Randstad Aandelen Analyse 2021: Randstad Kopen + Tips
Randstad Aandelen Analyse 2021: Randstad Kopen + Tips
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
07/05/2021
5 min

Randstad Aandelen Analyse 2021: Randstad Kopen + Tips

07/05/2021
5 min

Beste Happy Investor, wil je Randstad aandelen kopen? Lees dan eerst mijn gehele aandelen analyse. Zo is de financiële ontwikkeling van deze partij niet bepaald gunstig te noemen. Je kan je geld maar één keer investeren, en dus wil je de beste aandelen kopen. In deze fundamentele analyse zal ik aantonen dat de financiële ontwikkeling niet in lijn is met de huidige koersontwikkeling. Met andere woorden: het neerwaarts risico neemt toe, terwijl het opwaarts potentieel daalt.

Hieronder vind je mijn tips en analyse over Randstad aandelen kopen (ticker RAND).

Wil je meer van dit soort inzichten? Volg mij via deze website, de nieuwsbrief en Instagram voor updates omtrent Mindset & lange termijn beleggen naar financiële onafhankelijkheid.

Inhoudsopgave:

Randstad Aandelen Analyse: Randstad Kopen + Tips
Waar kan ik Randstad aandelen kopen?
Wat voor bedrijf is Randstad en wat doet het?
Wel of niet Randstad aandelen kopen? Financiële Randstad aandelen analyse 2021
Conclusie op basis van financiële Randstad aandelen analyse

Waar kan ik Randstad aandelen kopen?

Je kan Randstad aandelen kopen via meerdere beleggingsplatformen. Zo kan je Randstad aandelen kopen via DEGIRO als je een lange termijn belegger bent. Een andere optie is BUX Zero. Via dat platform kan je commissievrij RAND aandelen kopen. Daarnaast zijn er nog andere aanbieders. Het is afhankelijk van jouw voorkeuren wat hiertoe de beste keuze is.

Meer weten? Klik hier voor de beste beleggingsplatformen vergelijken.

goedkoop-aandelen-beleggen

Wat voor bedrijf is Randstad en wat doet het?

randstad-aandelen-kopen

Alle merken van Randstad. Bron: https://www.randstad.com/about-randstad/company-profile/

Randstad is een uitzendbureau. Alhoewel bekend voor Nederlanders, is het wellicht nog niet zo bekend dat zij over de gehele wereld opereren. Zo hebben ze circa 35.000 medewerkers en zijn ze actief in vrijwel de gehele wereld met ongeveer 4700 locaties in 38 landen. Ook qua omzet is Randstad een grote jongen.

De centrale vraag voor deze analyse is of ik Randstad aandelen wil kopen. De bedrijfsgrootte is voor mij niet van belang. Sterker nog, dit kan wel eens averechts werken aangezien ik vooral wil beleggen in groeiaandelen.

Laten we daarvoor naar het financiële aspect kijken.

Wel of niet Randstad aandelen kopen? Financiële Randstad aandelen analyse 2021

In dit deel van de Randstad aandelen analyse gaan we kijken naar enkele financiële ratio’s die ons helpen inschatten of dit aandeel een interessante financiële waardering heeft.

Iedere week analyseer ik nieuwe unieke aandelen. Alleen de beste aandelen die op de lange termijn een hoog rendement kunnen opleveren worden gepubliceerd op de Happy Investors Community.

Wil je weten wat de beste aandelen uit mijn onderzoek zijn die op de lange termijn +300% rendement kunnen opleveren?

Klik hier voor meer informatie over het aandelen abonnement van de HIM Community.

Marktwaarde

De huidige marktwaarde van RAND is $12.1 miljard. Dit duidt op een middelgroot bedrijf op wereldniveau.

P/E, P/S en P/B-ratio’s

De Price/Earnings-ratio staat momenteel op 30,18. Dit is aan de hoge kant voor een bedrijf als Randstad wat trage groei realiseert.

De Price/Sales-ratio is 0,58. Normaliter is dit laag, maar dit moeten we beoordelen in combinatie met de andere (toekomstige) financiële ratio’s van Randstad.

De Price/Book-ratio is 2,84.

Omzet, Winst en Winstmarge

Wat betreft de omzet, winst en winstmarge gaan we in deze Randstad aandelen analyse zowel achteruit als vooruit kijken. We kijken terug tot 2018, wat een van de betere jaren was qua omzet. Vanaf 2018 tot 2020 is de financiële ontwikkeling niet positief noch negatief. Dit zien we terug in de tabel:

randstad-aandelen-analyse-financieel

Bron: https://www.randstad.com/investor-relations/results-and-reports/key-financials/

Van 2018 tot 2020 is zowel de omzet als de nettowinst gedaald. Wel zien we een forse afname van het aantal schulden en een toename van free cash flow. Cash flow is belangrijk, omdat dit een bedrijf in de positie brengt te investeren in haar operatie.

Voor 2021 verwacht Randstad een omzetgroei naar €22.52 miljard. Voor 2022 is de verwachte omzetgroei €23.80 miljard.

Alhoewel deze verwachting lichtelijk positief is, baart het mij zorgen dat het bedrijf slechts een kleine stijging in haar winstmarge verwacht. En haar winstmarge, die varieert tussen de 1,5 – 4,5%, is sowieso heel laag.

In mijn aandelen analyses zoek ik naar unieke aandelen met een duurzaam competitief voordeel. Dit voordeel zorgt namelijk voor een structureel hogere winstmarge dan de concurrentie. En een hogere winstmarge betekent dat een bedrijf meer winst maakt en dit kan herinvesteren in haar bedrijf. Op de lange termijn leidt dit tot een nog sterkere groei.

Na een beperkte Randstad aandelen analyse bekom ik tot de conclusie dat voor mij persoonlijk de winstmarge te laag is. Ja, het bedrijf maakt een grote miljarden omzet. Maar bij een structureel lage winstmarge kan het ook wel eens de verkeerde kant uitgaan. Wat gebeurt er als een disruptieve innovatie ten tonele verschijnt en de winstmarges van Randstad onder druk komen te staan?

Dit is overigens een valide vraag die we ook in het verleden zien terugkomen. Zo is Randstad een relatief volatiel aandeel voor een bedrijf dat dividend uitkeert. Voor de meer actieve handelaar valt hier extra winst te behalen (buy low, sell high).

fundamentele-analyse-randstad

Randstad aandelen analyse: Financiële gezondheid & Risico’s

Voor een uitgebreide Randstad analyse omtrent financiële gezondheid verwijs ik je door naar de meest actuele kwartaalcijfers. Op dit moment creëert het bedrijf meer “free cash flow” dan voorheen. Tevens zijn de schulden lager. Dit is uiteraard een positieve ontwikkeling omtrent financiële stabiliteit.

Tevens keert het bedrijf dividend uit. Ook dit is, meestal, een teken dat de financiële ontwikkeling stabiel is.

Uiteraard zijn er ook risico’s. Denk daarbij aan concurrentie of een afnemende vraag. Ik vind daarbij de winstmarge te laag. Het is wel zo dat zij dit jarenlang op stabiel niveau weten te halen, maar mijns inziens is het logischer om te kiezen voor groeibedrijven die hoge winstmarges realiseren. Die hebben namelijk meer “buffer” indien de marktomstandigheden slechter worden.

Conclusie op basis van financiële Randstad aandelen analyse

De positieve punten zijn dat dit bedrijf op de korte termijn een kleine omzet- en winstgroei lijkt te realiseren. Ook keren ze een relatief hoog jaarlijks dividend uit. Aan de andere kant vind ik de winstmarge te laag. En aangezien ik mijn geld maar één keer kan uitgeven, wil ik het investeren in de beste aandelen. Niet alleen groeiaandelen, maar ik ken ook veel dividendaandelen die aanzienlijk aantrekkelijker zijn dan Randstad.

Op basis van de financiële Randstad aandelen analyse zou ik geen Randstad aandelen kopen.

Wil je weten wat de beste aandelen uit mijn onderzoek zijn die op de lange termijn +300% rendement kunnen opleveren?

Klik hier voor meer informatie over de online cursus beleggen op de HIM community.

Disclaimer

Dit artikel betreft geen koop- of verkoopadvies. Het betreft ook geen persoonlijk beleggingsadvies. Ik deel slechts mijn mening en ervaringen. Beleggen kent risico’s tot geld verlies.

Reacties
Categorieën