Tips voor een persoonlijke lening: dit moet je weten!
Tips voor een persoonlijke lening: dit moet je weten!
Zakelijk Geld Lenen
Happy Investors
Zakelijk Geld Lenen
11/10/2020
4 min

Tips voor een persoonlijke lening: dit moet je weten!

11/10/2020
4 min

Beste Happy Investor, waar ik mij wat zorgen over maak is het gemak waarmee mensen een persoonlijke lening afsluiten. Voor sommigen lijkt het alsof je gratis geld krijgt, maar dat is natuurlijk onzin. Los van het feit dat het cruciaal is dat je kiest voor een zo laag mogelijke rente bij een persoonlijke lening, heb ik nog veel betere tips. Met de tips voor een persoonlijke lening uit dit artikel, leer jij beter met geld omgaan. Ik noem dat slim omgaan met geld.

Ik hoop oprecht dat je veel kan leren uit deze vier concrete tips. Laat je mij in een reactie onderaan dit artikel weten wat je vindt van mijn tips? Tevens ben ik benieuwd naar jouw ervaringen met het afsluiten van een persoonlijke lening.

Laten we snel doorgaan naar de vier tips bij een persoonlijke lening!

Tip 1: heb je echt een persoonlijke lening nodig?

Weet je wat het is, geld lenen kost geld. Hoe minder jij hoeft te lenen, hoe beter dat is voor je financiële positie. Onnodige kosten dien je eigenlijk zoveel mogelijk te voorkomen. Zo kan een rente van persoonlijke lening vrij snel oplopen, waarbij je vooral in de beginperiode van de persoonlijke lening veel rente betaalt. Derhalve is mijn eerste tip om kritisch te bekijken of je echt niet zonder een persoonlijke lening kan.

In mijn persoonlijke leven ben ik al vanaf jongs af aan bezig met het bereiken van financiële onafhankelijkheid. Zo startte ik op mijn 23ste met veel geld sparen en alles te investeren. Het klopt dat ik op jonge leeftijd al een relatief hoog inkomen had. Zo verdiende ik op mijn 26ste al boven modaal, en op mijn 29ste al twee keer modaal. Het meer dan modaal inkomen verdienen is mij gelukt door een goede functie (na afronding universiteit), maar ook dankzij een eigen onderneming die ik in mijn vrije uren aan het opbouwen was. Nu, ondanks mijn hoog inkomen spaarde ik hier nog eens 60% van. Dit alles deed ik vervolgens investeren in aandelen.

Mijn beste tip voor slim geld besparen is om je geld niet uit te geven. Waarom moet je een persoonlijke lening afsluiten. Heb je het geld echt nodig? Of is het een aankoop die je kan uitstellen totdat je het geld wel hebt, en dusdanig niet hoeft te lenen? Of nog beter is dat je de aankoop helemaal niet hoeft te doen. Een voorbeeld hiervan is een auto. Een mooie, luxe auto is heel aanlokkelijk maar kost ook veel geld. Als jij jezelf kan wijsmaken dat je ook tevreden bent met een low-budget auto, dan bespaar je hierdoor tienduizenden euro’s!

Mijn eerste tip bij een persoonlijke lening afsluiten is dus: voorkomen dat je überhaupt een lening nodig hebt.

Tip 2: kies voor een onafhankelijke vergelijker voor de laagste rente

Nu kan het zijn dat mijn bovenstaande tip bij een persoonlijke lening niet van toepassing is. Het kan zijn dat je gewoon echt een persoonlijke lening nodig hebt, om wat voor reden dan ook. In dat geval is mijn tweede tip bij een persoonlijke lening afsluiten om te kiezen voor een onafhankelijke vergelijker. Dankzij het Internet is het mogelijk om snel en eenvoudig verschillende persoonlijke leningen met elkaar te vergelijken. Uiteraard zal je eerst selecteren op wie de laagste rente heeft. Maar er zijn nog meer zaken dan enkel de rente. Denk hierbij aan de voorwaarden.

Een belangrijke voorwaarden waar je op moet letten is het boetevrij aflossen. Bij de meeste persoonlijke leningen kan je boetevrij versneld aflossen indien je een financiële meevaller hebt. Maar dit is niet bij iedere lening zo. Bij sommigen moet je namelijk extra bijbetalen (een boete) als je eerder wilt aflossen dan afgesproken. Let dus goed op deze voorwaarde!

Tip 3: probeer de lening zo snel mogelijk af te lossen

Mijn derde tip bij een persoonlijke lening afsluiten is om deze zo snel mogelijk af te lossen. Dit haakt natuurlijk direct aan op wat ik hierboven al aangaf. Kies voor een lening waarbij je boetevrij versneld mag aflossen. Wanneer je dan een financiële meevaller hebt zoals een erfenis of wat dan ook, dan kan je de lening versneld aflossen. Het voordeel hiervan is dat je persoonlijke lening aanzienlijk goedkoper wordt, omdat je simpelweg minder rente betaalt.

Dit is direct een mooi voorbeeld van hoe slim omgaan met een erfenis 😉.

Tip 4: laat geld voor je werken in plaats van zelf

Nu kan het zo zijn dat voor jou het lenen van geld een normale gang van zaken is. Als dat waar is, heb ik een zeer serieuze tip voor je. En dat is: kies voor geld voor je laten werken. De beste manier om dit te doen is door te investeren. Iedere geïnvesteerde euro kan meer waard wordgeld voor je laten werkenen dan die euro, zonder dat je hier nu echt harder voor moet werken. Begrijp dat dit in schril contrast staat tot een persoonlijke lening. Dit laatste kost namelijk alleen maar geld, terwijl bij investeren het juist geld kan opleveren.

Geld voor je laten werken is de beste en meest eenvoudige manier tot structureel meer inkomen genereren. In plaats van dat jij iedere dag hard moet werken, kan je meer geld verdienen tijdens het slapen, ontbijten, of zelfs als je op vakantie gaat. Zoals ik hierboven al aangaf ben ik al vanaf mijn 23ste bezig met het bereiken van financiële onafhankelijkheid. Zo zal ik op mijn 35ste al een vermogen hebben van naar schatting 300.000 tot 550.000 euro. Dit soort resultaat kan je niet bereiken door enkel geld sparen. Dit bereik je alleen door geld te investeren. Daarbij is het effect van rendement zeer krachtig, zeker op de lange termijn. Immers, met mijn persoonlijke beleggingsstrategie realiseer ik een gemiddeld jaarlijks rendement van circa 14%. En dat is hoog. Maar ook als je heel safe speelt, kan je een rendement van 8% per jaar halen.

Stel dat jij 8% rendement ontvang op 100.000 euro. Dan krijg je ieder jaar 8.000 euro. Je hoeft hier niet voor te werken, en je kan er wel van genieten. Durf te geloven dat dit is hoe het werkt. Hoe denk je anders dat de rijken zo rijk worden met beleggen?

Reacties
Categorieën