Hoe investeren in unieke aandelen financieel onafhankelijk maakt
Hoe investeren in unieke aandelen financieel onafhankelijk maakt
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
04/02/2021
6 min

Hoe investeren in unieke aandelen financieel onafhankelijk maakt

04/02/2021
6 min

Beste Happy Investor, je kent vast wel het gezegde “if you can’t beat them, join them”. Dit werkt ook zo bij investeren in unieke aandelen. Waarom moeilijk doen en keihard werken, met de kans tot falen, als je ook geld kan investeren in de beste ondernemers en visionairs ter wereld? Natuurlijk is deze vraag kort door de bocht. Wel is het zo dat als we puur kijken naar het verdienen van geld, dat investeren (in unieke aandelen) de op een na beste optie is. De beste optie is om zelf een goedbetaalde ondernemer of werknemer te zijn. Bij dit laatste loop je alleen het risico jezelf kapot te werken, maar je geld staat in ieder geval niet op het spel.

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan investeren in unieke aandelen. Het is wel zo dat dit veel kennis en ervaring vereist. De beste aandelen herken je alleen door er veel onderzoek naar te doen. Het streven zou moeten zijn om twintig tot dertig goede of zelfs unieke aandelen te vinden. Vervolgens moet je hierin investeren voor de lange termijn. Hoe beter jouw selectie aan unieke aandelen, hoe hoger het rendement uit je investeringen. En als je dit op de lange termijn volhoudt, zal het investeren in unieke aandelen leiden tot financiële onafhankelijkheid.

Wat zijn unieke aandelen en waar vind ik ze?

beleggen-in-unieke-aandelenEen uniek aandeel vind je door het opsporen van de beste beursgenoteerde bedrijven ter wereld. Het primaire doel van een bedrijf is om winst te maken. De beste bedrijven ter wereld zijn diegene die de meeste winst(groei) (gaan) realiseren. Ieder bedrijf heeft daartoe haar eigen strategie, wat ook industrie-afhankelijk is. Zo streeft Apple naar de meest innovatieve, trendy producten en Walt Disney (hint) naar een unieke ervaring op het gebied van storytelling.

Op de Happy Investors Community deel ik iedere maand mijn onderzoek naar 1 of 2 unieke aandelen. Kwaliteit boven kwantiteit! (note 1: ik beleg hier zelf in, inmiddels met meer dan 150.000 euro aan eigen geld). (note 2: ik beleg niet voor anderen).

Hierbij een cadeautje: zo als voorbeeld deelde ik in het beleggingsrapport Augustus 2020 mijn onderzoek naar ASML. Daarbij was (en is het nog steeds) mijn mening om in dit unieke aandeel te investeren. Sinds het delen van mijn rapport aan de community leden staat de investering +50%. Zie hieronder mijn DEGIRO positie.

unieke-aandelen-beleggen

Recentelijk heeft ASML haar kwartaalcijfers gedeeld en deze waren wederom boven verwachting. In mijn beleggingsrapport leg ik uit waarom ASML een uniek aandeel is, en waarom het een goede investering voor de lange termijn zou kunnen zijn.

Maar let op: zet nooit al je geld op een enkel aandeel. Spreiding is en blijft cruciaal. Spreiding zorgt voor minder risico, en daarom zou iedere belegger minstens twintig tot dertig verschillende aandelen moeten bezitten. Bij voorkeur de beste bedrijven uit de grootste industrieën. En hoe minder kennis je hebt, hoe slimmer het voor jou is om te kiezen voor ETF beleggen.

In mijn persoonlijke beleggingsstrategie streef ik naar een verhouding van 30% van mijn geld in ETFs, 20% in High Growth stocks en 50% in winstgevende aandelen. Winstgevende aandelen zijn grotere bedrijven zoals een ASML die een bewezen verdienmodel hebben en de beste in haar soort zijn. Hierin investeren voor de lange termijn kan leiden tot een hoger dan gemiddeld rendement.

Nooit meer unieke aandelen met potentieel +1000% rendement missen? Klik hier voor meer informatie

goedkoop-aandelen-beleggen

Hoger dan gemiddeld rendement met investeren in unieke aandelen

Als je de nodige kennis hebt en de juiste keuzes maakt bij het beleggen in circa twintig tot dertig unieke aandelen, dan zou je een hoger dan gemiddeld rendement kunnen halen. Het gemiddelde rendement bij wereldwijde ETFs zoals de VWRL ligt op de 8%. Persoonlijk streef ik naar 14%.

14% is aanzienlijk hoger en leidt op de lange termijn tot honderdduizenden euro’s extra vermogen. Maar ook al realiseer je 8%, dan doe je het alsnog uitstekend. En ook dan kan je financiële onafhankelijkheid halen. Iets wat met sparen haast onmogelijk lijkt…

Het is daarom cruciaal dat je vandaag nog begint met het aanmaken van een account op een van de beste beleggingsplatformen.

Kies ervoor om iedere maand een klein bedrag te investeren dat je op de lange termijn kan missen. Begin bijvoorbeeld met 200 euro. Iedere maand weer. En investeer dit in een gediversifieerde beleggingsportefeuille (ETFs, aandelen, vastgoed, et cetera).

Nogmaals: zowel 6% als 8% is goed. Natuurlijk is 14% wel veel beter. Het verschil op de lange termijn is enorm, maar beide maken jou financieel onafhankelijk. Dit lukt al bij een maandelijkse inleg van slechts 500 euro. Je leest het goed: 500 euro per maand kan jouw leven aanzienlijk veranderen in positieve zin. En zeker als het je lukt om te investeren in unieke aandelen:

unieke-aandelen-investeren

 

unieke-aandelen-hoog-rendement

Investeren in unieke groeiaandelen: hoge risk/reward

80% van mijn vermogen (probeer ik) te investeren in unieke aandelen en ETFs. De overige 20% investeer ik in unieke groeiaandelen. Hedendaags is mijn portefeuille nog niet op deze manier gestructureerd. Momenteel heb ik zo’n 60% in groeiaandelen. Dit komt omdat ik in het begin veel in groeiaandelen heb geïnvesteerd en deze gestaag laat doorgroeien. De komende jaren ga ik het risico afbouwen middels de winstgevende aandelen en ETFs.

Ik doe veel onderzoek naar investeren in unieke groeiaandelen met de potentie om van een klein bedrijf uit te groeien naar een grote speler binnen haar industrie. Ik noem dit High Growth stocks.

vastgoed beleggen met weinig geld

De High Growth aandelen zijn wel veel risicovoller. Dit zijn unieke aandelen die in het begin van haar groei staan. Dit zijn de toekomstige Apple’s, Amazon’s en ASML’s van deze wereld. Dit zijn de aandelen die exponentiele rendementen van +1000% of zelfs +10.000% kunnen genereren. Maar dit zijn ook de aandelen die tot enorme verliezen kunnen leiden. Daarom is onderzoek, kennis en ervaring nog meer cruciaal bij dit soort aandelen.

Ook zijn deze aandelen zeer volatiel op korte termijn. Zo is er recentelijk een enorme sell-off gaande in tech groeiaandelen. Ik zit hier zelf veel in. Sommige van mijn aandelen zijn met -30 tot -50% gedaald. Natuurlijk is dit klote. Wat hierbij helpt zijn twee acties: de eerste is om je beleggingsapp te verwijderen. Zo voorkom je dat je iedere vijf minuten naar je aandelen kijkt. De tweede actie is om je Mindset te veranderen. Als je goed onderzoek doet en je gelooft in de toekomstpotentie van je investeringen, dan verwacht je dat deze op de lange termijn gaan stijgen. Natuurlijk kan je ernaast zitten. Dat is het risico. Maar ik koop niet zomaar aandelen. Ik doe goed onderzoek en dan investeer ik in potentievolle bedrijven. Dus als deze met -50% dalen, is dat voor mij een grote kans om extra aandelen bij te kopen.

Nooit meer unieke aandelen met potentieel +1000% rendement missen? Klik hier voor meer informatie

Voorbeelden van High Growth stocks uit het verleden (geen kooptips voor dit moment!):

hoog-rendement-aandelen

unieke-aandelen-hoger-rendement

investeren-in-unieke-aandelen

Reacties
Categorieën