www.facebook.com/tr?id=738300770320360&ev=PageView&noscript=1" />Crypto Index Review & Vergelijken: Beheerd Beleggen in Bitcoin
Crypto Index Review & Vergelijken: Beheerd Beleggen in Bitcoin
20 juli 2021 

Crypto Index Review & Vergelijken: Beheerd Beleggen in Bitcoin

Beste Happy Investor, na veel onderzoek heb ik artikels geschreven en video's gemaakt over de beste ideeën laten beleggen voor passief inkomen. Eén van deze ideeën is het laten beleggen in cryptomunten. Dit betekent dat je geld overboekt naar een organisatie die jouw geld investeert in Bitcoin en cryptomunten met positief rendement als doel. Crypto Index is zo'n organisatie. Bij Crypto Index kan je beheerd beleggen in Bitcoin en crypto. De vraag is alleen: is dit ook de beste aanbieder? In dit artikel vind je mijn Crypto Index review en vergelijking.

Na het lezen van deze review weet jij of Crypto Index een betrouwbare en goede keuze is. Of zijn misschien betere aanbieders?

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave:

Crypto Index Review: wat is het en hoe werkt het?
Review Crypto Index Kosten en Rendement
Crypto Index Vergelijken: Crypto Index of Yieldt voor laten beleggen in crypto?
Conclusie over Crypto Index Review

Crypto Index Review: wat is het en hoe werkt het?

review-crypto-index

Crypto Index is een Nederlandse organisatie, opgericht door Peter Reitsma en Egbert-Jan de Vries, die beheerd beleggen in Bitcoin en crypto mogelijk maakt. Als klant kan je geld naar hen overboeken en zij investeren dit in een crypto index.

Een crypto index werkt net als een aandelen indexfonds. De strategie van Crypto Index is een samengesteld fonds van dertig cryptomunten. In totaal omvat dit fonds ongeveer 90% van de gehele cryptomarkt. Oftewel, een investering bij Crypto Index betekent dat jouw geld wordt verspreidt over de dertig grootste cryptomunten. Daarbij hanteren ze de vuistregel dat één enkele munt maximaal 20% van het totaal mag uitmaken. Dit leidt tot regelmatig herbalanceren, met winst pakken en lager bijkopen, waarmee Crypto Index streeft naar een hoger dan gemiddeld rendement.

Een voordeel van deze strategie is dat je risicodiversificatie toepast binnen de cryptomarkt. Tevens laat je experts voor jou werken, die ongetwijfeld beter zijn in actief aan- en verkopen dan jij en ik. Bovendien bespaart ons dit tijd, aangezien we niet zelf hoeven te traden.

Zoals altijd geldt bij exponentieel rendement, draait het allemaal om vroegtijdig instappen.

In deze Crypto Index review is de vraag of zij een hoger rendement behalen dan wanneer ik zelf (een deel van mijn) geld op, bijvoorbeeld, 100% Bitcoin zet.

We gaan nu eerst naar het rendement en kosten kijken. Daarna gaan we Crypto Index vergelijken met andere aanbieders.

Review Crypto Index Kosten en Rendement

crypto-index-review-rendement

bron: website crypto index

Een Crypto Index review omtrent kosten en rendement leert ons dat het rendement bijzonder volatiel én extreem is. Uiteraard ligt dit aan het extreme volatiele karakter van de cryptomarkt an sich. Stel dat je december 2017 met €100.000 was ingestapt, dan had je op juli 2021 een totaal vermogen van €174.000. Dit is een gemiddeld jaarlijks rendement van <20%.

 

In vergelijking: wie in diezelfde periode had geïnvesteerd in de meer stabiele en betrouwbare aandelen ETFs, had een gemiddeld jaarlijks rendement van >25% gehad.

Oftewel, Crypto Index heeft niet beter gepresteerd dan de beste aandelen ETFs.

Als je in januari 2018 was ingestapt, dus één maand later, dan had je zelfs een fors verlies met Crypto Index. Had je echter ingestapt in december 2018, dus één jaar later, bij een koers van €30,75, dan had je amper 2,5 jaar later een rendement van x13 gehad (1400%). Oftewel, je inleg van €100.000 zou 1,3 miljoen waard zijn geworden.

Ja, dat is een schokkend hoog rendement. Maar vergelijk Crypto Index wel in de juiste context: had je in december 2018 voor €100.000 Bitcoin gekocht, dan was dat bedrag in mei 2021 circa 1,9 miljoen waard.

 

Crypto Index presteert minder goed dan de beste aandelen ETFs én ze presteren minder goed dan Bitcoin. Bij dit laatste moet ik wel aangeven dat Crypto Index significant meer risicospreiding biedt (met 30 cryptomunten) dan wanneer je louter in Bitcoin had geïnvesteerd.

Zoals altijd geldt bij exponentieel rendement, draait het allemaal om vroegtijdig instappen.

hoeveel-rendement-bij-crypto-index

bron: website crypto index

De jaarlijkse kosten van Crypto Index zijn:

  • Beheersvergoeding: 3%
  • In- en uitstappen: 0,5%
  • Bewaringskosten: 1%

Het is voor mij onduidelijk of deze kosten van het rendement zijn afgehaald (zie tabel hierboven). Volgens mij is dit niet het geval, en dus moeten die kosten er nog vanaf.

Crypto Index Vergelijken: Crypto Index of Yieldt voor laten beleggen in crypto?

Naast Crypto Index heb je ook nog Yieldt. Ook Yieldt maakt beheerd beleggen in crypto mogelijk. Zover ik weet zijn er (nog) geen andere partijen. We kunnen derhalve enkel Crypto Index vs. Yieldt vergelijken.

Wat is voor jou de belangrijkste criterium in de vergelijking? Voor mij is dat het netto rendement:

  • Yieldt realiseerde tussen December 2019 t/m Juni 2021 een bruto rendement van +580%
  • Crypto Index realiseerde tussen diezelfde periode een bruto rendement van circa +470%

Conclusie: Yieldt presteert beter op bruto rendement dan Crypto Index.

Er is wel één grote “maar”, en dat is dat Yieldt werkt met een regel dat je 10% van de winst moet afdragen op basis van high-water mark. Het is voor mij niet te doen om uit te rekenen of je met deze 10% winst aftrek nog steeds hoger zou uitkomen dan het netto rendement bij Crypto Index.

Een ander cruciaal punt in de Crypto Index vs. Yieldt vergelijking, is dat Crypto Index een minimale inleg van €100.000 hanteert. Bij Yieldt is dit slechts €1.000. Het hoge inleg bedrag bij Crypto Index is verplicht vanuit de AFM, maar voor ons als particuliere belegger wordt het daardoor al snel onbereikbaar. Immers, alleen een dwaas zet 100% van zijn geld op extreem risicovolle activa zoals cryptomunten.

Oftewel, als je minder dan €100.000 hebt en wilt laten beleggen in Bitcoin en crypto, dan is Yieldt de enige logische keuze.

Meer weten? Lees hier de volledige Yieldt review.

Conclusie over Crypto Index Review

In deze Crypto Index review hebben we een eerste kennismaking getroffen met de Nederlandse organisatie die beheerd beleggen in crypto mogelijk maakt. Ik heb geen persoonlijke ervaringen met dit bedrijf. Wel een persoonlijke mening: ik geloof in de blockchaintechnologie. Ik geloof alleen minder in de meeste cryptomunten (zoals de waardeloze Dogecoin). In tegenstelling tot bedrijven, maken cryptomunten geen winst. Derhalve is beleggen in crypto vooralsnog speculatief en dat maakt het enorm risicovol. Alleen wilt dit niet zeggen dat ik geen kansen zie. Ja, je kan serieuze rendementen boeken met crypto wanneer je gedreven bent in technische analyse en korte termijn aan- en verkopen. Maar daar ligt de moeilijksgraad: het is niet voor iedere particuliere belegger geschikt.

Samengevat: beheerd laten beleggen in crypto op basis van diversificatie (crypto index) is mijns inziens een slimmere keuze dan zelf beleggen in crypto.

Maar let op: als je het mij vraagt is het nóg slimmer om minder risicovol te investeren, zoals in de beste ETFs (die beter hebben gepresteerd dan Crypto Index).

Desalniettemin kan het in kader van risicospreiding waardevol zijn om een klein deel van je vermogen, bijvoorbeeld 5 – 10%, te (laten) beleggen in crypto. Zo hoef je geen potentieel rendement mis te lopen, en als het fout gaat heeft het geen (te) zware impact op je portefeuille.

Is Crypto Index de beste keuze? Dat kan ik nog niet zeggen. Wél is het zo dat de minimale inleg €100.000 is én dat concurrent Yieldt een hoger rendement heeft behaald in een vergelijkbare periode. Bij Yieldt kan je starten vanaf €1.000, wat het véél meer toegankelijk maakt voor particuliere beleggers.

Klik hier voor meer informatie over Yieldt.

PS: heb jij ervaringen met Crypto Index? Deel je review hieronder in de reacties om anderen te helpen 😊.

Over de schrijver
Opgevoed door een ondernemer, een master in Organisatiekunde en Strategie, en een passie voor beleggen en investeren. Mijn naam is Jorik Vermeulen, bedenker van de Happy Investors Mindset. Al jarenlang deel ik mijn filosofie over een gelukkiger leven met meer vrijheid, voldoening en financiele onafhankelijkheid. Daarbij help ik mensen om (financieel) meer succesvol te worden in Mindset & Rijkdom, met een specialisatie in lange termijn beleggen in aandelen en ETFs
Reactie plaatsen

Mis het niet: download gratis 

E-boek & Trainingen

E-boek financiele onafhankelijkheid bereiken

Mis nooit meer unieke groeiaandelen

Sluit je aan op de Happy Investors Community en krijg direct toegang tot al mijn exclusieve beleggingsrapporten met unieke groeiaandelen voor potentieel x5 - x10 rendement

arrow_drop_up arrow_drop_down