Is een korte termijn auto leasen interessant? Dit moet je weten
Is een korte termijn auto leasen interessant? Dit moet je weten
Geld Besparen
Happy Investors
Geld Besparen
06/14/2020
4 min

Is een korte termijn auto leasen interessant? Dit moet je weten

06/14/2020
4 min

Beste Happy Investor, het concept van auto leasen is al enkele jaren in ontwikkeling. Hedendaags is er ook meer behoefte gekomen aan korte termijn auto leasen. Dit noemen ze ook wel short lease. Nu hoeft leasen niet per se slecht te zijn. Immers, in sommige situaties kan het tijdelijke leasen van een auto zelfs voordeliger zijn dan kopen. Echter is dit alleen zo wanneer je de juiste keuze maakt, en ook goed de voor- en nadelen afweegt. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag of een korte termijn auto leasen wel of niet interessant is. Daarbij zal ik ook enkele bespaartips geven die in lijn zijn met de juiste geld mindset voor het maximale uit je geld te halen.

Kies alleen voor korte termijn auto leasen uit pure noodzaak

Als particulier is het leasen van een auto op korte termijn mogelijk. Dit noemen ze ook wel shortlease privé. Alhoewel er toch een behoorlijke vraag is naar deze dienst, is mijn advies wel om het te gebruiken uit pure noodzaak. In sommige gevallen is korte termijn auto leasen noodzakelijk. Denk daarbij aan de behoefte tot tijdelijke vervanging van je huidige voertuig, of wanneer je bijvoorbeeld tijdelijk op een verre locatie werkt en behoefte hebt aan een eigen auto. Kijk, in dat soort gevallen kan het verstandig zijn om te kiezen voor korte termijn leasen van een auto.

Is het echter niet uit noodzaak? Bedenk dan goed dat leasen een luxe service is waarvoor je wat extra geld betaalt. Uiteraard krijg je hiervoor in ruil enkele voordelen, zoals geen stress aan onderhoudskosten en een hoge mate van flexibiliteit. Bij korte termijn leasen van auto’s is die flexibiliteit nog hoger. Dit betekent wel dat je hiervoor een meerprijs betaalt, in ruil voor deze extra service.

Conclusie: een korte termijn auto leasen heeft enkele praktische voordelen voor wanneer je het echt nodig hebt. Maar wil je economisch gezien de beste keuze maken en geld besparen? Kies dan niet voor een korte termijn leasecontract wanneer dat niet noodzakelijk is.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Wanneer dan wel kiezen voor short lease van een auto?

Natuurlijk is er meer dan alleen maar geld, en kan je ook andere motieven hebben om te kiezen voor een short lease. Hieronder enkele voordelen van deze luxe:

  • Je kan met deze optie voor een langere tijd (12 maanden) een andere auto uitproberen
  • Als je ZZP’er of startende ondernemer bent, mag je de leaseprijs aftrekken van je omzet. Hierdoor betaal je minder belasting, wat uiteraard een klein voordeeltje geeft (let op: een goedkope occasion mag je ook op de zaak boeken mits bestemd voor werk, waardoor je onderaan de streep meer geld in je portemonnee houdt)
  • Shortlease kan handig zijn wanneer je een nieuwe baan hebt zonder vast contract, maar waar je wel ver voor moet rijden

Alternatieven op korte termijn auto leasen

Om geld te besparen kan je ook kiezen voor alternatieven. Hieronder enkele suggesties:

  • Auto lenen van een vriend of vriendin
  • Auto huren van een vriend / vriendin of bekende, tegen een lager huurtarief van de leaseprijs
  • Openbaar vervoer
  • Uber

Er zijn vast nog enkele andere alternatieven. Waar het echter om gaat is dat je een break-even analyse maakt. Dit is het punt waarop het goedkoper is om te kiezen voor korte termijn auto leasen in plaats van het alternatief. En vice versa uiteraard.

Voorbeeldje: stel dat het korte termijn leasen van de auto zo’n 350 euro per maand bedraagt. En stel dat jij dezelfde locaties ook met openbaar vervoer kan bereiken, tegen een abonnement van 250 euro per maand. In dit geval is openbaar vervoer logischerwijze goedkoper. Maar een eerlijke vergelijking is ook om je tijd in te calculeren. Stel dat je reistijd met het openbaar vervoer een uur langer is dan met de auto, zou je in principe deze kosten moeten meenemen in je berekening. Want hoeveel verdien je per uur? Dat uurtje krijg je niet meer terug. Anderzijds zal je ook moeten meenemen dat je in het openbaar vervoer mogelijk wel kan werken (bv. laptop in de trein). En tot slot zal je bij het korte termijn auto leasen ook de maandelijkse benzinekosten moeten meenemen voor een eerlijke vergelijking.

Laat geld voor je werken, in plaats van andersom

Om het maximale uit je geld te halen zal je moeten denken in termen van tijd, kosten en omzet. In alle gevallen is het veel slimmer om geld voor jou te laten werken, in plaats van andersom. Een van de beste manieren om dit te doen is middels passief beleggen. Bij passief beleggen laat je met minimale tijdsinspanning jouw vermogen groeien tegen een mooi en relatief risico-arm rendement van circa 7 tot 11% per jaar.

Wil je meer weten over hoe je passief kan beleggen? Lees dan eens dit artikel over de beste investeringen tot passief beleggen, of klik direct door naar de beste beleggingsplatformen.

Reacties
Categorieën