Euronext aandelen kopen of niet? +31% Groei en +3,5% Dividend | Happy Investors
aandelen-euronext-kopen
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
08/03/2023
11 min

Euronext aandelen kopen of niet? +31% Groei en +3,5% Dividend | Happy Investors

08/03/2023
11 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Euronext aandelen . Euronext aandelen  kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Belangrijke tip: toets het aandeel altijd op diverse factoren. Gebruik de SeekingAlpha Quant ratings voor toetsing op factoranalyse, zodat je de meest gunstig gewaardeerde aandelen binnen de sector koopt.

Over Euronext, grootste Europese beurs

Euronext (ENX) beheert effecten- en derivatenbeurzen in continentaal Europa, Ierland en Noorwegen. Het bedrijf biedt diensten voor de notering van effecten, evenals marktgegevens en infrastructuur voor de handel in aandelen, obligaties, valuta en derivaten. Euronext N.V. is opgericht in 2000 en heeft haar hoofdkantoor in Amsterdam, Nederland.

 • Ticker: ENX
 • Toegangsprijs: €64,60
 • Richtprijs: €85
 • Potentieel: 31,6%
 • Potentieel dividendrendement: 3,5%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Analyse Euronext aandelen

 • Hedgefondsen verlaagden hun inzetten op de Amerikaanse aandelenmarkt tot het laagste niveau in tien jaar en bouwden posities op in de Europese markt.
 • Euronext is Europa's grootste platform voor aandelennoteringen en een van 's werelds grootste obligatiemarkten.
 • Sinds de beursgang in 2014 heeft Euronext aandeelhouders een cumulatief rendement van 275% opgeleverd, waarmee het beter presteerde dan de belangrijkste benchmarks en belangrijkste concurrenten.
 • Dankzij de overname van Borsa Italiana bezit Euronext nu een clearinginstelling en kan het zijn waardeketen volledig beheren.
 • De totale synergieën van de overname van Borsa Italiana worden geschat op €115 miljoen en zullen naar verwachting in 2024 worden gerealiseerd.
 • Als onderdeel van het Growth for Impact 2024-plan bevestigde het bedrijf zijn intentie om een dividenduitbetalingsratio van 50% van het nettoresultaat te handhaven.
 • Ondanks sterke historische rendementen, een leidende marktpositie en groeiende financiële resultaten, wordt Euronext verhandeld tegen een lagere prijs dan haar concurrenten.
 • Volgens de consensusschatting van investeringsbanken heeft het aandeel een opwaarts potentieel van 31,6%.

Waarom Euronext aandelen kopen?

Reden 1. Potentiële groei van de Europese markt

Sinds het begin van het jaar is de S&P 500 index met 18,7% gestegen, terwijl de MSCI Europe index slechts 12,5% is gestegen. De Europese index bleef achter bij de MSCI World (die bedrijven uit 23 ontwikkelde markten dekt), die 16,8% steeg, evenals de MSCI ACWI (die bedrijven uit 23 ontwikkelde en 24 ontwikkelingslanden dekt), die met 15,4% steeg.euronext-aandelenHoewel sommige Europese aandelen worden verhandeld tegen een aanzienlijke premie ten opzichte van hun Amerikaanse tegenhangers, hebben beleggers bedrijven uit de Oude Wereld gemiddeld altijd lager gewaardeerd dan hun overzeese tegenhangers. Het waarderingsverschil is recentelijk echter groter dan ooit.

Europese bedrijven wisselden van eigenaar voor bedragen die ongeveer 14,78x hoger waren dan hun winst over 12 maanden (MSCI Europe P/E - 14,78x) in vergelijking met 23,46x voor hun Amerikaanse collega's (S&P 500 P/E - 23,46x). Deze spreiding in waarderingen is de grootste in meer dan een decennium en ligt ruim boven het mediane cijfer over de afgelopen 20 jaar. Bovendien handelt de MSCI Europe, ondanks de hoge kwaliteit van de Europese overheidsinstellingen en de lage landenrisico's, tegen een disagio ten opzichte van de MSCI ACWI, die bedrijven uit 24 opkomende economieën omvat. euronext-groeiaandelenVolgens Goldman Sachs wordt verwacht dat de waarderingskloof tussen Europese en Amerikaanse bedrijven kleiner zal worden. Deze verwachting is gebaseerd op verschillende factoren, waaronder een verschuiving in het beleggerssentiment richting marktrisico, hogere rentetarieven in de VS en verbeterde regelgeving in Europa:

 • Hogere rente. De lage rentetarieven hebben een groter effect gehad op de Amerikaanse aandelenmarkt dan op de Europese markt, omdat de Amerikaanse markt wordt gekenmerkt door een grotere blootstelling aan technologie en groeibedrijven. Als de rente voor langere tijd op een vergelijkbaar niveau blijft, kan de Amerikaanse aandelenmarkt een grotere klap krijgen dan de Europese markt.
 • Verbetering van de regelgeving. De Europese banken bleken veerkrachtiger tijdens de bankenpaniek in maart, dankzij strenge regelgeving. Tegelijkertijd zijn volgens de Tax Foundation de vennootschapsbelastingtarieven voor Europese bedrijven het afgelopen jaar gedaald. Daarnaast introduceerde de Europese Commissie vorig jaar een nieuwe beursnoteringswet die de vereisten voor het aantrekken van kapitaal op de Europese markten moet vereenvoudigen. De wet zal naar verwachting dit jaar van kracht worden.
 • Wereldwijde activiteiten. Volgens Goldman Sachs is ongeveer 60% van de inkomsten van Europese bedrijven afkomstig van internationale markten. Ter vergelijking: Amerikaanse bedrijven halen slechts 29% van hun inkomsten uit het buitenland. Het mondiale karakter van Europese bedrijven zorgt dus voor een bredere diversificatie van investeringen.
 • Actieve inkoop. Volgens Bernstein nemen Europese bedrijven nu voor het eerst in 20 jaar wereldwijd een toppositie in als het gaat om terugkoopopbrengsten, vóór zelfs hun Amerikaanse tegenhangers. Vorig jaar kondigden Europese bedrijven aandeleninkopen aan ter waarde van ongeveer $350 miljard, goed voor een recordaandeel van 2,4% van hun totale marktkapitalisatie. Amerikaanse bedrijven gaven toestemming voor $ 835 miljard aan inkopen, wat neerkomt op 2,2% van hun marktwaarde.euronext-analyseAl deze factoren hebben al een stimulerend effect op de Europese markt. Volgens de Financial Times verlaagden hedgefondsen hun inzetten op de stijgende Amerikaanse aandelenmarkt tot het laagste niveau in tien jaar uit bezorgdheid over de duurzaamheid van de rally in de technologiesector en verhoogden ze hun inzetten op Europese aandelen tot het hoogste niveau sinds ten minste 2013 (toen de verzameling van gegevens begon).

Euronext biedt een breed scala aan infrastructuuroplossingen voor het aantrekken van kapitaal en het verhandelen van effecten, valuta en derivaten. Het bedrijf is Europa's grootste platform voor aandelennoteringen en een van 's werelds grootste obligatiemarkten. Het handelsvolume op Euronext is twee keer zo groot als dat van de London Stock Exchange en de Deutsche Bourse. Euronext is dus een van de belangrijkste begunstigden van de potentiële groei van de Europese markt.

Reden 2. Bedrijfsontwikkeling op lange termijn

Sinds de beursgang in 2014 heeft Euronext aandeelhouders een cumulatief rendement van 275% geboden en heeft het niet alleen beter gepresteerd dan de belangrijkste benchmarks, de STOXX Europe 600 en S&P 500, maar ook beter dan de grote concurrenten Intercontinental Exchange, CME Group en Nasdaq. De sterke prestaties zijn te danken aan optimale kapitaalallocatie, acquisities en ontwikkeling van ondergewaardeerde activiteiten, evenals aan het vermogen van het bedrijf om vast te houden aan langetermijnontwikkelingsplannen gericht op maximalisatie van de aandeelhouderswaarde.euronext-groeiaandelen-analyseIn mei 2016 presenteerde Euronext haar strategisch ontwikkelingsplan, Agility for Growth, dat de belangrijkste doelen tot 2019 schetste. Al in 2018 bereikte het bedrijf de meeste doelstellingen en in oktober 2019 kondigde het het volgende strategische plan aan, Let's Grow Together 2022, dat voorzag in een organische omzetgroei met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 2%-3%, evenals het behalen van een EBITDA-marge van meer dan 60%. Door organische groei en een reeks overnames, waaronder die van dataleverancier Nord Pool en de Deense bewaarder VP Securities (Euronext Securities Copenhagen), is Euronext de toonaangevende pan-Europese aanbieder van marktinfrastructuur geworden. Het plan is twee jaar eerder voltooid, in 2020.

In november 2021 publiceerde Euronext haar nieuwe driejarenplan, Growth for Impact 2024, met als doel een organische omzetgroei van 3%-4% per jaar en een EBITDA-groei van 5%-6% per jaar. Het plan is opgebouwd rond de volgende strategische prioriteiten:

 • Het benutten van de geïntegreerde waardeketen als onderdeel van de Europese expansie van Euronext Clearing. Euronext is eigenaar geworden van een clearinginstelling als gevolg van de overname van Borsa Italiana (zie hieronder voor meer details). Een van de belangrijkste prioriteiten van het bedrijf is om de activiteiten van Euronext Clearing in Europa uit te breiden.
 • Versterking van het pan-Europese netwerk van centrale bewaarinstellingen. Het bedrijf is van plan om zijn positie in de markt van depositodiensten te versterken door de uitbreiding van vier centrale depots in Portugal, Noorwegen, Denemarken en Italië, evenals de harmonisatie van processen en de verbetering van de kwaliteit van de klantenservice. Euronext heeft haar depots al geconsolideerd onder een gemeenschappelijk overkoepelend merk, Euronext Securities, met behoud van een sterke lokale aanwezigheid en identiteit.
 • De leidende positie van het bedrijf in Europa gebruiken om een wereldwijde major te creëren. Euronext is Europa's grootste liquiditeitspool met ongeveer 1.930 emittenten van aandelen met een gezamenlijke kapitalisatie van ongeveer €6,3 biljoen. Door het vereenvoudigen van de noteringsprocedure en door haar technologische oplossingen hoopt het bedrijf een wereldleider te worden. In juni 2022 lanceerde Euronext het Euronext Tech Leaders initiatief om de aandacht van beleggers te vestigen op snelgroeiende technologiebedrijven. Daarnaast is het bedrijf van plan om een volledig aanbod van pre-IPO diensten te lanceren om private technologiebedrijven aan te trekken die mogelijk geïnteresseerd zijn in een beursnotering.
 • Waarde creëren door fusies en overnames. Vooral dankzij gerichte strategische overnames is het bedrijf een Europese leider geworden en heeft het beleggers indrukwekkende rendementen opgeleverd. Verwacht wordt dat Euronext zijn groeistrategie zal voortzetten door middel van overnames met een hoge toegevoegde waarde, gericht op diversificatie en versterking van de activiteiten van het bedrijf.

Reden 3. Borsa Italiana overname

In het voorjaar van 2021 nam Euronext de beurs Borsa Italiana over voor €4,44 miljard. Naar onze mening is de transactie een strategische deal voor het bedrijf. Sinds 2003 vertrouwde Euronext op een externe clearinginstelling, LCH SA, voor de afwikkeling van de meeste transacties met inkomstendeling. Euronext heeft herhaaldelijk voorgesteld om LCH SA over te nemen, maar tevergeefs. Door de overname van Borsa Italiana heeft Euronext nu echter een eigen clearinginstelling en kan het de waardeketen volledig beheren.

Euronext wil haar inkomsten diversifiëren en het aandeel van niet-volumegedreven inkomsten vergroten, waaronder inkomsten uit niet-IPO-noteringen, custodial settlements, clearingdiensten, technologieoplossingen en andere inkomsten. Met de aankoop van Borsa Italiana verhoogde het bedrijf zijn aandeel niet-volume-inkomsten naar 58%. Ter vergelijking: in 2019 was dit 52%.euronext-aandelen-analyseIn maart bereikte het bedrijf een nieuwe mijlpaal in de integratie van de Borsa Italiana door met succes de Italiaanse geldmarkten over te brengen naar Euronext's ultramoderne handelsplatform Optiq. Dit initiatief zal Euronext in staat stellen om €43,7 miljoen aan synergieën te bereiken tegen het einde van het kwartaal. Het totale synergie-effect wordt geschat op €115 miljoen en zal naar verwachting in 2024 worden bereikt.

Reden 4. Kapitaalallocatie

Sinds de beursintroductie in 2014 heeft Euronext een dividenduitbetalingsratio van 50% van de netto-inkomsten van het bedrijf ingesteld en heeft het de compensatie van aandeelhouders tot een van de belangrijkste aspecten van haar beleid voor kapitaalallocatie gemaakt. In de afgelopen acht jaar sinds 2014 is de aangepaste winst per aandeel gegroeid met een CAGR van 15,1% en is het dividend per aandeel gestegen met een CAGR van 12,9%. Als gevolg hiervan daalde de uitbetalingsratio autonoom tot 42,7% in 2022, ondanks een daling van de nettowinst. Vandaag bedraagt het dividendrendement van Euronext 3,5%.euronext-analyse-aandelenWe verwachten dat Euronext aandeelhouders actief zal blijven belonen via dividendbetalingen, aangezien het management zijn intentie heeft bevestigd om een uitbetalingsratio van 50% van de nettowinst te handhaven als onderdeel van zijn Growth for Impact 2024 strategisch plan.

Financiële analyse Euronext aandelen

De financiële prestaties van Euronext over de laatste 12 maanden kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet daalde met 1,6% naar € 1,40 miljard door lagere handelsactiviteiten in Q1 2023 vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.
 • De aangepaste EBITDA daalde van €861,6 miljoen naar €786,7 miljoen. De EBITDA-marge daalde van 60,73% naar 56,38%.
 • De bedrijfswinst daalde van €652,3 miljoen naar €550,2 miljoen. De brutowinstmarge daalde van 44,07% naar 39,43%.
 • De nettowinst bedroeg €403,3 miljoen tegenover €450,6 miljoen aan het eind van het jaar. De nettomarge daalde van 31,76% naar 28,90%.aandelen-euronextgroeiaandelen-euronextDe financiële resultaten van Euronext voor Q1 FY 2023 worden hieronder gepresenteerd:
 • De omzet daalde met 5,9% op jaarbasis van €395,7 miljoen naar €372,3 miljoen.
 • De aangepaste EBITDA daalde van €246,7 miljoen naar €171,8 miljoen. De EBITDA-marge daalde van 62,35% naar 46,15%.
 • De bedrijfswinst bedroeg €131,3 miljoen tegenover €206,4 miljoen een jaar eerder. De brutowinstmarge daalde van 52,16% naar 35,27%.
 • De nettowinst bedroeg €96,5 miljoen vergeleken met €143,8 miljoen een jaar eerder. De nettomarge daalde van 36,34% naar 25,92%.analyse-euronextDe daling van de financiële prestaties in de laatste verslagperiode was voornamelijk te wijten aan de lagere handelsactiviteit, die de volumegedreven inkomsten beïnvloedde. Aangezien deze factor cyclisch is en afhankelijk van de financiële markten, verwachten we dat de resultaten van Euronext zullen opveren naarmate het positieve sentiment toeneemt.

De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten over de eerste 12 maanden bedroeg €559,6 miljoen, vergeleken met €616,5 miljoen voor het jaar. De vrije kasstroom daalde in dezelfde periode van € 517,0 miljoen naar € 453,2 miljoen. De negatieve dynamiek van de indicatoren is te wijten aan een daling van de omzet in Q1 2023.analyse-aandelen-euronextEuronext heeft een gezonde balans met een totale schuld van €3,03 miljard, kasequivalenten en kortetermijninvesteringen van €1,34 miljard, een nettoschuld van €1,69 miljard, wat 1,96x van TTM EBITDA is (Net Debt / EBITDA - 1,96x).

Waardering Euronext aandelen

Euronext wordt verhandeld tegen een aanzienlijke korting ten opzichte van haar concurrenten op zowel de trailing als de forward multiples: EV/Sales - 4,73x, EV/EBITDA - 11,52x, Forward EV/EBITDA - 9,87x, Forward P/Cashflow - 10,28x, P/E - 17,19x, Forward P/E - 11,53x.analyse-groeiaandelen-euronextHet minimale koersdoel van de investeringsbanken van BNP Paribas is €64 per aandeel. Tegelijkertijd raamt KBC Securities ENX op €108 per aandeel. Volgens de consensus op Wall Street is de reële marktwaarde van het aandeel €85, wat een opwaarts potentieel van 31,6% impliceert.aandelen-analyse-euronext

Belangrijkste risico's Euronext aandelen kopen

 • Een aanzienlijk deel van de inkomsten van Euronext is afhankelijk van handelsvolumes en is bijgevolg volatiel en cyclisch. Als de omstandigheden op de financiële markten verslechteren, kunnen de financiële resultaten van het bedrijf onder druk komen te staan, wat de marktwaarde van het aandeel zou aantasten.
 • Het management van Euronext ziet fusies en overnames als een belangrijk instrument voor de ontwikkeling van het bedrijf. Hoewel strategische overnames tegen aantrekkelijke voorwaarden waardevol zijn voor aandeelhouders, worden bedrijven vaak gekocht tegen een premie voor controle, wat risico's met zich meebrengt voor de omzet van activa en de algehele winstgevendheid van het bedrijf.

En, wat denk jij? Euronext aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

 Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën