Sportradar Group Aandelen: +48% groei? | Happy Investors
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
12/17/2022
8 min

Sportradar Group Aandelen: +48% groei? | Happy Investors

12/17/2022
8 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Sportradar Group aandelen. Deze analyse is gemaakt en geschreven door Freedom24. In een samenwerking met IPObeleggen.nl delen we haar nieuwe IPO aandelen en aandelen analyses ter inspiratie voor beleggers. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. Dit is geen koopadvies.

Dit artikel wordt gedeeld ter inspiratie voor nader onderzoek. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen beleggingen. Het is louter een beleggingsidee waarbij in dit geval de Sportradar aandelen een potentiële groei kunnen vertonen. Download onze gratis tools voor meer kennis over beleggen.

 • Ticker: SRAD.US
 • Huidige prijs: $10.12
 • Richtprijs: $15
 • Groeipotentieel: 48%
 • Tijdshorizon: 9 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Sportrader Group Analyse

Sportradar Group AG biedt zijn klanten een geïntegreerd sportdataplatform en B2B-oplossingen voor sportweddenschappen, sinds 2001. De softwareproducten van het bedrijf worden gebruikt voor het genereren van verkeer, reclametechnologie en gegevensverwerking, van verzameling tot visualisatie. Voor haar klanten - waaronder exploitanten van sportweddenschappen, sportclubs en mediabedrijven - bestrijkt Sportradar jaarlijks meer dan 750.000 evenementen in 83 sporten, waaronder 600.000 live-evenementen in 37 sporten. Op de Amerikaanse markt is Sportradar de grootste aanbieder aan wedkantoren. Meer dan 85% van alle wedkantoren in het land is klant van Sportradar.

Bekende concurrenten zijn onder meer DraftKings, Genius Sports en PENN entertainment. Daarnaast spelen politieke en juridische factoren een bepalende rol in de ontwikkeling van deze sector.

Hoe kunnen Sportradar aandelen groeien?

 • De sportsector als geheel groeit en de markt voor sportweddenschappen groeit sneller dan de gehele gokindustrie.
 • Het legaliseren van weddenschappen in nieuwe staten zou het bedrijf helpen de groei te versnellen. Let op dat dit een speculatie is die u goed moet onderzoeken.
 • Een lage schuldenlast zou zorgen voor veerkracht bij macro-economische instabiliteit.

Waarom zouden Sportradar Group aandelen kunnen stijgen?

Reden 1. Industrieel potentieel     

Aangezien de belangrijkste gebruikers van Sportradars platform sportbonden, media en gokbedrijven zijn, zal de belangstelling voor sportevenementen en de groei van sportgerelateerde markten de sleutel zijn tot de groei van het bedrijf. Volgens Mordor Intelligence verwacht de wereldwijde markt voor online weddenschappen tot 2027 te groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 10,23%. Zoals we in ons beleggingsverhaal over MGM Resorts al aangaven, is het segment sportweddenschappen het snelst groeiende onderdeel van de gokindustrie in de VS. Volgens onderzoek van de American Gaming Association steeg de bruto-opbrengst van kansspelen (het verschil tussen het bedrag dat spelers inzetten en het bedrag dat ze winnen) in dit segment aan het eind van het derde kwartaal met 80,6% j-o-j en met 71,4% j-o-j.

sportsector-amerika-groei

Bron: AGA Commercial Gaming Revenue Tracker 

Volgens analisten van Goldman Sachs kan de markt voor online sportweddenschappen 39 miljard dollar bereiken tegen 2033, met een gemiddelde jaarlijkse groei van 37% in de periode 2021-2033.

Het aandeel van de inkomsten uit de sportweddenschappensector ten opzichte van de gehele kansspelsector heeft de grens van 10% overschreden. Uit onderstaande grafiek blijkt dat dit aandeel snel toeneemt.

gokken-sport-groei

Bron: AGA Commercial Gaming Revenue Tracker 

De verdere legalisering van sportweddenschappen in bepaalde Amerikaanse staten zou een extra groeimotor voor de sector kunnen blijken te zijn. Het goede nieuws voor het bedrijf is de legalisering van deze activiteit vanaf begin 2023 in de staat Ohio. FanDuel, waarmee Sportradar eind oktober zijn contract voor de levering van NBA-gegevens en aanvullende weddenschapsdiensten tot 2031 heeft verlengd, zal daar worden geïntroduceerd. Daarnaast kondigde Sportradar op 1 december aan dat het een vergunning voor aanbieders van sportweddenschappen in Ohio had verkregen, waarmee het zich voorbereidt op de legalisering van kansspelen in die staat en het totale aantal vergunningen van het bedrijf op 41 brengt.

Er is potentieel voor een uitbreiding van de legalisering van sportweddenschappen in het land. Zo zijn de volgende staten momenteel bezig met legalisering:

 • Maine en Nebraska - goedgekeurd, in afwachting van verdere regelgeving       
 • Goedgekeurd in Massachusetts, in afwachting van lancering.     
 • Californië - er worden pogingen ondernomen     

Sportradar zelf, dat zich beroept op gegevens van Vixio Gambling Compliance, voorspelt een groei van de Amerikaanse markt voor sportweddenschappen met een CAGR van 36% in de periode 2021-2026. Dit kan nogal optimistisch zijn. Denk zelf kritisch na over de potentiële groei van een sector of industrie.

Het aandeel van de inkomsten van Sportradar uit de VS is een klein deel van de totale inkomsten van het bedrijf, maar is op jaarbasis gestegen van 14,6% naar 17,8%. Niet heel indrukwekkend.

Online sportweddenschappen hebben een interessant groeipotentieel. Sportradar heeft momenteel een klein marktaandeel in de VS, maar is van plan agressief te groeien. Als het bedrijf daarin slaagt, zouden zijn inkomsten op korte termijn aanzienlijk kunnen groeien, wat een positief effect zou hebben op haar waarde. Slaagt ze er echter niet in, dan zullen haar aandelen fors dalen.

Reden 2. Stijging van de financiële prestaties en de belangrijkste statistieken over de hele linie

Sportradar onderscheidt verschillende hoofdactiviteiten:

 • RoW Betting: een segment waarin het bedrijf bookmakers een scala aan diensten biedt, van bedrijfs- en managementoplossingen tot data-, streaming- en marketingdiensten. Het segment RoW Betting boekte een omzetgroei van 28% tot €101 miljoen en een adj. EBITDA van 8% tot €48 mln, dankzij verbeteringen in managed betting services (+84% j-o-j) en Live Odds (+12% j-o-j). De adj. EBITDA-marge daalde van 57% naar 48% op jaarbasis als gevolg van tijdelijke besparingen op sportrechten en scoutingkosten en investeringen in capaciteiten op het gebied van kunstmatige intelligentie.
 • RoW Audiovisueel: een segment dat audiovisuele sportinhoud aanbiedt. Dit segment boekte een omzetstijging van 14% tot €33 miljoen en een stijging van de EBITDA met 32% tot €13 miljoen. De EBITDA steeg met 32% tot €13 miljoen, dankzij de cross-selling van audiovisuele inhoud aan klanten die voorheen alleen gegevens verstrekten en de toegenomen verkoop van aanvullende inhoud. De adj. EBITDA-marge steeg van 33% naar 38%.
 • Verenigde Staten: het segment omvat diensten voor bookmakers en de levering van audiovisuele inhoud en reclame in de VS. De omzet steeg met 61% tot € 32 miljoen en de adj. EBITDA van € 7 miljoen tot € 3 miljoen. -7 miljoen euro tot 3 miljoen euro, dankzij een stijging van de inkomsten uit weddenschappen in de VS met 144% op jaarbasis, van 110% uit reclame en 87% uit audiovisuele inhoud. De marge adj. EBITDA steeg tegelijkertijd van -34% naar 11%.

Bron: FINANCIËLE RESULTATEN DERDE KWARTAAL 2022 

Financiële analyse Sportradar Group aandelen

De resultaten van het bedrijf over de laatste 12 maanden:

 • TTM-inkomsten: gestegen van €485,4 naar €676,3 miljoen
 • Bedrijfsresultaat TTM: gestegen van 25,3 miljoen euro naar 32,4 miljoen euro:
  • in termen van operationele marges - daling van 5,2% tot 4,8% als gevolg van een stijging van de VAA-kosten van 31,1% tot 34,3%
 • TTM nettowinst: gestegen van 12,4 euro naar 47,6 miljoen euro:
  • in termen van nettomarge, gestegen van 2,6% tot 7%, voornamelijk door de afwezigheid van rentelasten over de periode
 • Bedrijfskasstroom: gestegen van 143 miljoen euro naar 154,9 miljoen euro
 • Aangepaste vrije kasstroom: gestegen van 44,2 miljoen euro naar 60 miljoen euro

Op basis van de resultaten van de meest recente verslagperiode:

 • Inkomsten: gestegen van €136,8 tot € 178,8 miljoen
 • Bedrijfsresultaat: gestegen van 6,2 miljoen euro naar 14,1 miljoen euro:
  • in termen van operationele marges, een stijging van 4,5% naar 7,9% door een daling van de kosten van inkomsten van 21,5% naar 26,6%
 • Nettowinst: gestegen van 8,8 miljoen euro naar 12,5 miljoen euro:
  • in termen van nettomarge, gestegen van -6,4% naar 7%.
 • Bedrijfskasstroom: gestegen van € 58,1 tot € 63,8 miljoen
 • Aangepaste vrije kasstroom: gestegen van € 32,9 tot € 33,9 miljoen

Sportradar heeft in de afgelopen 12 maanden en ook in het laatste kwartaal goede financiële prestaties laten zien. Tegelijkertijd zijn de uitgaven van het bedrijf meer een investering - de grootste stijging van de uitgaven is te zien bij de aankoop van diensten en vergunningen (grafiek linksboven). Houdt er rekening mee dat dit gegevens zijn op de korte termijn, en het geen indicatie hoeft te vormen voor de lange termijn.

sportradar-aandelen-analyse

Bron: FINANCIËLE RESULTATEN DERDE KWARTAAL 2022 

 • Geldmiddelen en kasequivalenten: €512,5 miljoen
 • Nettoschuld: -269 miljoen euro

Sportradar heeft een negatieve nettoschuld en een goede kasreserve op zijn balans, waaruit zijn financiële kracht blijkt. Naast de cash op de balans heeft het bedrijf ook een niet-opgenomen kredietlijn, waardoor de beschikbare liquiditeit toeneemt tot 732,5 miljoen euro, wat het bedrijf een goede mogelijkheid biedt om te investeren in fusies en overnames om zijn activiteiten uit te breiden.

Men moet zich er echter van bewust zijn dat cashreserves snel kunnen opbranden wanneer de situatie zich negatief ontwikkeld en het bedrijf verlies gaat maken. Maak daarom altijd een gedegen financiële analyse.

Financiële waardering in vergelijking tot de sector

Wegens de specifieke aard van Sportradars activiteiten hebben wij ook bedrijven in de gaming en entertainment sport content business aan de benchmarking steekproef toegevoegd. In vergelijking met een dergelijke groep is het bedrijf ondergewaardeerd door EV/EBITDA en P/B en overgewaardeerd door EV/S (3,97x vs. 3,23x), P/CF (15,55x vs. 12,45x) en P/E (66,59x vs. 27,75x).

aandelen-gokken-sport

Bron: Refinitiv

De hoge cijfers zijn te danken aan de snelle verbetering van de financiële prestaties: zoals uit de onderstaande grafiek blijkt, is de nettowinst van TTM voor het laatste kwartaal meerdere malen hoger dan voor het hele jaar 2021.

Voor 2022 verwacht het management van Sportradar inkomsten tussen €718 en € 723 miljoen en aangepaste EBITDA-marges tussen 17% en 18%.

Dit lijkt een scenario met potentie voor Sportradar aandelen. Let echter wel op de hoge financiële waardering. Wanneer de verwachtte groei niet wordt waargemaakt, zal het koersverlies enorm kunnen zijn. Dit is het grote nadeel aan groeiaandelen. Zij kennen doorgaans een hoog risico. Daarom kan het verstandiger zijn om te investeren in een ETF, zoals een groeiaandelen ETF. Zodoende kunt een eenvoudig diversifiëren en wordt het individueel risico van een aandeel verlaagd.

Sportradar Group Ratings van andere beleggingsinstellingen

Het minimum koersdoel van Bank of America is $8 per aandeel. Craig Hallum heeft op zijn beurt een koersdoel van $25 vastgesteld. Volgens het consensus koersdoel van het begin van de zomer is de reële waarde van het aandeel Sportradar $15,33 per aandeel, wat een opwaarts potentieel van 51,5% impliceert. Bedenk echter goed dat koersverwachtingen door analisten continue worden bijgesteld.

koersverwachting-sportradar-aandelen

Bron: Marketbeat 

Belangrijkste risico's Sportradar aandelen

 • De legalisering van de tarieven in de afzonderlijke staten zou vertraging kunnen oplopen, waardoor de groei van de financiële prestaties van de onderneming zou kunnen afnemen.
 • Cyberaanvallen in de VS nemen toe - gegevensverlies kan gevoelig liggen voor het bedrijf.
 • Een verslechterend macro-economisch klimaat kan bijdragen tot een uittocht van klanten. Op dit moment maken mensen zich meer zorgen om de energiekosten dan om een potje geld (ver)gokken.

Sportradar aandelen kennen hoog risico. Op hoog-risico aandelen moet een beperkt percentage vermogen worden ingezet, zoals een 1 tot 2 procent. Doe dit alleen met geld wat u kunt missen. Houdt rekening met geld verlies.

U moet alleen investeren in bedrijven waar u vertrouwen in heeft, op basis van feiten en data. Voor altijd een gedegen fundamentele- en financiële analyse uit. Kies en selecteer de beste aandelen. Of, indien u hiertoe niet in staat bent, wijk uit naar de beste ETF’s, vastgoedfondsen en alternatieve lager-risico beleggingen in lijn met uw beleggingsstrategie.

Wat vindt u van Sportradar aandelen? Deel uw zienswijze met ons in de opmerkingen hieronder.

Disclaimer: dit artikel is geschreven door Freedom24. Bekijk haar website en het artikel voor de volledige disclaimer. Gebruikte afbeeldingen zijn gepubliceerd onder de aankooprechten van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze beleggingsadvies. Het kan zijn dat de analyse niet volledig is. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingen. Beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. De voorspellingen of prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. 

Reacties
Categorieën