Beleggen in CO2 Compensatie en Emissierechten: Uitleg + CO2 Aandelen
beleggen-in-co2-compensatie
Geld Investeren
Happy Investors
Geld Investeren
12/08/2021
8 min

Beleggen in CO2 Compensatie en Emissierechten: Uitleg + CO2 Aandelen

12/08/2021
8 min

Beste lange termijn belegger, geef je om de wereld en ben je geïnteresseerd in beleggen in CO2 compensatie? Dan schudden wij elkaar de hand! In dit artikel bespreken we alles over CO2 compenseren. Van beleggen in emissierechten en CO2 aandelen, tot aan eigen handelen om onze CO2-uitstoot te reduceren. Na veel onderzoek hebben we interessante mogelijkheden gevonden. Beleggingskansen die leiden tot rendement én CO2 compensatie. De ultieme Win-Win.

Op naar duurzaam succes!

Inhoudsopgave

Wat is CO2 compensatie? Uitleg over klimaatcompensatie

wat-is-co2-compensatie

Als persoon kunnen wij veel CO2-uitstoot verminderen, maar helaas niet alles. De overblijvende CO2-uitstoot kunnen we wel compenseren. Dit noemen ze CO2 compensatie, ook wel klimaatcompensatie genoemd. Uiteraard is het slim om eerst zoveel mogelijk CO2-uitstoot te verminderen of vermijden. Ook hier komt het duurzame buzzwoord consuminderen in terug.

CO2-uitstoot verminderen doe je door minder energie te verbruiken. Dit betreft bewust keuzes maken. Denk aan gebruik van transportmiddel (vliegtuig vs. trein), het eetpatroon (vlees vs. vega) en duurzame energieverbruik (grijze vs. groene stroom). Verderop in dit artikel benoemen we concrete manieren voor hoe wij CO2-uitstoot kunnen minderen.

We gaan nu eerst kijken naar hoe te beleggen in CO2 compensatie. CO2 compensatie/klimaatcompensatie houdt in dat wij investeren in projecten/bedrijven die leiden tot minder CO2 in de wereld.

Er zijn manieren om CO2 te laten compenseren, zoals:

  1. Bij vliegtickets boeken kan je soms aangeven dat je de CO2-uitstoot van de vliegreis wilt compenseren. Dit extra geldbedrag wordt overgemaakt naar milieugerichte organisaties
  2. Enkele energiebedrijven bieden de optie CO2-uitstoot te compenseren, bijvoorbeeld door het planten van bomen
  3. Je kan zelf investeren in projecten voor klimaatcompensatie: van bomen planten tot aan duurzame energie in ontwikkelingslanden

Bovengenoemde manieren leveren echter geen rendement op (in termen van geld).

Uiteraard willen wij als belegger dat investeren in klimaatcompensatie idealiter rendement oplevert. Dat is een Win-Win. Laten we bekijken hoe we dat doen.

Hoe beleggen in CO2 compensatie? Over Emissierechten, CO2 aandelen en duurzame projecten

hoe-beleggen-co2-compensatie

Ons vermoeden is dat beleggen in CO2 compensatie een nieuwe gigantische markt wordt. Dat is het al voor bedrijven, maar nog niet voor particulieren. Recentelijk ontstaan er echter kansrijke manieren om als particulier te beleggen in CO2 compensatie. Dan hebben we het over beleggen in emissierechten en “CO2 aandelen”.

Ook zijn er manieren tot investeren in duurzame projecten. Dit bestaat al even. Denk hierbij aan crowdfunding en groene obligaties. Zij bieden helaas wel relatief laag rendement.

Het meest interessant zijn de CO2 emissierechten. Na heel veel onderzoek heb ik twee manieren gevonden om hierin te investeren. Dit is een potentiële goudmijn. En het mooie is: het draagt direct bij aan een duurzamere wereld.

Beleggen in CO2 Emissierechten

Beleggen in CO2 emissierechten draagt direct bij aan CO2 compensatie. Het kan wel eens de snelst groeiende markt zijn van de komende tien jaar. Hier bestaat al een groot systeem voor. Meest bekende voorbeeld is het Emission Trade System (ETS). Dit is een handelssysteem voor CO2-uitstoot van de industrie.

Binnen de ETS zijn Europese bedrijven verplicht om emissierechten te kopen wanneer zij niet voldoen aan CO2-normen. Europese bedrijven die minder CO2-uitstoten, mogen haar emissierechten verkopen binnen het handelssysteem. Oftewel: de meest duurzame bedrijven worden beloond. Naast ETS heb je ook andere handelssystemen voor bijvoorbeeld Noord-Amerika en andere landen.

Als particulier hebben wij normaliter geen toegang tot zo’n handelssysteem. Recentelijk is er echter een manier om wél te beleggen in CO2 emissierechten. Dit kan middels een ETF. Er zijn er meerdere, maar de meest gediversifieerde en tevens grootste tracker is de KraneShares Global Carbon Strategy ETF (KRBN).

Dankzij de KRBN ETF kunnen wij beleggen in emissierechten binnen de emissiehandel van Europa, Noord-Amerika én de Regional Greenhouse Gas Initiative (RGGI).

Dit is geen koopadvies, maar ik kan wel aangeven dat ik een positie heb ingenomen omdat ik grote kansen zie. Dit is mijn positie (let op: dit is minder dan 1% van mijn totale vermogen):

etf-co2-beleggen

Ik sta op moment van schrijven op +9,93% binnen drie weken. Een mooi resultaat en de ETF lijkt continue te blijven stijgen. Persoonlijk zou ik niet te lang wachten. Stap in met een klein bedrag dat je kan missen. Als we geluk hebben daalt de koers zodat we kunnen bijkopen. En anders blijft de koers stijgen en maken we positief rendement.

Je kan de KRBN ETF als Nederlander alleen hier kopen via eToro.

beleggen-in-emissierechten-co2

commissievrij-beleggen-aandelen-nederland

Beleggen in CO2 Aandelen

De ETF van hierboven geeft ons toegang tot beleggen binnen de emissiehandel van bedrijven. Dit is een vorm van CO2 compensatie, omdat de meest duurzame bedrijven floreren binnen de emissiehandel. Hoe meer CO2-uitstoot zij minderen, hoe meer CO2 certificaten zij overhouden om te verhandelen binnen het handelssysteem. En dat levert veel geld op. Zeker gezien de prijs continue blijft stijgen (ook te zien aan de koersgrafiek van KRBN ETF).

Dit handelssysteem is verplicht voor bedrijven. Dit noemen ze de “compliance markt”. Daarnaast is er ook een vrijwillige markt. Dit is waarin bedrijven (en particulieren) geld investeren in duurzame projecten, zoals herbebossing, natuurbehoud, schone energie, et cetera.

Na heel veel onderzoek hebben we een uniek aandeel gevonden binnen de vrijwillige markt. Ik noem dit een “puur CO2 aandeel”. Dit aandeel heeft een kleine beurswaarde van enkele honderden miljoenen. Het is pas recentelijk beursgenoteerd, en het is het enige aandeel binnen deze vrijwillige markt voor CO2 compensatie.

In potentie kan dit aandeel x10 of meer gaan.

Wil je meer weten over deze unieke kans? Lees dan nu dit artikel over beleggen in carbon credits.

Naast dit unieke aandeel zijn er nog andere “CO2 aandelen”. Zo heb je allereerst innovatieve spelers die nieuwe technologieën ontwikkelen om CO2 op te vangen of om te zetten naar bruikbaar product. Gedurende het onderzoek zijn we twee van dit soort unieke spelers tegengekomen. Deze vind je eveneens in het artikel over carbon credits (zie link hierboven).

Tot slot heb je nog minder “pure CO2 aandelen”. Dit zijn aandelen van duurzame bedrijven die werken aan schone energie en andere vormen van duurzaamheid. Meer inspiratie hierover lees je in dit artikel over hoe investeren in duurzame energie. Daar vind je concrete tips over ETF’s en aandelen voor CO2 compensatie.

beleggen-bij-financial-freedom

Welke activiteiten leiden tot toename en stijging van CO2-uitstoot?

welke-activiteiten-stijgen-co2-uitstoot

Naast beleggen in CO2 compensatie kunnen ook wijzelf CO2 compenseren. Dit kan door te kijken naar activiteiten die leiden tot een toename van CO2-uitstoot. Uiteraard is dit alles verbonden aan consumptie. Hoe hoger de consumptie, hoe sneller de stijging van CO2-uitstoot. Daarbij is er wereldwijde bevolkingsgroei (in met name Azië en Afrika), waardoor dit proces versnelt.

Het is daarom goed om kritisch te zijn omtrent eigen gedrag en handelen wat kan leiden tot onnodige CO2-uitstoot.

Een leuke website is van Milieucentraal. Daar kan je gratis CO2-voetafdruk berekenen. Altijd goed om te weten welke acties te ondernemen op basis van jouw verbruik.

Op haar website benoemen ze 6 “klimaatklappers” om onze CO2-voetafdruk te verkleinen, namelijk:

  1. Eet meer vega dan vlees
  2. Neem de bus of trein in plaats van het vliegtuig
  3. Ga vaker met de fiets of maak gebruik van het OV
  4. Isoleer je woning zo goed mogelijk (isolatie en dubbelglas)
  5. Zet de kachel 1 graden lager en vervang lampen door LED-verlichting
  6. Consuminderen: minder nutteloze materialen kopen

Uiteraard lukt het niet om alles in één keer te doen, maar wellicht kunnen we de 80/20-regel toepassen. Dit betekent dat wij ons richten op de 20% activiteiten die leidt tot 80% van alle CO2-uitstoot. Concreet zou dit betekenen dat we minder willen vliegen, minder vlees eten en minder vaak de auto pakken.

Gedrag veranderen is niet gemakkelijk. Dit behoeft een sterke motivatie. Beleggen in CO2 compensatie is wellicht eenvoudiger, maar hier geldt de regel van en/en. En beleggen, en zelf CO2 minderen. Het is voor een goed doel 😊.

cursus-beleggen-aandelen

CO2-uitstoot verminderen leidt ook tot andere beleggingskansen

We eindigen met een tip. De gehele trend van CO2-uitstoot verminderen leidt ook tot andere beleggingskansen. Dan heb ik het niet zozeer over “elektrische vliegtuigen”, alhoewel dat wel gaaf zou zijn. Nee, ik heb het over tegenstrijdig denken. Dit noemen ze contrarian beleggen.

Alle organisaties omtrent duurzaamheid roepen op tot schonere energieproductie. Dit heeft recentelijk geleidt tot afname van vervuilende energie zoals koolmijnen. Alhoewel ik dit persoonlijk een goede kwestie vindt, dienen we ook realistisch te zijn. De opkomende landen waaronder China en India zijn nog niet zo ver als Westerse landen. Deze grootmachten hebben simpelweg nog koolmijnen nodig. Zij hebben ook andere energiebronnen nodig die door milieuorganisaties worden afgeschreven als “vervuilend”.

Het is een ethische kwestie of je in dergelijke “vervuilende grondstoffen” wilt investeren. Vanuit beleggingsoogpunt is het echter een grote kans. En dan misschien niet zozeer voor koolmijnen, maar wat te denken van Uranium. Dit lijkt dé manier te zijn om op korte termijn veel “schone” energie te produceren. Het enige dilemma is waar men de overblijfselen van het Uraniumproductieproces laten. Nu ben ik geen expert in dit productieproces, maar het is een waardevolle tip om in overweging te nemen.

Lees hier meer over 5 van de beste Uranium aandelen

Of kies voor minder risico met deze 7 goede grondstoffen ETF’s

Conclusie over beleggen in CO2 compensatie: de kracht van beleggen en eigen handelen

In dit artikel hebben we gekeken naar CO2 compensatie. Dit begint met eigen handelen voor het reduceren van CO2-uitstoot. Door te minderen in activiteiten zoals vliegreizen en vlees eten, kunnen wij onze CO2-voetafdruk verkleinen. Hetgeen wat overblijft kunnen we compenseren. Er zijn verschillende manieren voor CO2 compensatie. Een deel ervan is vrijwillig, maar er zijn ook manieren tot beleggen in CO2 compensatie. Dit laatste levert een vergelijkbare impact en leidt tot positief rendement. Een pure Win-Win.

Beleggen in CO2 compensatie doen we middels (1) emissierechten, (2) CO2 aandelen, (3) crowdfunding/projecten en (4) groene obligaties.

Meest interessant is het beleggen in CO2 emissierechten. Dit kan via een ETF waardoor wij als particulier toegang krijgen tot de emissiehandel in Europa en Noord-Amerika. Voor potentieel hoger rendement kunnen we investeren in individuele “CO2 aandelen”. Dit is een prille markt met hoger risico, wat kan leiden tot exponentieel rendement. Het investeren in crowdfunding/projecten en groene obligaties biedt de meeste zekerheid op positief rendement. Het rendement is daarbij echter wel aanzienlijk lager. Dit is meer geschikt als geld beleggen voor beginners.

Welke kansen zie jij tot beleggen in CO2 compensatie? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Reacties
Categorieën