Constellium Aandelen kopen of niet? Analyse +40% Groei | Happy Investors
In dit artikel behandelen we een analyse van Constellium aandelen. Constellium aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.
Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.
Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.
Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.
Over Constellium, Europese producent aluminiumproducten
Constellium SE (CSTM) is een toonaangevende Europese producent van gewalste en geëxtrudeerde aluminiumproducten, die hoofdzakelijk levert aan de luchtvaart-, verpakkings- en automobielindustrie. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Parijs, Frankrijk.
- Ticker: CSTM
- Toegangsprijs: $14.45
- Richtprijs: $20,30
- Potentieel: 40,5%.
- Horizon: 12 maanden
- Risico: gemiddeld
- Positiegrootte: 2%
Analyse Constellium Aandelen met groeipotentie
- Het toenemende industriële gebruik van aluminium vanwege het lagere gewicht in vergelijking met staal en het gemak van verwerking stimuleert de wereldwijde vraag naar het metaal: de aluminiummarkt zal van 2021 tot 2030 naar verwachting groeien met een CAGR van 5,61%.
- Constellium kan met succes aluminiumprijsverhogingen doorberekenen aan eindgebruikers en de kosten beheersen: de aangepaste EBITDA-marges van het bedrijf blijven in grote lijnen op het niveau van vóór de pandemie.
- Het bedrijf verwacht dat de aangepaste EBITDA tegen 2025 met 18,9% zal stijgen tot 800 miljoen euro.
Waarom Constellium aandelen kopen of niet?
Reden 1. Toenemend belang van aluminium in de moderne economie
Aluminium is een belangrijk element van de moderne industrie dankzij zijn voordelen ten opzichte van andere metalen. Aluminium is veel lichter dan staal en sterker dan sommige van zijn legeringen, het corrodeert niet en heeft een goede thermische en elektrische geleidbaarheid. Volgens Precedence Research zal de aluminiummarkt van 2021 tot 2030 groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 5,61% tot 277,5 miljard dollar in 2030.
Ongeveer de helft van de aluminiumproducten van Constellium wordt geproduceerd voor de verpakkingsindustrie, hoofdzakelijk drankblikjes. Aluminium is het materiaal bij uitstek voor transport, omdat aluminium blikjes strakker kunnen worden gestapeld en opgeslagen dan concurrerende formaten (bijvoorbeeld glazen flessen). Bovendien behoudt aluminium zijn eigenschappen tijdens het hersmelten en kan het in verschillende recyclingcycli worden gebruikt. Tegelijkertijd smelt het metaal gemakkelijk, waardoor de productie van secundair aluminium slechts 5% vergt van de energie die wordt gebruikt om aluminium uit erts (primair aluminium) te produceren. Volgens het International Aluminium Institute wordt meer dan 70% van de in aluminium blikjes gebruikte materialen gerecycleerd, terwijl dat voor glas en plastic verpakkingen respectievelijk 34% en 40% is.
Om deze redenen worden aluminium blikjes steeds meer gebruikt voor drankverpakkingen. Tegen 2027 zal het gebruik naar verwachting groeien met een CAGR van 3,6% en 4,0% in respectievelijk Europa en Noord-Amerika.
Vanwege zijn lichtheid wordt aluminium steeds meer gebruikt in de automobielindustrie. Dit komt door de noodzaak om de energie-efficiëntie te verhogen om de CO2-uitstoot te verminderen, maar ook door de actieve ontwikkeling van de industrie voor elektrische voertuigen. Voor die laatste is vooral het verminderen van het gewicht van voertuigen belangrijk, omdat de batterij dan langer kan werken zonder op te laden. Ongeveer een kwart van de producten van Constellium wordt op een of andere manier gebruikt in de automobielindustrie. Volgens prognoses zal het aluminiumverbruik in de auto-industrie tegen 2027 groeien met een CAGR van 10,1% in Europa en 8,5% in de VS.
Daarnaast is de lucht- en ruimtevaartindustrie goed voor ongeveer 6% van de productie van het bedrijf. Boeing voorspelt dat de wereld van 2022 tot 2041 41.170 nieuwe vliegtuigen van verschillende formaten nodig zal hebben. Daarom wordt verwacht dat het wereldwijde aluminiumverbruik in de lucht- en ruimtevaartindustrie tot 2027 met een CAGR van 11,0% zal groeien.
Reden 2. Beperkt effect van de inflatie
Constellium is geen verticaal geïntegreerd bedrijf: het bedrijf heeft geen eigen mijnbouwcapaciteit voor aluminium. Constellium koopt het metaal bij derden en verwerkt het tot eindproducten. Om die reden zou de scherpe stijging van de aluminiumprijzen in 2021-2022 op het eerste gezicht een sterk negatief effect moeten hebben gehad op de resultaten van het bedrijf. In werkelijkheid is het bedrijf er echter in geslaagd een hoog winstgevendheidsniveau te handhaven door de kosten onder controle te houden.
De daling van de aluminiumprijzen in 2020 werd gevolgd door hun sterke groei in de twee daaropvolgende jaren. Als gevolg daarvan bedroeg de gemiddelde prijs in 2022 ongeveer 2.850 dollar per ton, hoewel deze aan het begin van het jaar was opgelopen tot 3.800 dollar. Als koper van aluminium kreeg Constellium te maken met hogere kosten, maar slaagde erin die door te berekenen aan de consument. Dat blijkt uit de aanhoudende winstgevendheid van het bedrijf, waarbij de aangepaste EBITDA op bijna hetzelfde niveau bleef als vóór de prijsstijging.
In het segment verpakking bedroeg de aangepaste EBITDA-marge bijvoorbeeld 7% in 2022 tegenover 9% in 2019. In het segment Aerospace & Transportation was dat 13% in 2022 tegenover 14% in 2019.
De gestegen aluminiumprijzen hadden een beperkt negatief effect op de resultaten van Constellium, omdat het bedrijf de kosten kon doorberekenen aan de consument. Als gevolg daarvan daalden de inkomsten met slechts 85 miljoen euro door de hoge aluminiumprijzen, maar stegen zij met 391 miljoen euro door de hogere kosten van de eindproducten.
De meeste analisten denken dat de aluminiumprijzen in 2023 zullen blijven stijgen. De belangrijkste groeifactoren zullen zijn:
- openstelling van de Chinese economie en de groeiende vraag naar het metaal in dit verband;
- de wereldaluminiumreserves blijven op het minimum van 21 jaar (minder dan 2% van de jaarlijkse productie) wegens de economische onzekerheid, die zou moeten leiden tot een stijging van de vraag naarmate de wereldeconomie stabiliseert;
- gebrek aan vraag naar in Rusland geproduceerd aluminium, dat goed is voor ongeveer 6% van het wereldwijde jaarlijkse aanbod. Volgens Reuters overschreden de Russische aluminiumreserves op de London Metal Exchange (LME) in maart 2023 voor het eerst de helft van de totale metaalreserves in de beursmagazijnen (tegenover 46% in februari 2023 en 41% in januari 2023), wat wijst op een gebrek aan kopers van de Russische metaalproductie.
In het algemeen groeit de wereldwijde productie van aluminium vrij langzaam en is het onwaarschijnlijk dat deze de vraag in de nabije toekomst zal kunnen inhalen. Volgens het International Aluminium Institute steeg de wereldwijde productie van het metaal van 2017 tot 2022 met 8%, of minder dan 1,6% per jaar. Tegelijkertijd wordt voorspeld dat tegen 2030 de vraag naar aluminium met 40% zal toenemen, wat een veel actievere productiegroei vereist. Momenteel lijkt dit doel niet haalbaar en daarom zullen de aluminiumprijzen waarschijnlijk blijven stijgen. Dit zal waarschijnlijk een positief effect hebben op de inkomsten van Constellium, aangezien het bedrijf de stijgende metaalprijzen zal blijven doorberekenen aan de eindafnemers.
Naast de verwachte stijging van de aluminiumprijzen verwacht Constellium solide resultaten voor 2023 dankzij een stijgende productie in het kader van het algemene post-COVID-herstel. In zijn verslag over 2022 merkte het bedrijf op dat sommige van zijn fabrieken slechts 70%-99% van hun potentiële capaciteit gebruikten, tegenover een gemiddelde belasting van 90% in 2019.
Constellium CEO Jean-Marc Germain deelde optimisme over de prestaties van het bedrijf in 2023. In zijn commentaar op de financiële resultaten van het vierde kwartaal van 2022 zei hij dat de lucht- en ruimtevaartindustrie een sterke vraag naar aluminium liet zien, terwijl in de auto-industrie het metaalverbruik zich blijft herstellen en in 2023 waarschijnlijk geen resultaten van vóór het coronavirus zal behalen. Germain bevestigde ook de prognose van het bedrijf om de aangepaste EBITDA op te voeren tot 800 miljoen euro tegen 2025 tegenover 673 miljoen euro in 2022.
In 2023 zal de opwaartse trend in de aluminiummarkt dus naar verwachting aanhouden, wat waarschijnlijk zal leiden tot de omzetgroei van Constellium.
Financiële analyse Constellium aandelen
De financiële resultaten van Constellium voor 2022 kunnen als volgt worden samengevat:
- De omzet bedroeg 8,12 miljard euro, een stijging met 31,99% ten opzichte van 2021.
- De aangepaste EBITDA steeg van 581 miljoen euro tot 673 miljoen euro. De aangepaste EBITDA-marge daalde licht van 9,44% naar 8,29%.
- De nettowinst bedroeg 308 miljoen euro, tegen 262 miljoen euro in het voorgaande jaar. Ook de nettomarge daalde licht van 4,26% tot 3,79%.
Omzet en winst stegen dankzij de groeiende vraag van alle industrieën waar Constellium aluminium levert. Tegelijkertijd daalden de marges door de hoge productie-inflatie en een lichte daling in het verpakkingssegment. Naar onze mening is dit een tijdelijk verschijnsel, dat zich in de nabije toekomst zal normaliseren.
- Aan het einde van de laatste verslagperiode was de operationele kasstroom gestegen tot 451 miljoen euro, tegenover 357 miljoen euro eind 2021.
- De vrije kasstroom steeg van 135 miljoen euro naar 182 miljoen euro eind 2022.
In 2022 verhoogde Constellium zijn operationele en vrije kasstromen aanzienlijk, waarbij de winst en het werkkapitaal sneller stegen dan de kapitaaluitgaven.
De schuldenlast van het bedrijf ligt binnen de normale marge:
- De totale schuld bedraagt 2,06 miljard euro.
- De kasequivalenten zijn goed voor 166 miljoen EUR.
- De nettoschuld bedraagt € 1,89 miljard, 2,8x 2022 Aangepaste EBITDA (Netto/adj. EBITDA van 2,81x).
- De rentedekkingsratio bedraagt 2,88x.
In het afgelopen jaar is Constellium erin geslaagd haar schuldenlast te verminderen: De nettoschuld/adj. EBITDA daalde van 3,41x naar 2,81x.
Waardering Constellium Groeiaandelen
Constellium handelt tegen een korting op het sectorgemiddelde: EV/Sales - 0,49x, EV/EBITDA - 5,94x, P/FCF - 11,08x, Fwd P/E - 7,88x.
Het gemiddelde koersdoel van de top-4 investeringsbanken van Wall Street is $18,8 per aandeel. Volgens onze consensusraming is het aandeel ondergewaardeerd volgens het sectorgemiddelde en historische multiples; de reële marktwaarde bedraagt $20,3, wat een opwaarts potentieel van 40,5% impliceert.
Belangrijkste risico's Constellium aandelen kopen
- Aanhoudende uitdagingen in de vliegtuigindustrie in verband met de verstoringen van de toeleveringsketen. Boeing en Airbus zijn er tot dusver niet in geslaagd de problemen volledig op te lossen, wat betekent dat de vertragingen in de levering van nieuwe vliegtuigen in 2023 kunnen voortduren, wat een negatief effect zou hebben op de vraag naar aluminiumproducten.
- De 10 grootste klanten van Constellium zijn goed voor ongeveer 50% van de inkomsten van het bedrijf, wat wijst op de grote afhankelijkheid van de topklanten. Zij zouden van hun positie kunnen profiteren om de prijzen van Constellium-producten te verlagen, maar dit is nog niet gebeurd.
- Een mogelijke economische recessie zou een negatief effect kunnen hebben op de prestaties van de onderneming. Hoewel de meeste contracten met topafnemers tegen langetermijnvoorwaarden worden gesloten, verkoopt de onderneming een deel van haar producten nog steeds tegen marktprijzen. In het geval van een recessie zou de vraag naar aluminium dalen, met lagere winsten tot gevolg.
En, wat denk jij? Constellium aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten!
Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.