Wat zijn ETF’s, en wat zijn de beste ETF’s om te kopen? Dit artikel is geschreven voor (beginnende) beleggers die succesvol willen ETF beleggen. Met tips en uitleg over ETF beleggen, zoals: welke ETF’s kopen bij DEGIRO? Wat zijn überhaupt de beste ETF’s om te kopen? En meer, zoals over de risico’s bij ETF beleggen, de voor- en nadelen en praktische tips om rendement te verhogen.
Na dit artikel weet jij alles over beleggen in ETF's om een goed begin te maken.
Wat zijn ETF’s?
Alvorens we de diepte in duiken is het goed om stil te staan bij wat ETF’s zijn. Weet je al exact wat ETF’s zijn? Hoe ze werken? Het is belangrijk om te begrijpen waarin wij ons geld investeren voor het inschatten van risico’s.
Wat is een ETF? Dit is een beleggingsproduct wat staat voor Exchanged-Traded Fund. Dit is een groot aandelenfonds die beursgenoteerd is. Hoe dit werkt, en welke voor- en nadelen dit geeft leggen we later op in dit artikel uit. Voor nu volstaat het om te weten wat een ETF is.
Een ETF houdt de koersontwikkeling van meerdere aandelen bij. Vaak wordt een ETF omschreven als een mandje vol met aandelen. In plaats van dat je één aandeel koopt, kan je dankzij een Exchanged-Traded Fund meerdere aandelen tegelijkertijd kopen. Het beheer van ETF’s zijn passief. Zij handelen niet actief in aandelen, maar “volgen” de koers. Daarom noemen we ETF ook wel tracker(s).
In essentie is een ETF een beleggingsproduct om snel veel risico te spreiden. ETF’s zijn van nature passieve aandelenfondsen. Zij volgen een set van aandelen. Dit kunnen er 10 zijn, maar ook 9000. Hoe groter de ETF, hoe meer risicospreiding.
Wat zijn ETF’s voor ons als particulier? Simpel: een manier om te beginnen met beleggen zonder veel kennis nodig te hebben. ETF’s zijn goedkoop en bieden veel risicospreiding. In ruil voor deze dienst, betalen we een jaarlijkse vergoeding aan het management. Dit varieert van 1% tot 0,05%. Alles onder de 0,5% is beduidend goedkoper dan niet-beursgenoteerde aandelenfondsen.
Welke ETF’s kopen? En wat zijn de beste Exchange Traded Funds?
In essentie is een ETF van relatief lager risico. Er zijn echter uitzonderingen. Zoals risicovolle trackers waarbij we met hefbomen werken. Dit soort risicovolle ETF’s zijn niet geschikt voor beginners. Vermijd ze te allen tijde.
Als beginnende belegger zijn er uitstekende ETF’s die (globale) spreiding bieden.
Een voorbeeld van een gespreide ETF is de Vanguard Total World Stock ETF. Dit kan je zien als een vangnet met daarin meer dan 9000 (!) aandelen. Oftewel: investeren in dit fonds houdt in dat je indirect geld investeert in 9000 bedrijven wereldwijd. De ETF is een tracker die de koers volgt van alle 9000 aandelen.
Wij noemen dit een manier tot “beleggen in de wereldeconomie”.
Wereldwijde fondsen zijn perfect voor significante risicospreiding binnen de aandelenmarkt. Het is een van de meest veilige manieren voor particuliere beleggers om te participeren in aandelen.
Let wel: er zijn nóg veiligere investeringen zoals obligatie ETF’s. Ook zijn er vastgoed ETF’s. Lees hierover onze artikelen over beleggen in vastgoed.
We weten nu wat ETF’s zijn. We weten dat zij veel spreiding kunnen bieden. Toch is het zo dat wereldwijde aandelenfondsen, die als tracker het laagste risico bieden, niet behoren tot de beste ETF’s.
De beste ETF’s proberen een selectie te maken van de beste aandelen. Een die het kaf van het koren scheidt. Immers, in een grote ETF zitten ook veel rotte appels. Elimineer deze, en de betere bedrijven blijven over. Op de lange termijn bieden de beste ETF’s een hoger rendement. Het nadeel? Zij geven ook meer koersschommelingen (volatiliteit). Houd je emoties onder bedwang en dit type ETF geeft hoger rendement.
Veel van ons beleggen bij DEGIRO. Wat zijn de beste ETF’s bij DEGIRO? Het is namelijk zo dat zij niet alle beschikbare trackers bieden. Wij beleggen dan ook bij zowel DEGIRO als eToro, omdat laatstgenoemde enkele van de beste ETF’s bieden van Vanguard en Schwab (straks meer daarover).
Als beginnende belegger is het kopen van ETF’s bij DEGIRO voldoende. Alleen wie meer tijd wilt investeren om een hoger rendement te behalen, zou onze tip willen opvolgen.
Welke ETF’s kopen bij DEGIRO (of een andere broker)?
Dit is afhankelijk van je persoonlijke financiële situatie en risicoprofiel. Wij geven geen persoonlijk beleggingsadvies. Wel kunnen we een overzicht bieden van goede trackers. Een combinatie van zowel globale trackers als meer specifieke trackers. Deze specifieke trackers noemen we thema ETF’s. Zij volgen één thema, zoals technologie, duurzaamheid, small cap aandelen of juist uitsluitend dividendaandelen. Het zijn de thema ETF’s die een hoger rendement bieden. Vaak op een lange termijn van 3 – 5 jaar. Afhankelijk van het thema kan dit korter of langer termijn zijn. En dus vergen thema ETF’s een meer actieve beleggingsstrategie dan wereldwijde trackers (die de “wereldeconomie” volgen).
Meer weten over ons onderzoek naar welke ETF’s bij DEGIRO kopen?
ETF beleggen is populair. ETF beleggen voor beginnende beleggers is vrijwel altijd beter dan het beleggen in aandelen. Dit laatste kan in potentie leiden tot (veel) hoger rendement, maar zij kent ook meer risico’s. Bovendien is er meer tijd en kennis voor nodig.
Dit wilt niet zeggen dat ETF beleggen zonder risico is. Er zijn wel degelijk risico’s, maar het grote voordeel is dat deze risico’s minder heftig zijn in vergelijking tot individuele aandelen.
Dit zijn risico’s bij ETF beleggen:
Marktrisico: dit is het grootste risico bij ETF beleggen. Aandelenbeurzen gaan met pieken en dalen. In sommige gevallen kan de totale markt in elkaar storten, zoals bij de financiële crisis
Instapmoment: als beginnende belegger kan je de fout maken om op het verkeerde moment “all-in” te gaan. Hieronder geven we tips om dit te vermijden
Geografisch risico: het risico dat één werelddeel beter presteert dan de ander (bv. alleen ETF’s met USA aandelen vs. ETF met Europese aandelen)
Valutarisico: ETF’s kopen met dollar of euro valuta kan leiden tot verlies bij ongunstige wisselkoers
Renterisico: verhoging van rente heeft nadelige impact op bedrijfsgroei. Hierdoor kunnen ETF’s minder snel groeien
Bij thema ETF’s: verkeerde selectie van thema’s kunnen tot fors verlies leiden
Belangrijk is dat ETF beleggen lager risico biedt, maar niet zonder risico is.
Het individuele beleggingsrisico leidt tot de grootste verliezen. Dit is het risico dat één aandeel bijzonder slecht presteert of zelfs failliet gaat. Dit risico lopen aandelenbeleggers. Als ETF belegger wordt dit risico vermeden omdat je bewust kiest voor meerdere aandelen.
Afhankelijk van je voorkeur zijn ETF’s die 100+ aandelen bieden al voldoende. Je zou ook één globale ETF kunnen kopen. Wij geven als tip om een selectie van complementaire ETF’s te maken die bovenstaande risico’s reduceren. Een andere tip is om naast aandelen ook te investeren in vastgoed, grondstoffen, obligaties, en andere investeringsmarkten.
Verderop in dit artikel geven we tips voor lager risico bij ETF beleggen. Ook geven we tips over hoe hoger rendement te behalen valt. Lees verder.
Waar beleggen in ETF’s? De beste beleggingsplatformen
Heb je nog geen beleggingsaccount? Bij ETF beleggen zijn er twee zaken van groot belang, namelijk (1) kosten en (2) aanbod.
Hoe lager de kosten bij ETF beleggen, hoe hoger het rendement. Een tracker heeft twee kosten. De eerste zijn transactiekosten bij aan- en verkopen. De tweede is de jaarlijkse vergoeding voor management (expense ratio). Wat betreft transactiekosten is het goed om te kiezen voor goedkope beleggingsplatformen. Er zijn zelfs beleggingsplatformen waar we ETF’s kopen zonder transactiekosten.
Tot slot is het aanbod belangrijk. We willen de beste ETF’s kopen. Hoe groter het aanbod van een beleggingsplatform, hoe waarschijnlijker het is dat zij de gewenste aandelenfondsen bieden.
ETF beleggen als beginner?
Onze top 3 van ETF brokers is als volgt:
DEGIRO biedt een relatief groot aanbod aan ETF’s (uit 55+ beurzen), waarvan 200+ ETF’s zonder transactiekosten kunnen worden gekocht
BUX Zero heeft een relatief klein aanbod van 40+ ETF’s die zonder of met lage transactiekosten kunnen worden gekocht
Naast DEGIRO en BUX, die logisch zijn voor NEderlanders, zijn er nog andere brokers. Denk aan eToro, Freedom24, MEXEM en mijn favoriet: Interactive Brokers. Interactive Brokers is wellicht de beste broker ter wereld, maar is ook wat minder toegankelijk voor (beginnende) Nederlandse beleggers. Ik beleg zelf momenteel via DEGIRO en via Interactive Brokers, maar dit is uiteraard geen advies. Bekijk alle brokers en onderzoek welke bij jou aansluit.
DEGIRO en BUX Zero behoren tot de goedkoopste beleggingsplatformen. Internationale brokers kunnen iets duurder zijn vanwege valutakosten, die relatief hoger zijn (0,5% vs. 0,25%).
Hierboven hebben we reeds besproken welke ETF’s te kopen bij DEGIRO. Het kan echter zijn dat je belegt via BUX Zero of eToro. Ook hier hebben wij onderzoek naar gedaan. We hebben alle ETF’s vergeleken die beschikbaar zijn bij beide brokers. Op basis van deze vergelijking hebben we een subjectieve samenstelling gemaakt van de beste ETF’s bij BUX Zero en/of eToro.
In deze artikelen vind je uitgebreid onderzoek en analyse naar de beste keuzes onder trackers:
Naast de keuze voor een beleggingsplatform, kan het ook zijn dat je wilt investeren in verschillende soorten trackers. Eerder hebben we al vele tips gegeven met links naar ons onderzoek. Hieronder vind je een link naar onderzoek tot twee specifieke soorten trackers, namelijk dividend en grondstoffen.
Tips voor beleggen in dividend ETF's
Wil je specifiek beleggen in dividend? Ook dat is mogelijk met een tracker. In een dividend ETF zitten verschillende aandelen die (hoger dan gemiddeld) dividend uitkeren. Ook hier heb je weer vele soorten: van wereldwijde trackers tot kleine thema ETF's.
Naast "normale" en "dividend" aandelen, heb je ook aandelen in grondstoffen. De grondstoffenmarkt (commodities) is een andere tak van sport. Zo kan je investeren in goudmijnen, oliebedrijven, sojabonen, landbouw en ga zo maar door. De grondstoffenmarkten staan los van bedrijven. Een IT bedrijf kan heel slecht presteren, terwijl een goudmijnbedrijf haar beste jaar ooit heeft.
Je zou een klein deel willen investeren in deze beste grondstoffen ETF's. In dat artikel lees je ook waarom (tip: correlatie).
Hoe werkt een ETF (tracker)?
We gaan nu dieper in op ETF beleggen, met tips en uitleg over risico verlagen en rendement verhogen. Om deze tips te begrijpen, is het goed om meer inzicht te krijgen tot ETF beleggen. Zoals hoe een ETF werkt.
Er zijn verschillende soorten van ETF’s, maar ze werken allemaal hetzelfde. Het enige wat ze doen is het tracken van aandelen. De trackers die puur een indexfonds zoals de S&P 500 volgen, presteren nagenoeg hetzelfde als dit indexfonds.
Nu denk je wellicht, waarom zou ik dan niet direct investeren in het indexfonds? Immers, indexfondsen zijn een van de meer veilige manieren tot beleggen in de aandelenmarkt. Maar de reden hiervoor is eenvoudig. Neem nu de S&P 500 als voorbeeld. Als je direct een aandeel wilt kopen van dit indexfonds, dan ben je meer dan 3300 dollar kwijt per aandeel (op moment van schrijven). Dat is veel geld.
Neem nu de iShare S&P 500 als voorbeeld (afbeelding). Dit is een ETF die hetzelfde presteert als de indexfonds S&P 500 in termen van rendement en risico. Alleen kost een aandeel van deze ETF 320 dollar. Het aandeel is echt niet goedkoper dan de normale indexfonds, maar het is gewoon met een factor 10 verkleind. Het grote voordeel hieraan is dat je als beginnende belegger ook kan investeren in de S&P 500 dankzij het beleggen in ETF’s. En hierbij is de spreiding veel groter dan bij individuele aandelen.
Tot slot heb je thema ETF's. Dit kan van alles zijn. Van 100 dividendaandelen uit de V.S. tot aan 25 industriële bedrijven in China voor lithium en kobalt. Hieronder geef ik je concrete voorbeelden van dergelijke thema ETF's.
Waarom beleggen in Exchange Traded Funds? De voordelen
Beleggen in ETF biedt een aantal krachtige voordelen voor beginnende beleggers, zoals:
ETF’s zijn trackers voor passief beleggen
Er wordt niet actief gehandeld met ETF’s, ze bewegen met de markt mee en proberen het niet beter (of slechter) te doen
ETF’s zijn (meestal) gediversifieerd. Dat betekent dat er heel veel verschillende aandelen en/of obligaties inzitten, waardoor het risico kleiner wordt dankzij spreiding
Beleggen in ETF is goedkoper dan een actief beleggingsfonds zoals bij beheerd beleggen
ETF's zijn doorgaans relatief goedkoop qua beheervergoeding (ratio). Hierdoor is het nettorendement hoger
Waarom beleggen in Exchange Traded funds? Er zijn twee redenen:
Als beginnende belegger kan je er snel en goedkoop veel risicospreiding door aanbrengen. Dit is een uitstekende manier voor passief beleggen, waarbij je investeert in de "wereldeconomie"
Als gevorderde belegger kan je middels thema ETF's hoger rendement halen tegen acceptabel risico
Toen ik op mijn 23ste begon met beleggen nam ik te veel risico. Ik belegde uitsluitend in (groei)aandelen en in cryptomunten (in 2017). Nu ben ik 30 jaar en financieel vrij. In de afgelopen jaren ben ik structureel meer gaan investeren in ETF's. Op die wijze kan ik risico afbouwen en toch potentieel mooi rendement halen. Dit lukt door te investeren in de beste ETF's (uit onderzoek en analyse).
Als ik het kan, kan jij het ook.
Hoe beleggen in ETF? Maandelijkse inleg of alles in één keer (lumpslump)?
Allereerst is het de vraag hoe je gaat beleggen in ETF’s qua tijdsduur. Je zal moeten bepalen of je af en toe grote bedrag eenmalig investeert, of kiest voor een maandelijkse inleg (met kleine bedragen).
Wat je ook doet: beleg alleen met geld dat je 100% kan verliezen.
Het voordeel bij grote eenmalige inleg is dat je op gunstige momenten kan instappen. Koop in een dip, zodat je hoger rendement haalt. Dit is de “buy the dip”-tactiek.
Het nadeel hieraan is dat we als (beginnende) belegger vaak de markt niet goed kan timen. Zelfs professionele beleggers hebben hier moeite mee. In het geval je 100% zeker bent dat je op een goed tijdstip koopt, dan kan je het beste kiezen voor grote eenmalige inleg. Een voorbeeld van zo’n instapmoment is na de economische crisis van 2009. Dan koop je in een enorme dip. Meer recentelijk was er de dip tijdens coronatijd.
Het nadeel is het wachten op een grote dip. Soms komt deze dip pas na 5 of zelfs 10 jaar. Daarom kiezen vele beleggers voor een andere tactiek, namelijk die van structureel maandelijks inleggen met een kleiner bedrag. Het voordeel daarvan is dat je het risico van timing spreidt over de tijd. Het potentiële nadeel is lagere rendementen dan wanneer je direct instapt (lumpslump).
Uiteraard kun je beide tactieken combineren. Door maandelijks in te leggen en tegelijkertijd te sparen voor een grote dip.
Let op: bij maandelijks inleggen zijn transactiekosten vaak hoger. Bij deze tactiek kan je het beste beleggen via goedkope online brokers zoals hierboven benoemd (scroll terug).
ETF beleggen voor hoger rendement (en hoger risico)
Als je wel tegen wat risico kan, en je gaat beleggen met geld dat je sowieso kan missen, zijn er interessante ETF’s met hoge rendementen. De beste tip hiervoor is door te beleggen in ETF’s die zich bevinden in groeisectoren en -markten.
Beleggen in ETFs binnen groeisectoren kan interessant zijn voor meer gevorderde beleggers. Een voorbeeld van zo’n goede ETF is RBOT of CIBR. Dit zijn ETF’s die beleggen in 100 aandelen binnen de automatisering en robotica, en de laatste in cybersecurity. Maar er zijn er nog veel meer, denk aan de zorgsector, online verkoop, de groene sector voor duurzaamheid, et cetera.
Een bijkomend voordeel is dat dergelijke ETF’s vaak interessante groeiaandelen bevatten. Groeiaandelen brengen typisch gezien hoog risico met zich mee, maar bieden anderzijds de kans tot hoger rendement. Dit zijn nu nog kleine bedrijven die de toekomstige Facebook, Amazon en Apple worden over 10 of 20 jaar. Een kleine investering van 1000 euro in zo’n bedrijf kan leiden tot 0 euro, of tot tienduizenden euro’s.
ETF beleggen voor passief inkomen
De harde realiteit is dat heel veel professionele beleggers minder goed presteren dan de gemiddelde aandelenmarkt, gerepresenteerd door de indexfondsen. Het jaarlijks gemiddelde rendement van een indexfonds als S&P 500, Dow Jones of Nasdaq ligt vaak hoger dan de individuele prestaties van beleggingsfondsen en individuele beleggers. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Maar dit zijn mensen die er fulltime mee bezig zijn.
Als jij als beginnende belegger er echt geen kaas van gegeten hebt, dan kan je beter gewoon investeren in de aandelenmarkt via indexfondsen. Ik zeg niet dat je niet beter kan presteren dan de gemiddelde aandelenmarkt. Zeker is dat mogelijk, maar wel enkel als je er echt goed in verdiept. Dat vergt jaren van inspanning. Wel is het een super gaaf en leerzaam leerproces, waar je ook profijt van zal hebben binnen het bedrijfsleven (denk aan bedrijfsanalyses, denken in termen van rendement en ROI, toekomst denken, et cetera).
Kortom, als je weinig verstand van beleggen hebt en er geen omkijken naar wilt hebben, kan je het beste beleggen in een complementaire mix van ETF's. Koop iedere maand bij met geld wat je kan missen. Laat dit geld minimaal 10 tot 20 jaar vaststaan. Dit is hoe je langzaam rijk kan worden!
Tips voor lager risico bij beleggen in ETF’s
Tot slot zijn er twee effectieve tips voor het verlagen van risico’s bij beleggen in ETF’s. De eerste bij beleggen in ETF is om altijd voor de lange termijn te beleggen. Maak een combinatie van ETF voor indexfondsen en groeimarkten die de komende tien tot twintig jaar booming zijn.
Als je een beetje logisch nadenkt, weet je vast wel welke sectoren op de lange termijn het goed gaan (of blijven) doen. Denk bijvoorbeeld aan de voedingsindustrie. Mensen blijven eten, en de bevolkingsgroei neemt toe (vooral in Afrika en Azië dan). Ook de industrie van automatisering neemt alsmaar toe. Of wat dacht je van de zorgsector met de alarmerende trend van vergrijzing? De truc is om te lange termijn investeringen te doen in ETF’s die verbonden zijn aan groeiende markten of groeiende indexfondsen. Stele een portfolio samen van complementaire aandelenfondsen. Dit trucje van diversificatie werkt altijd. Zo kan het zijn dat jij met 100% zekerheid de “gouden” groeimarkt hebt gevonden. Maar je zet toch ook niet 100% van je geld op een “gouden” paard waarvan je 100% zeker weet dat die de race gaat winnen?
Je weet het namelijk nooit 100% zeker, dat is de trieste waarheid. Daarom is de tip om te spreiden. Spreid je geld over meerdere ETF’s op basis van jouw risicoprofiel.
En, wat zijn jouw ervaringen met beleggen in Exchange Traded Funds?
ETF Beleggen
Wat zijn ETF’s, en wat zijn de beste ETF’s om te kopen? Dit artikel is geschreven voor (beginnende) beleggers die succesvol willen ETF beleggen. Met tips en uitleg over ETF beleggen, zoals: welke ETF’s kopen bij DEGIRO? Wat zijn überhaupt de beste ETF’s om te kopen? En meer, zoals over de risico’s bij ETF beleggen, de voor- en nadelen en praktische tips om rendement te verhogen.
Na dit artikel weet jij alles over beleggen in ETF's om een goed begin te maken.
Wat zijn ETF’s?
Alvorens we de diepte in duiken is het goed om stil te staan bij wat ETF’s zijn. Weet je al exact wat ETF’s zijn? Hoe ze werken? Het is belangrijk om te begrijpen waarin wij ons geld investeren voor het inschatten van risico’s.
Wat is een ETF? Dit is een beleggingsproduct wat staat voor Exchanged-Traded Fund. Dit is een groot aandelenfonds die beursgenoteerd is. Hoe dit werkt, en welke voor- en nadelen dit geeft leggen we later op in dit artikel uit. Voor nu volstaat het om te weten wat een ETF is.
Een ETF houdt de koersontwikkeling van meerdere aandelen bij. Vaak wordt een ETF omschreven als een mandje vol met aandelen. In plaats van dat je één aandeel koopt, kan je dankzij een Exchanged-Traded Fund meerdere aandelen tegelijkertijd kopen. Het beheer van ETF’s zijn passief. Zij handelen niet actief in aandelen, maar “volgen” de koers. Daarom noemen we ETF ook wel tracker(s).
In essentie is een ETF een beleggingsproduct om snel veel risico te spreiden. ETF’s zijn van nature passieve aandelenfondsen. Zij volgen een set van aandelen. Dit kunnen er 10 zijn, maar ook 9000. Hoe groter de ETF, hoe meer risicospreiding.
Wat zijn ETF’s voor ons als particulier? Simpel: een manier om te beginnen met beleggen zonder veel kennis nodig te hebben. ETF’s zijn goedkoop en bieden veel risicospreiding. In ruil voor deze dienst, betalen we een jaarlijkse vergoeding aan het management. Dit varieert van 1% tot 0,05%. Alles onder de 0,5% is beduidend goedkoper dan niet-beursgenoteerde aandelenfondsen.
Wil je de basis onder de knie krijgen? Je kan ons ETF beleggen E-Boek gratis downloaden.
Welke ETF’s kopen? En wat zijn de beste Exchange Traded Funds?
In essentie is een ETF van relatief lager risico. Er zijn echter uitzonderingen. Zoals risicovolle trackers waarbij we met hefbomen werken. Dit soort risicovolle ETF’s zijn niet geschikt voor beginners. Vermijd ze te allen tijde.
Als beginnende belegger zijn er uitstekende ETF’s die (globale) spreiding bieden.
Een voorbeeld van een gespreide ETF is de Vanguard Total World Stock ETF. Dit kan je zien als een vangnet met daarin meer dan 9000 (!) aandelen. Oftewel: investeren in dit fonds houdt in dat je indirect geld investeert in 9000 bedrijven wereldwijd. De ETF is een tracker die de koers volgt van alle 9000 aandelen.
Wij noemen dit een manier tot “beleggen in de wereldeconomie”.
Wereldwijde fondsen zijn perfect voor significante risicospreiding binnen de aandelenmarkt. Het is een van de meest veilige manieren voor particuliere beleggers om te participeren in aandelen.
Let wel: er zijn nóg veiligere investeringen zoals obligatie ETF’s. Ook zijn er vastgoed ETF’s. Lees hierover onze artikelen over beleggen in vastgoed.
We weten nu wat ETF’s zijn. We weten dat zij veel spreiding kunnen bieden. Toch is het zo dat wereldwijde aandelenfondsen, die als tracker het laagste risico bieden, niet behoren tot de beste ETF’s.
De beste ETF’s proberen een selectie te maken van de beste aandelen. Een die het kaf van het koren scheidt. Immers, in een grote ETF zitten ook veel rotte appels. Elimineer deze, en de betere bedrijven blijven over. Op de lange termijn bieden de beste ETF’s een hoger rendement. Het nadeel? Zij geven ook meer koersschommelingen (volatiliteit). Houd je emoties onder bedwang en dit type ETF geeft hoger rendement.
Wat zijn de beste ETF’s om te kopen?
Lees hier ons onderzoek naar de beste ETF’s.
Welke ETF’s kopen bij DEGIRO?
Veel van ons beleggen bij DEGIRO. Wat zijn de beste ETF’s bij DEGIRO? Het is namelijk zo dat zij niet alle beschikbare trackers bieden. Wij beleggen dan ook bij zowel DEGIRO als eToro, omdat laatstgenoemde enkele van de beste ETF’s bieden van Vanguard en Schwab (straks meer daarover).
Als beginnende belegger is het kopen van ETF’s bij DEGIRO voldoende. Alleen wie meer tijd wilt investeren om een hoger rendement te behalen, zou onze tip willen opvolgen.
Welke ETF’s kopen bij DEGIRO (of een andere broker)?
Dit is afhankelijk van je persoonlijke financiële situatie en risicoprofiel. Wij geven geen persoonlijk beleggingsadvies. Wel kunnen we een overzicht bieden van goede trackers. Een combinatie van zowel globale trackers als meer specifieke trackers. Deze specifieke trackers noemen we thema ETF’s. Zij volgen één thema, zoals technologie, duurzaamheid, small cap aandelen of juist uitsluitend dividendaandelen. Het zijn de thema ETF’s die een hoger rendement bieden. Vaak op een lange termijn van 3 – 5 jaar. Afhankelijk van het thema kan dit korter of langer termijn zijn. En dus vergen thema ETF’s een meer actieve beleggingsstrategie dan wereldwijde trackers (die de “wereldeconomie” volgen).
Meer weten over ons onderzoek naar welke ETF’s bij DEGIRO kopen?
Bekijk hier de beste ETF's uit DEGIRO Kernselectie
Wat zijn de risico’s bij ETF beleggen?
ETF beleggen is populair. ETF beleggen voor beginnende beleggers is vrijwel altijd beter dan het beleggen in aandelen. Dit laatste kan in potentie leiden tot (veel) hoger rendement, maar zij kent ook meer risico’s. Bovendien is er meer tijd en kennis voor nodig.
Dit wilt niet zeggen dat ETF beleggen zonder risico is. Er zijn wel degelijk risico’s, maar het grote voordeel is dat deze risico’s minder heftig zijn in vergelijking tot individuele aandelen.
Dit zijn risico’s bij ETF beleggen:
Belangrijk is dat ETF beleggen lager risico biedt, maar niet zonder risico is.
Het individuele beleggingsrisico leidt tot de grootste verliezen. Dit is het risico dat één aandeel bijzonder slecht presteert of zelfs failliet gaat. Dit risico lopen aandelenbeleggers. Als ETF belegger wordt dit risico vermeden omdat je bewust kiest voor meerdere aandelen.
Afhankelijk van je voorkeur zijn ETF’s die 100+ aandelen bieden al voldoende. Je zou ook één globale ETF kunnen kopen. Wij geven als tip om een selectie van complementaire ETF’s te maken die bovenstaande risico’s reduceren. Een andere tip is om naast aandelen ook te investeren in vastgoed, grondstoffen, obligaties, en andere investeringsmarkten.
Verderop in dit artikel geven we tips voor lager risico bij ETF beleggen. Ook geven we tips over hoe hoger rendement te behalen valt. Lees verder.
Waar beleggen in ETF’s? De beste beleggingsplatformen
Heb je nog geen beleggingsaccount? Bij ETF beleggen zijn er twee zaken van groot belang, namelijk (1) kosten en (2) aanbod.
Hoe lager de kosten bij ETF beleggen, hoe hoger het rendement. Een tracker heeft twee kosten. De eerste zijn transactiekosten bij aan- en verkopen. De tweede is de jaarlijkse vergoeding voor management (expense ratio). Wat betreft transactiekosten is het goed om te kiezen voor goedkope beleggingsplatformen. Er zijn zelfs beleggingsplatformen waar we ETF’s kopen zonder transactiekosten.
Tot slot is het aanbod belangrijk. We willen de beste ETF’s kopen. Hoe groter het aanbod van een beleggingsplatform, hoe waarschijnlijker het is dat zij de gewenste aandelenfondsen bieden.
ETF beleggen als beginner?
Onze top 3 van ETF brokers is als volgt:
DEGIRO en BUX Zero behoren tot de goedkoopste beleggingsplatformen. Internationale brokers kunnen iets duurder zijn vanwege valutakosten, die relatief hoger zijn (0,5% vs. 0,25%).
Alle brokers vergelijken? Klik hier voor de beleggingsplatformen vergelijken.
Welke ETFs kopen bij BUX Zero en eToro
Hierboven hebben we reeds besproken welke ETF’s te kopen bij DEGIRO. Het kan echter zijn dat je belegt via BUX Zero of eToro. Ook hier hebben wij onderzoek naar gedaan. We hebben alle ETF’s vergeleken die beschikbaar zijn bij beide brokers. Op basis van deze vergelijking hebben we een subjectieve samenstelling gemaakt van de beste ETF’s bij BUX Zero en/of eToro.
In deze artikelen vind je uitgebreid onderzoek en analyse naar de beste keuzes onder trackers:
Naast de keuze voor een beleggingsplatform, kan het ook zijn dat je wilt investeren in verschillende soorten trackers. Eerder hebben we al vele tips gegeven met links naar ons onderzoek. Hieronder vind je een link naar onderzoek tot twee specifieke soorten trackers, namelijk dividend en grondstoffen.
Tips voor beleggen in dividend ETF's
Wil je specifiek beleggen in dividend? Ook dat is mogelijk met een tracker. In een dividend ETF zitten verschillende aandelen die (hoger dan gemiddeld) dividend uitkeren. Ook hier heb je weer vele soorten: van wereldwijde trackers tot kleine thema ETF's.
Hier vind je mijn onderzoek naar de TOP 10 beste dividend ETF's.
Tips voor beleggen in grondstoffen ETF's
Naast "normale" en "dividend" aandelen, heb je ook aandelen in grondstoffen. De grondstoffenmarkt (commodities) is een andere tak van sport. Zo kan je investeren in goudmijnen, oliebedrijven, sojabonen, landbouw en ga zo maar door. De grondstoffenmarkten staan los van bedrijven. Een IT bedrijf kan heel slecht presteren, terwijl een goudmijnbedrijf haar beste jaar ooit heeft.
Je zou een klein deel willen investeren in deze beste grondstoffen ETF's. In dat artikel lees je ook waarom (tip: correlatie).
Hoe werkt een ETF (tracker)?
We gaan nu dieper in op ETF beleggen, met tips en uitleg over risico verlagen en rendement verhogen. Om deze tips te begrijpen, is het goed om meer inzicht te krijgen tot ETF beleggen. Zoals hoe een ETF werkt.
Er zijn verschillende soorten van ETF’s, maar ze werken allemaal hetzelfde. Het enige wat ze doen is het tracken van aandelen. De trackers die puur een indexfonds zoals de S&P 500 volgen, presteren nagenoeg hetzelfde als dit indexfonds.
Nu denk je wellicht, waarom zou ik dan niet direct investeren in het indexfonds? Immers, indexfondsen zijn een van de meer veilige manieren tot beleggen in de aandelenmarkt. Maar de reden hiervoor is eenvoudig. Neem nu de S&P 500 als voorbeeld. Als je direct een aandeel wilt kopen van dit indexfonds, dan ben je meer dan 3300 dollar kwijt per aandeel (op moment van schrijven). Dat is veel geld.
Neem nu de iShare S&P 500 als voorbeeld (afbeelding). Dit is een ETF die hetzelfde presteert als de indexfonds S&P 500 in termen van rendement en risico. Alleen kost een aandeel van deze ETF 320 dollar. Het aandeel is echt niet goedkoper dan de normale indexfonds, maar het is gewoon met een factor 10 verkleind. Het grote voordeel hieraan is dat je als beginnende belegger ook kan investeren in de S&P 500 dankzij het beleggen in ETF’s. En hierbij is de spreiding veel groter dan bij individuele aandelen.
Tot slot heb je thema ETF's. Dit kan van alles zijn. Van 100 dividendaandelen uit de V.S. tot aan 25 industriële bedrijven in China voor lithium en kobalt. Hieronder geef ik je concrete voorbeelden van dergelijke thema ETF's.
Waarom beleggen in Exchange Traded Funds? De voordelen
Beleggen in ETF biedt een aantal krachtige voordelen voor beginnende beleggers, zoals:
Waarom beleggen in Exchange Traded funds? Er zijn twee redenen:
Toen ik op mijn 23ste begon met beleggen nam ik te veel risico. Ik belegde uitsluitend in (groei)aandelen en in cryptomunten (in 2017). Nu ben ik 30 jaar en financieel vrij. In de afgelopen jaren ben ik structureel meer gaan investeren in ETF's. Op die wijze kan ik risico afbouwen en toch potentieel mooi rendement halen. Dit lukt door te investeren in de beste ETF's (uit onderzoek en analyse).
Als ik het kan, kan jij het ook.
Hoe beleggen in ETF? Maandelijkse inleg of alles in één keer (lumpslump)?
Allereerst is het de vraag hoe je gaat beleggen in ETF’s qua tijdsduur. Je zal moeten bepalen of je af en toe grote bedrag eenmalig investeert, of kiest voor een maandelijkse inleg (met kleine bedragen).
Wat je ook doet: beleg alleen met geld dat je 100% kan verliezen.
Het voordeel bij grote eenmalige inleg is dat je op gunstige momenten kan instappen. Koop in een dip, zodat je hoger rendement haalt. Dit is de “buy the dip”-tactiek.
Het nadeel hieraan is dat we als (beginnende) belegger vaak de markt niet goed kan timen. Zelfs professionele beleggers hebben hier moeite mee. In het geval je 100% zeker bent dat je op een goed tijdstip koopt, dan kan je het beste kiezen voor grote eenmalige inleg. Een voorbeeld van zo’n instapmoment is na de economische crisis van 2009. Dan koop je in een enorme dip. Meer recentelijk was er de dip tijdens coronatijd.
Het nadeel is het wachten op een grote dip. Soms komt deze dip pas na 5 of zelfs 10 jaar. Daarom kiezen vele beleggers voor een andere tactiek, namelijk die van structureel maandelijks inleggen met een kleiner bedrag. Het voordeel daarvan is dat je het risico van timing spreidt over de tijd. Het potentiële nadeel is lagere rendementen dan wanneer je direct instapt (lumpslump).
Uiteraard kun je beide tactieken combineren. Door maandelijks in te leggen en tegelijkertijd te sparen voor een grote dip.
Let op: bij maandelijks inleggen zijn transactiekosten vaak hoger. Bij deze tactiek kan je het beste beleggen via goedkope online brokers zoals hierboven benoemd (scroll terug).
ETF beleggen voor hoger rendement (en hoger risico)
Als je wel tegen wat risico kan, en je gaat beleggen met geld dat je sowieso kan missen, zijn er interessante ETF’s met hoge rendementen. De beste tip hiervoor is door te beleggen in ETF’s die zich bevinden in groeisectoren en -markten.
Beleggen in ETFs binnen groeisectoren kan interessant zijn voor meer gevorderde beleggers. Een voorbeeld van zo’n goede ETF is RBOT of CIBR. Dit zijn ETF’s die beleggen in 100 aandelen binnen de automatisering en robotica, en de laatste in cybersecurity. Maar er zijn er nog veel meer, denk aan de zorgsector, online verkoop, de groene sector voor duurzaamheid, et cetera.
Een bijkomend voordeel is dat dergelijke ETF’s vaak interessante groeiaandelen bevatten. Groeiaandelen brengen typisch gezien hoog risico met zich mee, maar bieden anderzijds de kans tot hoger rendement. Dit zijn nu nog kleine bedrijven die de toekomstige Facebook, Amazon en Apple worden over 10 of 20 jaar. Een kleine investering van 1000 euro in zo’n bedrijf kan leiden tot 0 euro, of tot tienduizenden euro’s.
ETF beleggen voor passief inkomen
De harde realiteit is dat heel veel professionele beleggers minder goed presteren dan de gemiddelde aandelenmarkt, gerepresenteerd door de indexfondsen. Het jaarlijks gemiddelde rendement van een indexfonds als S&P 500, Dow Jones of Nasdaq ligt vaak hoger dan de individuele prestaties van beleggingsfondsen en individuele beleggers. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Maar dit zijn mensen die er fulltime mee bezig zijn.
Als jij als beginnende belegger er echt geen kaas van gegeten hebt, dan kan je beter gewoon investeren in de aandelenmarkt via indexfondsen. Ik zeg niet dat je niet beter kan presteren dan de gemiddelde aandelenmarkt. Zeker is dat mogelijk, maar wel enkel als je er echt goed in verdiept. Dat vergt jaren van inspanning. Wel is het een super gaaf en leerzaam leerproces, waar je ook profijt van zal hebben binnen het bedrijfsleven (denk aan bedrijfsanalyses, denken in termen van rendement en ROI, toekomst denken, et cetera).
Kortom, als je weinig verstand van beleggen hebt en er geen omkijken naar wilt hebben, kan je het beste beleggen in een complementaire mix van ETF's. Koop iedere maand bij met geld wat je kan missen. Laat dit geld minimaal 10 tot 20 jaar vaststaan. Dit is hoe je langzaam rijk kan worden!
Tips voor lager risico bij beleggen in ETF’s
Tot slot zijn er twee effectieve tips voor het verlagen van risico’s bij beleggen in ETF’s. De eerste bij beleggen in ETF is om altijd voor de lange termijn te beleggen. Maak een combinatie van ETF voor indexfondsen en groeimarkten die de komende tien tot twintig jaar booming zijn.
Als je een beetje logisch nadenkt, weet je vast wel welke sectoren op de lange termijn het goed gaan (of blijven) doen. Denk bijvoorbeeld aan de voedingsindustrie. Mensen blijven eten, en de bevolkingsgroei neemt toe (vooral in Afrika en Azië dan). Ook de industrie van automatisering neemt alsmaar toe. Of wat dacht je van de zorgsector met de alarmerende trend van vergrijzing? De truc is om te lange termijn investeringen te doen in ETF’s die verbonden zijn aan groeiende markten of groeiende indexfondsen. Stele een portfolio samen van complementaire aandelenfondsen. Dit trucje van diversificatie werkt altijd. Zo kan het zijn dat jij met 100% zekerheid de “gouden” groeimarkt hebt gevonden. Maar je zet toch ook niet 100% van je geld op een “gouden” paard waarvan je 100% zeker weet dat die de race gaat winnen?
Je weet het namelijk nooit 100% zeker, dat is de trieste waarheid. Daarom is de tip om te spreiden. Spreid je geld over meerdere ETF’s op basis van jouw risicoprofiel.
En, wat zijn jouw ervaringen met beleggen in Exchange Traded Funds?
Renew cache