Annexum supermarkt vastgoedfonds ervaringen: een slimme investering?
Supermarkten, iedereen gaat ernaar toe voor zijn of haar boodschappen. Maandelijks geeft het gemiddeld huishouden wel zo’n 200 euro uit aan deze omzetknallers. Grote kans dat ook een groot deel van jouw salaris opgaat aan de wekelijkse supermarktbezoekjes. Maar zoals je weet schrijf ik veelvuldig over hoe we financiële onafhankelijkheid kunnen bereiken, dus wat heb je dan aan een supermarkt? Allereerst kan je geld besparen op boodschappen en zo maandelijks de spaarrekening spekken. Maar er is nog een veel meer interessante kans voor ons als Happy Investor. We kunnen supermarkten namelijk gebruiken als bron van passief inkomen. In plaats van er maandelijks geld aan kwijt te zijn, kunnen we er maandelijks aan verdienen! Een voorbeeld hiervan is door te investeren in het Annexum supermarkt vastgoedfonds. Maar er zijn meer van dit soort vastgoedfondsen, en in dit artikel kom ik daarop terug!
Annexum is een Nederlandse vastgoedmaatschappij en sinds kort hebben ze ook een supermarkt vastgoedfonds. Als particuliere beleggers kunnen wij hierin investeren en zo maandelijks meer inkomen genereren. Maar wat zijn de ervaringen met Annexum, is het een betrouwbaar vastgoedfonds en bieden ze hoog rendement? Kortom: is het Annexum supermarkt vastgoedfonds een waardige investering (in vergelijking tot andere opties)? In dit artikel geef ik je het antwoord op al je vragen, en eindigen we met een concrete conclusie.
Inhoudsopgave:
- Waarom investeren in supermarkt vastgoedfondsen?
- Is het supermarktfonds van Annexum betrouwbaar en veilig?
- Over het rendement en de voor- en nadelen
- Vergelijking met andere vastgoedfondsen
- Vergelijking met andere investeringsopties (zoals REITs en aandelen)
- Conclusie
Laten we dus snel verder gaan!
Waarom investeren in Supermarkt Vastgoedfondsen?
Allereerst even iets over investeren in supermarkt vastgoedfondsen in het algemeen. Immers, bij beleggen heb je altijd kans op het verliezen van geld doordat er risico’s aan verbonden zijn. Het is dus goed om te begrijpen waarin je investeert en wat eventueel de consequenties zijn. Zo kan je beleggen met weinig risico, waar vaak een lager rendement tegenover staat. Of je kan heel risicovol beleggen, zoals beleggen in groeiaandelen. Bij dit laatste heb je kans op het behalen van hoog rendement, maar je loopt ook een groter risico tot het verliezen van je inzet. Logischerwijze is het dus goed om een beleggingsportefeuille op te bouwen waarbij je jouw totale geldpot verdeelt over verschillende soorten investeringen. Hoe je dit doet lees je uitgebreid in dit artikel over rijk worden met beleggen.
Een supermarkt vastgoedfonds is hierbij een waardevolle toevoeging tot je beleggingsportefeuille (investeer dus niet AL je geld hierin, maar doe aan spreiding!). Zo hebben supermarkt vastgoedfondsen een relatief laag risico. Dit komt doordat supermarkten noodzakelijk zijn in de huidige samenleving. Iedereen, jong of oud, arm of rijk, doet aan boodschappen. Naast deze relevantie zijn supermarkten ook crisisbestendig. In economische slechte tijden besteden mensen juist meer geld in supermarkten. Immers, in goede tijden gaan mensen ook vaker op vakantie en vooral vaker uiteten. Dankzij het karakter van supermarkten gaan ze niet snel failliet en vormen daarom een relatief betrouwbare bron van dividend voor particuliere beleggers. Bovendien zijn dit vaak fondsen die behoren tot een van de mogelijkheden om te investeren in vastgoed met weinig geld.
Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen
Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!
Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:
- Leer succesvol lange termijn beleggen. Sluit je aan bij de Happy Investors Community en ontvang 1-on-1 persoonlijke coaching voor 100% garantie op leren hoe je financieel onafhankelijk wordt (en dus met vervroegd pensioen). Klik hier voor meer informatie over financieel onafhankelijk worden
- Begin op het beste en meest goedkope beleggingsplatform. Klik hier voor de beleggingsplatformen vergelijker en ontdek wat de beste keuze is om op te starten met beleggen
- Spreid je kansen en investeer een deel van je geld in vastgoedfondsen voor 100% passief inkomen en jaarlijks 6 tot 8% dividend. Klik hier voor de vastgoedfondsen vergelijker voor de beste keuze
- Let op: day trading en crypto beleggen is extreem risicovol en leidt vaker tot verlies dan winst. Wil je toch hiermee starten? Volg dan een cursus, omdat dit je een hoop geld verlies kan besparen. Klik hier voor het vergelijken van de beste day trading cursus in Nederland.
- Nog beter is om te kiezen voor succesvol lange termijn beleggen. Klik hier voor de Happy Investors beleggen leerplatform + 1-op-1 coaching voor succesvol lange termijn beleggen met gemiddeld 8 – 14% jaarlijks rendement.
Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!
Is Annexum Supermarkt vastgoedfonds betrouwbaar en veilig? Een analyse van de risico’s
De vraag is of het Supermarkt vastgoedfonds van Annexum betrouwbaar en veilig is voor particuliere beleggers. Met betrouwbaar bedoel ik dat in de zin van stabiel dividend zodat je op een passieve manier extra geld verdienen kan. Want betrouwbaar in de zin van dat je niet gescamd wordt is het zeker wel. Om deze vraag te beantwoorden zullen we moeten kijken naar een aantal zaken. Hierbij is allereerst belangrijk hoe groot het supermarkt vastgoedfonds van Annexum is. Zo hebben ze op moment van schrijven 45 supermarkten binnen hun portefeuille. In totaal heeft dit een waarde van 160 miljoen euro. Dit klinkt misschien groot, maar in vergelijking tot andere fondsen is het nog redelijk klein. Wel positief is dat ze een gezonde geografische spreiding hebben, waarbij de helft van alle supermarkten in Duitsland is gevestigd en de andere helft in Nederland. Dit zien we goed in de onderstaande afbeelding.
Locatie en spreiding van het Annexum supermarkt vastgoedfonds
Naast geografische spreiding is het ook belangrijk dat er spreiding binnen de supermarktketens zijn. Want stel dat je bijvoorbeeld 100% van de objecten verhuurd aan een Lidl, en deze vervolgens het huurcontract opzeggen. In dat geval heeft het supermarkt fonds een groot probleem. Gelukkig hebben ze bij Annexum een redelijk gezonde spreiding, zowel in Nederland als in Duitsland. Dat zien we terug op de volgend afbeelding die ik van hun website heb verkregen.
Tot slot is er bij vastgoedfondsen nog een laatste cruciale factor in termen van risico en betrouwbaarheid: de bezettingsgraad. Stel dat je vijf huizen hebt om te verhuren. Als je er vier van de vijf hebt verhuurd, is je bezettingsgraad 80%. Dit betekent dat je aan het leegstaande huis kosten maakt zonder daarvoor huurinkomsten te ontvangen. Dat is funest voor je portemonnee en daarom dient de bezettingsgraad zo hoog mogelijk te zijn. De bezettingsgraad van het Annexum supermarkt vastgoedfonds is 96%. Dit is een prima getal!
Over het rendement en de voor- en nadelen van Annexum Supermarkt vastgoedfonds
Hierboven zie je de rendementsprognose van Annexum. Maar let op: dit is een prognose! Op moment van schrijven is het directe rendement boven de 9% en het totale rendement circa 10%. Alleen geeft dit wel een vertekend beeld, want er gaan nog 2% emissie kosten vanaf. Dit zijn administratieve kosten die Annexum doorberekend aan haar leden. In feite ligt het rendement gemiddeld dus rond de 8%. In vergelijking tot andere fondsen is dit gelijkaardig. Daar kom ik zo nog op terug. Niettemin is 8% rendement in de vastgoed redelijk normaal, wat ook de reden is dat mensen rijk worden met vastgoed.
Helaas zijn er wel enkele nadelen aan het supermarkt vastgoedfonds van Annexum in vergelijking tot andere fondsen. Zo is de eenmalige inleg om mee te doen aan dit fonds relatief hoog, namelijk bijna 10.000 euro. Bij andere vastgoedfondsen die ik heb gevonden is de eenmalige inleg al vanaf 2.500 euro. Ook is er geen optie om hierbij het bedrag te spreiden over een maandelijkse inleg. Een ander nadeel is de frequentie van uitkering. Bij Annexum keren ze 2 keer per jaar dividend uitkeren. Bij andere fondsen is dit vaak maandelijks, waardoor je sneller rendement op rendement kan bouwen.
Een voordeel aan het supermarktfonds is dan wel weer dat ze een hoge bezettingsgraad hebben en een mooie verdeling van objecten in zowel Nederland als Duitsland onder verschillende supermarktketens.
Commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen & meer
Wil je commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen, forex, commodities en meer? Bekijk dan eens het platform van Skilling. Zij hebben professionele trading tools voor CFD handelen als een pro. Meer hierover lees je in deze Skilling review.
Hoe presteert dit supermarktfonds in vergelijking tot andere vastgoedfondsen?
Dit artikel gaat over het supermarkt vastgoedfonds van Annexum. Naast dit fonds heeft Annexum ook nog andere vastgoedfondsen waarin je kan beleggen. Daar lees je meer over in deze review. Nu is de vraag hoe dit supermarktfonds van Annexum presteert in vergelijking tot andere vastgoedfondsen. Zo is er een ander vastgoedfonds in Nederland wat een soortgelijke strategie heeft als Annexum. Dan heb ik het over Synvest. Dit fonds heeft ook een supermarkt vastgoedfonds wat hoofdzakelijk investeert in Duitse supermarkten. Qua inleg kan je bij hun al instappen vanaf 100 euro per maand, en het rendement is rond de 8,5%. Een ander groot voordeel aan Synvest is dat ze maandelijks circa 6% dividend uitkeren. Al met al heb ik een voorkeur voor Synvest omdat hun rendement iets hoger ligt en ze dus maandelijks uitkeren. Bovendien is Synvest ongeveer twee keer zo groot als Annexum, waardoor het risico wat lager ligt. Dankzij dit fonds heb ik zelf positieve ervaringen met beleggen in vastgoedfondsen.
In Nederland zijn er naast Annexum en Synvest niet echt vergelijkbare supermarktfondsen. Wel heb je nog een paar kleinere supermarktfondsen zoals Heeneman & Partners, maar hier heb ik zelf geen ervaring mee. Ook raad ik dat niet aan, want dit zijn hele kleine fondsen waardoor het risico hoger ligt. Naast supermarktfondsen heb je ook nog andere soorten vastgoedfondsen. In Nederland heb je er een aantal zoals the Sandt, maar internationaal heb je ook hele grote fondsen zoals Corum Investments (met meer dan 1 miljard aan vermogen) Bij al deze fondsen ligt het rendement tussen de 6 – 10%. Wanneer je meer rendement wilt behalen uit vastgoedfonds beleggingen, dan kan je je eens gaan verdiepen in Real Estate Investments Funds (REITs).
Bij Corum Investments kan je tot zelfs 9 – 10% dividend halen in goede jaren:
Naast vastgoedfondsen zijn er natuurlijk ook REITs en aandelen
De beste investeringen zijn weloverwogen keuzes waarbij je niet alleen kijkt naar het type, maar ook andere soorten van investeringen. Zo kan je naast vastgoedfondsen ook beleggen in REITs. Dit zijn eveneens vastgoedfondsen, maar dan beursgenoteerd. Zo is het supermarkt vastgoedfonds van Annexum niet-beursgenoteerd. In contrast hebben REITs enkele grote voordelen doordat ze beursgenoteerd zijn. Zo zijn ze vaak een aanzienlijk groter kapitaal met (veel) meer vastgoedobjecten. Dit geeft minder risico. Ook kan je veel sneller, makkelijker en al helemaal veel goedkoper je aandelen in REITs aan- en verkopen. Je kan al vanaf 10 euro instappen, want bij niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen onmogelijk is. Tot slot kan je bij REITs naast dividend ook koerswinst opstrijken indien de koers stijgt (als veel andere particulieren en fondsen erin investeren).
Naast vastgoedfondsen en REITs heb je ook nog de aandelenmarkt als investeringsoptie. Zo heb ik zelf al hoge rendementen behaald van zo’n 30% op jaarbasis, wat je terug kan lezen in mijn artikel over aandelen advies. Bij aandelen geldt dat je vrij risicovol kan beleggen, maar ook redelijk safe. Afhankelijk van je keuze kan je veel of weinig rendement maken, maar ook veel of weinig risico lopen. Dit speelveld van rendement en risico blijft altijd in balans. Als je je meer wilt verdiepen in hoe je kan beleggen in aandelen, dan vind je in de volgende categorie vele waardevolle kennisartikels over beleggen in aandelen.
Tot slot, hebben we ook nog de optie tot investeren in particuliere leningen. Dit noemen ze ook wel P2P-Lending, oftewel Peer-2-Peer. Hierbij leen je via een beveiligd platform geld uit aan particulieren in ruil voor rendement. En dat ligt doorgaans hoog, tussen de 9 – 13%. Daarmee is P2P interessant voor wie een hoger rendement wilt dan bij vastgoedfondsen. In deze categorie lees je alle kennisartikels over beleggen in P2P-Lending.
Conclusie over Annexum supermarkt vastgoedfonds (ervaringen)
Dit supermarktfonds is zeker geen slechte keuze. Het rendement van circa 8 – 9% is aan de hogere kant voor vastgoedfondsen. Qua risico is het niet de meest “veilige” keuze, maar het is toch al wel een behoorlijk fonds met meer dan 45 objecten. Een nadeel vind ik persoonlijk de minimale inleg, wat bijna 10.000 euro is. Dit is een fors bedrag voor beginnende beleggers. Want als je net begint dan heb je een kleiner startkapitaal, waarbij het slimmer is om dit te verdelen over verschillende soorten investeringen. Zo maak je een combinatie van vastgoedfondsen, aandelen, P2P, et cetera, om het risico te verlagen.
Als we Annexum vergelijken met andere vastgoedfondsen dan is de directe concurrent Synvest. Dit fonds heeft circa 75 vastgoedobjecten van supermarkten en discounterwinkels, en is daarmee ongeveer twee keer zo groot als Annexum. Het rendement van Synvest ligt niettemin ook rond de 8%. Dit fonds biedt dus minder risico maar wel een vergelijkbaar rendement. En als je deze belegging combineert met een REITs ETF, dan heb je een mooie spreiding tussen rendement en risico. Al met al ben ik zeker niet negatief over Annexum. Het is een vrij interessante supermarktfonds voor in Nederland, maar er zijn in mijn optiek wel betere keuzes.
Wat zijn jouw ervaringen met supermarktfondsen als belegging? Laat het mij weten in een reactie hieronder. En als je dit artikel waardevol vindt, zou ik het waarderen als je het deelt met je vrienden voor wie het nuttig is.