeet ETF’s niet: het nut van spreiding over Value vs. Groei ETF’s

Wat ik in feite doe is dus niet zozeer alles verkopen, maar juist meer balans aanbrengen. Ik ben een groot voorstander van groeibeleggen. Dit is mijn bias. Mijn valkuil om te optimistisch te zijn. En om te veel kansen te zien. Daardoor neem ik (te) vaak veel risico.

Bij beleggen is het belangrijk om jezelf te leren kennen. Wat zijn je valkuilen? Bescherm jezelf er tegen zonder te veel af te wijken van je visie en beleggingsstrategie.

Een andere tactiek die je kan doen is door winst te pakken en dit te herinvesteren in ETF’s.

ETF’s zijn minder risicovol dan individuele aandelen. Bij grote correcties kan een ETF met 20 – 50% dalen. Dat is veel, maar bij aandelen kan dit wel 50 – 80% zijn. Wanneer je op 50% verlies staat, moet je 100% winst realiseren om überhaupt je inzet terug te krijgen.

De ETF’s van Value aandelen en die van Europese- en Aziatische aandelen zijn aanzienlijk gunstiger gewaardeerd (P/E) dan ETF’s voor groeiaandelen. Let hier wel op het scenario dat Value aandelen minder hard kunnen groeien dan groeiaandelen. Indien het economisch klimaat gunstig blijft, de inflatie afremt en de rente laag, dan zullen groeiaandelen kunnen blijven stijgen.

Je kan dus overwegen om, eventueel tijdelijk, meer geld te alloceren aan Value ETF’s dan in Groei ETF’s. Een andere optie zijn wereldwijde ETF’s.

Dit was het einde van dit artikel omtrent Groei of Value beleggen voor 2022. Hoe denk jij hierover?

beheerd-beleggen-crypto-vergelijken

Reacties
Categorieën