Veilig Beleggen: Tips & Uitleg voor Veilig Rendement
Beste Happy Investor, wil jij graag je geld voor je laten werken maar heb je angst tot geld verlies? Dat is je goed recht! Er zijn helaas te veel mensen die geld verliezen met beleggen. De reden is niet omdat beleggen nu zo uiterst risicovol is, maar vooral omdat mensen (onnodig of onbewust) veel risico nemen. Voor sommigen pakt dit goed uit. Voor de onervaren beleggers gaat dit echter vaak fout. Hoe minder ervaring je hebt, hoe hoger de noodzaak tot veilig beleggen. Zeker in het begin zal je moeten voorkomen dat je geld verliest. En dat doe je door meer veilig te beleggen. Het klinkt zo simpel. En dat is het ook als je weet hoe 😉.
In dit kennisartikel vind je cruciale uitleg en tips voor veilig beleggen. Daarbij geef ik je ook concrete investeringen voor meer veilig beleggen. Mijn enige verwachting aan jou, is dat je het gehele artikel leest zodat je de essentie goed begrijpt. En heb je nog vragen, stel deze dan in een reactie op dit artikel of meld je gratis aan bij de Happy Investors Community. Bovendien zal ik het zeer waarderen als je dit waardevolle artikel wilt delen met vrienden en familie die dit zouden moeten lezen.
Inhoudsopgave:
Waarom veilig beleggen, en hoe werkt het?
Hoe hoger het gewenste rendement, hoe meer risico je moet nemen
Tips voor meer veilig beleggen
Dit zijn de universele principes voor veiliger investeren
Hoe kan ik veilig beleggen? Dit zijn concrete investeringen waarin je comfortabel kan beleggen
Wat zijn de voor- en nadelen van veilig beleggen?
Mijn persoonlijke mening en ervaring met veilig beleggen
Waarom veilig beleggen, en hoe werkt het?
De gemiddelde Nederlander wordt steeds slimmer met geld en komt erachter dat spaargeld niks meer oplevert. Sterker nog, met een heersende inflatie van 2% bij een spaarrente van 0,1%, word je geld ieder jaar 1,9% minder waard. In mijn ogen is sparen dan ook beslist niet zonder risico.. Het is zonde van het geld dat niks staat te doen, en bovendien ook nog eens minder waard wordt. Nee, de essentie van geld is dat je het voor jou moet laten werken. Voor mij is de vraag op sparen of beleggen dan ook eenvoudig beantwoordt. Kies voor beleggen, en bouw structureel vermogen op zonder grote inspanning!
Klinkt natuurlijk mooi, maar er zijn toch ook veel beleggers die geld verliezen? Dat klopt, beleggen zonder risico bestaat niet. Wel kan je beleggen met weinig risico, oftewel relatief veilig beleggen. Maar ook dan is er altijd nog risico. Het feit dat beleggers geld verliezen ligt overigens vooral aan hunzelf. Zij nemen namelijk (onbewust) te veel risico. In mijn optiek is de gemiddelde vrouw ook een betere belegger dan de gemiddelde man. Dit om de simpele reden dat zij minder risico nemen en meer geduld hebben. (Ja ik ben een man en neem meer risico, wat toepasselijk 😉)
En daarom is veilig beleggen zo belangrijk. Het is de middenweg waarbij je geld voor je laat werken maar wel het risico tot geld verlies probeert te minimaliseren. Het is kiezen voor passief inkomen, waarbij je letterlijk slapend rijker wordt. Maar dan wel met slimme keuzes waardoor je niet opeens al je geld zal verliezen bij een beurscrash.
Hieronder leg ik je helder en concreet uit hoe je veilig kan beleggen. Laat het geld voor jou werken in plaats van andersom 😉.
Hoe hoger het gewenste rendement, hoe meer risico je moet nemen
Een gouden regel bij rendement en risico is dat deze (meestal) aan elkaar verbonden zijn. Normaal gezien gaat het risico omhoog wanneer je meer rendement wilt. Veilig beleggen heb je daarom geheel zelf in de hand. Als je bewust kiest voor minder risico, kies je er bewust voor om meer veilig te beleggen. Om dit te kunnen doen zijn er een drietal belangrijke zaken, namelijk:
- Bewustzijn van beleggingsrisico’s
- Plan van aanpak met gewenst % jaarlijks rendement
- Emotionele discipline om vast te houden aan het plan
Wie veilig wilt beleggen zal ook moeten weten hoe je veilig kan beleggen. Hieronder geef ik je praktische tips om je te helpen. Wel is het noodzaak dat je jezelf verdiept in de risico’s. Zo lees je in dit artikel alles over beleggingsrisico’s.
Zodra je weet welke risico’s er zijn en hoe je veilig kan beleggen, wordt het tijd voor een plan van aanpak. Hier draait alles om een lange termijn visie waarbij je structureel investeert in veilige beleggingen. Uiteraard moet je wel weten hoe, wat en waar. Zo lees je hier alles over beginnen met investeren.
De investering met de hoogste succeskans tot positief rendement op de lange termijn, is per definitie de meest veilige belegging
Tot slot is er emotionele discipline nodig om vast te houden aan je plan van aanpak. Uit ervaring kan ik spreken dat het zeer verleidelijk is om te kiezen voor meer risicovolle beleggingen. Er zijn tijden dat deze namelijk enorm hoge rendementen opleveren. Zo behaal ik zelf regelmatig zeer hoge rendementen van +300% door te beleggen in groeiaandelen. Dit is echter wel onderdeel van mijn beleggingsstrategie en behoort zeker niet tot veilig beleggen. Bij veilige beleggingen ligt het jaarlijks gemiddeld rendement tussen de 4 – 8%. Dit is aanzienlijk lager, maar geeft wel het voordeel van meer stabiliteit en veiligheid. Wil je veilig beleggen? Houd dan vast aan je plan!
Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen
Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!
Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:
- Leer succesvol lange termijn beleggen. Sluit je aan bij de Happy Investors Community en ontvang 1-on-1 persoonlijke coaching voor 100% garantie op leren hoe je financieel onafhankelijk wordt (en dus met vervroegd pensioen). Klik hier voor meer informatie over financieel onafhankelijk worden
- Begin op het beste en meest goedkope beleggingsplatform. Klik hier voor de beleggingsplatformen vergelijker en ontdek wat de beste keuze is om op te starten met beleggen
- Spreid je kansen en investeer een deel van je geld in vastgoedfondsen voor 100% passief inkomen en jaarlijks 6 tot 8% dividend. Klik hier voor de vastgoedfondsen vergelijker voor de beste keuze
- Let op: day trading en crypto beleggen is extreem risicovol en leidt vaker tot verlies dan winst. Wil je toch hiermee starten? Volg dan een cursus, omdat dit je een hoop geld verlies kan besparen. Klik hier voor het vergelijken van de beste day trading cursus in Nederland.
- Lange termijn beleggen in unieke aandelen met potentieel +1000% rendement? Klik hier voor meer informatie.
Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!
Tips voor meer veilig beleggen
Hierboven gaf ik je drie essentiële tips voor veilig beleggen. Daarbij is de bewustzijn van risico’s mijns inziens belangrijk voor wie kiest voor aandelen. Te vaak en te veel mensen begrijpen niet wat voor risico zij nemen wanneer zij beleggen in individuele aandelen. Hier kom ik straks nog op terug met hoe je dan wel veilig kan beleggen. Maar allereerst geef ik je een aantal praktische, overkoepelende tips voor veiliger investeren. Dit zijn mijn universele principes die voor iedereen gelden, en die het verschil tussen succes en falen kunnen betekenen. Want vergeet niet: er zijn tijden van voorspoed en van tegenspoed.
Dit zijn de universele principes voor veiliger investeren
- Beleg te allen tijde voor de lange termijn. Dit betekent dat je jouw slimme investeringen minimaal 5 tot wel 20 jaar vasthoudt.
- Kies voor veel spreiding. Het absolute minimum is 20 – 30 verschillende individuele aandelen in verschillende industrieën. Maar veel beter is door te kiezen voor ETFs, indexfondsen, et cetera. Hier vertel ik je straks meer over. Kies ook niet enkel voor aandelen, maar spreid ook door investeringen in vastgoed en andere goede investeringsmogelijkheden.
- Doe veel onderzoek. Blijf dicht bij je kennis en beleg alleen waarin je verstand hebt. Volg nooit zomaar de massa als je dat niet begrijpt.
- Beleg met kleine bedragen die je kan missen. Bedenk je goed dat je ook al je geld kan verliezen bij slechte beleggingen.
- Kies voor maandelijkse inleg, en vermijdt markt timing. Houd het simpel en eenvoudig.
- Verkoop alleen met winst. Sta je in het rood? Wacht dan tot deze weer in het groen komt, al duurt dat soms jaren. Deze tip werkt vrijwel zeker bij gespreide investeringen, maar werkt niet altijd bij individuele aandelen (omdat die bijvoorbeeld ook failliet kunnen gaan).
- Wees geduldig, houd vast aan je plan en doe geen gekke dingen waar je spijt van krijgt
Hoe kan ik veilig beleggen? Dit zijn concrete investeringen waarin je comfortabel kan beleggen
Met mijn universele principes van hierboven in ons achterhoofd, gaan we nu kijken naar enkele concrete tips voor veilig beleggen. Let daarbij dat het belangrijk is om je eigen onderzoek te doen. Tevens is het noodzaak dat je een beleggingsportefeuille maakt waarin je meerdere van de onderstaande veilige beleggingen in opneemt.
Aandelenmarkt: gespreide ETFs en indexfondsen
Binnen de aandelenmarkt kan je veiliger beleggen door vooral veel te spreiden. Niet alleen door de aankoop van verschillende aandelen, maar ook door spreiding in verschillende industrieën. Zo doe ik zelf veel beleggen in technologie aandelen. Ik geloof heilig in die sector, maar heb wel de valkuil dat ik te veel kies voor tech. Hierdoor loop ik risico, zoals te denken aan politieke inmenging of disruptieve innovatie. Juist met spreiding kan je dit soort risico’s verkleinen.
Een simpele en snelle manier voor veiliger beleggen met aandelen is door te kiezen voor ETFs en indexfondsen. Mocht je niet weten wat ETFs zijn, dan is het noodzaak dat je dit artikel over beleggen in ETF leest. Het is namelijk dé manier om sneller veiliger te beleggen. Binnen ETFs heb je vrijwel oneindig veel keuze. Maar als je veilig wilt beleggen kan je het beste kiezen voor grote, gespreide ETFs. Neem nu VWRL als voorbeeld. Deze ETF bevat duizenden verschillende aandelen, waarvan circa 50% in de Verenigde Staten en 50% in de rest van de wereld. Lees hier meer over veilige ETFs.
Een andere keuze voor meer veilig beleggen is door te kiezen voor dividend ETFs. Deze zijn minder volatiel en keren ook een vast dividend uit. Meer hierover lees je in dit artikel over dividend beleggen.
Tot slot hebben we nog indexfondsen. Hier lees je hoe indexbeleggen werkt. Wil je veilig beleggen in aandelen, kies dan voor een paar verschillende indexfondsen. Denk daarbij aan de Verenigde Staten (S&P 500), China en Japan (NIKKEI). Ook Duitsland (DAX) kan een interessante aanvulling zijn. Persoonlijk heb ik een sterke voorkeur voor de indexfondsen uit de Verenigde Staten.
Vastgoedmarkt: vastgoedfondsen en REITs
Aandelen staan erom bekend dat je er veel geld mee kan verliezen. En dat klopt ook, mits je jezelf niet houdt aan de universele principes voor veilig beleggen (zie hierboven). In aanvulling daarop: door te kiezen voor ETFs en Indexfondsen, kan je behoorlijk veel geld verlies vermijden.
Hetzelfde geldt voor vastgoed. Veel mensen zweren bij vastgoed en persoonlijk ben ik ook van mening dat dit een veiligere belegging dan aandelen is. Wel heb je verstand van zaken nodig (als je het goed wilt doen), en vooral veel geduld. Immers, huizenprijzen staan erom bekend alsmaar te stijgen. Mocht je een gunstig gelegen appartement of huis in een opkomende regio kunnen kopen onder de marktwaarde, sla dan vooral je slag. Het nadeel is alleen wel dat je met vastgoed een hoog startkapitaal nodig hebt. Zo is ook beleggen in vakantiewoningen interessant, maar heb je daarvoor minimaal 40.000 euro nodig. Niet iedereen heeft dat, dus wat is het alternatief?
Een slim alternatief voor extra spreiding zijn vastgoedfondsen en REITs. Dit kan je zien als ETFs, maar dan voor de vastgoed. Het verschil tussen de twee is dat een REIT wel beursgenoteerd is. Dit geeft meer koersschommelingen, waarbij de mogelijkheid bestaat om wat extra rendement te pakken. Meer hierover lees je in dit artikel over investeren in REITs.
Een vastgoedfonds is heel stabiel en keert iedere maand structureel dividend uit. Dit laatste is daarom heel interessant voor wie veilig beleggen wilt. Dit is dan ook mijn advies: als je veilig wilt beleggen, investeer dan een deel van je vermogen in een paar vastgoedfondsen.
De beste Nederlandse vastgoedfondsen zijn SynVest en Corum Investment. Deze keren jaarlijks zo’n 7 tot 8,5 % dividend per jaar uit. Niet slecht voor een veilige belegger!
Obligaties
Obligaties zijn veruit de meest veilige belegging uit dit rijtje. Hier heb je verschillende soorten in, waarin grofweg te benoemen bedrijfsobligaties en staatsobligaties. Deze laatste kan je wel bestempelen als een zeer veilige haven. Als je een Nederlandse staatsobligaties koopt, leen je als het ware je geld uit aan de Nederlandse overheid. In ruil hiervoor krijg je een vergoeding in de vorm van rente (en dus rendement). Hoe meer risicovol de obligatie, hoe hoger de rente. Toen Turkije in een kleine crisis zat, steeg de staatsobligatie tot wel 14% rente.
Een mix aan obligaties wordt vaak gebruikt bij platformen waarop je geld kan laten beleggen. Of je nu kiest voor zelf beleggen voor pensioen, of dat je dit laat doen, in beide gevallen zou je wat obligaties in je portefeuille willen opnemen. Wel vind ik persoonlijk de moeite niet waard. Nu investeer ik zelf relatief risicovol in een mix van ETFs en groeiaandelen. Uiteraard weet ik wel goed wat ik aan het doen ben. Voor mij persoonlijk is een obligatie die 3 of 4% rente uitkeert niet interessant. Dit geeft te weinig rendement. Wel is het een hele veilige belegging als je voor de juiste obligaties kiest die een hogere rente dan de inflatie uitkeren.
Nu hoef je het wiel niet zelf uit te vinden. Als je twijfelt, ga dan voor zekerheid en laat je geld beleggen. Dat is altijd nog een betere keuze dan zelf te beginnen zonder te weten wat je doet. Zo kan je jezelf eens verdiepen in BinckBank of Brand New Day. Dit zijn de twee beste platformen in Nederland. Hier kan je BinckBank en Brand New Day vergelijken.
Ondergewaardeerde (dividend) aandelen
In dit gehele artikel over veilig beleggen geef ik je de cruciale tip om zoveel mogelijk te spreiden. En dan staat hier opeens als tip om te investeren in ondergewaardeerde aandelen? Klinkt paradoxaal… Ik zal het uitleggen.
Onderwaardeerde (dividend) aandelen zijn de uitzondering op de regel. Soms kan het zijn dat je met aanzienlijk minder risico een significant hoger rendement kan behalen. Deze mogelijkheid bestaat bij ondergewaardeerde aandelen. Deze strategie noemen ze Value Beleggen. De meest bekende Value belegger is Warren Buffet. In een simpele uitleg doen zij het volgende:
Stel dat je op een bazaar staat. Alle producten zijn te koop op basis van vraag- en aanbod. Je komt hier al jaren en kent de bazaar als geen ander. Je hebt meegemaakt dat in sommige seizoenen er veel meerr vraag dan aanbod is. Op deze momenten stijgen de prijzen enorm hard, maar het product blijft hetzelfde. Toch zie je dat zelfs op deze momenten er nog kraampjes zijn met waardevolle producten, maar dat de prijs nog niet zo gek hoog is. Naast deze seizoenen heb je ook seizoenen waarin er meer aanbod dan vraag is. Er is een financiële crisis geweest en mensen hebben weinig geld en vooral veel angst. Bijgevolg is het angstig stil op de bazaar. Jij daarentegen beleeft je beste dag ooit. Je koopt de meest waardevolle producten tegen een hoge korting. Hierbij maak je je geen zorgen om het risico. Immers, wanneer de economie weer aantrekt kan je deze producten tegen een hele hoge prijs verkopen. Het enige wat je op dat moment nodig hebt is geld, kennis en geduld.
Met ondergewaardeerde aandelen werkt dit net zo. Op sommige momenten staan uitstekende bedrijven in de uitverkoop. Als je op dat moment investeert, loop je amper risico en kan je zeer hoge rendementen boeken. Om dit beter te begrijpen adviseer ik je het boek “The Intelligent Investor”.
Hoger Rendement en Lager Risico? Tip: Asymmetrisch Beleggen!
Wat als je hoger rendement kan halen terwijl je minder risico loopt. Klinkt te mooi om waar te zijn? Dat is het niet, met dank aan asymmetrisch beleggen. Dit zijn investeringen waarbij de potentiële winst groter is dan het potentiële verlies. De enige manier voor asymmetrisch beleggen is als je heel veel kennis en ervaring hebt. Dit is voor gevorderde professionals en wordt ook wel toegepast bij de grootste beleggingsfondsen met een minimale inleg van miljoenen.
Ik ben zelf geen specialist in asymmetrisch beleggen, maar ken wel een zeer goede partij. Ik ben aangesloten bij hun Membership. Dat heeft een hoog prijskaartje, maar de kwaliteit is zeer hoog en geeft unieke kansen tot winstgevende investeringen. Dit zijn echte professionals. Daarbij hebben ze ook een gratis nieuwsbrief waarin ze één keer per week meesterlijke tips en onderzoeken voor asymmetrisch beleggen met ons delen.
Wil je meer informatie? Klik hier voor meer informatie en de gratis nieuwsbrief.
Je schuld of hypotheek aflossen
Veilig beleggen doe je omdat je een bepaald rendement wilt behalen. Wat veel mensen vergeten, is dat het aflossen van schuld of hypotheek ook een vorm van investeren is. Stel dat jij met een veilige belegging 6% rendement per jaar kan behalen. Je hebt echter ook een schuldlening lopen waarop je 7% rente moet betalen. In dit geval is het slimmer om te kiezen voor het aflossen van schuld. Dat levert immers 1% hoger rendement op. En bovendien is dat veel positiever voor je gemoedstoestand. Ik ken niemand die graag schuld wilt aflossen 😉.
Het omgekeerde is echter ook waar. Stel dat je 10.000 euro hebt. Je twijfelt tussen het aflossen van je hypotheek a 3% rente, of om dit veilig te investeren tegen 6% rendement. In dit geval is het slimmer om te kiezen voor veilig beleggen. Op jaarbasis ga je hierdoor namelijk 300,- euro op vooruit. Dit is omdat het aflossen van je hypotheek met 10.000 euro, je 300,- euro zou opleveren. De veilige belegging levert je echter 600,- euro op.
Wil je hier meer over weten? Lees dan eens dit artikel over investeren of hypotheek aflossen.
Peer-2-Peer lending
Tot slot kan je voor extra spreiding een klein deel van je vermogen investeren in Peer-2-Peer Lending. Persoonlijk zou ik kiezen voor maximaal 10% van je vermogen. Peer-2-Peer Lending, oftewel P2P Lending, staat voor het geld uitlenen aan particulieren (of bedrijven). Deze particulieren of bedrijven melden zich aan bij een P2P-platform. Zover ik weet is momenteel enkel Mintos een betrouwbaar P2P platform. Een particulier die geld wilt lenen, vraagt een lening aan via het platform in ruil voor een bepaalde rente. Deze rente varieert tussen de 7 – 16%. Daarbij is het mogelijk om een gemiddeld jaarlijks rendement van circa 9 – 13% te behalen via Mintos. Let hierbij wederom op de spreiding. Kies voor maximale spreiding door het geïnvesteerde bedrag te spreiden over honderden verschillende leningen. Dit kan snel en eenvoudig via de optie “automatisch investeren”, zodat je meer veilig kan beleggen.
Ook is er een Nederlands platform waarbij je kan beleggen in ondernemers. Hier lees je alles over in deze BridgeFund review. Via die website kan je jouw geld dus uitlenen aan ondernemers, in ruil voor rente.
Een eigen onderneming
Meer out-of-the-box is het investeren in een eigen onderneming. Laat mij dit uitleggen. Bij veilig beleggen is de essentie dat je een hoge mate van zekerheid wilt tot positief rendement. Of dat nu in aandelen, vastgoed of je eigen onderneming is maakt niet uit. De investering met de hoogste succeskans tot positief rendement op de lange termijn, is per definitie de meest veilige belegging.
Wanneer je een kleine onderneming hebt, kan dit een interessante investering zijn. Veel ondernemers investeren dan ook veel in haar eigen bedrijf. Dit komt doordat zij hier veel kennis van hebben. En zij weten dat iedere euro die zij investeren, mogelijk meer dan een euro gaat opleveren. Zo heb ik zelf ook onder meer deze website uitgebouwd tot een winstgevende onderneming, terwijl ik 40-uur in loondienst werk. Na een paar jaar kon ik goed berekenen wat wel en wat niet geld opleverde. Door in die activiteiten tijd, energie en geld te investeren, heb ik mijn onderneming laten groeien. Bijgevolg ontvang ik daaruit meer winst dan voor mijn investering.
Wat zou jij het liefste willen doen als er geen belemmeringen zijn? Wat is je passie? Waarom begin je daar niet een kleine onderneming in? Het enige wat je moet doen is gewoon starten. En dat kan ook in de avond- en weekenduren 😉.
Wat zijn de voor- en nadelen van veilig beleggen?
Wanneer je de universele tips voor veilig beleggen combineert met de verschillende veilige beleggingen van hierboven, heb je een hoge kans tot succes. Het is verleidelijk om te kiezen voor meer risico, omdat je dan ook hoger rendement kan behalen. Toch wil ik iedere beginnende belegger sterk adviseren om (op zijn minst) te starten met veilig beleggen. Doe eerst ervaring op, alvorens je meer risico wenst te nemen. Begrijp goed de noodzaak hiervan, omdat je ook serieus veel geld kan verliezen bij de verkeerde investeringen. Dit zien we dan ook terug in de voordelen van veilig beleggen. En dat zijn er veel:
- Veilig beleggen geeft je de hoogste kans tot positief rendement
- Emotioneel gezien is het makkelijker vol te houden, omdat je in mindere mate last hebt van hevige koersschommelingen
- Omdat je bij veilig beleggen vooral kiest voor veel spreiding, is het makkelijker in vergelijking tot investeren in bijvoorbeeld individuele aandelen
- Dankzij veilig beleggen kan je het geld voor je laten werken om een passieve bron van inkomsten te genereren.
Uiteraard zijn er ook nadelen, zoals:
- Bij veilig beleggen laat je mogelijk extra rendement liggen (denk aan het voorbeeld van de bazaar)
- Je hebt relatief meer geld nodig om grote bedragen te verdienen. Zo is het nogal een verschil of je 5% of 20% op 10.000 euro krijgt. Toch zijn er manieren om dit slim te doen. Hierover lees je meer in dit artikel over beleggen met weinig geld
- Wat je vooral nodig hebt is geduld en discipline om vast te houden aan je strategie tot veilig beleggen. Stap vooral niet in de valkuilen om meer risico te willen behalen, mits je daar nog niet klaar voor bent!
Mijn persoonlijke mening en ervaring met veilig beleggen
Of veilig beleggen de beste keuze voor jou is, ligt geheel aan je financiële doel. Wanneer je gewoon wat extra geld wilt genereren, is het verstandig om te kiezen voor veilig beleggen. Daar ben ik dan ook echt van overtuigd. Het is namelijk de meest rationele keuze, waarom je geld verliest minimaliseert.
De reden dat veel mensen toch meer risico nemen komt ofwel doordat zij hier niet bewust over zijn, of dat zij een groot financieel doel hebben. Zo behoor ikzelf ook tot de laatste groep. Toen ik op mijn 23ste begon met beleggen, had ik een duidelijk en concreet lange termijn plan naar financiële onafhankelijkheid. Vandaag de dag (29 jaar) zit ik nog steeds op koers. Sterker nog, ik zal eerder financieel onafhankelijk worden dan verwacht. Zo zal ik naar schatting op mijn 35ste een netto vermogen tussen de 400.000 – 600.000 euro hebben. Op mijn 40ste zou ik de miljoen kunnen aantikken. Om dit te behalen streef ik naar een jaarlijks gemiddeld rendement van 14%. Dat is nog niet eens zo schokkend hoog. Wel is het hoger dan het marktgemiddelde en dat betekent dat ik meer risico moet nemen.
Aangezien ik veel kennis en ervaring heb opgedaan, sta ik momenteel dik in de plus qua rendement. Het kan echter ook fout gaan, en daartoe moet je bereidt zijn.
Zou ik voor mijzelf in staat kunnen zijn om een lager financieel doel te kiezen, dan zou ik meer tevreden zijn en kiezen voor meer veilig beleggen. Ruimte tot verbetering is altijd prettig 😉.
En jij? Wat is jouw financiële doel en hoe veilig investeer je? Laat het mij weten in een reactie hieronder.