Cousins Properties Incorporated aandelen kopen? +32,4% groei en 6,3% dividend | Happy Investors
top-3-kantoor-reits-aandelen-
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
06/16/2023
11 min

Cousins Properties Incorporated aandelen kopen? +32,4% groei en 6,3% dividend | Happy Investors

06/16/2023
11 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Cousins Properties Incorporated aandelen . Cousins Properties Incorporated aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Over Cousins Properties Incorporated, klasse A Kantooreigenaar

Cousins Properties Incorporated (CUZ) bezit en exploiteert klasse A kantoorgebouwen in de snelgroeiende Sun Belt regio's. De twee grootste markten van het bedrijf zijn Atlanta, Georgia, en Austin, Texas, die samen goed zijn voor het grootste deel van de inkomsten uit activiteiten. De twee grootste markten van het bedrijf zijn Atlanta, Georgia, en Austin, Texas, die samen goed zijn voor het grootste deel van de inkomsten uit activiteiten. Cousins creëert aandeelhouderswaarde door een ruime ervaring in ontwikkeling, succesvolle acquisities en het beheer van kwalitatief hoogwaardig vastgoed.

 • Ticker: CUZ
 • Toegangsprijs: $21,70
 • Richtprijs: $28
 • Potentieel: 29%
 • Potentieel dividendrendement: 6,3%
 • Horizon: 12 maanden 
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2% 

Analyse Cousins Properties Incorporated groeiaandelen

Macro tegenwind en de populariteit van werken op afstand en hybride werkwijzen hebben een zware impact gehad op vastgoedbeleggingsfondsen (REIT's) die gespecialiseerd zijn in kantoorruimtes. Uiteindelijk hebben kantoor-ReIT's voor het derde jaar op rij het slechtst gepresteerd in de vastgoedsector.

Kantoren verschillen echter in veel opzichten en hun fundamentele indicatoren hangen grotendeels af van het type vastgoed, de kantoorklasse en de geografische locatie. Sommige REIT's hebben hoge duurzaamheidsnormen, een aanzienlijk ontwikkelingspotentieel en worden toch verhandeld tegen een korting op de reële waarde omdat ze worden beïnvloed door het algemene sentiment in de sector. We hebben drie vastgoedbeleggingsfondsen voor kantoren geselecteerd die goed gepositioneerd zijn in de huidige omgeving en een solide rendement kunnen leveren aan hun beleggers:

 • Cousins Properties Incorporated (CUZ)
 • Boston Properties (BXP)
 • Piedmont Office Realty Trust (PDM)

Hieronder vindt u de beschrijving van een beleggingsidee met betrekking tot Cousins Properties Incorporated. Vergelijkbare ideeën voor Boston Properties en Piedmont Office Realty Trust vindt u in onze selectie van aandelen analyses. Bekijk meer research naar vastgoed aandelen, Real Estate Investment Trust, REIT ETF’s, wereldwijde ETF’s, et cetera!

Waarom Cousins Properties Incorporated aandelen kopen of niet?

Reden 1.  REIT's voor kantoren zijn fundamenteel ondergewaardeerd

Hoge inflatie, monetaire verkrapping, zorgen over de recessie en de populariteit van telewerken en hybride werken na de pandemie hebben zwaar gewogen op vastgoedbeleggingsfondsen die gespecialiseerd zijn in kantoorruimtes. Als gevolg hiervan lieten kantoor REIT's eind 2022 voor het tweede jaar op rij de slechtste rendementen zien van alle activa in de vastgoedsector. De REIT-index voor kantoren van Hoya Capital daalde met meer dan 25%, vergeleken met een kleine correctie van 2% in de Vanguard Real Estate ETF. Alle Amerikaanse REIT's daalden in 2022, waarbij zeven REIT's meer dan de helft van hun marktwaarde verloren.

Office REIT's worden momenteel verhandeld onder de meest pessimistische schattingen voor niet-openbaar kantoorvastgoed. De huidige marktkapitalisatie van kantoor REIT's ligt 30%-40% onder hun intrinsieke waarde (P/NAV Werken op afstand Werken op afstand is het nieuwe normaal geworden en de katalysator voor het versnellen van de neerwaartse trend in de bezettingsgraad van kantoren (gedefinieerd als de verhouding tussen de bezette ruimte en de beschikbare vloeroppervlakte over een bepaalde periode). Volgens gegevens van Kastle Systems schommelt de dagelijkse kantoorbezetting in de VS sinds het begin van het jaar rond de 50%. Hoewel de kasstroom en de bezettingsgraad van gebouwen slechts 5% onder het niveau van voor de pandemie liggen, bevinden ze zich op een duidelijk neerwaarts pad dat wordt weerspiegeld in de marktwaarde van vastgoedbeleggingsfondsen.

Wij denken echter dat de groeiende populariteit van alternatieve manieren van werken een beperkte impact zal hebben op de sector. Uit de enquête van Hogan Assessments bleek dat slechts een klein percentage van de werknemers - gemiddeld 10%-20% - volledig zou willen stoppen met werken op kantoor. Respondenten noemden het vaakst moeilijkheden in het interactieproces (36%), afleiding thuis (25%) en motivatieproblemen (16%) als de belangrijkste uitdagingen van werken op afstand. Volgens KPMG zou minder dan een op de vijf werknemers volledig op afstand willen werken.

Hoewel we verwachten dat kantoorruimte in de komende jaren zal worden geoptimaliseerd, zal dit waarschijnlijk vooral gevolgen hebben voor klasse B/C/D-vastgoed in de drukste gebieden van grote stedelijke gebieden. Volgens WFH Research is de afwezigheid van woon-werkverkeer het belangrijkste voordeel van thuiswerken, omdat het werknemers gemiddeld 6,5 uur per week en ongeveer $ 100 aan reiskosten bespaart. Objecten die gemakkelijk en snel bereikbaar zijn, zullen dus de grootste stabiliteit laten zien.

De kantoorsector is onderverdeeld in twee categorieën: Urban en Secondary/Suburban. De categorie Urban omvat eigendommen die geconcentreerd zijn in de centrale zakenwijken van de grootste steden in de VS. Secundaire REIT's exploiteren faciliteiten in groeiende steden die nog niet zijn opgenomen in de lijst van grote stedelijke gebieden. Wij geloven dat vastgoedbeleggingsfondsen die secundaire kantoren bezitten in de Sun Belt-regio's het best gepositioneerd zijn, omdat de vraag naar deze kantoren zal worden aangewakkerd door de groeiende bevolking en de gunstige structuur van de lokale economieën.

Onze bevindingen worden ondersteund door de meest recente gegevens uit de sector. In vergelijking met de nationale gemiddelde bezettingsgraad van 50%, is de bezettingsgraad voor de Sun Belt/Secondary-markten hersteld tot meer dan 75%. In het eerste kwartaal bedroeg de gemiddelde bezettingsgraad van kantoorvastgoedbevaks 87,4% ten opzichte van 92,7% in 2019, dat wil zeggen dat het cijfer nu 5,3% lager ligt dan vóór de pandemie. De Sun Belt/Secondary markets real estate trusts rapporteerden echter een veel bescheidener daling van 2,5%.cousins-properties-incorporated-analyseDe vraaghuurspreads laten vergelijkbare trends zien. In de hele sector rapporteerden REIT's een daling van de huurspreads met 0,2%, terwijl Sun Belt/Secondary REIT's de spreads met gemiddeld 3,0% verhoogden. Bovendien vertonen zij de beste verhuuractiviteit, die slechts 14% onder het niveau van 2019 ligt. Ter vergelijking: de verhuuractiviteit van de REIT's aan de kust daalde met 37%.

De operationele prestaties van REIT's zijn ook afhankelijk van de kantoorklasse en het prijssegment. Volgens JLL Research heeft de relatieve schaarste aan ruimte van hoge kwaliteit verhuurders in staat gesteld om de nominale huren in klasse A te handhaven. Tegelijkertijd stegen de vraaghuren met 0,3% tot $38,96 per vierkante voet en bereikten daarmee recordhoogtes.

We blijven dus op onze hoede voor REIT's die gespecialiseerd zijn in klasse B/C/D-vastgoed in de stedelijke categorie in gebieden met veel verkeer. Tegelijkertijd verwachten we een herstel in secundaire REIT's die eersteklas vastgoed exploiteren in de Sun Belt-regio's omdat ze profiteren van de groeiende bevolking en de gunstige structuur van de lokale economieën.

Reden 2. Vastgoedportefeuille van hoge kwaliteit

Cousins Properties bezit exclusief 19,2 miljoen sq. feet (~1,78 miljoen sq. meters) aan klasse A kantoren gelegen in de Sun Belt regio's. Ongeveer 73% van de netto operationele inkomsten (NOI) van het bedrijf is afkomstig uit Atlanta (36%), Austin (31%), Dallas (3%) en Houston (3%), met een aanzienlijke blootstelling aan de steden Charlotte, Tampa en Phoenix - elk ongeveer 9% van de NOI.cousins-properties-incorporated-analyse-aandelen

Elk van deze markten staat volgens Zillow in de top 10 van de populairste vastgoedmarkten van 2022. De steden in de Cousins-markt zullen van 2023 tot 2027 tot de snelst groeiende steden van het land behoren in termen van bevolking, volgens de gegevens van het bedrijf, dat onderzoek aanhaalt van ULI, IHS Markit en US BLS.

De portefeuille van het bedrijf bestaat uit relatief nieuw onroerend goed met een gemiddelde leeftijd van 19 jaar, terwijl 35% van het onroerend goed minder dan vijf jaar geleden is gebouwd. Alle eigendommen van Cousins bevinden zich op de beste locaties. Dankzij de hoge kwaliteit van de vastgoedportefeuille heeft het bedrijf een relatief prijszettingsvermogen en kan het de meest betrouwbare huurders uit groeiende sectoren aantrekken, zoals:

 • Huurders uit de technologie-, financiële en professionele dienstverleningssector leveren bijna 60% van de totale jaarlijkse huur. Onder de grootste huurders bevinden zich eminente bedrijven als Amazon en Meta Platforms. Tegelijkertijd heeft Cousins een redelijk niveau van concentratie, waarbij de top 20 huurders 37,9% van de totale huur voor hun rekening nemen.

cousins-properties-incorporated-aandelen-analyse

 • De vraagprijs van Cousins is vandaag 9% hoger dan vóór de pandemie en 23% hoger dan het gemiddelde voor klasse A gebouwen in de Sun Belt regio's. In Dallas ligt de vraagprijs 59% hoger dan het marktgemiddelde, terwijl de premie in Phoenix 39% bedraagt. In Dallas ligt de vraagprijs 59% hoger dan het marktgemiddelde, terwijl de premie in Phoenix 39% bedraagt.cousins-properties-incorporated-groeiaandelen

Tegelijkertijd heeft Cousins het laagste aandeel leaseovereenkomsten die aflopen vóór eind 2024. Slechts 9% van het totale aantal huurovereenkomsten valt binnen deze periode tegenover een gemiddelde van 17,6% voor de sector. Het gunstige schema voor het aflopen van huurcontracten helpt de kortetermijnrisico's van een lagere bezettingsgraad, die veroorzaakt zouden kunnen worden door algemene economische onzekerheid, te beperken.cousins-properties-incorporated-analyse-groeiAan het eind van het eerste kwartaal bedroegen de gewogen gemiddelde bezettingsgraad van de totale kantorenportefeuille en het huurpercentage aan het eind van de periode respectievelijk 87,2% en 90,8%. Tijdens het kwartaal sloot het bedrijf 29 huurovereenkomsten af voor in totaal 258.000 vierkante meter kantoorruimte met een gewogen gemiddelde looptijd van zeven jaar. De 159.000 sq. feet aan nieuwe huurcontracten in de operationele portefeuille van het kwartaal vertegenwoordigt 62% van de totale activiteit van Cousins, boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar, inclusief Q1 van 2019.aandelen-cousins-properties-incorporated

Reden 3. Kapitaalallocatie

Eind 2022 keerde Cousins $192,3 miljoen, of $1,28 per aandeel, uit aan gewone aandeelhouders. Funds from operations (FFO) voor dezelfde periode was $408,8 miljoen en Funds Available for Distribution (FAD) was $282,8 miljoen, of $2 per aandeel. Cousins verdeelt dus slechts 64% van de beschikbare fondsen. Met andere woorden, het bedrijf is in staat om zijn uitbetalingen op peil te houden. Het is vermeldenswaard dat de dividenden van het bedrijf de afgelopen vijf jaar met 33% zijn gestegen. Het huidige termijnrendement is 6,3%.analyse-cousins-properties-incorporated

Financiële analyse Cousins Properties Incorporated aandelen

De resultaten van Cousins in 2022 kunnen als volgt worden samengevat:

 •  De omzet bedroeg $ 762,3 miljoen tegenover $ 755,1 miljoen een jaar eerder.
 •  De netto bedrijfsopbrengsten (NOI) bedroegen $492,7 miljoen vergeleken met $474,5 miljoen in 2021.
 •  Funds from operations (FFO) daalde licht van $409,2 miljoen naar $408,8 miljoen.
 •  De FFO als percentage van de omzet was 53,63% ten opzichte van 54,19% een jaar eerder.analyse-aandelen-cousins-properties-incorporatedDe financiële resultaten van het bedrijf voor Q1 FY 2023 worden hieronder weergegeven:
 • De omzet was 202,7 miljoen dollar tegenover 186,9 miljoen dollar een jaar eerder.
 • Het netto bedrijfsresultaat bedroeg $128,7 miljoen vergeleken met $116,9 miljoen een jaar eerder.
 • Funds from operations daalde licht van $99,4 miljoen naar $98,1 miljoen.
 • De FFO als percentage van de omzet bedroeg 48,40% ten opzichte van 54,05% een jaar eerder. De daling is het gevolg van een stijging van de kosten voor onroerendgoedbelasting en het effect van inflatie.aandelen-analyse-cousins-properties-incorporatedCousins is een van de vier beleggingsmaatschappijen in kantoorvastgoed die in het eerste kwartaal niet alleen de verwachtingen hebben overtroffen, maar ook hun verwachtingen hebben verhoogd. Naar verwachting zal de FFO per aandeel aan het eind van het jaar $2,55-$2,65 bedragen (vergeleken met de vorige prognose van $2,52-$2,64).

Cousins heeft een sterke balans. De schuldratio, gedefinieerd als de verhouding tussen de totale schuld en de totale activa, is 38%, wat de laagste ratio is onder de REIT-kantoren (het gemiddelde onder gelijken is 52%). De nettoschuld/EBITDA-ratio is 5,1x (Net Debt/EBITDA - 5,1x), wat ook onder het gemiddelde van 7,4x van de REIT-kantoren ligt.groeiaandele-cousins-properties-incorporated

Waardering Cousins Properties Incorporated groeiaandelen

Cousins handelt op het sectorgemiddelde van de belangrijkste multiples: EV/EBITDA - 11,54x, P/FFO - 7,53x, FWD P/FFO - 7,91x, P/B - 0,67x. Het aandeel is echter beter bestand tegen macro-economische tegenwind en laat betere financiële prestaties zien. Bovendien heeft Cousins de laagste leverage en biedt daardoor het beste rendement per eenheid geaccepteerd risico.analyse-cousins-properties-incorporated-aandelen

Het minimale koersdoel van investeringsbanken dat is vastgesteld door Jefferies is $21 per aandeel. Tegelijkertijd schat Robert W. Baird CUZ op $32 per aandeel. Volgens de consensusschatting van Wall Street is de reële marktwaarde van het aandeel $28, wat een opwaarts potentieel van 32,4% impliceert.aandelen-cousins-properties-incorporated-analyse

Belangrijkste risico's Cousins Properties Incorporated aandelen kopen

 • Cousins heeft een relatief hoge blootstelling aan hightechklanten. Deze bedrijven lopen voorop in de ontwikkeling van de revolutie van werken op afstand en waren ook een van de eersten die in 2022 personeelsinkrimpingen rapporteerden. Naar onze mening brengt het dynamische en volatiele karakter van deze sector risico's met zich mee voor het aandeel op de lange termijn.
 •  Een vertraging van de economische activiteit kan de huurders van Cousins onder druk zetten. Als gevolg daarvan kunnen de bezettingsgraad en de huurgraad van het bedrijf dalen.
 •  Hoewel we verwachten dat de opkomst van remote en hybride modi zal leiden tot aanzienlijke veranderingen in de sector, kunnen de aard en omvang van deze veranderingen nog niet betrouwbaar worden bepaald.

En, wat denk jij? Cousins Properties Incorporated aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

 

 

Reacties
Categorieën