Hoe werkt zelf beleggen? Tips voor goede start en voorkom verlies
Beste Happy Investor, om te beginnen ben ik nu al trots op je dat je dit artikel over zelf beleggen gaat lezen! En om je te belonen heb ik een ijzersterk stappenplan voor je samengesteld. Dankzij mijn stappenplan en tips voor zelf beleggen, zal je ontdekken hoe je een goede start kan maken. Dit is noodzakelijk, omdat je bij zelf beleggen ook (gemakkelijk) grote fouten kan maken met veel geld verlies tot gevolg. Voorkom die fouten, dat bespaart je een hoop leed. Ik spreek uit ervaring 😉.
Het delen van mijn kennis over zelf beleggen geeft mij energie omdat dit jou helpt. Het enige wat ik van je verwacht is om het gehele artikel te lezen. Alleen dan begrijp je de essentie van hoe zelf beleggen werkt. Bovendien vind je vele verwijzingen naar andere artikels, om je kennis te vergroten.
Laten we beginnen!
Inhoudsopgave:
Waarom wil je zelf beleggen? Wat is jouw doel in het leven en hoe draagt beleggen hieraan bij?
Voor- en nadelen van zelf beleggen
Tips en stappenplan voor zelf beleggen: in 7 stappen naar succes
Hoe werkt zelf beleggen in Aandelen?
Alles begint met een concreet doel. Werk een plan uit om dat doel te bereiken (stap 1 en 2)
Stel een eigen beleggingsportefeuille samen (stap 3)
Wees consistent bij het zelf beleggen in aandelen? (stap 4 t/m 7)
Hoe werkt zelf beleggen in Vastgoed?
Waarom wil je zelf beleggen? Wat is jouw doel in het leven en hoe draagt beleggen hieraan bij?
Je bent heel goed op weg! Je wilt beginnen met zelf beleggen. In mijn succesformule voor structureel meer inkomen genereren is geld investeren de laatste en belangrijkste stap richting financiële onafhankelijkheid. Uiteraard wil je hiermee starten om extra vermogen op te bouwen. Maar de cruciale vraag is waarom? Waarom wil je starten met zelf beleggen? Denk heel goed na over deze vraag. Het gaat hier niet om hoeveel extra geld je zou willen hebben. Denk meer diepgaand. Wat ga je met dat geld doen? Hoe draagt dit bij aan een gelukkiger leven? En hoe ziet een gelukkig leven voor jou eruit?
Wie een lange reis begint, zal moeten weten wat de bestemming is.
Als je hier serieus over nadenkt, dan vind je jouw waarom. Dit is belangrijk, omdat dit een levendig en veelbelovend doel geeft om na te streven. Meer geld dankzij zelf beleggen is hier slechts een onderdeel van. Een middel om het hogere doel te bereiken. En ook voor dit middel is het belangrijk dat je een concreet doel voor jezelf stelt. Hoeveel meer geld wil je vergaren? Met welk bedrag op je bankrekening ben je succesvol? Heb je bij 100.000 euro genoeg of wil je pas stoppen bij 1 miljoen euro? Het is belangrijk dat je de eindstreep zo concreet mogelijk definieert. Wie een lange reis begint, zal moeten weten wat de bestemming is.
Tot slot nog een ander perspectief op de vraag waarom je zelf wilt gaan beleggen. Waarom zelf? Je zou dit alleen moeten willen als je affiniteit hebt met beleggen. Anders zal je niet de motivatie vinden om goed onderzoek te doen, en daarmee je kans tot succes verhogen. Vergeet niet dat je er ook voor kan kiezen om je geld te laten beleggen. Zo kan je hier de beste platformen voor laten beleggen vergelijken.
Voor- en nadelen van zelf beleggen
Voordat ik je uitleg hoe zelf beleggen werkt, wil ik nog kort blijven stilstaan bij de waarom. Wees ervan bewust dat het namelijk enkele voor- en nadelen met zich meebrengt. Persoonlijk ben ik een voorstander van zelf beleggen, maar het is dan ook een passie van mij. Nu kan ik mij voorstellen dat het wellicht niet jouw passie is, maar dat je gewoon meer geld wilt hebben. (of een alternatief voor sparen zoekt). Het is helemaal prima als dat zo is. Het is dan enkel wel de vraag of je het zelf wilt doen of dat je het niet beter kan uitbesteden. Zo kan je alleen genieten van de voordelen, wanneer je ook bereidt bent om er tijd en energie in te stoppen. Goed onderzoek en voorbereiding zijn cruciaal bij zelf beleggen.
Dit zijn de drie grootste voordelen:
- Je kan 100% zelf bepalen waarin je jouw geld investeert
- Het is goedkoper: bij laten beleggen door experts betaal je uiteraard een vergoeding
- Educatief: je kan enorm veel leren. Dit is vooral zo bij het leren analyseren van individuele aandelen. Het onderzoeken van strategische- en financiële posities geeft je veel kennis. Kennis die je ook kan toepassen voor je eigen onderneming of in loondienst.
Dit zijn de drie grootste nadelen:
- Het risico tot geld verlies is hoger. Zo zijn er veel valkuilen bij beleggen die kunnen leiden tot drastische verliezen
- Om dit risico te minimaliseren dien je heel veel onderzoek te doen OF je accepteert een lager rendement en kiest voor simpel en veiliger investeren.
- Het is (veel) meer tijdsintensief dan laten beleggen
Mijns inziens heb je drie opties:
- Kies voor simpel en veilig investeren (hieronder leg ik uit hoe)
- Volg een online cursus beginnen met beleggen, lees veel boeken over beleggen en doe veel ervaring op
- Laat je geld beleggen door experts
Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk
Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.
Tips en stappenplan voor zelf beleggen: in 7 stappen naar succes
Hieronder ga ik je heel concreet uitleggen hoe zelf beleggen werkt en hoe je het beste kan beginnen. Dit leg ik uit aan de hand van een stappenplan. Dit noem ik de 7 stappen naar succes voor beginnende beleggers.
Dit zijn de stappen:
- Stel jezelf een concreet financiële doel. Zet hoog in, doe er alles aan om dit te bereiken en weet wanneer je wilt stoppen
- Werk een plan van aanpak uit. Gebruik mijn rekentool als je dat fijn vindt (zie hieronder)
- Stel een beleggingsportefeuille samen om het gewenste jaarlijkse rendement te behalen. Denk aan spreiding: combineer tussen aandelen, vastgoed en alternatieve investeringen. Kies voor veilig beleggen met behulp van ETFs en fondsen
- Investeer consistent iedere maand hetzelfde bedrag in jouw beleggingsportefeuille (via een beleggingsplatform). Beleg alleen met geld dat je kan missen voor minimaal vijf tot idealiter twintig jaar
- Ontvang je dividend? Herinvesteer dit zodat je dividend op dividend creëert
- Blijf volhouden totdat je doel is bereikt. Let daarbij op de omgeving: blijf jezelf ontwikkelen en pas jezelf aan op de omgeving indien nodig (dot.com crisis, financiële crisis, etc.)
- Heb je het doel behaald? Stel je financiën veilig door steeds minder risicovol te beleggen. Gebruik het jaarlijkse rendement om je vaste lasten te minimaliseren, en vergeet niet te genieten van het leven!
Naast deze stappen heb je uiteraard ook een beleggingsaccount nodig. Heb je die nog niet? Zelf beleg ik via DEGIRO, die meestal de laagste transactiekosten hebben. Een andere optie is BinckBank. Klik hier voor DEGIRO of BinckBank vergelijken.
Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen
Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!
Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:
- Leer succesvol lange termijn beleggen. Sluit je aan bij de Happy Investors Community en ontvang 1-on-1 persoonlijke coaching voor 100% garantie op leren hoe je financieel onafhankelijk wordt (en dus met vervroegd pensioen). Klik hier voor meer informatie over financieel onafhankelijk worden
- Begin op het beste en meest goedkope beleggingsplatform. Klik hier voor de beleggingsplatformen vergelijker en ontdek wat de beste keuze is om op te starten met beleggen
- Spreid je kansen en investeer een deel van je geld in vastgoedfondsen voor 100% passief inkomen en jaarlijks 6 tot 8% dividend. Klik hier voor de vastgoedfondsen vergelijker voor de beste keuze
- Let op: day trading en crypto beleggen is extreem risicovol en leidt vaker tot verlies dan winst. Wil je toch hiermee starten? Volg dan een cursus, omdat dit je een hoop geld verlies kan besparen. Klik hier voor het vergelijken van de beste day trading cursus in Nederland.
- Lange termijn beleggen in leren investeren in groeiaandelen met meer dan 300% rendement? Klik hier voor meer informatie.
Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!
Hoe werkt zelf beleggen in Aandelen?
Er zijn twee manieren om deze vraag te interpreteren. Allereerst hebben we het technische aspect. De manier waarop je zelf aandelen kan aan- en verkopen. Dit is tevens het gemakkelijkste aspect, maar zal dat niet in dit artikel behandelen. Mocht je specifiek willen weten hoe het aan- en verkopen werkt, lees dan dit artikel over mijn ervaringen met DEGIRO. Dit is ook direct het beste beleggingsplatform om op te beginnen, mocht je dat willen weten 😉.
Het andere aspect is hoe het werkt om positief rendement te behalen door te investeren in aandelen. Om dit te begrijpen zullen we even moeten uitzoomen tot het niveau van risico en rendement. Kijk, bij zelf beleggen in aandelen draait het allemaal om hoeveel rendement je kan behalen en hoe hoog het risico daarbij is. Het risico komt altijd op hetzelfde neer: geld verliezen. In het allesomvattende artikel tips over rendement leer je dat de twee in verhouding tot elkaar staan. Meestal (niet altijd) is het zo dat wie hoger rendement wilt, ook een hoger risico moet nemen.
Hoeveel rendement jij nodig hebt hangt af van je financiële doel.
Alles begint met een concreet doel. Werk een plan uit om dat doel te bereiken (stap 1 en 2)
De cruciale vraag bij zelf beleggen in aandelen is: “wat is jouw financiële doel?”. Vul voor jezelf het volgende in: “binnen [X] jaar wil ik [Y] netto vermogen hebben. Hiervoor zal ik iedere maand [X] euro moeten investeren tegen een gemiddeld jaarlijks rendement van [Y] procent”. Om dit makkelijker voor je te maken mag je mijn rekentool gratis downloaden. Die vind je in het menu onder het kopje “gratis trainingen”. Dit is een tool die ik voor mijzelf heb gemaakt en al jaren gebruik. Het geeft mij een concrete richting en ziet er als volgt uit:
Als je net begint ziet dit er misschien nog moeilijk uit. En wellicht kan jouw Geld Mindset nog niet bevatten dat dit mogelijk is. Maar vergeet niet dat ook ik klein ben begonnen. Ik heb van niemand geld gekregen toen ik op mijn 23ste begon met slechts 10.000 euro. Wat ik wel heb gedaan is consistent volhouden aan mijn lange termijn strategie, en hard werken om mijn inkomen te verhogen zodat ik meer geld kan beleggen. Let wel: ik neem heel veel risico door iedere maand zoveel geld te investeren. Ik spaar niet, ik beleg alles. En daarbij neem ik extra risico door te investeren in groeiaandelen en wat ik noem groei ETFs. Dit is niet iets wat ik beginners aanbeveel. Hieronder vertel ik je wat je beter kan doen als beginnende belegger.
Begin met het einde in gedachte en reken dan terug
Mijn advies aan jou is om te bepalen hoeveel geld je wilt hebben over X jaar. Neem een lange termijn doelstelling zoals 20 jaar. Stel dat je na 20 jaar een vermogen van 500.000 euro hebt, dan kan je terugrekenen. In de aandelenmarkt is het gemiddelde jaarlijkse rendement 8%. Je krijgt het volgende:
In dit geval zal je iedere maand 850 euro moeten investeren tegen 8% rendement (inflatie niet meegenomen). Ik vertel je straks wat meer over hoe je 8% kan halen. Maar wat voor nu belangrijker is, is om te begrijpen dat je ook geld kan verliezen met beleggen. Nu kan je de 8% wel halen, maar daarvoor zal je de universele principes voor veilig beleggen 100% moeten volgen. Een van deze principes is om alleen te beleggen met geld dat je kan missen. Als je geen 850 euro per maand kan missen, heb je twee opties:
- Focus je op inkomen verhogen en zorg dat je 850 euro bijverdient
- Meer risico nemen in de verwachting hoger rendement te behalen (bij 12% rendement heb je “maar” 500 euro per maand nodig)
- Je financiële doel naar beneden bijstellen
Mijn tip aan jou: kies voor de eerste optie. Dat is de beste optie waar je het meeste aan zal hebben gedurende de rest van je leven.
Wil je meer weten over optie twee? Lees dan dit artikel over hoeveel maandelijks beleggen. Daarin leg ik je verschillende scenario’s uit om je financiële doel te bereiken.
Stel een eigen beleggingsportefeuille samen (stap 3)
Als je dit artikel leest ben je waarschijnlijk nog een beginner in zelf beleggen. Daarom zal ik het zo simpel mogelijk houden. Bij zelf beleggen in aandelen heb je de keuze uit individuele aandelen of uit een bundeling van aandelen. Dit laatste noemen we ETFs en indexfondsen. Als beginner is het zeer sterk aanbevolen om te beginnen met ETFs en indexfondsen. Deze zijn beduidend minder risicovol dan individuele aandelen.
Begin door het samenstellen van een beleggingsportefeuille gevuld met ETFs en indexfondsen. Hieronder vertel ik je er meer over.
Individuele aandelen
Bij individuele aandelen kunnen we onderscheidt maken tussen dividend en niet-dividend aandelen. Het eerste soort betreft (meestal) winstgevende bedrijven die ieder jaar een deel van hun winst uitkeren als dividend ter beloning aan de investeerders. Dit type bedrijven zijn doorgaans minder risicovol om in te beleggen, juist doordat hun financiën meestal goed op orde zijn. Als je hierin investeert ontvang je jaarlijks dividend aangevuld met koerswinst of -verlies. Hoe dit alles werkt lees je in het artikel over dividend beleggen.
Dan heb je nog niet-dividend aandelen. Er zijn vele soorten. Denk aan kleine bedrijven, grote bedrijven. Groeiende bedrijven, krimpende bedrijven, et cetera. Waar het op neer komt is dat niet-dividend aandelen louter koerswinst of -verlies opleveren. Om hierop effectief winst te maken, zal je (een deel) moeten verkopen op het moment dat je positief rendement hebt.
Cruciaal om te onthouden bij individuele aandelen is dat het zeer risicovol is om hierin te beleggen. Je zet toch ook niet al je geld op een paard, ook al denk je dat dit het snelste, meest sterkste paard ooit is? Nee, de gouden regel is om je kansen te spreiden door te investeren in minimaal twintig tot dertig verschillende aandelen. Waarbij je kiest voor verschillende industrieën en landen.
Let op: bovenstaande is veel moeilijker dan je wellicht denkt. Veel particulieren verliezen geld omdat zij in individuele aandelen beleggen. Als je geen verstand hebt over hoe je individuele aandelen moet analyseren (strategie, financiën, management, industrie, …), beleg er dan zelf ook niet in!
Hoger Rendement en Lager Risico? Tip: Asymmetrisch Beleggen!
Wat als je hoger rendement kan halen terwijl je minder risico loopt. Klinkt te mooi om waar te zijn? Dat is het niet, met dank aan asymmetrisch beleggen. Dit zijn investeringen waarbij de potentiële winst groter is dan het potentiële verlies. De enige manier voor asymmetrisch beleggen is als je heel veel kennis en ervaring hebt. Dit is voor gevorderde professionals en wordt ook wel toegepast bij de grootste beleggingsfondsen met een minimale inleg van miljoenen.
Ik ben zelf geen specialist in asymmetrisch beleggen, maar ken wel een zeer goede partij. Ik ben aangesloten bij hun Membership. Dat heeft een hoog prijskaartje, maar de kwaliteit is zeer hoog en geeft unieke kansen tot winstgevende investeringen. Dit zijn echte professionals. Daarbij hebben ze ook een gratis nieuwsbrief waarin ze één keer per week meesterlijke tips en onderzoeken voor asymmetrisch beleggen met ons delen.
Wil je meer informatie? Klik hier voor meer informatie en de gratis nieuwsbrief.
(Dividend) ETFs en indexfondsen
Er is een veel beter en gemakkelijker alternatief. Dan spreek ik over beleggen in ETFs en indexfondsen. ETFs zijn het wondermiddel voor passieve, beginnende beleggers. Zie dit als een mandje met daarin heel veel verschillende aandelen. Wanneer je 1 ETF koopt, investeer je direct in al deze verschillende aandelen. In de meest gespreide ETFs zitten meer dan 3000 verschillende aandelen. Dit betekent dus dat je jouw geld direct spreidt over 3000 verschillende bedrijven, uit verschillende industrieën en uit verschillende continenten.
Een wereldwijde ETF zoals hierboven geschetst heet Vanguard FTSE All-World UCITS ETF. Afgekort heet dit VWLR. Deze kan je eenvoudig aankopen door in te loggen op je beleggingsplatform en te zoeken naar “VWLR”. Deze ETF heeft over de afgelopen 7 jaar een gemiddeld rendement van 10% gehaald. Maar deze periode kende vooral goede jaren, dus op de lange termijn zal het eerder richting de 7 – 8% gaan.
Ik zeg niet dat VWLR de beste ETF is. Voor de meer ervaren beleggers heb ik een overzicht gemaakt van de beste ETFs. Deze zijn echter niet geschikt voor beginners, en ook niet voor wie weinig risico wilt. Als jij een beginner bent in zelf beleggen, begin dan met veilige ETFs zoals de VWLR.
Daarnaast heb je ook nog Dividend ETFs. Dit zijn mandjes gevuld met meerdere dividend aandelen. En tot slot heb je ook indexfondsen. Echter als je kiest voor wereldwijde ETFs, dan bevat dat minder risico dan een indexfonds. Obligaties zijn nog minder risicovol, maar leveren ook (te) weinig rendement op.
Meer weten? Hier lees je alles over investeren in ETFs.
Wees consistent bij het zelf beleggen in aandelen? (stap 4 t/m 7)
Als je eenmaal je eigen beleggingsportefeuille hebt samengesteld met enkele veilige ETFs, wordt het tijd om hier maandelijks in te investeren. Dit is stap 4 uit het stappenplan. Beleg alleen met geld dat je kan missen, en investeer dit iedere maand op een vaste datum. Bijvoorbeeld de eerste maandag van de maand. Wanneer je dividend ontvangt, herinvesteer dit terug in je beleggingsportefeuille. Op die wijze creëer je rendement op rendement en zal jouw vermogen aanzienlijk sneller groeien.
Stap 6 is het moeilijkste van allemaal. Nu moet je blijven volhouden totdat je doel is bereikt. We hebben het hier over een lange reis die vele jaren nodig heeft. Er kan in zo’n tijdsperiode veel gebeuren. Denk aan financiële tegenslagen, ziekte, een groot verlies, echtscheiding, enzovoorts. En gelukkig zullen er ook (meer) positieve gebeurtenissen zijn, waarbij iedere dag nieuwe kansen biedt.
Wat ik persoonlijk het zwaarste vindt, is om iedere dag weer te blijven werken aan mijn lange termijn strategie. Dit is niet om te klagen, maar juist om met jou te delen dat succes een lange reis is. Er zijn dagen waarin ik fors in de min sta (tot wel -7.000 euro), en er zijn dagen dat ik fors in de plus sta (mijn record is +8.600 euro). En dat is dan alleen nog maar het beleggen. Natuurlijk is er meer in het leven.
De boodschap is om consistent te blijven volhouden aan je plan. Blijf iedere maand een vast bedrag investeren in veilige beleggingen zoals de wereldwijde ETFs. Vul dit aan met andere soorten van investeringen zoals de vastgoedmarkt. Hoe je dat doet leg ik je zo uit
De laatste stap is om te genieten van je succes. Wanneer je het financiële doel hebt behaald, wordt het tijd om je vermogen veilig te stellen. Kies ervoor om nog veiliger te beleggen tegen een lager rendement. Gebruik het jaarlijks rendement om je vaste lasten af te lossen. Op die wijze kan je “gratis” leven. Dit is wat ik noem: financieel onafhankelijk worden.
Hoe werkt zelf beleggen in Vastgoed?
Naast aandelen kan je ook zelf beleggen in vastgoed. Er zijn drie soorten van vastgoedinvesteringen:
- Vastgoed
- Vastgoedfondsen
- REITs
In dit artikel gaan we hier niet uitgebreid op in. Wel geef ik je hieronder kort maar krachtig enkele essentiële tips over zelf beleggen in vastgoed. Wil je hier meer over weten? Lees dan een van mijn beste artikels genaamd als particulier investeren in vastgoed.
Vastgoed
Onder vastgoed versta ik het zelf beleggen in fysieke (vakantie)woningen, garageboxen, commerciële panden, et cetera. Hier gaat het erom dat je eigenaar wordt van een vastgoedobject. Dit is een belangrijk woord: eigenaar. Wanneer je als kleine belegger aandelen koopt, ben je een stukje eigenaar van een bedrijf maar heb je in werkelijkheid niks te zeggen. Bij vastgoed is dat anders. Als jij een appartement koopt, word je daar ook eigenaar van. Jij bepaalt wat hiermee gebeurt, en niemand anders.
Ook bij zelf beleggen in vastgoed kan je de 7 stappen tot succes hanteren. Hierbij is het belangrijk dat je investeert in iets waar je kennis van zaken over hebt. Ben je heel goed bekend met een bepaalde regio en zullen de huizen- en huurprijzen daar de komende jaren stijgen? Locatie is alles bepalend. Ook zal je de financiën goed op orde moeten hebben. Hoe ga je de investering financieren? Hoeveel winst ga je per maand maken? Vergeet niet dat 80% lenen het maximale is bij een verhuurhypotheek. Dit betekent dat je 20% eigen inleg nodig hebt. Daarnaast is het kiezen van de juiste huurder geen overbodige luxe. Hier zal je immers een juridisch-bindend huurcontract mee moeten afsluiten.
Verdiep jezelf goed alvorens je kiest voor zelf beleggen in vastgoed. Nog slimmer is het volgen van een vastgoed cursus. Waarom het wiel zelf opnieuw uitvinden? Leer van de beste, bouw contacten op binnen een vastgoed netwerk, en voorkom grote fouten.
Vastgoedfondsen en REITs
Het zelf beleggen in fysiek vastgoed kan het hoogste rendement opleveren. Wel is het meer arbeidsintensief en geeft het meer risico. Nu is daar een interessant alternatief voor, namelijk vastgoedfondsen. Bij de beste vastgoedfondsen kan je zo’n 6 – 8,5% dividend per jaar ontvangen. Alhoewel het rendement wat lager is, geeft het veel voordelen. Zo is het een pure vorm van passief inkomen. Je bent er geen tijd aan kwijt. Ook heb je geen kennis nodig, omdat al het werk wordt gedaan vanuit het vastgoedfonds. Tot slot is het ook minder risicovol. Je geld wordt verspreidt over tientallen of honderden vastgoedobjecten. Dat is veiliger dan al je geld investeren in een enkel vastgoedobject.
Meer weten? Hier lees je alles over de beste online vastgoedfondsen.
Een bijzondere vorm op vastgoedfondsen zijn REITs. Dit is exact hetzelfde als een vastgoedfonds, behalve dan dat deze beursgenoteerd is. Deze afwijking geeft echter grote verschillen. Zo kan je bij REITs koerswinst of -verlies maken, terwijl een vastgoedfonds een vast jaarlijks dividend uitkeert. Daarentegen kan je een REIT ieder moment (bijna) kosteloos verkopen. Bij een vastgoedfonds heb je te maken met uitstapkosten. Mijns inziens zijn REITs net iets risicovoller dan vastgoedfondsen, al ligt dat wel aan de keuzes die je maakt.
Meer weten? Hier lees je alles over beleggen in REITs.