Hoe werkt beleggen in Cryptomunten bij eToro? Uitleg & Tips
hoe-werkt-beleggen-in-cryptomunten-bij-etoro

Hoe werkt beleggen in Cryptomunten bij eToro? Uitleg & Tips

Beste Happy Investor, hoe werkt beleggen in cryptomunten bij eToro? In dit artikel vind je tips en uitleg over hoe dit in haar werking gaat. Zie het als een mini-tutorial over het inhoudelijk aan- en verkopen van cryptomunten via eToro. Ook gaan we een stapje verder met uitleg over automatisch beleggen met aan- en verkooporders, en we behandelen andere topics zoals het samenstellen van een crypto portfolio

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave:

Beleggen in cryptomunten bij eToro uitleg: zo kan je cryptomunten aan- en verkopen

Hoe cryptomunten kopen en verkopen bij eToro?

Hoe werkt automatisch beleggen in crypto via eToro

Hoe werkt een Crypto portfolio bij eToro?

Hoe werkt maandelijks cryptomunten beleggen?

Kosten bij beleggen in cryptomunten via eToro

Beleggen in cryptomunten bij eToro uitleg: zo kan je cryptomunten aan- en verkopen

Als Nederlander kan je beleggen in cryptomunten bij eToro. Of dit voor Belgen ook kan weet ik niet zeker. De regulatie van cryptomunten bij eToro wijzigt regelmatig. In totaal biedt eToro in Nederland 30 cryptomunten aan waarin je kan beleggen (in de USA is dit 200+). Dit is minder dan grootste cryptoplatformen (zoals Binance), maar wel voldoende om genoeg spreiding te kunnen aanbrengen. Een ander groot cryptoplatform genaamd Coinbase biedt er ook “maar” circa 20 aan. Er zijn wel wat verschillen tussen deze platformen, maar in essentie zijn dit wel de beste platformen.  

Wil je weten wat voor jou het beste platform is? Lees dan dit artikel over online beleggen in cryptomunten.  

Hoe werkt beleggen in cryptomunten bij eToro? Eigenlijk vrij simpel. Dit is in een paar stappen gedaan. Zo begin je met inloggen op het platform. Ga naar “Crypto”. Dit ziet er zo uit:


Vervolgens vind je een lijst van cryptomunten:


Vanuit dit overzicht kan je zelf de cryptomunten kiezen waarin je wilt beleggen. Hieronder zal ik uitleggen hoe je cryptomunten kan aan- en verkopen bij eToro. 

Wil je beginnen met crypto beleggen bij eToro? Bezoek hier de website

Hoe cryptomunten kopen en verkopen bij eToro?

Laten we Ethereum als voorbeeld nemen. In de basis heb je twee opties, namelijk (1) handelen en (2) bestellen. De eerste optie betekent dat je direct Ethereum koopt. Dit ziet er als volgt uit:

 

Linksboven staat de actuele prijs van eToro in USD genoteerd. In dit geval $3141.7710. Deze prijs kan afwijken van andere platformen. Zo check ik nu de prijs op coinmarketcap.com en zie een prijs van $3110.01. Op andere beleggingsplatformen kan de prijs ook afwijken. Het is zelfs zo dat de prijs in, bijvoorbeeld Zuid-Korea, veel hoger kan liggen dan in Europa. In een artikel van 2017 op rtlnieuws wordt uitgelegd hoe dit werkt. Dit is wel van 2017. Destijds verdiende beleggers heel veel geld om Bitcoin in Europa of de V.S. te kopen, en deze elders te verkopen. Volgens mij zijn de verschillen vandaag de dag minder groot geworden. Ook vergt dit een account andere landen (middels juridische entiteiten). Deze optie vervalt dus voor ons als kleine Nederlandse belegger 😉.  

Goed. Hoe werkt beleggen in cryptomunten bij eToro? We gaan als voorbeeld een deel Ethereum aankopen. Om dit te doen stellen we een bedrag in. Dit kan vanaf $25. Daarmee kopen we 0.008 eenheden Ethereum. Je hoeft dus geen hele munt aan te kopen, je kan er ook een fractie van kopen.

 Dit was altijd een groot voordeel van cryptomunten. Etoro heeft dit voordeel doorgetrokken naar aandelen en ETFs. Je kan via dat platform ook fracties aankopen van één aandeel. Dit is zeer nuttig als je periodiek wilt beleggen in aandelen met een klein bedrag. In plaats van $2700 voor Alphabet (Google) te betalen, kan je nu ook een fractie van $100 aankopen. Zo kan je dus iedere maand een beetje aandelen van Alphabet kopen. 

Wil je beginnen met crypto beleggen bij eToro? Klik hier voor meer informatie

Hoe werkt automatisch beleggen in crypto via eToro

Je kan ook automatisch beleggen in crypto bij eToro. Hiervoor maken we gebruik van de tweede optie: bestellen. Je gaat naar eToro > Crypto > Ethereum. Klik op Ethereum en onderstaand scherm verschijnt. Zie het rode vak rechtsboven. Hier staat “handelen”. Als je erop klikt kan je “bestellen” aanvinken. Zodra je dit doet komt er een optie bij genaamd “tempo”. 


Je kan automatisch beleggen in crypto bij eToro dankzij deze optie. Bij “tempo” kan je de prijs aangeven waarvoor je wilt kopen. In dit geval is de prijs van Ethereum gezakt van $3141 (zie boven) naar $3137. Jij denkt echter dat Ethereum verder gaat dalen en anticipeert daarop. Je wilt bijvoorbeeld bij $3000 kopen. Vervolgens geef je aan voor hoeveel geld je Ethereum wilt kopen tegen de prijs van $3000. Klik nu op “opdracht instellen”.

Wanneer de prijs van Ethereum daalt tot $3000, zal eToro automatisch Ethereum voor jou aankopen tegen het ingevoerde bedrag. Dit doe je dus eenmalig. De order blijft openstaan totdat het prijsniveau is behaald.

Wanneer zou je willen werken met automatisch beleggen in cryptomunten?

Er zijn vele redenen, maar de twee meest voor de hand liggende zijn:

  1. Je wilt automatisch bijkopen zodra cryptomunten dalen
  2. Je wilt automatisch verkopen zodra cryptomunten stijgen

Stel. Je hebt veel onderzoek gedaan. Om bepaalde feitelijke argumenten bekom je de conclusie dat Ethereum vanaf nu louter zal dalen tot $2500. In dit geval plaats je een automatische verkoop order die effectief wordt bij een prijs van $2500. 

En zo kan je ook automatisch verkopen. Dit zou je willen doen als je structureel bij iedere xx% stijging een deel van de winst wilt pakken. Stel dat Ethereum daalt tot $3000. De automatische kooporder wordt geactiveerd. Vervolgens wil je automatisch verkopen bij +25% rendement. Je stelt nu een automatische verkooporder in op $3750.  

Een groot voordeel van automatisch beleggen in cryptomunten is dat je de factor “emotie” verwijdert. 

Hoe werkt een Crypto portfolio bij eToro?

Het platform biedt nog twee interessante opties die je (bijna) niet op andere platformen tegenkomt. De eerste is Autocopy. Dit werkt als volgt: middels Autocopy kan je automatisch andere beleggers kopiëren. Er zijn “top handelaren” die je kan selecteren op basis van historische rendementen (wat geen garantie voor de toekomst is). 

Ik zou zelf niet voor Autocopy kiezen, omdat je dan niet in de hand hebt wat je aan- en verkoopt. Gelukkig biedt eToro een zeer goed alternatief: crypto portfolio’s. 

Bij eToro hebben ze meerdere kant-en-klare crypto portfolio’s (vandaar mijn tip om voor dit platform te kiezen). Zo’n portfolio maakt het mogelijk dat je snel en eenvoudig risico spreidt binnen de cryptomarkt. In plaats van dat je één cryptomunt zoals Ethereum koopt, kan je meerdere cryptomunten tegelijk kopen. Dit reduceert het individuele risico. Als Ethereum daalt en Bitcoin (BTC) en Ripple (XRP) stijgen, zal je onderaan de streep alsnog een positief rendement hebben. Het potentiële rendement is lager, maar de kans erop neem wel toe. Dat is het voordeel van risicospreiding.

Meer van dit soort tips voor hoger rendement én lager risico lees je in dit artikel over hoe beginnen met cryptocurrency.

Hieronder vind voorbeelden van crypto portfolio’s:

Meer informatie over Autocopy en crypto portfolio’s? Klik hier voor meer informatie

Hoe werkt maandelijks cryptomunten beleggen?

Eenmalig of maandelijks crypto beleggen werkt bij eToro hetzelfde als bij ieder ander platform. Dit kan je doen zoals hierboven aangegeven. Ofwel kan je iedere maand op een vast tijdstip crypto kopen. Of je kan werken met automatische aan- en verkoop orders. De werking is simpel. Een moeilijkere vraag is of je eenmalig of maandelijks moet kopen. 

Eenmalig vs. maandelijks beleggen kent vele voor- en nadelen. Zo is de cryptomarkt zeer volatiel. Dat betekent dat het hoge koersschommelingen geeft. In principe zou je met markt timing en day trading beduidend hogere rendementen kunnen halen. Maar dit heeft twee nadelen: ten eerste is het voor gevorderde beleggers. Je hebt dus kennis en skills nodig. Ten tweede wordt het meeste rendement bepaald in de top 10 beste dagen. Als je door markt timing deze beste dagen mist, heb je minder tot negatief rendement. 

Maandelijks beleggen kent ook voor- en nadelen. Toch ben ik van mening dat dit voor beginnende beleggers de beste keuze is. Het vergt minder skills, en je hoeft de top 10 beste dagen qua rendementsstijging niet te missen. 

Meer weten? Lees hier een volledige strategie met tips en uitleg over maandelijks beleggen in crypto

Kosten bij beleggen in cryptomunten via eToro

Bij beleggen in cryptomunten bij eToro heb je meerdere kosten, namelijk:

  • Transactiekosten: crypto beleggen is niet gratis
  • Kosten geldopname: $5 per keer
  • Kosten inactiviteit: $10/maand indien je 0x inlogt per 12 maanden
  • AutoCopy kosten: spreads en nachtpremies op gekopieerde posities

De grootste kostenpost bij eToro zijn de transactiekosten. Zover ik weet zijn deze vergelijkbaar met andere crypto platformen. Maar weet in ieder geval dat het niet gratis is. Zo biedt eToro aan dat je tegen 0% transactiekosten aandelen en ETFs kan kopen. Dit is een groot voordeel, maar helaas nog niet van kracht bij cryptomunten. 

De kosten zie je ook bij het verschil tussen aan- en verkoopprijs. Dit is bij ieder platform zo.


Neem Bitcoin als voorbeeld. In dit geval kan je Bitcoin kopen tegen $47384.21. Mocht je om wat voor reden dan ook tegen dezelfde prijs willen verkopen, dan ontvang je $47030.22. 

Eye-opener: in percentages zijn de transactiekosten 0,007%. Dit lijkt weinig. Maar bij zo’n groot bedrag leidt dit tot een gigantisch verschil van $350. Natuurlijk geeft dit enigszins een vertekend beeld omdat het zo’n groot bedrag is. Immers, je kan ook voor $100 Bitcoin kopen. Als je voor $47.000 aan aandelen koopt kunnen de transactiekosten ook flink opkopen. Maar bij DEGIRO zit er bijvoorbeeld een limiet op. Stel dat je voor 45.000 euro aan AEX aandelen koopt in één transactie, dan zijn je maximale transactiekosten 30 euro. 

Let dus heel goed op de transactiekosten bij cryptomunten (en aandelen)! Dit kan je heel veel geld besparen 😉. 

Meer van dit soort interessante invalshoeken? Lees hier verder over kosten bij beleggen verlagen

Reactie plaatsen