Wat is Ikigai: Hoe vind ik mijn Ikigai? 3 Stappen | Happy Investors
wat-is-ikigai
Persoonlijke Ontwikkeling
Happy Investors
Persoonlijke Ontwikkeling
02/17/2023
8 min

Wat is Ikigai: Hoe vind ik mijn Ikigai? 3 Stappen | Happy Investors

02/17/2023
8 min

In dit artikel gaan we in op de betekenis van Ikigai. Wat is Ikigai? En hoe kan ik mijn Ikigai vinden? Misschien heb je gehoord over dit Japanse concept en hoe het je kan helpen je droomcarrière te vinden. En hoe het bijdraagt aan gelukkiger zijn, met een leven vol voldoening en inspiratie.

In dit artikel leer je wat Ikigai is en betekent en hoe je jouw Ikigai kan vinden.

Wat is Ikigai?

Ikigai (uitgesproken als "ee-key-guy") is een Japans begrip dat "reden van bestaan" betekent.

Iki betekent "leven", en gai betekent "waarde" of "waarde". Met andere woorden, je Ikigai is je "levenswaarde" of wat betekenis geeft aan je leven.

Je Ikigai is je levensdoel, je reden om 's morgens op te staan.

Het begrip is in de loop der tijd geëvolueerd. In de Japanse cultuur verwijst het meestal naar wat je geluk geeft. Tegenwoordig is het begrip populair in de westerse cultuur. Het verwijst vooral naar je ideale carrière.

Toch laat de filosofie achter Ikigai ons zien dat onze carrières, ons gezin en ons geluk niet gescheiden zijn. Ze zijn allemaal met elkaar verbonden om ons bestaan een doel te geven.

Happy Investors heeft als doel om mensen te helpen naar financiële vrijheid. Onze passie ligt in lange termijn beleggen. Daarnaast richten wij ons ook op persoonlijke ontwikkeling. Binnen deze context zien wij Ikigai vooral als een middel om een gelukkiger leven met meer voldoening te realiseren. Een waarbij geld verdienen en leven vol passie en purpose samengaan.  

Het Ikigai diagram

Bron: Ikigai 

Het Ikigai diagram illustreert het concept. Het toont ons vier overlappende cirkels: "waar je van houdt", "waar je goed in bent", "wat de wereld nodig heeft", en "waar je voor betaald kan worden".

In het midden van dit diagram, waar alle cirkels elkaar overlappen, kun je je Ikigai of sweet spot vinden.

Dit is de sweet spot, omdat alle vier de dimensies van belang zijn. Je kan wel vol passie werken aan je eigen onderneming, maar als je daar geen geld mee verdient zal je enorm veel stress ervaren. Of je kan wellicht houden van salesgesprekken en veel geld verdienen, maar is je werk echt zo belangrijk wanneer je alleen maar wc-brillen verkoopt? (no offense).

Dit is waarom wij bij Happy Investors geen dubieuze financiële producten zoals CFD’s en hefbomen of risicovolle activiteiten zoals day trading promoten. Ook zijn we sceptisch over beleggen in crypto. Niet omdat we er iets persoonlijk tegen hebben, maar omdat veel mensen er helaas veel geld mee verliezen. Wij halen er meer voldoening uit om te inspireren tot succesvol ETF beleggen, of het investeren in vastgoedfondsen. Dat is misschien minder spectaculair, maar het biedt ook significant minder risico tot geld verlies.

Laten we ze stuk voor stuk bekijken.

Waar je van houdt

Hier hebben we wat je leuk vindt, je passies en je hobby's. Met andere woorden, wat je zou willen doen ook al krijg je er niet voor betaald. Waar je van houdt is typisch gezien hetgeen dat ligt binnen je intrinsieke motivatie.

Misschien hou je van koken, wandelen, zingen, tijd doorbrengen met vrienden, je huis schoonmaken, muziek spelen, video's bewerken, fotografie, et cetera.

Waar je goed in bent

Je talenten, waar je goed in bent, wat je gemakkelijk afgaat. Denk hier aan de complimenten die je altijd krijgt: "Je bent zo goed in X!".

Misschien ben je goed in schilderen, misschien ben je erg georganiseerd, of weet je hoe je geld moet besparen en je aan een budget moet houden.

Misschien ben je geweldig in het geven van advies, of kook je de beste maaltijden, of ben je gewoon ongelooflijk goed in spreken in het openbaar.

Het is belangrijk om goed te zijn in hetgeen waar je van houdt. Je kan wel heel graag iets willen doen, maar je moet het ook kunnen. Als je er niet goed in bent, wordt het namelijk lastig om er een beroep van te maken om je levensstandaard te bekostigen.

Wat de wereld nodig heeft

Hier is het essentieel dat wat je doet de problemen van iemand anders oplost. Als er "de wereld" staat, kan dat verwijzen naar een deel van de samenleving of gewoon naar een groep kleine mensen.

De wereld kan verpleegsters, vrijwilligers, leraren, brandweermannen, of bouwvakkers nodig hebben.

Maar ze kunnen ook een kunstenaar nodig hebben die coole t-shirts maakt, een webdesigner om hun website te maken, iemand die hun koelkast kan repareren, een financieel adviseur, et cetera.

De wetenschap dat je anderen kunt helpen en hun problemen kunt oplossen, geeft je carrière een gevoel van voldoening.

Mensen die een beroep uitoefenen die niet veel waarde toevoegt, zullen vroeg of laat opbranden. Goed betaald krijgen is op de lange termijn niet genoeg om de intrinsieke motivatie te blijven aanwakkeren. Op een gegeven moment zal je wakker worden en jezelf afvragen “waar ben ik in godsnaam mee bezig”? Na dit inzicht zal je meer betekenisvol werk willen doen.

Bedenk wel dat het gevoel van voldoening en toegevoegde waarde, wat de wereld nodig heeft, voor ieder anders kan zijn. De buurman kan gepassioneerd zijn over het beleggen in aandelen, terwijl jij liever werkt aan duurzame projecten. Niet oordelen. Leer begrijpen, en help elkaar vanuit een ander perspectief.

Waarvoor je betaald kan worden

Je kan veel plezier beleven aan een hobby, maar dat betekent niet dat je ervoor betaald kunt worden.

Hier moet je nagaan hoe je geld kunt krijgen om te doen waar je van houdt.

Tegenwoordig, met het internet, kun je bijna alles te gelde maken. Mensen worden bijvoorbeeld betaald voor het spelen van videogames.

Ikigai: de sweet pot

Wanneer elk van deze cirkels elkaar overlapt, vind je een ander concept.

Als je combineert waar je van houdt en waar je goed in bent, heb je je passie.

Als je combineert waar je van houdt en wat de wereld nodig heeft, heb je je missie.

Als je combineert wat de wereld nodig heeft en waarvoor je betaald kan worden, heb je je roeping.

Als je combineert waarvoor je betaald kan worden en waar je goed in bent, heb je je beroep.

Maar als je combineert waar je van houdt, waar je goed in bent, wat de wereld nodig heeft en waar je voor betaald kunt worden, heb je je sweet spot of je Ikigai.

Hoe kan ik mijn Ikigai vinden?


Hieronder leggen we in een paar stappen uit hoe je Ikigai kan vinden. Daarnaast geven wij als tip mee dat je Ikigai sneller vindt wanneer je ook financieel vrij bent. Wanneer er geen financiele druk is, wordt het veel makkelijk om te blijven genieten van hetgeen je doet. Zodra je financiele druk voelt, wordt het moeilijker om je passie volledig te ontwikkelen. Daarnaast kan Mindfulness helpen om gelukkiger te worden. Je Ikigai vinden betekent niet direct dat je gelukkig bent. Ook wie zich in de sweet spot bevindt zal nog altijd slechte dagen ervaren. Dat hoort erbij. Door het beoefenen van Mindfulness, waaronder meditatie oefeningen, kun je sneller rustiger worden wanneer het even tegenzit. 

1. Zoek waar je gepassioneerd over bent

Bedenk allereerst wat je graag doet. Wij zijn ervan overtuigd dat het vinden van Ikigai begint met hetgeen waar je echt van houdt.

Stel je voor dat geld geen probleem was, wat zou je dan de rest van je leven graag doen? 

Bedenk ook hoe je ideale leven eruit ziet. Waar zou je iedere dag voor willen opstaan om vol energie en plezier aan te werken? 

Denk aan momenten en situaties waarin je veel energie, drive en flow ervaart. De tijd ging snel voorbij en je ervaarde veel voldoening. Wat deed je toen, en waar houd je dus echt van?

Deze oefeningen kunnen je een goed beeld geven van je passies.

2. Zoek een medium om je passie uit te drukken

Als je weet waar je gepassioneerd over bent, moet je nadenken over hoe je het winstgevend en nuttig kunt maken voor anderen. Bij deze stap hoort veel brainstormen.

Hoe kan ik anderen helpen met mijn passie?

Bedenk hoe je het probleem van iemand anders kunt oplossen.

Als je bijvoorbeeld een digitale kunstenaar bent die van illustratie houdt, kun je prachtige ontwerpen maken voor T-shirts, telefoonhoesjes, notitieboekjes, et cetera. Je kunt geanimeerde video's maken om iemand te helpen zijn producten te verkopen, iets te leren, of voor vermaak. Je kunt posters verkopen zodat mensen hun huis kunnen versieren. Of je kunt andere mensen leren hoe ze moeten tekenen.

Hoe kan ik betaald worden voor wat ik graag doe?

Het leven is duur. Je hebt geld nodig om te leven. En dus moet je manieren bedenken hoe je geld kan verdienen met je passie. Hedendaags is geld verdienen bijzonder simpel. Er zijn veel manieren voor online geld verdienen, maar ook als werknemer of ZZP'er is er genoeg ruimte dankzij een heersend tekort aan mensen. Daarnaats kan je uiteraard nog een eigen onderneming starten, of beginnen met een side hustle

Als je weet dat wat je doet een probleem kan oplossen, moet je nagaan of mensen bereid zijn ervoor te betalen.

Hier kun je onderzoeken of andere mensen geld verdienen door hetzelfde te doen. Zorg ervoor dat u precies te weten komt hoe zij hun geld verdienen en wat zij doen om dat te bereiken.

Als er niemand is die doet waar jij van houdt en jij misschien de eerste bent, geef dan niet op. Toch moet je creatief worden en een realistisch plan bedenken hoe je je passie te gelde kunt maken.

Hoe kan ik dat beter doen?

Laten we zeggen dat mensen bereidt zijn te betalen voor wat je doet, maar wat als je er niet goed in bent? Nou, dan moet je volhardend zijn en blijven trainen en leren tot je beter wordt. Met de juiste groeimindset kan iedereen persoonlijke groei realiseren.

Je kunt lessen volgen, YouTube tutorials bekijken, je inschrijven voor online cursussen, of een coach of mentor inhuren. Deze gedachte moet je altijd vasthouden. Als je echt houdt van wat je doet, zul je altijd meer willen leren en er beter in worden.

3. Test het uit en probeer het gewoon

De enige manier om te zien of je je Ikigai hebt gevonden, is door het te proberen.

Terwijl je bezig bent, realiseer je je misschien dat het niet jouw ding was. Dat geeft niet, probeer het opnieuw met een ander ding.

Of je kan je realiseren dat je het geweldig vond, maar er geen geld mee kon verdienen. Maak je geen zorgen, probeer een andere manier te vinden om van je passie te leven.

En als je eenmaal je Ikigai hebt gevonden, betekent dat niet dat je er meteen veel geld aan overhoudt. Het is misschien een langzaam proces, maar het is mogelijk als je je aan een plan houdt.

Caro Arevalo is bijvoorbeeld een Peruaanse kunstenares en YouTuber. Ze wilde van haar schilderijen leven, maar begon parttime te werken als barvrouw. Nu is ze een succesvolle fulltime kunstenaar en gebruikt ze sociale media om haar werk te promoten.

Je kunt succesvol worden in wat je doet, maar je moet wel realistische kleine doelen bedenken die je naar succes leiden. Doelen bereiken is een kwestie van focus en aandacht, en vervolgens jezelf daaraan houden.

Ook kun je in contact komen met mensen die je kunnen helpen die doelen te bereiken. Bijvoorbeeld een mentor, een coach, mensen die soortgelijke doelen hebben bereikt, of mensen die aan dezelfde visie werken.

Deze mensen kunnen je motiveren en je frisse, realistische ideeën geven om je droom te verwezenlijken.

En, hoe ga jij je Ikigai vinden? Wat is jou passie waar je ook heel goed in bent?

Reacties
Categorieën