Beleggen in Grondstoffenaandelen: Slim Investeren met FFGCX en Asymmetrisch Risico
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
05/09/2025
5 min

Beleggen in Grondstoffenaandelen: Slim Investeren met FFGCX en Asymmetrisch Risico

05/09/2025
5 min

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven door Capitalist Exploits. Bij Happy Investors volgen we Chris, oprichter van deze partij, al langere tijd en zijn we zelf lid van Insiders. Het doel van dit artikel is puur om je te inspireren en nieuwe ideeën aan te reiken. Het bevat geen koop- of beleggingsadvies. Ook wij van Happy Investors bieden nooit persoonlijk beleggingsadvies aan. Met beleggen kan je jouw inleg verliezen.

De investeringsstrategie van Capitalist Exploits is contrair; je kunt het daarmee eens zijn of juist niet. Hoewel wij onszelf primair richten op aandelen van hoge kwaliteit, komen we af en toe krachtige ideeën tegen via Capitalist Exploits waarmee een hoog rendement tegen een relatief laag risico gerealiseerd kan worden. Dit noemen we asymmetrisch risico.

Meer weten? Dankzij onze samenwerking ontvang je $1000 korting op het complete Investing Membership van Capitalist Exploits, of probeer voor de wekelijkse nieuwsbrief voor $1.

Grondstoffenaandelen zijn in beweging terwijl technologie struikelt... FFGCX presteert stilletjes beter dan de rest, maar ziet iemand de rotatie zich ontvouwen? Wat zit er nog meer verborgen in het volle zicht?

“Op de markten is het net als in het leven: wat vandaag uit de gratie is, kan morgen weer in trek zijn. Als je het wachten kunt verdragen.”Chris MacIntosh

Er is iets vreemds aan het proces van het bereiken van een dieptepunt... tegen de tijd dat iemand toegeeft dat het gebeurt, is het meestal al voorbij.

De pijn vervaagt uit het geheugen, het puin wordt opgeruimd en de patiënt begint te bewegen... net als iedereen ophoudt met kijken.

Dat brengt ons bij grondstoffenaandelen, de onbeminde stiefkinderen van de mondiale financiële wereld.

Al meer dan tien jaar liggen ze te rotten in de kelder, terwijl de techreuzen boven feestvieren.

Maar hier komt de twist: de techboom wankelt en dat gerommel dat je in de kelder hoort? Dat is de comeback.

Het vergeten fonds

Laten we het eens hebben over het Fidelity Global Commodity Stock Fund (FFGCX), een venster op de wereld van energie-, metaal- en landbouw aandelen.

Met grote namen als Exxon, Chevron, Freeport-McMoRan en Nutrien heeft FFGCX 57 effecten in portefeuille en is het sterk gericht op energie (40%) en grondstoffen (46%), waaronder landbouw.

Met andere woorden, het zit vol met echte bedrijven die graven, boren en echte dingen verbouwen.

Jarenlang presteerde het fonds ondermaats.

In het afgelopen decennium behaalde het een bescheiden rendement van 6,8% per jaar.

De afgelopen drie jaar? Een daling van 2,1% per jaar. Niet geweldig.

Toch is er in 2025 iets veranderd.

Op 17 april stond het 3,0% hoger dan aan het begin van het jaar, waarmee het beter presteerde dan de categorie Natuurlijke hulpbronnen, die gemiddeld 1,5% behaalde.

Alleen al in maart steeg het met 2,4%, terwijl zijn concurrenten gelijk bleven. Dat is geen ruis, dat is een signaal.

beleggen-in-grondstoffen-1

Als dingen duurder worden, volgen aandelen

Om het verhaal van FFGCX te begrijpen, moet je kijken naar de bredere grondstoffensector, en dan met name naar de CRB-index.

De Thomson Reuters/CoreCommodity CRB-index volgt alles van olie en gas tot katoen en koper.

Het is een graadmeter voor de prijzen van 'spullen' en het rendement van het fonds volgt deze index doorgaans op de voet.

In het afgelopen decennium is de CRB-index met slechts 25% gestegen, terwijl de S&P 500 verdubbelde.

Sinds begin 2025 is de CRB met 1,15% gestegen en het rendement van 3,0% van het fonds suggereert dat ook dit fonds aan het ontwaken is.

Voeg daar de stijging van 8,9% van de grondstoffen in het eerste kwartaal aan toe en je hebt het bewijs dat er een heimelijke opleving gaande is.

Zou het kunnen dat terwijl iedereen kijkt naar de crash van AI-aandelen, de echte kansen zich onder hun voeten afspelen?

Welke andere signalen missen we misschien?

Ondertussen, terug in Tech-land...

De Magnificent 7... de door AI aangedreven juggernauts van de laatste bullmarkt... staan tot en met 22 april 24,45% lager dan aan het begin van het jaar.

Ondertussen is de S&P 500 Energy Sector (XLE), waar enkele van dezelfde bedrijven zijn opgenomen die FFGCX in portefeuille heeft, 6,63% gestegen.

Relatieve outperformance tijdens marktvolatiliteit? Dat is waar rotaties om draaien.

De wereldwijde vraag naar olie stijgt... met 1,2 miljoen vaten per dag dit jaar... en de productieverlagingen van de OPEC+ gaan gewoon door.

De aardgasprijzen zijn met 15% gestegen.

Ook de voedselprijzen stijgen, met een stijging van 3% van de FAO-index in het eerste kwartaal. Dit alles heeft een directe invloed op de resultaten van de bedrijven in FFGCX.

grondstoffen-beleggen

De grote sectoromkering

Jarenlang stond de S&P 500 Energy Sector in de schaduw van de informatietechnologiesector.

Van 2010 tot 2022 behaalde tech een rendement van meer dan 500%, terwijl energie amper de 50% haalde.

Maar in het eerste kwartaal van 2025 gebeurde er iets. XLE presteerde 15 procentpunten beter dan XLK. Dat is niet zomaar een terugkeer naar het gemiddelde... het is een signaal.

Energieaandelen zijn spotgoedkoop. Exxon noteert tegen 13 keer de winst. De verwachte koers-winstverhouding van de energiesector? Slechts 11,5.

Vergelijk dat eens met de 28 keer van technologie en voeg daar nog een dividendrendement van 3,2% aan toe. Plotseling lijkt het niet meer zo dwaas om 'vuile' aandelen aan te houden.

De opzet van de eeuw?

Er is een bredere context voor dit alles. Denk eens aan het volgende:

  • Inflatie: de CPI bedraagt in maart 2,4%, boven de doelstelling van 2% van de Fed.
  • Tarieven: Trump is terug, en daarmee ook de tarieven, met 25% voor Canada/Mexico (10% voor olie) en 10% voor China, wat de inflatie mogelijk met 0,5-1% zal doen stijgen.
  • Onderinvestering: de kapitaaluitgaven in olie en mijnbouw liggen nog steeds 30% onder het niveau van 2014.
  • Geopolitiek: De spanningen tussen Iran en Israël, Rusland en Oekraïne en het verbod op de export van voedingsmiddelen blijven bestaan.
  • De dollar: De DXY is dit jaar tot nu toe met 2% gedaald. Grondstoffen zijn dol op een zwakke dollar.

Deze ingrediënten vormen de voedingsbodem voor een grondstoffensupercyclus. Goldman Sachs voorspelt naar verluidt een prijsstijging van 20% tegen 2027.

Grondstoffenproducenten met een lage schuld, lage koers-winstverhoudingen en hoge dividenden? Zij zijn de aangewezen kandidaten.

FFGCX: een droom voor contrarians

Vandaag de dag heeft FFGCX een gemiddelde koers-winstverhouding van 12 en een rendement van 2,5%.

Niet slecht voor een fonds dat zijn concurrenten dit jaar tot nu toe met 1,5 procentpunt versloeg. En wanneer kapitaal begint te rouleren, zoals nu het geval lijkt, wilt u er vroeg bij zijn.

U hoeft ons niet op ons woord te geloven.

Uit de enquête van Bank of America van april 2025 blijkt dat energie en grondstoffen de sectoren zijn die het zwaarst vertegenwoordigd zijn in de portefeuilles van beleggers... meer dan in het afgelopen decennium.

Tegelijkertijd bereikte de allocatie aan technologie een vijfjarig dieptepunt.

grondstoffen-beleggen-2025

De cliffhanger

De markt luidt zelden een bel wanneer het dieptepunt is bereikt... maar er zijn wel signalen.

FFGCX presteert stilletjes beter dan de rest, de grondstofprijzen stijgen gestaag en het kapitaal roteert.

Het grote publiek heeft het nog niet door.

De vraag is dus niet “waarom zou je je druk maken om grondstofaandelen?”, maar “waarom zou je dat niet doen?”.

Wacht niet tot de kudde komt. Die zal zoals gewoonlijk te laat zijn.

Meer weten? Dankzij onze samenwerking ontvang je $1000 korting op het complete Investing Membership van Capitalist Exploits, of probeer voor de wekelijkse nieuwsbrief voor $1.

Reacties
Categorieën