7 Beleggingstips voor Minder Risico die Je Moet Kennen!
7 Beleggingstips voor Minder Risico die Je Moet Kennen!
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
05/12/2021
9 min

7 Beleggingstips voor Minder Risico die Je Moet Kennen!

05/12/2021
9 min

Beste Happy Investor, iedere belegger, beginnend of gevorderd, zal op de hoogte moeten zijn van methoden en strategieën om het risico bij beleggen te verkleinen. We investeren ons geld in de verwachting positief rendement te behalen, maar er zijn ook reële risico’s tot geld verlies. Mijns inziens is optimisme een goede kwaliteit voor beleggers. Aan de andere kant mogen we onze kop niet in het zand steken, en dienen we ons te verdiepen in de risico’s en hoe hiermee om te gaan. In dit artikel deel ik mijn 7 beste beleggingstips voor minder risico.

Let op: de 7 beleggingstips voor minder risico versterken elkaar. Als je het risico werkelijk wilt verkleinen, zou je minimaal alle 7 tips willen aanhouden.

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave:

 1. Beleg in hetgeen je kent: rigoureus onderzoek leidt tot lager risico én hoger rendement
 2. Kies bewust voor lager risico
 3. Bouw een gediversifieerde beleggingsportefeuille
 4. Behoud een lange termijn visie
 5. Maandelijkse inleg a.k.a. Dollar-Cost Averaging (DCA)
 6. Koop wanneer andere angstig zijn
 7. Ken de verschillende beleggingsrisico’s

1. Beleg in hetgeen je kent: rigoureus onderzoek leidt tot lager risico én hoger rendement

beleggingstip-minder-risico

Een gouden beleggingstip voor minder risico is om alleen te beleggen in zaken die je begrijpt. Dat is de reden waarom Warren Buffet voor een lange tijd niet heeft geïnvesteerd in technologie bedrijven. Niet zozeer omdat hij de technologie niet begrijpt, maar vooral omdat hij niet zeker wist hoe je deze bedrijven kan waarderen. Nu is Warren Buffet een van de beste beleggers die er is, en gaat die vergelijking niet op met een beginnende belegger…

Helaas begaan beginnende beleggers te vaak deze fout. Daarom is dit een van de beste beleggingstips voor minder risico. Investeer je geld uitsluitend in zaken die je volledig begrijpt. Of dat nu aandelen, ETFs, vastgoed of meer complexere investeringen zoals opties en turbo’s zijn.

Na zeven jaar beleggen maak ik zelf ook nog wel eens de fout om te gehaast te investeren in aandelen. In vergelijking tot beginnende beleggers voer ik veel onderzoek uit naar unieke aandelen. Ondanks mijn ervaring en kennis, word ik soms desalniettemin te enthousiast in het potentieel van een bepaald aandeel. In mijn enthousiasme kan ik bijgevolg te snel instappen, en mogelijke feiten over het hoofd zien.

Dit is een wijze les, omdat je het hoogste rendement behaalt bij de investeringen waarvan je 95% zeker weet dat dit goede beleggingen zijn. En omdat je dit 95% zeker weet, heb je ook lager risico. (100% bestaat niet, er zijn altijd onvoorziene gebeurtenissen zoals het overlijden van een CEO of een covid-19 crisis…).

Veilig beleggen begint bij jezelf. Besef goed dat je serieuze risico’s loopt bij beleggen. Verhoog je kans tot succes door rigoureus onderzoek te doen naar iedere investering die je wilt maken.

2. Kies bewust voor lager risico

Een voor de hand iggende beleggingstip voor minder risico is om er bewust voor te kiezen. Om dit te kunnen doen zal je allereerst bewust moeten zijn van alle beleggingsrisico’s die je loopt (zie tip 7). Vervolgens moet je ook in staat kunnen zijn om deze bewuste keuze te maken. Dit laatste is vaak het struikelblok.

De ironische valkuil is dat hoe meer kennis je opdoet, hoe meer kansen je ziet. Soms kan ik wel weken of maanden onderzoek doen naar een bepaald aandeel. Als ik hieruit de conclusie trek dat dit een geniale investering is, zal ik mijn emoties moeten beheersen om niet all-in te gaan.

Een intelligente belegger zal nooit all-in gaan. Net zoals bij pokeren kan je een misschien wel een Straight Flush in handen hebben, om vervolgens te verliezen van een Royal Flush. Je verzint het niet, maar gebeurt nu eenmaal. Alles draait om kansberekeningen.

Daarom is de beleggingstip voor minder risico: kies er bewust voor!

Dit behelst een aantal zaken, waarbij het opbouwen van een gediversifieerde beleggingsportefeuille (tip 3) een van de belangrijkste is. Ook zal je keuzes moeten maken. Stel dat je twee geniale bedrijven ontdekt: aandeel A is een ondergewaardeerd aandeel, en aandeel B is een uniek aandeel. Maar in dit voorbeeld heb je al zo’n 10% van je geld in groeiaandelen zitten. In dit geval kan het derhalve slim zijn om bewust te kiezen voor lager risico, en je geld te investeren in het ondergewaardeerde aandeel A.

Zo is investeren in ondergewaardeerde aandelen, oftewel Value Investing, een van de manieren om minder risico te nemen bij individuele aandelen. Meer hierover lees je in dit artikel over veilig beleggen in aandelen.

3. Bouw een gediversifieerde beleggingsportefeuille

minder-risico-beleggingstips

De eerste beleggingstip voor minder risico gaat erom dat je investeert in zaken die je begrijpt. Als je kennis echter beperkt is, kan dit leiden tot weinig spreiding waardoor je alsnog (onbewust) te veel risico neemt.

Middels een gediversifieerde beleggingsportefeuille kan je spreiding aanbrengen. Spreiding is een andere gouden beleggingstip voor minder risico. Zo ken je misschien wel het advies om minimaal twintig tot maximaal dertig individuele aandelen in je portefeuille te nemen. Maar let op: dit is advies voor de meer gevorderde belegger.

Als je het mij vraagt, zou iedere beginnende belegger moeten willen starten met ETF’s. Een enkele ETF kan tot zelfs 3500 verschillende aandelen bevatten. Dit is onherroepelijk veel veiliger dan het investeren in individuele aandelen. Natuurlijk heb je hierdoor ook potentieel lager rendement, maar dat is altijd nog beter dan negatief rendement!

Als je deze link van Gratis Trainingen gaat kan je de ‘ETF Starterskit’ gratis downloaden. In deze Starterskit vind je kant-en-klare ETF beleggingsportefeuilles die geschikt zijn voor beginnende beleggers.

Een belangrijke beleggingstip voor minder risico is om je beleggingsportefeuille niet louter op aandelen en ETFs te richten. Ook spreiding in verschillende beleggingsmarkten is noodzakelijk. Zo kan je extra risico spreiden door een deel van je geld te investeren in REITs en niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Ook kan je een kleiner deel, bijvoorbeeld maximaal 10%, investeren in alternatieve beleggingen. Denk hierbij aan P2P-Lending, ETFs in zilver, goud en andere commodities, crowdfunding, Bitcoin en obligaties.

Een andere beleggingstip voor minder risico is het aanhouden van een allocatie percentage. Ter voorbeeld: leg jezelf op dat je max. 2% van je portefeuille per aandeel investeert, max. 5% per ETF, max. 2% per alternatieve belegging, enzovoorts.

Bij een startkapitaal van circa €25.000 zal je een prima gediversifieerde beleggingsportefeuille kunnen aanbrengen. Heb je een lager startkapitaal? Begin dan met veilige ETFs.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

4. Behoud een lange termijn visie

Mijn hele leven draait om lange termijn denken. Ook de Happy Investors Mindset is fundamenteel gericht op lange termijn investeren voor financiële onafhankelijkheid. Mijns inziens, is dit de meest veilige vorm van investeren. Het is alleen niet de gemakkelijkste.

Wij mensen, met ons reptielenbrein, willen graag een directe beloning voor onze input. Bij lange termijn investeren zal je daarentegen jarenlang moeten wachten alvorens je kan genieten van hoge rendementen. Tja, het is dan ook niet onlogisch dat sommigen kiezen voor korte termijn oplossingen zoals day trading en CFD beleggen. Maar let op: alhoewel er mensen zijn die hiermee positief rendement behalen, vergen day trading en CFD beleggen meer kennis en tevens ligt de kans op geld verlies significant hoger.

Waarom het risico nemen? Het enige wat je nodig hebt is geduld en discipline. Ja, dat is lastig, maar heb je liever een hoge of een lage kans op positief rendement?

Of laat ik het anders stellen. Heb je liever een hoge of een lage kans op geld verlies?

Ik zeg niet dat lange termijn beleggen de beste keuze is voor hoog rendement. Wel beweer ik dat het de beste keuze is voor wie de hoogste kans tot positief rendement wilt hebben. Desalniettemin loop je ook bij lange termijn beleggen enig risico tot geldverlies. Er is nooit 100% zekerheid. Wel is de kans tot positief rendement significant hoger in vergelijking tot korte termijn beleggen.

Uiteindelijk ligt het eraan hoe risico-avers je bent. Ik neem veel risico door te beleggen in groeiaandelen, maar daarbij behoud ik wel een lange termijn horizon om mijn succeskans te vergroten.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

5. Maandelijkse inleg a.k.a. Dollar-Cost Averaging (DCA)

De beleggingsstrategie genaamd Dollar-Cost Averaging (DCA) is mijn vijfde beleggingstip voor minder risico. Deze strategie houdt in dat je de totale som der geld verspreidt over periodieke aankoopmomenten.

DCA is een antwoord op een van de meest gestelde vragen ‘wanneer en hoe moet ik instappen?’. Een intelligente belegger weet dat zij moet instappen wanneer de beleggingsmarkt pessimistisch is en aandelen voor een koopje beschikbaar zijn (tip 6). Maar hoe kan je dit als beginnende belegger weten?

Als je goed hebt opgelet was de eerste beleggingstip voor minder risico om rigoureus onderzoek te doen. Dit behelst tevens onderzoek naar theorieën, praktijkvoorbeelden, et cetera. Zo behoor je kennis te hebben van financiële ratio’s als P/E, P/S, Book Value, enzovoorts.

Aangezien je als beginner dit hoogstwaarschijnlijk nog niet beheerst, is de DCA-strategie toepasselijk.

Stel dat je wilt beginnen met een startkapitaal van €10.000. Het toepassen van de DCA-strategie betekent dat je dit geldt verdeelt over periodieke aankoopmomenten. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan maandelijks. Dat komt neer op iedere maand €830 investeren in een gediversifieerde beleggingsportefeuille (tip 3). Neem bijvoorbeeld de eerste maandag van iedere nieuwe maand. Ongeacht wat de koersen doen, investeer je iedere maand op die eerste maandag €830.

Als je dit consequent volhoudt bemerk je dat je de ene keer hoog koopt, en de andere keer laag. Essentieel aan deze strategie, is dat je het consequent volhoudt. Idealiter blijf je dit maandelijks aankooppatroon aanhouden gedurende vijf, tien of zelfs twintig jaar.

Zo kan een maandelijkse investering van “maar” €250 gedurende twintig jaar leiden tot financiële onafhankelijkheid en zelfs vervroegd pensioen.

Wil je meer weten over deze krachtige strategie? Hier lees je alles over hoeveel maandelijks beleggen.

goedkoop-aandelen-beleggen

6. Koop wanneer andere angstig zijn

Deze beleggingstip voor minder risico is voor als je meer gevorderd geraakt. Deze tip komt voort uit het tijdloze advies van Benjamin Graham. Hij is de leermeester van Warren Buffet. Warren omschrijft deze tip als “be fearful when others are greedy”.

Benjamin Graham is een van de grondleggers van Value Investing. Hij specialiseerde zich in het beleggen in ondergewaardeerde aandelen. Om zijn filosofie te illustreren aan de hand van een voorbeeld, bracht hij Mr. Market in het leven.

Benjamin Graham leert ons dat Mr. Market een eigenaarde man is. Het ene moment is hij zeer optimistisch, ziet overal kansen en is bereidt om heel veel geld te betalen voor een aandeel. En het andere moment is hij het tegenovergestelde. Hij is dan angstig en wilt zo snel mogelijk van zijn aandelen af, wat de prijs ook is.

Dit voorbeeld is al meer dan 70 jaar oud, maar nog altijd relevant! Zo was de covid-19 het meest recente voorbeeld van een enorme golf aan paniekverkoop, tot het moment dat aandelen wel heel goedkoop werden.

tips-minder-risico-beleggen

De intelligenter belegger koopt extra bij wanneer andere angstig zijn. In het voorbeeld van de covid-19 crash, was dat op het moment dat de markt (S&P 500 als voorbeeld) met meer dan 30% was gedaald. En dat in vier weken tijd!

Let echter wel op dat je niet in de valkuil van markt timing stapt. Dan neig je meer naar korte termijn handelen. Mijn persoonlijke voorkeur is een combinatie van structurele maandelijkse inleg + extra bijkopen wanneer de markt veel daalt. Dit is een combinatie van de strategieën “DCA” + “Buy the Dip” + “Buy and Hold”.

Mijn persoonlijke beleggingsstrategie kan leiden tot hoger rendement terwijl je minder risico neemt. Lees hier meer details in het voorbeeld van beleggen in VWRL.

Uiteraard zijn er ook andere strategieën. Op den duur zal je jouw persoonlijke stijl vinden waar je je het beste bij voelt.

vastgoed beleggen met weinig geld

7. Ken de verschillende beleggingsrisico’s

De laatste der beleggingstips voor minder risico is om, logischerwijze, de verschillende beleggingsrisico’s te kennen. Als je minder risico wilt is het vanzelfsprekend dat je bewust bent van alle mogelijke risico’s. Dit kunnen er wel eens meer zijn dan je denkt. En doordat je ze allemaal begrijpt, kan je een manier verzinnen om je daartegen te wapenen. Zo vind je hieronder een opsomming van beleggingsrisico’s, waarvan enkele niet zijn meegenomen in de bovenstaande tips:

 • Marktrisico
 • Geografisch risico
 • Rente risico
 • Valuta risico
 • Koersrisico
 • Individueel risico
 • Opportuniteitsrisico (een favoriet van mij)

Zo heb ik in dit artikel geen concrete tips gegeven over hoe je kan omgaan met het rente-, valuta- en opportuniteitsrisico. Verdiep je daarom naast bovenstaande beleggingstips voor minder risico ook in andere methoden om het risico te reduceren.

Meer weten? Hier lees je alles over beleggingsrisico’s

Reacties
Categorieën