Waarom NIET laten beleggen in ETFs? Dit moet je weten!
Waarom NIET laten beleggen in ETFs? Dit moet je weten!
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
05/24/2021
8 min

Waarom NIET laten beleggen in ETFs? Dit moet je weten!

05/24/2021
8 min

Beste Happy Investor, overweeg je om geld te laten beleggen in ETFs door een specialist/beleggingsbank? Wacht dan nog even! Er zijn namelijk een aantal valide argumenten tegen het laten beleggen in ETFs. Welke dat zijn, neem ik hieronder met je door. Daarbij kan ik al wel verklappen dat de keuze tussen zelf vs. laten beleggen in ETFs op de lange termijn tienduizenden euro’s extra kan opleveren. Zo kan, afhankelijk van je inleg, het verschil na twintig jaar oplopen tot €45.000. En na dertig jaar tot €143.000. Hoe dat zit leg ik hieronder uit.

Laten we snel beginnen zodat je begrijpt hoe en wat!

Inhoudsopgave:

Waarom NIET laten beleggen in ETFs? Dit moet je weten!
Waarom laten beleggen in ETFs als je het ook zelf kan?
Laten beleggen in ETFs lopen de kosten behoorlijk op
Verschil tussen zelf vs. laten beleggen in ETFs kan 2% rendement per jaar zijn
Door je te verdiepen in ETFs, leer je de basis tot beleggen
Maandelijks beleggen in ETFs
Wanneer wel laten beleggen in ETFs? Dit zijn de voordelen

Waarom laten beleggen in ETFs als je het ook zelf kan?

waarom-laten-beleggen-etfs

Brokers voor laten beleggen geven jou als consument vaak de keuze. Je kan de verhouding tussen obligatiefondsen en ETFs aangeven. Obligatiefondsen zijn aanzienlijk minder risicovol, maar geven lager rendement. ETFs zijn meer risicovol, en geven hoger rendement. Dan heb je uiteraard ook nog individuele aandelen, waarbij het risico significant hoger is in ruil voor potentieel nog hoger rendement.

Als je bij laten beleggen een (bescheiden) rendement van circa 5% – 7% wilt behalen, zal je moeten kiezen voor 80% – 100% ETFs, en 20% – 0% obligaties. In deze positie is het mijns inziens niet logisch om nog te kiezen voor laten beleggen. Immers, met een klein beetje effort kan je ook zelf beleggen in ETFs.

Waarom zou je dit doen?

Het antwoord is eenvoudig. Bij laten beleggen betaal je jaarlijks circa 1,5% aan kosten. Als je zelf gaat beleggen bespaar je deze kosten, en is je rendement 1,5% hoger. Natuurlijk zijn hier haken en ogen aan. En daarom is het volgende van groot belang.

Als je zelf gaat beleggen met (nog) beperkte kennis, is het noodzaak om te kiezen voor een samenstelling van veilige ETFs die jou veel risicospreiding bieden. Dit noemen we een gediversifieerde beleggingsportefeuille.

Waar begin je?

Om je te helpen geef ik je een mooi cadeau. Ik heb een e-boek voor ETF beleggen geschreven waarin je de basis leert. En niet alleen dat, je vindt er ook drie kant-en-klare ETF beleggingsportefeuilles die veel risicospreiding bieden. Het gemiddeld jaarlijks rendement van deze portefeuilles varieert tussen de 6,5% tot 9,5%. En qua tijd heb je iedere maand slechts dertig minuten nodig om consequent dezelfde ETFs bij te kopen met vast, maandelijks bedrag.

Wil je het boek downloaden? Klik hier voor gratis trainingen beleggen en download de ‘ETF Starterskit’.

Het verschil aan potentieel rendement tussen zelf vs. laten beleggen in ETFs is groot. Hieronder leg ik uit hoe groot en waarom dat belangrijk voor je is.

Laten beleggen in ETFs lopen de kosten behoorlijk op

Een sterk argument voor het niet laten beleggen in ETFs komt vanuit het kostenperspectief. Zoals ik hierboven aangaf ben je jaarlijks zo’n 1% – 1,5% aan kosten kwijt. Dit gaat ten koste van je netto rendement.

Met de hedendaagse ontwikkelingen rondom online brokers, is het mogelijk om commissievrij te beleggen in ETFs. Dit betekent dat je geen transactiekosten kwijt bent. Wel is het zo dat er nog andere kosten zijn, en daarom is het noodzaak om te kiezen voor goedkope online brokers.

De beste keuze vind ik DEGIRO. Zo kan je via DEGIRO gratis beleggen in +200 ETFs uit de kernselectie. Daarbij zijn de overige kosten laag, namelijk enkele tientjes. Dat is verwaarloosbaar met de jaarlijkse 1% – 1,5% die je kwijt bent bij het laten beleggen in ETFs. Zelf beleg ik ook al vele jaren met tevredenheid bij DEGIRO en vind het een van de beste brokers voor ETFs.

Lees hier meer over hoe beleggen bij DEGIRO werkt.

Naast DEGIRO heb je nog andere platformen zoals eToro, Mexum, BUX, et cetera. Qua kosten zijn deze vergelijkbaar met DEGIRO, echter hebben zij een (veel) kleiner aanbod aan ETFs. Dit laatste is een probleem, omdat je wel de juiste ETFs moet kunnen aankopen.

Het is belangrijk om vooraf een goede vergelijking tussen beleggingsplatformen te maken.

Let wel: bij laten beleggen krijg je in ruil voor de hogere kosten wel expertise. Als je zelf gaat beleggen in ETFs is het derhalve noodzaak dat je de juiste spreiding neemt. Om te beginnen kan je de ‘ETF Starterskit’ van hierboven downloaden.

Bij laten beleggen in ETFs lopen de kosten behoorlijk op. In sommige gevallen kan dit je zelfs 2% rendement per jaar kosten. Nu denk je wellicht dat 2% niet veel is, maar op een lange termijn maakt dit een verschil van tienduizenden euro’s.

Ik zal dit aantonen met een voorbeeld.

Verschil tussen zelf vs. laten beleggen in ETFs kan 2% rendement per jaar zijn

Afhankelijk van je keuzes bij het samenstellen van een gediversifieerde beleggingsportefeuille, kan je bij zelf beleggen een netto gemiddeld jaarlijks rendement van 6,5% – 9,5% halen. Hoger of lager is eveneens mogelijk, afhankelijk van hoe risicoavers je bent.

Bij laten beleggen met een verhouding van 100% ETFs, en 0% obligaties, kan je een netto gemiddeld jaarlijks rendement van 5% – 7% halen.

Het verschil tussen zelf vs. laten beleggen kan derhalve oplopen tot 4,5% (of hoger).

Nu is jezelf rijk rekenen niet slim. Onszelf te arm rekenen ook niet. Laten we daarom als uitgangspunt een verschil van 2% rendement nemen. Dit zijn namelijk de jaarlijkse kosten die je kwijt bent aan laten beleggen. Dus bij 2% verschil gaan we ervan uit hetzelfde rendement met onze ETF portefeuille te behalen, en dat we louter 2% kosten besparen.

Stel dat je begint met €5000 en een maandelijkse inleg van €500 per maand gedurende twintig jaar. Het verschil van 2% rendement zal na twintig jaar oplopen tot €45.000. Na dertig jaar is het verschil €143.000 (inclusief 2% inflatie, exclusief belastingen). Dit zien we terug in onderstaande grafieken:

wel-of-niet-laten-etf-beleggen

waarom-laten-beleggen-in-etfs

De (maandelijkse) inleg kan je uiteraard zelf bepalen. De looptijd van twintig jaar is echter wel het minimum. Een lange termijn horizon is namelijk cruciaal voor wie lager risico wilt, en meer “zekerheid” tot een gemiddeld jaarlijks rendement.

Let op: er is nooit zekerheid, omdat je bij beleggen geld kan verliezen. Wel is het zo dat hoe langer termijn je handelt, hoe hoger de kans tot positief rendement wordt.

Door je te verdiepen in ETFs, leer je de basis tot beleggen.

Een ander valide argument voor het niet laten beleggen in ETF, is dat je veel kan leren indien je het zelf gaat doen. Als beginnende belegger kan je de basis tot beleggen leren. In plaats van dat je direct instapt tot de risicovolle investering van aandelen, kan je “rustig” beginnen dankzij ETFs.

Alhoewel ETF  beleggen ook vele risico’s kent, is het feitelijk gezien minder risicovol dan aandelen. Derhalve kan je als beginner ook minder dure fouten maken, en de tijd nemen om de basis te leren.

Na een paar jaar begrijp je beter hoe de aandelenmarkt werkt, en kan je (misschien al eerder) de stap naar individuele aandelen maken. Er zijn ook wel manieren tot veilig investeren in aandelen, maar het risico is altijd hoger dan gespreide ETFs. Het hogere risico neem je echter bewust, omdat je dankzij meer kennis en ervaring hebt geleerd hoe je potentieel hoger rendement kan halen met aandelen.

Toen ik op mijn 23ste begon, investeerde ik in individuele aandelen. Daarbij heb ik vele fouten mogen maken. Aan de ene kant leer je zo het meeste, alleen kost het je ook rendement of zelfs geld in het slechtste geval.

Gelukkig zijn we inmiddels vele jaren later en heb ik mijzelf gespecialiseerd in unieke aandelen die tegen hoger risico een potentieel hoger rendement kunnen geven. Mijn research naar unieke aandelen deel ik op de Happy Investors Community. Het betreft 2 tot 4 beleggingsrapporten per maand. Het zijn er bewust niet meer, omdat kwaliteit voorop staat.

Wil je hier meer over weten? Lees hier alles over de online cursus beleggen.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Maandelijks beleggen in ETFs

Mijn tip voor zelf beleggen in ETFs is om te kiezen voor maandelijks beleggen in een gediversifieerde ETF portefeuille. Voorbeelden van een goede ETF portefeuille vind je in de link hierboven waarbij je het e-boek ETF beleggen gratis kan downloaden. Of je kan uiteraard zelf op onderzoek gaan (wat altijd goed is om van te leren).

Nu denk je wellicht: waarom maandelijks beleggen in ETFs en niet al mijn geld in één keer?

Maandelijks beleggen houd in dat je iedere maand op dezelfde dag een vast bedrag inlegt. Met dit vaste bedrag koop je consequent dezelfde ETFs uit je portefeuille. Zorg ervoor dat je de juiste verdeling in percentages aanhoudt (zie de ETF starterskit). En zeer belangrijk: beleg alleen met geld dat je kan missen op de lange termijn van +20 jaar.

De kracht van maandelijks beleggen is dat je zowel de pieken als dalen meeneemt. Zeker wanneer de aandelenmarkt (fors) daalt, is het belangrijk om bij te kopen. En geloof mij, de laatste tien jaar waren dan wel glorieuze tijden voor beleggers, alleen kan het ook zo zijn dat de aankomende tien jaar minder plezierig zijn. Zo schatten sommige experts in dat vanaf het jaar 2022 de markt wel eens in een lange bear market kan geraken.

Niemand heeft echter een glazen bol. Staar je daarom niet blind op markt timing. Maak het simpel met behulp van een maandelijkse inleg. Als je dit consequent volhoudt gedurende minimaal twintig jaar, ook (en zelfs juist) als de markt daalt, heb je op de lange termijn zeer waarschijnlijk een mooi vermogen opgebouwd.

Wist je dat je met een maandelijkse inleg van 200 euro per maand al financiële vrijheid kan creëren? En bij 500 euro per maand zelfs financieel onafhankelijk worden?

Meer informatie hierover lees je in mijn artikel over hoeveel maandelijks beleggen.

vastgoed beleggen met weinig geld

Wanneer wel laten beleggen in ETFs? Dit zijn de voordelen

Mijn zienswijze is dat je beter zelf kan beleggen in ETFs, mits je de juiste basiskennis opdoet en je consistent houdt aan een gediversifieerde ETF portefeuille. Desalniettemin zijn er wel een aantal voordelen aan laten beleggen in ETFs.

Hieronder enkele voordelen bij laten beleggen in ETFs:

  • Het is puur gemakzucht, je hoeft zelf niks te doen en het wordt allemaal voor je geregeld
  • Je hebt hogere kosten, maar in ruil daarvoor koop je ervaring en expertise van de broker
  • Je kan zelf geen (emotionele) fouten maken
  • Het is mogelijk om direct te starten, zonder enige vorm van kennis

Kijkende naar de voordelen bij laten beleggen in ETFs kan het voor sommigen wel een goede keuze zijn. Als je bijvoorbeeld wel geld voor je wilt laten werken, maar geen interesse of tijd hebt om je in beleggen te verdiepen, kan je het beter uitbesteden. Of wellicht ben je (te) onzeker/angstig. In dat geval is de drempel tot beleggen veel lager wanneer een expert dit voor jou doet.

Persoonlijk vind ik het grootste voordeel aan laten beleggen in ETFs, dat je zelf geen emotionele fouten kan maken. Zo heb ik zelf de neiging om te veel risico te nemen (met groeiaandelen). Maar als ik via een automatische betaling mijn geld iedere maand overboek naar een expert, zal ik deze fout niet kunnen maken.

Wil je toch laten beleggen? Klik dan hier voor laten beleggen vergelijken zodat je keuze maakt uit de beste aanbieders.

Reacties
Categorieën