Eerlijke Openbank review over sparen & beleggen ervaringen
Eerlijke Openbank review over sparen & beleggen ervaringen
Geld Besparen
Happy Investors
Geld Besparen
10/11/2020
9 min

Eerlijke Openbank review over sparen & beleggen ervaringen

10/11/2020
9 min

Beste Happy Investor, sinds kort is er in Nederland een nieuwe online bank bijgekomen. De naam is Openbank en in dit artikel geef ik een uitgebreide review over Openbank. Zo gaan we kijken naar de unieke voordelen die Openbank biedt aan spaarders en beleggers. Allereerst kijken we naar de voor- en nadelen van de spaarrekening. Daarna gaan we het hebben over de Openbank dienst voor beleggers, genaamd Robo-advisor. Dit is een dienst van geautomatiseerd beleggen, maar is het wel zo interessant? Tot slot neem ik je mee met de klantenrecensies waaruit we kunnen herleiden of Openbank een interessante keuze is voor spaarders en beleggers.

Laten we snel doorgaan!

Inhoudsopgave

Review: dit maakt Openbank sparen & beleggen uniek
Openbank spaarrekening review en ervaringen
Openbank Robo advisor review en ervaringen
Ervaringen met Openbank geautomatiseerd beleggen en rendement
Wat zijn de klantenreviews over Openbank?
Conclusie over Openbank review en ervaringen

Review: dit maakt Openbank sparen & beleggen uniek

openbank-review-spaarrekening

Openbank is een nieuwkomer binnen de bankenwereld, met enkele unieke eigenschappen. Zo is Openbank een 100% online bank. Alle diensten zijn beschikbaar via haar website of app. Als klant geeft dit verdienmodel vooral een groot voordeel op de kosten. Immers, als bank hebben zij geen last van dure panden of een overdreven groot personeelsbestand. Hierdoor heeft Openbank aanzienlijk lagere kosten, en zij berekenen dit door aan de klanten. Dit betekent dat het openen van een betaalrekening 100% gratis is, en hetzelfde geldt voor kosteloos annuleren. Ook kan je gratis geld overboeken en gratis geld opnemen (5x per maand).

Oké, dus Openbank is een 100% online bank die vrijwel volledig gratis is voor haar klanten. Dat klinkt interessant, maar is er nog meer? Een ander uniek aspect is het beleggen bij Openbank. Dit kan gedaan worden volgens wat zij de “Robo-advisor” noemen. Nu heb ik als jarenlange belegger heel veel ervaring in beleggen. Hieronder in dit artikel kom ik terug met een kritische review over de Robo-advisor van Openbank.

Tot slot is haar klantenservice 365 dagen per jaar bereikbaar tussen 08:00 – 22:00. Dus alhoewel je Openbank niet fysiek kan bezoeken, zijn ze wel heel flexibel en bereikbaar qua klantenservice.

Openbank spaarrekening review en ervaringen

Het openen van een spaarrekening bij Openbank is volledig kosteloos. Bij opening ontvang je tevens een gratis betaalpas. Dit is een 2 + 1 pas, waarbij je het naast betaalpas ook kan gebruiken als travel card. Met deze pas kan je 5 keer per jaar gratis geld opnemen bij alle Europese geldautomaten. Bij geldautomaten van Santanders is het onbeperkt gratis. Dit komt doordat Openbank een initiatief van Santander is, een van de grootste banken wereldwijd. Daarmee is de kans dat Openbank ooit failliet gaat relatief laag, en dat is sowieso een fijne gedachten wanneer je er een spaarrekening wilt opnemen. Zoverre is de Openbank review positief over de spaarrekening.

Ook was we kijken naar de spaarrente, mag ik positief zijn in deze review. Zo is het heel uniek dat bij het openen van een spaarrekening maar liefst 2% spaarrente krijgt over de eerste 5.000 euro. En dat gedurende 6 maanden. Na die periode is het 0,20%, wat hetzelfde is als bij andere banken. Dus alhoewel dit niet permanent is en je beslist hoger rendement dan sparen kan realiseren, is die 2% voor de eerste 6 maanden wel uniek. Maar gezien de korte termijn is het vooral een lokkertje 😉.

Wil je permanent hoge spaarrente? Klik hier voor de hoogste spaarrentes, en vergelijk zelf de beste aanbiedingen.

Qua ervaringen is men vrij positief over de spaarrekening. Zo geeft ook de consumentenbond een positieve ervaring over de spaarrekening. Wel blijkt uit hun onderzoek dat de betaalde variant van de Openbank betaalpas minder aantrekkelijk is. Dan is bijvoorbeeld een Bunq reiskaart meer voordeliger in vergelijking tot de Openbank betaalpas. Lees hier de Bunq review voor meer informatie.

Gratis beleggen in crypto’s en aandelen met 0,- euro transactiekosten?

Als je interesse hebt in crypto (en aandelen) beleggen dan mag je NAGA niet missen. Dit is namelijk het nieuwe en trending crypto beleggingsplatform waarop je commissievrij (dus 0 euro transactiekosten) kan traden in crypto’s. Een account aanmaken is gratis. En bovendien krijg je toegang tot heel veel voordelen. Daarbij is het belangrijkste voordeel dat NAGA een alles-in-een beleggingsplatform voor cryptomunten en aandelen is, en dat commissievrij. Ook hebben ze unieke functies, zoals bijvoorbeeld autocopy. Autocopy houdt in dat je snel en eenvoudig alle beleggingen van een professionele belegger kan overnemen. Kortom, op die wijze kan je rendement halen zonder er zelf iets voor te doen. Inmiddels zijn meer dan 600.000 crypto beleggers aangesloten bij het revolutionaire NAGA. Meer weten? Klik hier voor meer informatie over gratis crypto beleggingsaccount aanmaken en commissievrij handelen met 0,- euro transactiekosten. Of klik op onderstaande banner voor een gratis account zolang dit nog kan

728x90

Openbank Robo advisor review en ervaringen

Naast sparen en betalen is het ook mogelijk om bij Openbank te beleggen. Zij noemen hun dienst Robo advisor, wat suggereert dat hun systeem werkt op basis van kunstmatige intelligentie of iets dergelijks. Dit is alleen niet het geval. Wat wel het geval is dat je via Openbank geautomatiseerd kan beleggen. Een voordeel hieraan is dat het heel eenvoudig werkt.

Geautomatiseerd beleggen bij Openbank werkt als volgt:

  1. Bij aanmelding vul je enkele eenvoudige vragen in. Aan de hand van jouw antwoorden kunnen ze bepalen welke beleggingsstrategie het beste bij je past
  2. De minimale inleg is 500 euro en die wordt automatisch belegd aan de hand van punt 1
  3. Je kan nu achterover leunen. Iedere maand ontvang je een update over het rendement

Het geautomatiseerd beleggen wordt mogelijk gemaakt door beleggingsspecialisten die voor je klaar staan. Daarbij gebruikt Openbank het advies van BlackRock. Dit is een van de grootste beleggingsbeheerders ter wereld. De BlackRock-ervaring is beslist een pluspunt.

Maar bij beleggen draait alles om rendement. Ja, het geautomatiseerd beleggen bij Openbank is gemakkelijk, maar zij zijn beslist niet de enige partij bij wie je geld kan laten beleggen. En dus zullen we hier moeten gaan vergelijken of het rendement van Openbank hoger is dan anderen. Immers, waarom zou je kiezen voor lager rendement als je ook meer rendement kan genereren?

Ervaringen met Openbank geautomatiseerd beleggen en rendement

Zelf beleg ik al vele jaren met succes. Ieder jaar behaal ik gemiddeld een hoger rendement dan het marktgemiddelde. En dit is zelfs 8% per jaar hoger dan als ik mijn geld zou laten beleggen via een externe partij. Hoe ik dat doe leer ik je op mijn community, waarover je meer leest in dit artikel over online cursus beginnen met beleggen.

Wat zijn de ervaringen met Openbank beleggen? In principe is rendement het enige wat telt. Bij beleggen draait alles om rendement in verhouding tot het risico. Hieronder vind je de resultaten tot nu toe:

Met 5 verschillende beleggingsstrategieën is Openbank in september 2018 begonnen. Op moment van schrijven is het oktober 2020. In deze periode heeft het slechtst presterende fonds een totaal rendement van 4,61% gehaald. Het best presterende fonds heeft 9,97% gehaald. Nu klinkt dit wellicht goed, maar in feite is dit bijzonder slecht rendement. Immers, dit is het totaal rendement over twee jaar. We moeten de resultaten daarom delen door 2.

Openbank geautomatiseerd beleggen leverde tussen september 2018 tot oktober 2020 een jaarlijks gemiddeld rendement van 2,30% tot 5% op. Toegegeven, het is slechts een korte periode van meten. Maar hoe dan ook, mijn persoonlijke resultaten over deze twee jaren was een gemiddeld rendement van 17% (ja, dat is relatief hoog).

Maar ook als je niet zelf wilt beleggen, dan nog zijn er betere keuzes dan Openbank. Neem nu vastgoedfondsen. Bij de beste online vastgoedfondsen behaal je een jaarlijks rendement tussen de 6 tot 8,5%. En als je kiest voor dividend beleggen of ETF beleggen, ook dan kan je een jaarlijks rendement van 8 tot 10% behalen.

Derhalve kan ik in deze review over Openbank alleen maar concluderen dat het geautomatiseerd beleggen niet echt positief ervaren wordt, wanneer we louter kijken naar het behaalde rendement. Er zijn simpelweg betere keuzes om je geld te laten groeien!

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

  • Leer succesvol lange termijn beleggen. Sluit je aan bij de Happy Investors Community en ontvang 1-on-1 persoonlijke coaching voor 100% garantie op leren hoe je financieel onafhankelijk wordt (en dus met vervroegd pensioen). Klik hier voor meer informatie over financieel onafhankelijk worden
  • Begin op het beste en meest goedkope beleggingsplatform. Klik hier voor de beleggingsplatformen vergelijker en ontdek wat de beste keuze is om op te starten met beleggen
  • Spreid je kansen en investeer een deel van je geld in vastgoedfondsen voor 100% passief inkomen en jaarlijks 6 tot 8% dividend. Klik hier voor de vastgoedfondsen vergelijker voor de beste keuze
  • Let op: day trading en crypto beleggen is extreem risicovol en leidt vaker tot verlies dan winst. Wil je toch hiermee starten? Volg dan een cursus, omdat dit je een hoop geld verlies kan besparen. Klik hier voor het vergelijken van de beste day trading cursus in Nederland.
  • Nog beter is om te kiezen voor succesvol lange termijn beleggen. Klik hier voor de Happy Investors beleggen leerplatform + 1-op-1 coaching voor succesvol lange termijn beleggen met gemiddeld 8 – 14% jaarlijks rendement.

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Wat zijn de klantenreviews over Openbank?

openbank-recensies

Op moment van schrijven van deze Openbank review, zien we dat de ervaringen nog niet denderend zijn. Er is een overwegend groot deel van de mensen die minder goede ervaringen hebben met deze nieuwe online bank. Hieronder vind je een greep van de verschillende reviews en ervaringen over Openbank.

openbank-ervaringenreviews-openbankopenbank-klantenrecensies

ervaringen-openbank

Kijkende naar de verschillende reviews en ervaringen met Openbank, zien we uiteenlopende klantenreacties. Toch is er wel een rode draad te vinden. De negatieve recensies klagen over de langzame services bij het openen van een rekening. Kennelijk duurt het erg lang om jezelf bij de online bank te registeren. Zo zijn er meerdere recensies die aangeven al geruim twee maanden bezig te zijn met het openen van een spaarrekening. Bij andere klanten duurt het slechts een week (wat ook niet erg snel is).

De positieve klantenrecensies gaan vooral over het feit dat alles gratis is bij Openbank. Het openen van de spaarrekening is gratis, het aanvragen van de betaalpas is gratis, enzovoorts. Het is daarmee overduidelijk dat Openbank moet verbeteren op de snelheid van klantenaanvragen en het verhogen van de service. Maar het aanbod an sich heeft besliste grote voordelen, omdat veel gratis is.

Conclusie over Openbank review en ervaringen

Na mijn onderzoek over Openbank is duidelijk dat zij sterke voor- en nadelen heeft. Het grootste voordeel aan Openbank is voor spaarders. Zo is het openen van een spaarrekening 100% gratis, en ontvang je de eerstkomende 6 maanden 2% rente. Ook de betaalpas is geheel gratis, en biedt enkele interessante voordelen. Maar er is ook veel ruimte voor verbetering. Het aanbod van Openbank is dus goed, maar de service en flexibiliteit van deze online bank zal aanzienlijk moeten verbeteren. Bij sommige klanten is een rekening binnen een week geopend, maar we zien ook negatieve recensies waarbij het tot wel twee maanden duurt. Dit laatste is uiteraard onacceptabel. Daartegenover staat dat wanneer Openbank hier een inhaalslag op maakt, zij een prima keuze is als online bank.

Voor beleggers is Openbank niet interessant als je het mij vraagt. Qua rendement scoren zij heel slecht. In dat geval kan je beter kiezen voor indexbeleggen en beleggen in vastgoedfondsen.

Reacties
Categorieën