Hoe benader je beleggen op de juiste manier, ongeacht de plaats waar je je momenteel bevindt?
Geld Investeren
Happy Investors
Geld Investeren
03/01/2023
3 min

Hoe benader je beleggen op de juiste manier, ongeacht de plaats waar je je momenteel bevindt?

03/01/2023
3 min

Alhoewel spaarrekeningen in rente toenemen, zoals bij Freedom24 en spaardeposito’s, zijn vandaag de dag zijn de spaarrentes nog altijd laag. Beleggen is en blijft daarom een goed idee. Het kan je meer geld opleveren, waar je ook bent in de wereld. Tegenwoordig kan je online investeren in zaken die wereldwijd beschikbaar zijn.

Beleggen neemt wel wat risico’s met zich mee. Daarom willen we je in dit artikel uitleggen hoe je beleggen op de juiste manier benadert, ongeacht de plaats waar je je bevindt. Dit doen we aan de hand van vier beginners tips:

  1. Beleg geld dat je kan missen
  2. Beleg op basis van een goede beleggingsstrategie (eventueel met advies)
  3. Ontwerp je financieel plan
  4. Diversifiëren is altijd noodzakelijk

Beleg met geld dat je altijd kan missen

Het is verstandig om te beleggen met geld dat je niet snel weer nodig hebt. Op die manier heb je meer tijd om te beleggen en kan je eventuele tegenvallers opvangen. Stel dat je wilt investeren in zilver, dan moet je het geld enkele jaren kunnen missen. Het gaat om een extra bedrag dat je buiten je vaste en onverwachte kosten uitgeeft.

Zo hoef je later geen beleggingen te verkopen vanwege onvoorziene kosten die ineens in je leven geroepen worden. We raden je aan om je persoonlijke buffer op voorhand te berekenen. Dit kan je online doen op verschillende websites.

Kies of je zelfstandig wilt beleggen of met advies

Je kan er voor kiezen om zelf te beleggen of te beleggen met advies. Wanneer je zelf wilt beleggen zijn de tarieven soms wat lager dan wanneer je belegt met advies. Je kan zo zelf uitzoeken waar je in wilt beleggen en welke opdrachten je wilt geven. Deze vorm van beleggen heet ‘execution only’, ‘alleen uitvoeren’ in het Nederlands vertaald. Dit kan je zelf doen bij de beste beleggingsplatformen, of uitbesteden en laten beleggen bij experts zoals Brand New Day (om maar een voorbeeld te noemen).

Het voordeel van beleggen is dat je overal en altijd kan beleggen. Met een VPN lukt dit vandaag de dag nog makkelijker en veiliger. Het zorgt voor meer privacy en veiligheid tijdens het investeren en het delen van je persoonlijke gegevens online.

Je kan er ook voor kiezen om te beleggen met advies. Hier zal een beleggingsadviseur je helpen bij het proces en met je meedenken. Op het einde neem jij wel nog steeds zelf de beslissing over de beleggingen die je wilt doen.

Ontwerp een financieel plan

Wij vinden het slim om een beleggingsrekening te openen, actief te zijn in het beleggen en een financieel plan op te starten. Zo kan je het geld dat je voor een tijdje kan missen, op een goede manier beleggen. Bekijk al je uitgaven en rekeningen, zijn er nog kosten waar je rekening mee moet houden?

Het is belangrijk om je financiële huishouding in orde te brengen. Het opstellen van een begroting kan je hier sterk mee helpen. Daarnaast heb je een goede beleggingsstrategie nodig. Beleggen kent risico’s tot geld verlies. Voorkom met name beginnersfouten. Dat is onnodig. Ter inspiratie kan je leren van onze gratis training, of onze betaalde cursussen beleggen voor als je het in één keer goed wilt doen.

Diversifiëren is belangrijk

Actief en op de juiste manier beleggen vraagt veel tijd en en energie. Het is hierbij ook belangrijk om te diversifiëren in het beleggen. Zo kan je je geld verdelen over verschillende beleggingscategorieën. Denk maar aan het aankopen van aandelen, obligaties of onroerend goed. Zo is het te overwegen om naast de beste ETF’s ook posities in te nemen in de beste vastgoedfondsen. En wanneer je wilt beleggen met weinig risico, dan kan je overwegen om je posities in obligaties en, bijvoorbeeld, dividendaandelen te laten toenemen.

Ook binnen verschillende categorieën is het aangeraden om te diversifiëren. Zo verspreid je het risico en bescherm je jezelf tegen een forse daling van een bepaalde belegging. Desalniettemin moet je er op voorbereidt zijn dat een marktcrash uw vermogen (tijdelijk) kan doen verdampen met 30 – 50%. Kortom, een goed begin is het halve werk en wees bewust van de vele risico’s.

Conclusie

Beleggen kan je overal en altijd doen, ongeacht de plaats waar je je bevindt. Het is daarom belangrijk om te beleggen met het geld dat je voor een tijdje kan missen, om te kiezen voor zelfstandig beleggen of beleggen met advies, een financieel plan te ontwerpen en te diversifiëren in je beleggingen. Zo kan je op de juiste manier slim omgaan met geld en je beleggingen.

Reacties
Categorieën