VanEck Gold Miners ETF (GDX) Analyse: Kopen of Wegblijven in 2025?
vaneck-gold-miners-etf-gdx-analyse
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
07/01/2025
6 min

VanEck Gold Miners ETF (GDX) Analyse: Kopen of Wegblijven in 2025?

07/01/2025
6 min


Ben jij een lange termijn belegger die streeft naar financiële vrijheid? ETF beleggen is een prima optie, waarbij je relatief simpel en passief kunt investeren tegen lager risico-profiel. Met ETF beleggen is het echter ook mogelijk om een iets hoger rendement te realiseren middels hoger-risico fondsen. Ben je hiernaar opzoek? Dan is de VanEck Gold Miners ETF (GDX) misschien een interessante kans. Maar pas op: deze ETF biedt geen stabiel pad omhoog. In deze uitgebreide analyse ontdek je alles wat je moet weten om weloverwogen te beslissen of je deze goud ETF koopt of links laat liggen.

Wat is de VanEck Gold Miners ETF (GDX)?

Investeren in goudmijnbedrijven, niet in goud zelf. De GDX ETF biedt beleggers blootstelling aan een brede selectie van wereldwijde goudmijnbedrijven. Denk aan bekende namen zoals Newmont Corporation (ongeveer 12% van het fondsvermogen) en Barrick Gold. Maar ook veel kleinere, minder bekende bedrijven maken deel uit van het fonds.

De VanEck Gold Miners ETF (GDX) investeert in grote goudmijnbedrijven. Door het sterke momentum van goud in 2024–2025 kan deze ETF op korte termijn een hoog rendement opleveren. Maar het is geen veilige lange termijn belegging. De volatiliteit is hoog, de winsten schommelen fors mee met de goudprijs en het dividend is laag. Dit is een ETF voor actieve beleggers die willen inspelen op cyclische sectoren, niet voor wie op zoek is naar stabiele waardegroei zoals bij groeiaandelen of sterke compounders.

Belangrijk: deze ETF belegt niet in goud zelf, zoals een goud-ETF als GLD dat doet. In plaats daarvan koop je via GDX aandelen in bedrijven die goud delven. Dat betekent dat je niet alleen profiteert van de goudprijs, maar ook van de winstgevendheid en strategie van de bedrijven zelf.

Groot, liquide en beschikbaar bij DEGIRO kernselectie

De GDX ETF heeft een totaal belegd vermogen van 1,8 miljard dollar. Daardoor is de ETF erg liquide, wat gunstig is voor beleggers die met grotere bedragen willen handelen. Bovendien is de ETF onderdeel van de DEGIRO Kernselectie, wat betekent dat je geen transactiekosten betaalt bij aankoop of verkoop (onder voorwaarden).

Let wel op: de lopende kosten liggen rond de 0,55% per jaar. Dat is niet extreem hoog, maar ook niet goedkoop. Omdat dit een actieve sector-ETF is, moet je rekenen op relatief hoge kosten in vergelijking met passieve brede indexfondsen.

Investeren in goud ETF’s? Cyclisch, grillig en vol risico’s

Goudmijnen stijgen sneller dan de goudprijs, maar dalen ook harder. De aantrekkingskracht van GDX zit hem in het hefboomeffect van goudmijnbedrijven. Wanneer de goudprijs stijgt, stijgt de winst van deze bedrijven vaak disproportioneel hard. Dat maakt deze ETF bijzonder interessant bij stijgend goudmomentum.

Maar het omgekeerde geldt ook. Bij een daling van de goudprijs keldert de winst van goudmijnbedrijven, en daarmee de koers van GDX. De volatiliteit is extreem hoog, met koersbewegingen van -20% tot zelfs -40% op maandbasis. Deze ETF is dus niet geschikt voor beginnende beleggers of wie op zoek is naar rust in zijn portfolio.

Historisch rendement van goud is teleurstellend

Langetermijnbeleggers moeten oppassen. Goud en goudmijnbedrijven leveren historisch gezien een gemiddeld rendement op van circa 6% of minder per jaar. Vergelijk dat met bedrijven zoals Apple, Amazon of minder bekende groeibedrijven die op de lange termijn jaar na jaar winstgroei realiseren. Goud mist die kracht van waardecreatie.

In 2011 begon een forse stijging van goud, maar tussen 2011 en 2016 verloor de GDX ETF maar liefst 75% van zijn waarde. Veel beleggers stapten op het verkeerde moment in: te laat bij de stijging, te vroeg bij de daling. Pas in 2016 keerde het tij, maar het duurde lang voordat de schade hersteld werd.

Wanneer is GDX ETF wel interessant om te kopen?

Timing is alles. De beste instapmomenten bij GDX ontstaan na lange neerwaartse cycli waarin de sector volledig is afgestraft. Denk aan het dieptepunt van 2015. In zo'n periode staan goudmijnbedrijven laag gewaardeerd, is het sentiment negatief en zijn de verwachtingen minimaal. Dat zijn precies de momenten waarop value investors toeslaan.

Vandaag zien we echter een heel ander beeld. De goudprijs is fors gestegen, het momentum is sterk, en de ETF staat vlak onder een belangrijke weerstand. De afgelopen zes maanden was het rendement van GDX gelijk aan het vijfjarige gemiddelde. Dat is een teken dat het meeste potentieel al benut is, óf dat er nog één laatste stijging in het vat zit.

Technische analyse: weerstand in zicht

De koers van GDX flirt met de vorige all-time high. Twee scenario’s zijn nu mogelijk:

  1. De ETF breekt door deze weerstand en stijgt met nog eens 25% in de komende 3 tot 6 maanden.
  2. De ETF faalt om door te breken en zakt vervolgens snel terug, mogelijk met -20% tot -40%.

In het eerste scenario zou je als actieve belegger een stop-loss order kunnen plaatsen net onder de all-time high om winst te beschermen. In het tweede scenario zou je beter af zijn door simpelweg aan de zijlijn te blijven.

GDX versus groeiaandelen: wat kies jij?

Waarom ik zelf niet investeer in GDX? Als lange termijn belegger die de principes van Buffett volgt, kies ik liever voor bedrijven met een duurzame concurrentiepositie, sterke marges en voorspelbare winstgroei. Bedrijven die hun eigen lot bepalen en waarde creëren, in plaats van passief mee te deinen op grondstofprijzen.

GDX is sterk afhankelijk van vraag en aanbod van goud. Het mist structurele katalysatoren zoals innovatie, marktdominantie of schaalvoordeel. En dat maakt het in mijn ogen minder aantrekkelijk voor wie rijkdom wil opbouwen via compound growth.

ETF’s met stabiele lange termijn groei zijn interessanter

Er zijn veel ETF’s die op lange termijn meer waarde opleveren met minder risico. Denk aan sector-ETF’s in technologie, gezondheidszorg of consumentengoederen. Of brede wereldwijde ETF’s zoals de MSCI World of S&P 500. Deze bieden meer spreiding, stabielere winstgroei en lagere volatiliteit.

Zelf beleg ik in een combinatie van waarde- en groeiaandelen, met een voorkeur voor bedrijven die winstgevend blijven in goede en slechte tijden. Goudmijnbedrijven voldoen daar niet aan. Hun winst fluctueert te sterk met de goudprijs, en hun kostenstructuur is zwaar afhankelijk van energieprijzen, lonen en politieke stabiliteit.

TIP : Wil je de laagste transactiekosten met beleggen ? Wij beleggen zelf via MEXEM , deze broker is zowel zeer goedkoop als uitgebreid met een groot aanbod van aandelen, ETF's, opties, etc. en veel functies. Na een effectieve beleggen bij DEGIRO zijn we deels over gestopt. DEGIRO is relatief goedkoop voor ETF's kopen in eurovaluta. MEXEM is relatief heel goedkoop voor internationale aandelen zoals uit Amerika. Het kan echter zijn dat een andere broker beter bij jouw verleden is, maar uit onze ervaring zijn dit de twee betere keuzes voor zowel Nederlander als België. Let op met beleggen kan je je inleg verliezen.

Voor wie is de VanEck Gold Miners ETF (GDX) dan wél geschikt?

Actieve beleggers die willen profiteren van momentum. Ben jij een actieve belegger die kort termijn / cyclisch denkt? Geloof jij op basis van onderzoek dat de goudprijs verder zal stijgen? Dan kan GDX een krachtige manier zijn om in te spelen op dat momentum. Zeker nu de ETF sterk presteert in vergelijking met andere sector-ETF’s. GDX staat momenteel op plek 25 van meer dan 3000 ETF’s volgens een algoritmische ranking.

Maar vergeet niet: momentum is vluchtig. Wat vandaag krachtig lijkt, kan morgen instorten. Beleggen in GDX vereist dus:

  • Timing
  • Emotionele controle
  • Duidelijke strategie voor in- en uitstappen

Zonder dat, loop je het risico om te laat in te stappen en hard geraakt te worden door een correctie.

Anderzijds, het is mogelijk dat goud aan het begin staat van een lange stijgende markt. Niemand die het zeker weet. En daarbij kan het dus zijn dat deze tracker wel degelijk geschikt is voor de meer lange termijn periode. Hoe meer informatie jij hebt over goud, hoe beter de inschatting is die je maakt.

Toch lijkt ons GDX géén ETF om jarenlang in te blijven zitten. De dividendopbrengst is laag (circa 0,8%), de volatiliteit is hoog, en het lange termijn rendement is matig. Dit past niet in een passieve FIRE-strategie waarbij je op zoek bent naar consistente opbouw van kapitaal met lage risico’s. In dit geval zijn dividend ETF’s of dividend aandelen een slimmere keuze. Of juist kiezen voor groei aandelen zoals wij dit doen. Groeibeleggen gaat ook met grote pieken en dalen, maar het gemiddeld rendement kan aanzienlijk hoger zijn op de lange termijn.

Conclusie: GDX ETF kopen in 2025 of niet?

De VanEck Gold Miners ETF (GDX) biedt een unieke kans voor wie wil inspelen op de goudmarkt. Door het sterke momentum van begin 2025 lijkt het aantrekkelijk om in te stappen. Maar wees gewaarschuwd: de risico’s zijn groot, het pad is grillig, en de timing moet perfect zijn.

Mijn tip als lange termijn belegger. Als je streeft naar financiële vrijheid via stabiele waardeopbouw, dan is GDX geen geschikte ETF. De combinatie van cyclische schommelingen, lage voorspelbaarheid en matige dividendrendement maakt deze ETF riskant voor wie niet actief handelt.

Maar als jij overtuigd bent van een opwaartse goudprijs in de komende maanden, en je hebt een heldere exit-strategie, dan kan GDX tijdelijk een interessante toevoeging zijn aan je portefeuille.

Wil jij weten in welke ETF’s en aandelen ik zelf investeer voor maximale groei met minimale risico’s? Schrijf je in op mijn updates of bekijk mijn maandelijkse portfolio-analyses. Zo helpen we elkaar op weg naar financiële vrijheid.

Let op: met beleggen kan je jouw inleg verliezen. Dit artikel bevat op geen enkele wijze persoonlijk advies.

Reacties
Categorieën