Sony Group aandelen kopen of niet? Analyse +32% Groei | Happy Investors
In dit artikel behandelen we een analyse van Sony Group aandelen. Sony Group aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.
Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.
Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.
Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.
Over Sony Group, elektronische apparatuur voor de consumentenmarkt
Sony Group Corporation (SONY) ontwerpt, vervaardigt en verkoopt elektronische apparatuur en apparaten voor de consumentenmarkt, de professionele markt en de industriële markt in Japan, de VS, Europa, China, Azië-Pacific en andere landen. Daarnaast creëert en distribueert het bedrijf digitale en entertainmentinhoud.
- Ticker: SONY
- Toegangsprijs: 93,90 dollar
- Richtprijs: $121
- Potentieel: 31,7%
- Potentieel dividendrendement: 0,3%.
- Horizon: 12 maanden
- Risico: Hoog
- Positiegrootte: 2%
Sony Group aandelen kopen of niet?
Sony is een enorm conglomeraat met activiteiten op vele productiegebieden, van spelconsoles en films tot halfgeleiders en gerecycleerde kunststoffen. Het grootste segment is Game & Network Services, dat goed is voor 31,3% van de totale inkomsten van het bedrijf. Het segment Entertainment, Technology & Services (ETS) is goed voor 21,4% van de omzet. Het op twee na grootste segment is Imaging and Sensing Solutions, dat goed is voor 12,2% van de omzet.
Game & Network Service (GNS) is sinds lang het grootste bedrijfssegment van de onderneming. Aan het einde van de laatste verslagperiode waren de inkomsten van GNS in lokale valuta met een indrukwekkende 53,3% j-o-j gestegen. Wij verwachten dat het segment zal blijven groeien aangezien Sony een aanzienlijke vraag blijft zien naar zijn belangrijkste spelconsole, de PlayStation 5, met 7,1 miljoen verkochte eenheden in het laatste kwartaal. Door met succes uitdagingen in de toeleveringsketen te overwinnen, heeft Sony zijn consoleproductie kunnen opvoeren. Lange tijd was de vraag naar PlayStation 5 veel groter dan het aanbod, en kopers moesten een aanzienlijke premie betalen wanneer ze de console bij wederverkopers kochten.
Bovendien heeft Sony een aanzienlijk potentieel op de markt voor videogames in virtuele realiteit (VR). Verwacht wordt dat de VR-markt in de game-industrie tot 2030 met maar liefst 30,4% per jaar zal groeien tot 76,4 miljard dollar aan het einde van de prognoseperiode. Sony heeft onlangs de nieuwste versie van zijn eigen VR-headset onthuld, de PlayStation VR 2. Hoewel de pre-orders achterbleven bij de verwachtingen, kreeg de headset hoge cijfers van industrie-experts.
Binnen het segment amusement, technologie en diensten levert Sony aanraaksensoren en andere oplossingen aan vrijwel alle toonaangevende fabrikanten van smartphones, waaronder Apple en Samsung. Daarnaast neemt het bedrijf een sterke positie in op de markt van foto- en videocamera's. In het laatste kwartaal groeide het segment met 9,6% op jaarbasis.
Het muzieksegment steeg eveneens met 22,9%, dankzij de groei van de verkoop van muziekopnames en muziekpublicaties via streamingdiensten. Aangezien de markt voor audiostreaming de komende jaren naar verwachting snel zal groeien, zal het muzieksegment waarschijnlijk ook een sterke impuls blijven vertonen.
Het segment Pictures heeft ook verschillende drijvende krachten voor groei op lange termijn. Sony bezit de rechten op verschillende iconische franchises zoals Spider-Man, Jumanji, Uncharted en The Last of Us. Grote releases zoals Spider-Man: Across The Spider-Verse, Kraven the Hunter en Ghostbusters Sequel komen er binnenkort aan. Daarnaast produceren en licentiëren de eigen studio's Aniplex en Crunchyroll enkele van de populairste animes. De Japanse animatiemarkt zal naar verwachting groeien met een samengesteld jaarlijks percentage van 9,8% tot 2030.
Met andere woorden, in elk segment heeft Sony bepaalde drijvende krachten voor groei op lange termijn. Sommige daarvan zijn al zichtbaar in de winst- en verliesrekening van het bedrijf.
Financiële analyse Sony Group aandelen
De financiële resultaten van Sony in Amerikaanse dollars (US$) over de afgelopen 12 maanden kunnen als volgt worden samengevat:
- De inkomsten bedroegen 81,41 miljard dollar, een daling van 7,8% ten opzichte van het einde van het jaar.
- De brutowinst daalde van 24,06 miljard dollar naar 23,13 miljard dollar. De brutomarge steeg van 27,25% naar 28,41%.
- Het bedrijfsresultaat daalde van $10,53 miljard naar $8,92 miljard. De operationele marge daalde van 11,92% naar 10,96%.
- De nettowinst bedroeg $6,86 miljard tegen $7,87 miljard een jaar eerder. De nettomarge daalde van 8,92% naar 8,43%.
- De operationele kasstroom bedroeg 2,81 miljard dollar, tegen 10,88 miljoen dollar een jaar eerder.
- De vrije kasstroom daalde van $6,94 miljard naar -$1,24 miljard door hogere investeringen en een stijging van het nettowerkkapitaal.
De daling van de financiële indicatoren voor 2022 was het gevolg van de sterkere Amerikaanse dollar. Bij constante valuta steeg de omzet met 14,4% op jaarbasis, terwijl het nettoresultaat met 8,2% toenam. Aangezien de wisselkoersen zich hebben gestabiliseerd, zullen de prestaties van het bedrijf zich dit jaar waarschijnlijk herstellen.
Sony heeft een gezonde balans met een totale schuld van 28,99 miljard dollar, kasequivalenten en kortetermijninvesteringen van 13,39 miljard dollar en een nettoschuld van 15,59 miljard dollar, driemaal de jaarlijkse EBITDA (Net Debt/EBITDA van 3,16x). De rentedekkingsratio is 23,10x.
Waardering Sony Group aandelen groei
Aangezien Sony een bedrijf is dat uit meerdere componenten bestaat en in vele sectoren actief is, zijn er geen directe gelijken voor een vergelijkbare waardering. Aangezien echter meer dan de helft van de inkomsten van de onderneming afkomstig is van de segmenten GNS en ETS, hebben wij in onze steekproef zowel gamingbedrijven zoals Activision Blizzard, Nintendo en Electronic Arts opgenomen, als elektronicafabrikanten, waaronder Panasonic en Garmin. Sony wordt verhandeld tegen een korting op sectorgenoten op basis van de volgende multiples: EV/Sales - 1,68x, EV/EBITDA - 8,73x, P/E - 16,27x, FWD P/E - 16,97x.
Het minimale koersdoel van investeringsbanken dat door Baptista Research is vastgesteld is $102 per aandeel. De maximale waardering is $152 per aandeel (Refinitiv maakt de investeringsbank niet bekend). Volgens de consensusraming van Wall Street heeft het aandeel een reële marktwaarde van $121 per aandeel, wat een opwaarts potentieel van 28,8% impliceert.
Belangrijkste risico's Sony Group aandelen kopen
- Binnen elk van haar bedrijfssegmenten heeft Sony te maken met enorme concurrentie. De versterking van Microsoft op de markt voor videospelletjes, onder meer door zijn potentiële overname van Activision Blizzard, houdt aanzienlijke risico's in voor de kernactiviteiten van Sony. De sterke positie van Disney op de filmmarkt houdt op lange termijn risico's in voor het Pictures-segment.
- Een sterkere Amerikaanse dollar of een zwakkere Japanse yen ten opzichte van de valutamand zou de resultaten van Sony kunnen beïnvloeden. Beleggers in Japanse aandelen lopen met andere woorden aanzienlijke valutarisico's.
- De Japanse economie wordt geconfronteerd met enkele ongunstige macrorisico's, zoals trage groei en deflatoire druk. Het land staat ook voor demografische uitdagingen zoals de vergrijzing. Beleggers in Japanse aandelen moeten met deze risico's rekening houden bij hun beleggingsbeslissingen, aangezien de risico's de bedrijven op lange termijn kunnen treffen.
En, wat denk jij? Sony Group aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten!
Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.