Red Friday: 3.000 euro rendementsverlies binnen 1 dag
Red Friday: 3.000 euro rendementsverlies binnen 1 dag
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
02/22/2020
6 min

Red Friday: 3.000 euro rendementsverlies binnen 1 dag

02/22/2020
6 min

Het liefst schrijft iedereen over de geweldige resultaten die ze boeken. Zo ook met beleggen uiteraard. Maar de harde realiteit is dat alhoewel je beslist kan rijk worden met beleggen, er ook dagen tussen zitten waarbij het heel erg zuur kan zijn. Zo wilde ik van de week een artikel gaan schrijven over mijn eerste mijlpaal: 25.000 euro rendement sinds mijn start met beleggen. Helaas verliep het anders, want het bleef gisteren steken op 24.580 euro. En ja, dan zit er soms zo’n zure dag bij zoals vandaag waarbij mijn beleggingsportefeuille meer dan 3.000 euro (!) minder waard is. De vraag is dan, hoe kan je omgaan met rendementsverlies. Zeker als het zoveel is? In dit artikel ga ik hier dieper op in, want rendementsverlies hoeft niet het einde van de wereld te betekenen (verre van).

Het effect is overigens wel beangstigend. Want ja, niemand wilt geld verliezen. Zie hieronder het effect van die rode cijfertjes, daar word je niet vrolijk van.

“you win some, you lose some”, zouden ze zeggen…

Zo is een van de grootste dalers Zscaler. Dit bedrijf is een van de interessante kansen bij beleggen in groeiaandelen. Dit groeiaandeel heeft mij de laatste weken dan ook veel plezier gebracht. Vandaag ietsje minder, dat wel. Maar waarom zakt zo’n groeibedrijf dan opeens met 13%. Immers, de meeste beleggers moeten blij zijn met 13% op een jaar. En nu zakt dit aandeel 13% in een dag! Helaas komt dit voort uit de Earning Release. Ieder kwartaal presenteren beursgenoteerde bedrijven de kwartaalcijfers. Beleggers kijken hierbij of de resultaten overeenkomen met de verwachtingen. Als een bedrijf, zoals in dit geval Zscaler, slechter presteert dan de verwachtingen, dan daalt het aandeel. Andersom is overigens ook waar.

Maar niet getreurd, al met al staat mijn portefeuille nog steeds 20.000 euro in het groen. En dat is niet slecht binnen anderhalf jaar beleggen. Dus, wat dan te doen met zo’n hoog rendementsverlies?

Hoe ga je om met hoog rendementsverlies in de aandelenmarkt?

De beste reactie op zo’n extreem koersverlies binnen een dag is… helemaal niks. Als de koers zoveel daalt ben je te laat. Immers, ik had beter de dag ervoor kunnen verkopen en 13% extra rendement kunnen incasseren niet waar? Onder de veelvoorkomende valkuilen voor beginnende beleggers komt “paniek verkoop” vaak naar voren. Paniek verkoop gebeurt wanneer de aandelenmarkt een correctie krijgt, of waarbij een individueel aandeel een flinke klap krijgt. Paniek verkoop komt voort uit de sterke emotie van angst. De angst om geld te verliezen.

Uiteraard is de context van het rendementsverlies in de aandelenmarkt wel belangrijk. In dit geval heb ik de afgelopen maanden al hoge koerswinsten gerealiseerd. Dan is het niet ondenkbaar dat op sommige dagen je flink in het rood kan staan. Dat is “part of the game”. Maar dat wilt niet zeggen dat je zomaar koersverlies moet accepteren. Je moet wel scherp blijven en analyseren wat er aan de hand is. Onderzoek de feiten, en trek dan pas de conclusies over wel of niet verkopen.

Zo is in het voorbeeld van Zscaler een feit dat de earnings releases gewoon goed zijn, maar net iets minder goed dan wat analisten hadden verwacht. Het gevolg: een enorme sell-off. Maar daar maak ik mij niet druk over. Immers, de resultaten zijn nog steeds goed. De omzet steeg met meer dan 30% en het bedrijf wordt meer winstgevend. De resultaten waren alleen minder goed dan verwacht. Dat is een heel ander verhaal (in mijn ogen). Integendeel, dit zou voor mij een reden zijn om wat extra aandelen van Zscaler bij te kopen (buy the dip). Maar wel enkel en alleen als het lange termijn perspectief van Zscaler nog altijd gunstig is.

Tussentijds rendementsverlies of rendementswinst is minder relevant voor wie lange termijn investeert

Dit is een ander verhaal omdat ik Zscaler heb gekocht met het oog op de toekomst. Ieder aandeel dat je koopt zou je minstens 5, 10 of zelfs 15 jaar willen aanhouden. Dit doe je doordat je gelooft in de toekomst van dat bedrijf. Als jij lange termijn investeert, dan maken de tussentijdse pieken en dalen niet uit. Wat wel belangrijk is, is dat het bedrijf wel groeicijfers blijft laten zien. Er moet wel omzet en winstgroei zijn, en ook innovaties omtrent nieuwe producten en nieuwe markten. En in sommige gevallen kunnen (kleine) overnames ook een positief signaal zijn.

Met andere woorden: lange termijn investeren in aandelen betekent niet dat je achterover kan leunen. Als je opzoek bent naar passief inkomen, dan kan je beter beleggen in ETF of in vastgoedfondsen zoals Exporo. Maar niet bij individuele aandelen. Daarbij zal je wel ieder kwartaal eens moeten checken wat de resultaten zijn. Hierbij zijn bepaalde factoren zoals groei in omzet en winstmarge heel belangrijk. Zolang er groei in zit, is de investering het waard en zal deze op termijn gaan groeien. Maar neemt de concurrentie extreem toe, stagneert het bedrijf en komen er geen innovaties meer? In dat geval zal je opnieuw onderzoek moeten doen naar de lange termijn potentie van het bedrijf.

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

Onbeperkt 1-on-1 coaching over succes, rijker worden en beleggen?

Wil jij meer succesvol worden?
Wil jij rijker worden?
Wil jij leren beginnen met beleggen als gevorderden?

Klik hier voor SILVER & GOLD Membership. Dit is waar jij direct toegang tot kan krijgen:

  • Onbeperkt 1-on-1 coaching over succes, rijker worden en beleggen
  • Onbeperkt toegang tot Silver en/of Gold Community
  • Meer dan 70 uur trainingvideo’s en worksheets voor rijker worden en succesvol beleggen
  • Exclusieve beleggingsrapporten voor 300% rendement of hoger
  • En nog veel meer…

Wat heb je te verliezen? Investeer vijf minuten in jezelf om meer informatie over het membership te lezen.

Heb je een aversie voor koersschommelingen en rendementsverlies? Vastgoedfondsen en P2P Lending zijn een alternatief!

Persoonlijk vind ik beleggen in groeiaandelen een van de leukste beleggingen. Ik zeg niet dat het een van de beste investeringen is die je kan doen. Maar wel een van de leukste. Juist omdat er vaak van die hevige koersschommelingen zijn met soms grote rendementsverliezen of -winsten. Ik bedoel, 3000 euro in de min staan binnen een dag is meer dan wat sommige mensen maandelijks verdienen. Die kick is overigens alleen gerechtvaardigd als je de juiste lange termijn investeringen doet 😉. Bij slechte investeringen zal je inzet snel in waarde kunnen dalen. Dat is dan ook de reden dat veel mensen bang zijn voor beleggen. Maar gelukkig zijn er voor deze mensen dan weer andere oplossingen.

Een voorbeeld hiervan is investeren in particuliere leningen. Dit kan je doen via P2P-Lending platformen waarop je geld wordt beschermd. Bekende voorbeelden hiervan zijn Mintos, Grupeer en Fast Invest. De essentie hiervan is dat je jouw geld uitleent aan particulieren die geld willen lenen. In ruil hiervoor krijg je een rendement van tussen de 9 tot 13% als vergoeding. Dit rendement is hoog, omdat er uiteraard wel risico’s aan verbonden zijn. Een manier om dit risico te verkleinen is door je geld te verdelen over heel veel kleinere leningen (wat mogelijk is via zo’n P2P-platform).

Een ander alternatief voor stabiel meer inkomen genereren dankzij beleggen zijn vastgoedfondsen. Vastgoedfondsen bieden een lager rendement, maar nog steeds wel aantrekkelijk. Bovendien geven ze iets minder risico dan aandelen en P2P-Lending, mits je de juiste spreiding aanhoudt. Uitgebreide how-to artikels hierover lees je op dit kennisplatform in de categorie beleggen in vastgoed, of bekijk eens dit interessante artikel over online beleggen in vastgoedfondsen.

Wat is jouw hoogste rendementsverlies?

Niet dat het een sport moet zijn wie de grootste verliezen boekt, want dat zou nogal paradoxaal zijn aan ons doel… Toch ben ik benieuwd naar wat jouw hoogste rendementsverlies is op een dag. En hoe ging je hiermee om? Wat waren de gedachten die je kreeg en welke acties heb je genomen? Persoonlijk geloof ik heilig in beleggen. Geld voor jou laten werken in plaats van andersom is de werkelijke weg naar financiële onafhankelijkheid. Uiteraard kan het niet altijd zomer zijn met prachtige zonnestralen. Rendementsverliezen horen er gewoon bij.

Het zijn onze acties wat definieert of we wel of niet succesvol zijn. Onthoud goed dat je altijd invloed kan uitoefenen op de situatie.

Tot slot, voor meer inzichten en kennisartikels over beleggen en financiële vrijheid bereiken kan je mij volgen via de nieuwsbrief en/of Social Media. Join de weg naar financiele onafhankelijkheid 😉.

Reacties
Categorieën