Focus Aan / Uit Samenvatting | Happy Investors
We hebben allemaal wel eens te maken met afleiding. Voor sommigen van ons is het zo gemakkelijk om afgeleid te worden omdat we verslaafd zijn aan afleiding. Als je moeite hebt om te concentreren, of gewoon je productiviteit wilt verbeteren, dan is dit artikel voor jou. Hier lees je een samenvatting van Focus Aan / Uit. Een boek van Mark Tigchelaar.
Over de auteur Mark Tigchelaar
Mark Tigchelaar is een neuropsycholoog die een methode heeft ontwikkeld om je hersenen te optimaliseren om productiever te zijn. Met deze methode blijf je geconcentreerd, verwerk je informatie sneller en onthoud je informatie langer.
Hij is ook medeoprichter van Focus Academy, een bedrijf dat opleidingen aanbiedt om dit productiviteitssysteem volledig onder de knie te krijgen. Enkele bedrijven die hem inhuren zijn Microsoft, RBS/ABN Amro, Heineken, Samsung en FedEx.
Tigchelaar schreef vijf boeken over de methode die hij ontwikkelde, en hij vertelt er meer over op conferenties, waaronder TEDx Talks.
Samenvatting Focus Aan / Uit
Focus Aan / Uit is een van de boeken die Tigchelaar schreef over zijn methode over productiever werken. Het is verkrijgbaar in vijf talen: Nederlands, Engels, Koreaans, Russisch en Chinees. Het boek is een leuke aanvulling op boeken als The 7 Habits of Highly Effective People en Great at Work. In deze samenvatting van Focus Aan / Uit delen we de essentie. Het kan nuttig zijn om te investeren in dit boek voor je persoonlijke ontwikkeling.
Mark Tigchelaar spreekt over vier oorzaken van afleiding. In het eerste deel van het boek worden de vier belangrijkste afleidingslekken uitgelegd. Het tweede deel van het boek gaat over productiviteit, verslaving aan afleiding en afleiding door managers.
Het boek is een combinatie van de nieuwste inzichten uit de neuropsychologie, gecombineerd met de ervaring die Tigchelaar heeft met het begeleiden van topsporters, ondernemers en kenniswerkers.
Het is een leuk boek en de moeite waard om te lezen. Het vermijden van afleiding, en daarnaast het verhogen van focus, leidt tot positieve zaken. Dit kunnen we overal voor inzetten. Op ons werk, bij het beleggen in aandelen, of gewoon tijdens het genieten met ons gezin (in plaats van te piekeren over iets wat mogelijk nooit gebeurt).
De vier concentratielekken
Tigchelaar legt vier hoofdoorzaken van afleiding uit en wat we eraan moeten doen. De vier concentratielekken zijn te weinig prikkels, te veel interne prikkels, te weinig brandstof en te veel externe prikkels.
1. Te weinig prikkels
Je hersenen zoeken afleiding als je ze niet genoeg prikkels geeft. Daarom is het moeilijk om eenvoudige, saaie taken te doen. Zie je hersenen als een supercomputer die meer gegevens nodig heeft.
De sleutel hier is het genereren van betrokkenheid.
Wanneer je aan iets spannends of uitdagends werkt, komt betrokkenheid moeiteloos tot stand, maar het kan moeilijker zijn om die te wekken tijdens saaie of weinig veeleisende taken, zoals een lange telefonische vergadering.
Hoe voorkom je dat je gedachten afdwalen in deze situatie? Door multitasking.
Om dit te laten werken, moet u ervoor zorgen dat uw "neventaak" ongelooflijk gemakkelijk is. Je kunt wat krabbelen of de was opvouwen tijdens een conferentiegesprek.
Eenvoudige "neventaken" als deze onderdrukken interne prikkels en verhogen de betrokkenheid met 29%. Dat maakt ze ongelooflijk succesvol om betrokkenheid te genereren.
Verwar multitasking niet met multiswitching, dat zijn twee verschillende dingen. In dit hoofdstuk van zijn boek Focus Aan / Uit legt Mark het verschil uit.
Multitasken is heel goed en effectief als je te weinig prikkels hebt. Doodling tijdens een vergadering helpt je bijvoorbeeld om je meer te concentreren op de inhoud van de vergadering. Maar krabbelen is misschien niet zo effectief als je een nieuwe indeling voor het kantoor tekent.
Anderzijds betekent multiswitching dat je te veel van taak wisselt. Je maakt taken niet af omdat je iets anders gaat doen (omdat je onderbroken wordt). Door multiswitching verlies je tijd en hersencapaciteit om de oorspronkelijke taak voort te zetten.
Kortom, vermijd multiswitching zoveel mogelijk. Gebruik multitasking wanneer je te weinig prikkels hebt.
2. Te veel interne prikkels
Dit afleidingslek doet zich voor wanneer je te veel dingen te doen hebt, maar je denkt aan je to-dos in plaats van je te concentreren op je huidige taak. Onze hersenen zijn erg goed in afleiding, waardoor we ons moeilijk kunnen concentreren.
Dus, wat Tigchelaar uitlegt is dat we onze geest leeg moeten maken voordat we taken uitvoeren.
Je kunt voldoening ervaren wanneer je alles wat je moet doen opschrijft en dingen van de lijst begint af te strepen.
Dus, wat te doen? Doe regelmatig een brain dump. Schrijf al je ideeën en taken op. Dit zorgt voor gemoedsrust. Het kost immers geen hersencapaciteit meer om iets te onthouden. Dit principe is de basis voor het boek Getting Things Done van David Allen.
Je kunt je smartphone gebruiken, of je computer of je oude pen en papier pakken. Wat je ook wilt, zorg er gewoon voor dat je elk idee opschrijft dat je tijdens je taken kan onderbreken.
Routines werken ook goed om met te veel interne prikkels om te gaan. Mark raadt aan de dag te beginnen met de vraag wat je die dag moet doen om tevreden naar huis te gaan. Maak dan je top drie van belangrijkste taken en doe die als eerste.
3. Te weinig brandstof
Je concentratie bepaalt de kwaliteit van je werk en de hoeveelheid die je kunt produceren. Toch kan het moeilijk zijn om je te concentreren als je te weinig brandstof hebt, met andere woorden, als je moe bent van veel werk en gebrek aan slaap.
Daarom is het essentieel om je hersenen de tijd te geven om uit te rusten en op te laden. Je kunt dit doen door een pauze te nemen.
Je kunt dit elke 25 minuten doen voor eenvoudige taken en elke 90 minuten voor deep focus taken. Dat betekent niet video's kijken op YouTube, luisteren naar podcasts, sporten, et cetera. Het betekent je hersenen laten rusten.
Net als een auto hebben je hersenen brandstof nodig. Daarom moet je je hersenen regelmatig opladen. Je hersenen kunnen alleen opladen als ze geen nieuwe informatie verwerken en zich niet hoeven te concentreren. Er wordt dus niet opgeladen terwijl je sociale media bekijkt of naar een podcast luistert.
Probeer als alternatief te bewegen, uit het raam te staren of stil te blijven zitten. Dat is de enige echte manier om op te laden.
4. Te veel externe prikkels
Nu thuiswerken de norm is geworden, is het heel gemakkelijk om afgeleid te worden. Zeg het maar: WhatsApp, Skype, etc. We zijn voortdurend online. Dit impliceert dat we vaak van taak wisselen, wat voor veel afleiding zorgt - en dat is niet allemaal nodig.
Maar sociale media zijn niet de enige manier waarop je kunt worden afgeleid. Collega's, e-mails, partners en kinderen zijn grote concentratielekken. Er zijn echter manieren om met deze externe prikkels om te gaan.
Het is belangrijk tijd uit te trekken om je in je werk te verdiepen in plaats van afgeleid te worden.
Tigchelaar zegt hier dat je onderscheid moet maken tussen gemakkelijke en moeilijke taken.
Je kunt het zware werk gedaan krijgen als je weet wanneer je het moet doen. Als u moeilijke taken uitvoert, probeer dan geen onderbrekingen te hebben (met de deur dicht, tijdens bepaalde uren, of met een koptelefoon).
Als je veel onderbrekingen verwacht, doe dan eenvoudige dingen.
Conclusies van onze Focus Aan / Uit samenvatting
Je hersenen zijn als een computer, en je moet voorzichtig zijn met hoeveel gegevens je hebt. Als je niet de juiste hoeveelheid externe of interne informatie hebt, zal het niet zo productief zijn als je misschien zou willen.
In dit boek ontdek je de vier concentratielekken en hoe je ze kunt vermijden. Het stelt je in staat je Focus AAN te zetten, je los te koppelen van alle prikkels om je heen en in de productieve flow te komen.
Het boek vertelt je echter ook hoe je je Focus UIT kunt zetten, zodat je van je to-do lijst afkomt. Zo kun je echt opladen en dus productiever zijn.
Dit boek is zo geschreven dat je wat je leert meteen kunt toepassen, want er staan veel praktische tips in. Het is ook zeer gemakkelijk te lezen en bevat veel wetenschappelijk bewijs ter ondersteuning van wat de auteur zegt. Naast deze samenvatting van Focus Aan / Uit zou het dus een leuk boek zijn om te kopen of om te vragen als cadeau.