Investeren in Blockchain: Waarom, Hoe en Wat?
Beste Happy Investor, inmiddels is iedereen wel bekend met de blockchain. Vanuit het perspectief van een belegger moeten we ons afvragen waarom te investeren in blockchain. De blockchain technologie is veelbelovend. Het is echter nog een zeer onvolwassen beleggingsmarkt. Hoge risico's en extreme volatiliteit. Waarom zouden we dit willen als we ook voor andere, veiligere, beleggingen kunnen kiezen? In dit artikel leggen we de potentiële voordelen van blockchain beleggen uit. Ook leggen we uit hoe je er in kunt beleggen.
Inhoudsopgave
Wat is Blockchain?
Blockchain is een revolutionaire technologie die het mogelijk maakt om gedecentraliseerde, traceerbare databases te creëren. Deze databases worden opgeslagen op meerdere computers over de hele wereld en registreren elke transactie die daarin plaatsvindt.
Aangezien deze transacties worden gevalideerd door een consensusprotocol, zijn ze moeilijk te veranderen of te wijzigen. Dit maakt blockchain uiterst veilig en fraudebestendig, waardoor het een ideale technologie is voor vele toepassingen, variërend van valuta-uitwisseling tot elektronische stemsystemen.
Het belangrijkste voordeel van de blockchain-technologie ligt in haar gedecentraliseerde aard - er is geen centrale server of autoriteit die deze database beheert. In plaats daarvan onderhouden en controleren meerdere gebruikers de hele database via verschillende consensusprotocollen zoals proof-of-work (PoW) en proof-of-stake (PoS).
Wanneer iemand op het netwerk een nieuw blok aan de keten wil toevoegen, voeren alle computers wiskundige algoritmen uit en concurreren ze met elkaar om dat blok te valideren met behulp van PoW of PoS protocollen.
Waarom investeren in blockchain?
Blockchain-technologie heeft het potentieel om in de komende jaren een breed scala aan industrieën te transformeren. Enkele van de meest veelbelovende toepassingen zijn onder meer in de financiële dienstverlening met Defi coins, het beheer van de toeleveringsketen en de gezondheidszorg.
Hier is waarom we nu in blockchain zouden willen investeren:
- Het kan bedrijfsprocessen stroomlijnen en kosten verlagen. Blockchain-technologie is sterk geautomatiseerd, wat bedrijven kan helpen tijd en geld te besparen door processen te stroomlijnen. Banken kunnen blockchain bijvoorbeeld gebruiken om het proces van het verwerken van leningen en andere financiële transacties te stroomlijnen.
- Het kan de veiligheid verbeteren en fraude beperken. Het gedecentraliseerde grootboeksysteem van blockchain maakt het fraudebestendig, wat bedrijven zou kunnen helpen fraude te voorkomen. In de gezondheidszorg zou blockchain bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt om patiëntendossiers te beveiligen en medische identiteitsdiefstal te voorkomen.
- Het kan nieuwe kansen creëren voor bedrijven. Het gedecentraliseerde karakter van blockchain opent nieuwe mogelijkheden voor bedrijven om op nieuwe manieren met klanten en partners te communiceren. Bijvoorbeeld, een bedrijf zou blockchain kunnen gebruiken om een loyaliteitsprogramma te creëren dat klanten beloont voor hun terugkerende zaken.
In het algemeen zijn er aantrekkelijke redenen om te investeren in blockchain technologie. Of je nu een particuliere belegger bent of een bedrijfsleider, inzicht in de potentiële voordelen kan je helpen het meeste te halen uit deze opkomende opportuniteit.
De grote vraag is echter hoe te investeren in blockchain voor succes op lange termijn. Het is nog niet bewezen dat het een duurzame lange termijn investering is. Bovendien zijn >95% van cryptomunten waardeloos. Beleggen in aandelen, bijvoorbeeld, heeft bewezen 8 - 10% jaarlijks gemiddeld rendement op te leveren. En gevorderde beleggers kunnen zelfs veel hogere rendementen behalen.
Hoe te investeren in blockchain
Veel mensen zijn geïnteresseerd in het investeren in blockchain, maar weten niet hoe ze moeten beginnen. Het goede nieuws is dat er een aantal manieren zijn om te investeren in blockchain-technologie. Een van de gemakkelijkste manieren is via crypto brokers. Crypto brokers zijn websites waarmee je cryptocurrencies kunt kopen, verkopen of verhandelen. Ze fungeren als tussenpersoon tussen kopers en verkopers en vragen meestal een kleine vergoeding voor hun diensten. Dit is exact hetzelfde als DEGIRO en BUX fungeren als broker voor aandelen en ETF’s.
Als je geïnteresseerd bent in het investeren in blockchain-technologie, dan is het gebruik van een crypto broker nodig om te beginnen. Hier is een stap-voor-stap gids over hoe je een crypto broker gebruikt om te investeren in de blockchain. Let op: beleggen in crypto is niet voor beginners.
1. Kies een betrouwbare crypto broker
Er zijn een aantal verschillende crypto brokers, dus het is belangrijk om je onderzoek te doen voordat je er een kiest. Zoek naar een broker die een verscheidenheid aan verschillende cryptocurrencies aanbiedt, een goede reputatie heeft, en een gebruiksvriendelijke interface. Ook veiligheidsmaatregelen zijn belangrijk.
Wij gebruiken de Nederlandse cryptobroker Bitvavo voor het investeren in blockchain technologie. Met een klein percentage. Klik op deze link met meer informatie over Bitvavo. Via onze affiliate link ontvang je gratis transactiekosten.
2. Maak een account aan bij de crypto broker
Dit wordt meestal gedaan via de website van de broker (hoewel sommige brokers apps of mobiele versies aanbieden). Je behoort persoonlijke gegevens te verstrekken, zoals naam en adres, om een account aan te maken. Sommige websites kunnen ook vereisen dat je aanvullende documentatie indient om het registratieproces te voltooien. Vul dit waarheidsgetrouw in, om toekomstige problemen met de belastingdienst te voorkomen.
Twijfel je over de juiste broker? Bekijk hier ons onderzoek naar de beste crypto brokers.
3. Stort geld op de rekening bij de cryptomakelaar
De meeste platforms accepteren betaling via creditcard of bankoverschrijving, hoewel er ook enkele zijn die Bitcoin of andere cryptocurrencies accepteren. Zodra je geld op je account hebt gestort kan je cryptocurrencies kopen, verkopen of verhandelen.
Een belangrijke gedachte is dat een cryptomunt staat voor een cryptoproject. Zoals hoe een aandeel staat voor een bedrijf. Selecteer daarom louter de cryptoprojecten met de meeste potentie op de lange termijn. Het is niet evident om dit te bepalen, omdat belangrijke feitelijke criteria zoals fundamentele analyse op winstgevendheid niet mogelijk is. Dit verhoogt het risico aanzienlijk, omdat het naar speculatie neigt.
4. Begin met het kopen, verkopen of verhandelen van cryptocurrencies
Dit is het leuke gedeelte. Crypto brokers hebben meestal een interface waarmee je een verscheidenheid aan cryptocurrencies kan kopen, verkopen of verhandelen. Je kan orders plaatsen om tegen een specifieke prijs te kopen of te verkopen, of trades opzetten om de ene cryptocurrency in te ruilen voor de andere.
Het is erg belangrijk om een vaste beleggingsstrategie in blockchain te bepalen. Er zijn verschillende beleggingsstrategieën. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor korte termijn versus lange termijn. Leer meer over crypto trading strategieën alvorens je begint.
5. Neem winst
Zodra je hopelijk geld hebt verdient met het nvesteren in blockchain, zal je het willen opnemen van de rekening bij de crypto broker. De meeste brokers staan toe om op te nemen via bankoverschrijving of creditcard, hoewel sommige ook cryptocurrency-opname kunnen aanbieden. Als je voor een Nederlandse crypto broker kiest, zoals boven aangegeven, dan kan dit gemakkelijk via iDeal of bankoverschrijving.
Als je investeert in blockchain is het erg belangrijk om winst te nemen. Het is een spannende maar risicovolle markt met extreme volatiliteit. Het is mogelijk om aanzienlijke hoeveelheden geld te verliezen. Daarom moet je alleen investeren met geld dat je kan verliezen. Neem tijdig winst en word niet hebberig.
Dit zijn de vijf eenvoudige stappen die u moet volgen om een crypto broker te gebruiken om te investeren in blockchain technologie. Natuurlijk zijn dit slechts de basisstappen. Succesvol beleggen in blockchain is een ander verhaal en vergt meer kennis en vaardigheden.
In welke blockchain moet ik investeren? 5 blockchains met verschillende invalshoeken
Als het gaat om het kiezen van een blockchain om in te investeren, is er geen pasklaar antwoord. Er zijn talloze verschillende blockchain-projecten in opkomst, elk met de belofte om een revolutie teweeg te brengen in verschillende industrieën. De onderstaande vijf projecten zijn momenteel groot en populair. Dit verlaagt het risico enigszins. Laten we ze een voor een bekijken.
Let op: als lange termijn beleggers geven wij de voorkeur aan vastgoed en aandelen. Cryptomunten kunnen interessant zijn als kleine aanvulling. Wij prefereren aan, omwille het hoge risico, idealiter max. 5% te investeren in blockchain. Kan je hierdoor rendement mislopen? Ongetwijfeld. Maar het voorkomt grote ellende indien de cryptomarkt in elkaar stort. Bovendien kan een kleine investering in hoog-risico assets veel waard worden. Dit noemen ze asymmetrisch beleggen.
Bitcoin
Bitcoin is een cryptocurrency en een betalingssysteem, voor het eerst voorgesteld door een anoniem persoon of groep mensen bekend als Satoshi Nakamoto in 2008. Bitcoin is gedecentraliseerd, wat betekent dat het niet onder controle staat van een regering of financiële instelling. Transacties worden geverifieerd door een netwerk van nodes door middel van cryptografie en vastgelegd in een openbaar gedistribueerd grootboek dat een blockchain wordt genoemd.
Bitcoin kan worden gebruikt om online goederen en diensten te kopen, of kan worden ingewisseld voor andere cryptocurrencies of traditionele valuta. In februari 2015 accepteerden meer dan 100.000 handelaren en verkopers bitcoin als betaling. Bitcoin wordt vaak beschouwd als de eerste echte cryptocurrency, en is ook de grootste in termen van marktkapitalisatie. Door zijn populariteit en brede adoptie wordt het vaak beschouwd als de gouden standaard voor cryptocurrencies.
Ethereum
Een van de toonaangevende PoW blockchain platforms, die smart contract functionaliteit en transactiesnelheid biedt die ongeëvenaard is binnen het blockchain ecosysteem. Het biedt een gedecentraliseerde Turing-complete virtuele machine, de Ethereum Virtual Machine (EVM), die scripts kan uitvoeren met behulp van een internationaal netwerk van publieke nodes.
Ethereum biedt ook een cryptocurrency token, "ether" genaamd, die tussen accounts kan worden overgedragen en kan worden gebruikt om deelnemende nodes te compenseren voor uitgevoerde berekeningen. De schoonheid van Ethereum ligt in de mogelijkheid om slimme contracten uit te voeren. Slimme contracten zijn in wezen stukjes code die kunnen worden uitgevoerd op de Ethereum blockchain en automatisch worden uitgevoerd wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.
Cardano
Cardano is een cryptocurrency gebouwd op zijn eigen unieke "Ouroboros" consensus mechanisme. Met een sterke focus op veiligheid, betrouwbaarheid en schaalbaarheid, heeft Cardano lof ontvangen van de cryptogemeenschap en zou het een interessante keuze kunnen zijn voor diegenen die kijken naar waardegroeipotentieel op de lange termijn in plaats van winst op de korte termijn.
Cardano werd gecreëerd door het team achter Input Output Hong Kong (IOHK), een ingenieursbureau dat bekend staat om het bouwen van cryptocurrencies met een focus op veiligheid en schaalbaarheid. Het Cardano-project wordt geleid door Charles Hoskinson, die ook mede-oprichter was van Ethereum. Met andere woorden, er zit veel ervaring achter deze munt.
Een ander belangrijk kenmerk van Cardano is de meerlaagse architectuur. Dit ontwerp zorgt ervoor dat verschillende lagen van het netwerk afzonderlijk kunnen worden geüpgraded, waardoor het flexibeler en schaalbaarder is dan andere crypto's met een eenlaags ontwerp. Als bijvoorbeeld de transactieverwerkingslaag moet worden geüpgraded, kan dit worden gedaan zonder de andere lagen van het netwerk te beïnvloeden.
Zcash
Hoewel niet zo populair als andere privacy-munten, biedt Zcash sterke anonimiteitsgaranties met zero-knowledge proofs die zijn gebouwd bovenop een cryptografisch protocol genaamd zk-SNARKS of Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge. Hierdoor kunnen gebruikers transacties verifiëren zonder details te onthullen over de verzender, ontvanger of transactie.
Monero
Monero is een andere populaire privacy munt die CryptoNote gebruikt om gegevens te anonimiseren. Omdat alle transacties op het netwerk versleuteld zijn, biedt het een hoge mate van anonimiteit voor gebruikers en is het overgenomen door de dark markets van het deep web, zoals Alpha Bay. Dit maakt het een goede investeringsmogelijkheid omdat de belangrijkste use case nog niet is gerealiseerd op mainstream cryptocurrency exchanges.
Lees hier meer over nieuwe cryptomunten met potentie.
Wat zijn jouw gedachten over investeren in blockchain? Laat het ons weten in de reacties hieronder!