Wat te doen met 100.000 euro spaargeld? Dit is hoe succes te behalen
Wat te doen met 100.000 euro spaargeld? Dit is hoe succes te behalen
Geld Investeren
Happy Investors
Geld Investeren
01/11/2021
15 min

Wat te doen met 100.000 euro spaargeld? Dit is hoe succes te behalen

01/11/2021
15 min

Beste Happy Investor, wat te doen met 100.000 euro spaargeld? Voor sommigen een droomvraag, voor anderen de realiteit. Waarschijnlijk behoor jij tot de laatste groep, en kan je hulp gebruik bij wat te doen met 100.000 euro. Dat is mooi, je bent op het juiste webadres gekomen. In dit kennisartikel zal ik je uitgebreid uitleggen wat de beste financiële keuze is voor wat te doen met 100.000 euro. Dit is geen fantasie, ik weet waar ik over praat aangezien ik zelf meer dan dit bedrag bezit. Daarom ben ik staat om jou echt verder te helpen. Daarbij deel ik graag mijn kennis met jou.

Het enige wat ik van je verwacht is dat je het gehele artikel leest om de essentie te begrijpen. Bovendien zou ik het enorm waarderen als je dit waardevolle artikel wilt delen met vrienden die hiervan kunnen leren. Mocht je vragen hebben, dan kan je mij contacteren 😉.

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave:

Wat te doen met 100.000 euro? Mijn ervaring en visie voor de beste financiële keuze
Tips voor de beste financiële keuze
Waarom 100.000 euro investeren de beste financiële keuze is
Tips bij 100.000 euro beleggen – better safe than sorry!
Wil je geld voor je laten werken door het te beleggen, maar heb je er geen kaas van gegeten?
Wat te doen met 100.000 euro bij beleggen met weinig risico
Wat te doen met 100.000 euro bij beleggen met “neutraal” risico
Wat te doen met 100.000 euro bij beleggen met veel risico
Hoe ik mijn > 100.000 euro aan vermogen doe beleggen

Wat te doen met 100.000 euro spaargeld? Mijn ervaring en visie voor de beste financiële keuze

wat-doen-met-100-000-euro

De vraag ‘wat te doen met 100.000 euro’ hoor je niet vaak. En dat is een probleem. Want mogelijk heb jij deze vraag al gesteld aan je vrienden en familie. Dan is er een grote kans dat je twijfelachtige adviezen krijgt. Immers, hoeveel van deze mensen hebben er verstand van? Hoeveel hebben ooit zelf moeten nadenken over wat te doen met 100.000 euro? De kans is groot dat niemand in jouw persoonlijke omgeving hier echt verstand van heeft.

Het is goed dat je dit artikel leest. Uit ervaring kan ik je namelijk wel voorzien van een objectief advies gebaseerd op feiten en kennis. Nu ben ik geen financieel adviseur. Daarvoor heb je een HBO-licentie nodig. Maar goed, volgens mij is een universitaire studie in onder meer financiën en jarenlang verdieping en ervaring met beleggen wel iets meer waard dan zo’n papiertje. In dit artikel deel ik mijn persoonlijke visie en tips over wat te doen met 100.000 euro spaargeld. Het is aan jou wat je ermee doet, zolang je maar voor jezelf blijft denken wat bij je past en waar je je goed bij voelt.

Tips voor de beste financiële keuze

Als je 100.000 euro beschikbaar hebt, zijn dit de financiële keuzes die je hebt:

  • Uitgeven: je kan spullen kopen, ervaringen opdoen (reizen) of in jezelf investeren door bijvoorbeeld een studie of cursus. Binnen deze keuze is het opdoen van ervaringen en in jezelf investeren een prima financiële keuze
  • Sparen: je kan de 100.000 euro opzij zetten voor later. Financieel gezien is dit een slechte keuze, omdat de inflatie (2%) hoger is dan de spaarrente (0,5%). Je geld zal ieder jaar minder waard worden. Wel is het verstandig om een financiële buffer aan te houden (denk aan 10.000 euro).
  • Sparen voor je kinderen: zie hierboven, inflatie is een sneaky bastard!
  • Het aflossen van vaste lasten: dit is al een slimmere financiële keuze. Al kan het nog beter zoals ik ook heb uitgelegd in het artikel over hypotheek aflossen of investeren.
  • Je kan (een deel) weggeven: financieel gezien niet de beste keuze, al zal het ongetwijfeld voldoening geven
  • Beleggen: dit is veruit de beste financiële keuze voor wat te doen met 100.000 euro

Als je kiest om de volle 100.000 euro te beleggen, kan je op een relatief veilige wijze een jaarlijks gemiddeld rendement van 4 – 6% halen. Dit is afhankelijk van je keuzes en enkele cruciale voorwaarden waar ik zo op terugkom. Bij een jaarlijks rendement van 6% ontvang je ieder jaar 6.000 euro. Deze circa 4.000 euro (na aftrek belasting en inflatie) kan je uitgeven, in jezelf investeren, sparen voor jezelf of je kinderen, je kan er schulden mee aflossen of je kan het weggeven.

Begrijp je waar ik je naartoe breng? Dit is het bewustzijn van geld voor je laten werken. Door te kiezen voor beleggen kan je alle andere opties waarmaken EN 100.000 euro overhouden.

Toen mijn vriendin haar eerste dividend kreeg, zei ze: ‘Jorik, vandaag heb ik gratis geld gekregen!’

goedkoop-aandelen-beleggen

Waarom 100.000 euro investeren de beste financiële keuze is

wat-kun-je-het-beste-doen-met-100-000-euro

Nu kan het zijn dat je hard hebt gewerkt om 100.000 euro bij elkaar te sparen. In dat geval ken je goed de waarde van geld. Of misschien is het dat je de 100.000 euro hebt gekregen, bijvoorbeeld bij een erfenis. In beide gevallen is en blijft het veel geld. Maar laat jezelf niet bevriezen door angst om dit bedrag te verliezen, wanneer je kiest voor beleggen.

Ik weet waar ik over praat. Jarenlang hard werken en letterlijk alles investeren heeft mij binnen zes jaar naar boven de 100.000 euro gebracht. Sterker nog, ik ben net 29 jaar en tik bijna de 150.000 euro aan. En dat is slechts het begin. Op mijn 40ste zal ik naar verwachting miljonair zijn. Zo is het de beroemde Warren Buffet die ooit aangaf dat het makkelijker is om van 100.000 euro tot 1 miljoen te geraken, dan van 1 euro naar 100.000 euro. Met andere woorden: jij hebt een prachtige financiële kans voor jezelf gecreëerd waardoor je financieel onafhankelijk kan worden. Benut het!

Niet dat geld gelukkig maakt, maar het geeft wel de luxe en het gemak om gelukkiger te worden. Dit is een bepaalde Mindset voor gelukkig zijn, waarbij je geld ziet als middel om het geluk te bekrachtigen / faciliteren. In een positie van financiële onafhankelijk kan je doen en laten wat je wilt. Is dat dan misschien wel het moment waarop je eindelijk je ware droom durft te leven?

Terug naar beleggen. In mijn eigen beleggingsstrategie neem ik meer dan gemiddeld risico. Dit is niet wat ik jou zou willen adviseren. Hieronder leg ik je uit hoe te beleggen met (1) weinig risico, (2) normaal risico en (3) veel risico. Let op: hoe minder kennis van beleggen je hebt, hoe slimmer het is om te kiezen voor minder risico.

vastgoed beleggen met weinig geld

Tips bij 100.000 euro beleggen – better safe than sorry!

Toen mijn vriendin haar eerste dividend kreeg, zei ze: ‘Jorik, vandaag heb ik gratis geld gekregen!’. Hier moest ik wel om lachen. Maar bij 100.000 euro wordt het meer serieus, en dus is het nu geen tijd voor grappen. Ik ben er 100% van overtuigd dat beleggen de beste financiële keuze is die je kan maken. Maar let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Het risico tot (veel) geld verlies bestaat. Het is daarom van zeer groot belang dat je jezelf verdiept in beleggen alvorens je hiermee begint. Daarbij is het gezegde “better safe than sorry” een noodzaak. Zeker wanneer je er geen kaas van hebt gegeten.

Hieronder ga ik je allereest cruciale tips geven voor het veiliger beleggen van 100.000 euro. Daarna neem ik drie scenario’s met je door (weinig, normaal en veel risico). In deze scenario’s geef ik je essentiële tips mee zodat je begrijpt hoe het allemaal werkt. Besef wel dat je na dit artikel geen wonderbelegger zal zijn. Na vele jaren ben ik dit zelf ook niet (al doe ik mijn best dit wel te worden).

Wil je geld voor je laten werken door het te beleggen, maar heb je er geen kaas van gegeten?

De eerste essentiële tip is voor mensen die voldoen aan de bovenstaande vraag. Als je wel de wil hebt maar niet de inhoudelijke kennis, doe het dan niet zelf. Zelf beleggen hoeft niet moeilijk te zijn, maar als je echt succesvol wilt worden zal je hier veel kennis van moeten opdoen (al denken sommigen van niet, totdat ze heel veel geld verliezen).

Mijns inziens kan je in die situatie er beter voor kiezen om je geld te laten beleggen door experts. Daarbij kan je zelf aangeven hoeveel risico je wenst te nemen in ruil voor een gewenst rendement. Er zijn verschillende beleggingsplatformen waarbij je het beleggen kan uitbesteden. Over het algemeen heb je drie keuzes:

  • Defensief beleggen (weinig risico) met gemiddeld 3 – 4% rendement per jaar
  • Neutraal beleggen (normaal risico) met gemiddeld 4 – 6% rendement per jaar
  • Offensief beleggen (hoger risico) met gemiddeld 6 – 8% rendement per jaar

Let op: kies voor het beste platform voor laten beleggen. Deze genereert namelijk aanzienlijk hoger rendement dan andere platformen. Meer weten? Klik hier voor laten beleggen vergelijken voor het beste platform.

In mijn persoonlijke beleggingsstrategie streef ik naar een gemiddeld jaarlijks rendement van 14%. In het begin was dit (veel) hoger, maar nu ik steeds meer geld krijg bouw ik langzaam af naar minder risicovolle beleggingen. Let wel dat in sommige ogen dat nog steeds wordt gezien als hoog risico. Het ligt dus aan je eigen definitie en interpretatie van ‘risico’.

In mijn volle overtuiging geloof ik erin dat je bij zelf beleggen een gemiddeld jaarlijks rendement van 9 – 11% kan halen, zonder hier (te) hoge risico’s bij te nemen. Maar om dit te behalen zal je wel consistent moeten voldoen aan wat ik noem ‘de universele principes voor veilig beleggen’.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

De universele principes voor veilig beleggen

Heb je besloten dat je (een deel van) de 100.000 euro gaat beleggen? En dat je dit zelf wilt doen? Dat vind ik mooi om te horen! Let er dan wel op dat je geen gekke dingen gaat doen. Begin liever te veilig, dan dat je achteraf spijt krijgt. Om je hierbij te helpen vind je hieronder mijn universele principes voor veiliger beleggen. Het is van groot belang dat je de regels niet overschrijdt als je een veilige insteek wilt behouden. Natuurlijk kan je ook meer risicovol beleggen, in de verwachting dat je hoger rendement gaat halen. Zelf doe ik dat ook, maar daarbij accepteer ik wel het feit dat ik mogelijk ook veel geld kan verliezen. Hoe zit dat bij jou?

Hieronder vind je de principes. Daarna gaan we kijken naar de drie verschillende scenario’s voor wat te doen met 100.000 euro voor weinig, normaal en veel risico beleggen.

hoe-veilig-beleggen-met-100-000-euro

Wat te doen met 100.000 euro bij beleggen met weinig risico

Wat te doen met 100.000 euro spaargeld als je wilt beleggen met weinig risico? Wanneer je mijn universele principes aanhoudt, zal je een gespreide beleggingsportefeuille willen aanmaken. Zo’n portefeuille is een samenstelling van meerdere slimme investeringen. De een is iets meer risicovol dan de ander, waardoor je een gemiddelde kan creëren. Bovendien kan je in de een meer investeren dan in de ander. Op die wijze kunnen we eenvoudig zien wat het effect is van onze keuzes. Ik heb dat in een handige Excel-sheet uitgewerkt (die ik ook voor mijzelf gebruik). Dit ziet er als volgt uit:

wat-kun-je-het-beste-doen-met-100-000-euro-spaargeld

Bovenstaande beleggingsportefeuille is een antwoord op wat te doen met 100.000 euro bij beleggen met weinig risico. Hierbij verdeel je het geld dat je wilt investeren over verschillende soorten beleggingen. Uiteraard beleg je alleen met het geld dat je kan missen voor een lange termijn van minimaal 7 tot idealiter 30 jaar. Of dat nu 100.000 euro of 10.000 euro is, dat bepaal jezelf. Daarbij gaf ik eerder al aan dat het verstandig is om een financiële buffer voor onvoorziene zaken aan te houden.

De kolom met ‘rendement’ toont aan wat het gemiddelde jaarlijkse rendement is dat je mag verwachten bij dat soort belegging. Dit heb ik gebaseerd op het historisch gemiddelde wat soms tot wel 100 jaar teruggaat. Natuurlijk kan dit afwijken in bepaalde tijdsperioden en individuele keuzes. Maar als je genoeg spreiding aanbrengt mag je met deze beleggingsportefeuille een gemiddeld jaarlijks rendement van 4 – 6% verwachten.

Omdat je minder risico wilt, kan je overwegen een groter gedeelte te investeren in obligaties. Dat is relatief veilig. Om een hoger rendement te halen kan je dit aanvullen met de investeringen van hierboven. Lees hier meer over veilige EFTs, en hier meer over online vastgoedfondsen.

Wat te doen met 100.000 euro spaargeld bij beleggen met “neutraal” risico

Wanneer je meer kennis van beleggen hebt (of krijgt), kan je jezelf opnieuw de vraag stellen wat te doen met 100.000 euro spaargeld. Wellicht begrijp je in dit stadium beter wat de beleggingsrisico’s zijn bij bepaalde investeringen. In dat geval kan je beter inschatten hoe je een gemiddeld hoger rendement krijgt door simpelweg betere investeringen te maken. Ter inspiratie vind je hieronder een beleggingsportefeuille wat ik persoonlijk zou bestempelen als “neutraal” of “gemiddeld” risico.

wat-te-doen-met-100-000-euro-spaargeld

We zien vooral een verschuiving van de relatief veilige obligaties naar de meer risicovolle ETFs en vastgoedfondsen / REITs. Zoals ik in het artikel beleggen in ETF beschrijf, zijn er vele soorten ETFs. Je kan kiezen voor wereldwijde ETFs waarin meer dan 3000 aandelen zitten. Ook zijn er dividend ETFs en REITs ETFs. Dit laatste is een mandje met daarin meerdere beursgenoteerde vastgoedfondsen.

Naast REITs heb je ook niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Naar mijn weten zijn er enkele goede, betrouwbare niet-beursgenoteerde Nederlandse vastgoedfondsen. Om een klein deel van je vermogen hierin te investeren kan een slimme belegging zijn voor de lange termijn. Zo zal de combinatie tussen Corum Investments en SynVest een gemiddeld jaarlijks rendement van 7,5% opleveren.

Tot slot kan je een klein deel van je vermogen investeren in dividend aandelen. Dividend beleggen is een goede lange termijn investering. Daarbij is het belangrijk dat je weet hoe je individuele aandelen kan waarderen (strategie, financiële positie, industrie, etc). Ook dien je hier te spreiden tussen minimaal 20 – 30 verschillende bedrijven. In dit voorbeeld zou dat dan 10% van 100.000 euro zijn, oftewel 10.000 euro verdelen over 20 dividend aandelen. Bij de juiste keuzes kan je op de lange termijn een gemiddeld jaarlijks rendement van 11% behalen.

Tot slot heb je nog beleggingsfondsen. Zo vind je via DEGIRO kant-en-klare fondsen. Verdiep je hier goed in, want ieder fonds biedt een unieke samenstelling van obligaties en aandelen.

Hoger Rendement en Lager Risico? Tip: Asymmetrisch Beleggen!

Wat als je hoger rendement kan halen terwijl je minder risico loopt. Klinkt te mooi om waar te zijn? Dat is het niet, met dank aan asymmetrisch beleggen. Dit zijn investeringen waarbij de potentiële winst groter is dan het potentiële verlies. De enige manier voor asymmetrisch beleggen is als je heel veel kennis en ervaring hebt. Dit is voor gevorderde professionals en wordt ook wel toegepast bij de grootste beleggingsfondsen met een minimale inleg van miljoenen.

Ik ben zelf geen specialist in asymmetrisch beleggen, maar ken wel een zeer goede partij. Ik ben aangesloten bij hun Membership. Dat heeft een hoog prijskaartje, maar de kwaliteit is zeer hoog en geeft unieke kansen tot winstgevende investeringen. Dit zijn echte professionals. Daarbij hebben ze ook een gratis nieuwsbrief waarin ze één keer per week meesterlijke tips en onderzoeken voor asymmetrisch beleggen met ons delen.

Wil je meer informatie? Klik hier voor meer informatie en de gratis nieuwsbrief.

Wat te doen met 100.000 euro bij beleggen met veel risico

Ook hier geldt weer de vraag ‘wat is veel risico?’. Voor ieder is dit anders. De onderstaande beleggingsportefeuille zal door veel worden gezien als veel risico. Persoonlijk vind ik dat wel meevallen, omdat we in onderstaande beleggingsportefeuille voor wat te doen met 100.000 euro nog steeds veel spreiden.

wat-doen-met-100-000-euro-spaargeld

Meest opvallend aan deze beleggingsportefeuille voor 100.000 euro met veel risico, is de toevoeging van groeiaandelen. Beleggen in groeiaandelen is beslist een risicovolle investering. Zelf ben ik er helemaal weg van. Het is gaaf om te zien dat je in een korte periode explosieve rendementen van +300% kan behalen. Zo plaats ik vrijwel iedere maand een nieuw beleggingsrapport met een uniek groeiaandeel op de Happy Investors Community. Maar mijn enthousiasme is ook mijn valkuil. Alhoewel ik succes boek doordat ik steeds meer ervaring en kennis opdoe, neem ik eigenlijk te veel risico. Daar straks wat meer over.

Hoe kan het toevoegen van groeiaandelen jou helpen? Je kan overwegen om een klein deel van je vermogen te spreiden over twintig grote bedrijven, waarvan een stuk of tien dividend uitkeren en de andere tien groeiaandelen zijn. Dit laatste zijn grote bedrijven die jaarlijks mooie omzetgroei realiseren, zoals Apple en Amazon dat de afgelopen jaren hebben gedaan.

Een alternatief is om te beleggen in meer risicovolle ETFs.  In mijn lijstje van de beste ETFs vind je hier een aantal voorbeelden van. Denk aan een kleinere ETF met daarin 50 verschillende groeiaandelen in bijvoorbeeld de Cloud industrie. Andere groeisectoren zoals A.I., Biotech, DNA-ontwikkeling en IoT zijn tevens interessant.

Een persoonlijke favoriet van mij is de ETF genaamd ‘Invesco QQQ Trust Series 1’. Het historisch gemiddelde rendement van deze ETF is 10,8% over de afgelopen 20 jaar. Reken je de Dot.com crisis niet mee, dan is het gemiddelde zelfs 20%! Maar hoe zich dit in de toekomst zal ontwikkelen weet niemand.

Let op: hoe meer risico je neemt, hoe groter de kans tot forse geld verliezen.

Hoe ik mijn > 100.000 euro aan vermogen doe beleggen

Momenteel is mijn netto vermogen in beleggingen 132.000 euro. Mijn beleggingsportefeuille maak ik alleen openbaar binnen de Happy Investors Community voor de betaalde leden. Het zou niet eerlijk zijn om dat hier ook te doen. Wel kan ik je aangeven hoe ik verhoudingsgewijs beleg. Dit kan je hieronder zien.

wat-kan-je-met-100-000-euro

Is dit heel risicovol als advies voor wat te doen bij 100.000 euro spaargeld? Ja dat klopt, en daarom adviseer ik je ook niet om dit soort beleggingsportefeuille over te nemen! Verhoudingsgewijs heb ik namelijk (te) veel in risicovolle groeiaandelen. De reden hiervoor is omdat ik zo ben begonnen toen ik nog investeringen met kleine bedragen deed. Met mijn achtergrond in Strategie, Organisatiekunde en Financiën samen met mijn passie voor beleggen, leidde er al snel toe dat ik goede keuzes maakte bij bepaalde groeiaandelen. Sommige leidde echter forse verliezen 😉. Al met al heb ik een zeer hoog gemiddeld rendement gehaald.

Nu ik meer dan 100.000 euro heb, probeer ik echter af te bouwen naar minder risico. Dit gaat nog even duren, omdat ik niet zomaar mijn winnende groeiaandelen wil verkopen. Daarom doe ik nu structureel het meeste van mijn inkomen maandelijks beleggen in ETFs. Als ik voorbij de 200.000 euro ben, zal ik daar fysiek vastgoed aan toevoegen.

Wie weet kan jij ook zover komen? Als je erin geloofd en het heel graag wilt, ben ik ervan overtuigd dat je dat gaat lukken. Mocht je hier hulp bij nodig hebben, contacteer mij dan. Dit kan via een reactie hieronder, via de e-mail of via de Happy Investors Community.

Tot slot, ik hoop dat je hebt genoten en veel hebt geleerd. Ik zou het sterk waarderen als je dit waardevolle artikel wilt delen met vrienden die hier ook van kunnen leren.

Reacties
Categorieën